Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
a kutya ugat
 
 
 
 

Eszméletlen számokat produkál a magyar gazdaság

2016. november 9. 13:58

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy rég nem látott, 57,3 milliárd forintnyi többlet alakult ki az államháztartásban az első 10 hónapban.

Varga Mihály a sajtótájékoztatón elmondta: a központi alrendszer egy évvel korábban 816,2 milliárd forint tíz havi hiányt halmozott fel, de a gazdálkodás továbbra is fegyelmezett, ami jó hír mindenkinek, mert megteremti a lehetőségét olyan döntések meghozatalára, amire korábban, a keretek kialakításakor talán nem gondoltak.

Fotó: MTI Fotóbank

Varga a jövő heti kormányülésen javaslatot tesz több program támogatására, amit a kedvező államháztartási gazdálkodás tesz lehetővé. Ezek között említette a modern városok program 52 milliárd forintos keretösszegének megemelését 30 milliárd forinttal, az ipari parkok kialakításának emelt összegű támogatását 60 milliárd forint értékben. A nemzetgazdasági miniszter javasolni fogja, hogy az Eximbank tőkeemelése még az idén megtörténjen, 45 milliárd forint értékben, valamint különböző, hitelkihelyezést segítő garanciaeszközök támogatásának megvizsgálását.

Mint mondta, szeretnék elérni, hogy az elmúlt évek hitel nélküli növekedése után a magyar gazdaság komolyabb banki hitelezéssel is tudjon nőni. Ennek az első kedvező jelei már látszanak, a bankadó csökkentése úgy tűnik, beváltja azokat a reményeket, hogy nőnek a vállalati hitelállományok.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy várakozáson felül teljesültek az adóbevételek szinte minden adótípusnál. A társasági adóból származó bevétel 131,6 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit, a kisvállalkozói adók, a kata és a kiva is várakozásokon felül teljesült. Január és október között ugyancsak jelentősen nőtt az áfabevétel, a kedvezőbb fogyasztási adatoknak is köszönhetően, értéke 80 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit. A személyi jövedelemadóból származó bevétel pedig 1,3 százalékkal nagyobb a tavalyinál. A központi költségvetés első 10 havi halmozott kiadása pedig 583 milliárd forinttal lett kisebb, mint tavaly.

Fotó: MTI Fotóbank

Varga kiemelte a lakásépítési támogatásokra fordított kiadásokat, amelyek az első 10 hónapban 26,5 százalékkal nőttek a 2015-öshöz képest. A 2016 elején indult családi otthonteremtési kedvezmény (csok) áll ennek a hátterében. Kamatkiadásokra 71,4 milliárd forinttal költött kevesebbet az ország idén október végéig mint tavaly. Ezt Magyarország pozitív megítélése, a pozitív hitelminősítői bírálat, valamint a kedvezőbb kamatkörnyezet tette lehetővé.

A nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási kasszáknál egyensúlyt tervezett a kormány, egyenlegük október végén 8,4 milliárd forint többletet mutatott.

Varga Mihály bejelentette, pénteken kezdi a kormány az egyeztetéseket a munkaadókkal és a munkavállalókkal, amely során megvitatják a további béremelések, a gazdaság hatékonyságának és versenyképességének javítása, valamint a vállalkozók tehercsökkentésének kérdését. Mint mondta, szeretnék, hogy az év végi szokásos, minimálbér-tárgyalásokat most tágabb horizonton vitatnák meg a szociális partnerekkel. Elmondta, bízik benne, hogy eredményes megbeszéléseket tudnak folytatni és lezárni a következő hetekben.

Varga Mihály arra számít, folytatódik a kedvező tendencia az államháztartásban az év hátralévő részében is.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a letelepedési kötvények elérték a várt hatást, a konstrukció átgondolására van szükség, a következő kormányülésen születhet döntés erről.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Dzsudzsák, az antipéldakép

Dzsudzsák, az antipéldakép

hajrá, magyarok!

Dzsudzsák Balázs az Egyesült Arab Emírségekben folytatja pályafutását, és az Al-Ittihad Kalba labdarúgója lesz. Ezzel a lépésével megkoronázta "nagyszerű" pályafutását. Vélemény.

A bevándorlásellenes svéd párt kormányzó erővé válhat

A választásokon második legerősebb parlamenti erővé váló Mérsékelt Párt politikusai egyáltalán nem zárkóznak el attól, hogy együttműködjenek a kormányzás érdekében a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal.

Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

amerika, london, párizs

A románoknak nem tetszik, hogy a székelyudvarhelyi iskola tanulói június 4-én felrajzolták Nagy-Magyarországot az udvarra.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

amerika, london, párizs

A libsik ezúttal egy viccnek szánt kép miatt kiáltanak rasszizmust és sírják tele a közösségi médiát. A bűnt megint Ausztrália földjén követték el.

Orbán: Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni

Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Salzburgban.

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

kétharmad

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam-, illetve kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére