Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
a kutya ugat
 
 
 
 

Eszméletlen számokat produkál a magyar gazdaság

2016. november 9. 13:58

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy rég nem látott, 57,3 milliárd forintnyi többlet alakult ki az államháztartásban az első 10 hónapban.

Varga Mihály a sajtótájékoztatón elmondta: a központi alrendszer egy évvel korábban 816,2 milliárd forint tíz havi hiányt halmozott fel, de a gazdálkodás továbbra is fegyelmezett, ami jó hír mindenkinek, mert megteremti a lehetőségét olyan döntések meghozatalára, amire korábban, a keretek kialakításakor talán nem gondoltak.

Fotó: MTI Fotóbank

Varga a jövő heti kormányülésen javaslatot tesz több program támogatására, amit a kedvező államháztartási gazdálkodás tesz lehetővé. Ezek között említette a modern városok program 52 milliárd forintos keretösszegének megemelését 30 milliárd forinttal, az ipari parkok kialakításának emelt összegű támogatását 60 milliárd forint értékben. A nemzetgazdasági miniszter javasolni fogja, hogy az Eximbank tőkeemelése még az idén megtörténjen, 45 milliárd forint értékben, valamint különböző, hitelkihelyezést segítő garanciaeszközök támogatásának megvizsgálását.

Mint mondta, szeretnék elérni, hogy az elmúlt évek hitel nélküli növekedése után a magyar gazdaság komolyabb banki hitelezéssel is tudjon nőni. Ennek az első kedvező jelei már látszanak, a bankadó csökkentése úgy tűnik, beváltja azokat a reményeket, hogy nőnek a vállalati hitelállományok.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy várakozáson felül teljesültek az adóbevételek szinte minden adótípusnál. A társasági adóból származó bevétel 131,6 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit, a kisvállalkozói adók, a kata és a kiva is várakozásokon felül teljesült. Január és október között ugyancsak jelentősen nőtt az áfabevétel, a kedvezőbb fogyasztási adatoknak is köszönhetően, értéke 80 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit. A személyi jövedelemadóból származó bevétel pedig 1,3 százalékkal nagyobb a tavalyinál. A központi költségvetés első 10 havi halmozott kiadása pedig 583 milliárd forinttal lett kisebb, mint tavaly.

Fotó: MTI Fotóbank

Varga kiemelte a lakásépítési támogatásokra fordított kiadásokat, amelyek az első 10 hónapban 26,5 százalékkal nőttek a 2015-öshöz képest. A 2016 elején indult családi otthonteremtési kedvezmény (csok) áll ennek a hátterében. Kamatkiadásokra 71,4 milliárd forinttal költött kevesebbet az ország idén október végéig mint tavaly. Ezt Magyarország pozitív megítélése, a pozitív hitelminősítői bírálat, valamint a kedvezőbb kamatkörnyezet tette lehetővé.

A nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási kasszáknál egyensúlyt tervezett a kormány, egyenlegük október végén 8,4 milliárd forint többletet mutatott.

Varga Mihály bejelentette, pénteken kezdi a kormány az egyeztetéseket a munkaadókkal és a munkavállalókkal, amely során megvitatják a további béremelések, a gazdaság hatékonyságának és versenyképességének javítása, valamint a vállalkozók tehercsökkentésének kérdését. Mint mondta, szeretnék, hogy az év végi szokásos, minimálbér-tárgyalásokat most tágabb horizonton vitatnák meg a szociális partnerekkel. Elmondta, bízik benne, hogy eredményes megbeszéléseket tudnak folytatni és lezárni a következő hetekben.

Varga Mihály arra számít, folytatódik a kedvező tendencia az államháztartásban az év hátralévő részében is.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a letelepedési kötvények elérték a várt hatást, a konstrukció átgondolására van szükség, a következő kormányülésen születhet döntés erről.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

Román elemző: Csíkszereda Románia szívében van

Román elemző: Csíkszereda Románia szívében van

amerika, london, párizs

Egy befolyásos román szakértő azt kifogásolta bejegyzésében, hogy Magyarország két erdélyi focicsapatot is támogat. Írásának címében Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt Románia szívének nevezi.

A globalista Macron és Merkel páros semmibe veszi Európa történelmét

A globalista Macron és Merkel páros semmibe veszi Európa történelmét

piszkostizenkettő

Macron és Merkel "az örök világbéke" jegyében úgy emlékezett meg az első világháborúról, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia, valamint Kelet- és Közép-Európa gyakorlatilag megemlítésre sem került. Az, hogy megemlítsék a trianoni békediktátumot és annak következményeit, természetesen egy pillanatra sem merült fel a globális világrendért aggódó, és ezért a nacionalizmus és a nemzetállamok ellen küzdő Merkel-Macron dream teamben.

Három éve az egész ország ünnepelt

Ma is pályára lép majd a nemzeti tizenegy, de három évvel ezelőtt ezen a napon sokkal fontosabb mérkőzésre került sor.

A szégyen elkerüléséért játszik ma a magyar válogatott

Utolsó szakaszába érkezik a Nemzetek Ligájának csoportköre: minden szinten és csoportban eldől, hogy ki esik ki, és ki játszhat az adott divízió megnyeréséért.

Nem Magyarországon, hanem az Európai Parlamentben köpik szembe a demokráciát

Nem Magyarországon, hanem az Európai Parlamentben köpik szembe a demokráciát

amerika, london, párizs

Nem nyugszanak a migránspárti brüsszeliták, ismét az Európai Parlament (EP) elé citálják a migránsvízumok ügyét. Szerdán ugyanis nem lett meg az abszolút többség a "humanitárius célú vízumok" bevezetését kezdeményező határozatról szóló európai parlamenti szavazáson.

A holland liberálisoknak már Fekete Péter is rasszista

A bíróság egyelőre elutasította a karakter betiltását célzó javaslatot.

A kormány az EU-hoz és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák miatt

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön bejelentette: a kormány Brüsszelhez és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák ügyében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére