Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Erről szólt Putyin és Trump találkozója

2018. július 16. 19:25

Lezajlott a nagy találkozás Donald Trump és Vlagyimir Putyin között Helsinkiben. Több mint két órán át tartott a találkozó, ahol a két elnök rengeteg témát körbejárt.

A helsinki találkozó némi késéssel kezdődött, mert Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le a finn fővárosban – írja az MTI. Trumpot délelőtt fogadta Sauli Niinistö finn köztársasági elnök is. Donald Trump az AirForce One-ból kilépve nem volt hajlandó az újságírók bekiabálva feltett kérdéseire válaszolni. Az elnök a találkozó előtt még azt mondta, nem vár sokat az eseménytől, de reményét fejezte ki, hogy valami talán kisülhet belőle.

Az oroszokkal jól kijönni jó dolog, nem pedig rossz"

– ezzel a mondattal és egy kézfogással indította a Trump-Putyin találkozót az amerikai elnök, aki az után ült le az orosz elnökkel négyszemközt tárgyalni, hogy néhány nappal ezelőtt katonai szövetségeseivel tárgyalt a NATO-csúcs keretein belül.

Az amerikai elnök gratulált Putyinnak az orosz világbajnokság megrendezéséért.

Fotó: AFP

A két elnök kétórás négyszemközti egyeztetése után munkaebéd keretében folytatódott a megbeszélés, majd közös sajtótájékoztatón számoltak be az elért eredményről.

Beszédében Putyin elmondta, hasznos volt a beszélgetés és mindenre kitértek, ami igazán fontos. Az orosz elnök kifejtette, hogy a hidegháborúnak már rég vége, és az ideológiai konfliktust is maguk mögött hagyták, a világ pedig megváltozott, így az USA és Oroszország teljesen új kihívásokkal néz szembe. Ilyenek a globális biztonság, a növekvő bűnözés, a gazdasági helyzet, a környezetvédelem és ezeket csak akkor tudják legyőzni, ha együtt dolgoznak. Egyetértettek abban, hogy az atomfegyverek terjedésének továbbra is gátat kell szabni.

Putyin elmondta, továbbra is harcolni fognak a terrorizmus ellen, és a kiberbiztonság érdekében is közösen kell fellépnie a két országnak. Ami a regionális kríziseket illet, az orosz elnök szerint nem mindenben értenek egyet, de rengeteg közös érdek van, ami motiválja  feleket, hogy működjenek együtt. Ilyen például Szíria kérdése. Megegyeztek, hogy békét kell teremteniük közösen a régióban, és véget kell vetniük a káosznak. Putyin elmondta, helyre kell állítani a tűzszünetet is Szíria és Izrael között, biztosítva utóbbi biztonságát.

Hozzátette, a koreai félsziget helyzete is javul, ebben pedig nagy szerepet játszott, hogy Donald Trump személyesen tárgyalt Kim Dzsongunnal.

Nyitott produktív beszélgetésünk volt, ami nagyon jól zajlott"

– vette át a szót Trump. Az amerikai elnök kifejtette, hogy az együttműködés a két ország között nem lehetetlen. Erre példaként a második világháborút hozta fel.

Trump elismerte, hogy a szíriai ügy nagyon komplex, viszont az Iszlám Állam visszaszorítását a két ország közös eredményének nevezte.

Fotó: AFP

Az amerikai elnök kicsit odaszólt a demokrata politikusoknak is, amiért hátráltatták abban, hogy javítsa a két ország kapcsolatát, de reményét fejezte ki, hogy a jövőben gyakran fognak találkozni és megoldanak minden felmerülő problémát.

Amikor a sajtó munkatársai szóba hozták az elnökválasztást és az orosz beavatkozást, az amerikai elnök megjegyezte, ez egyszerűen abból fakadt, hogy a demokraták nem tudtak belenyugodni a vereségbe. Putyin ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy mindenkinek megvan a saját érdeke, vagyis  természetes, hogy az orosz társadalom Trump irányába pozitív várakozást mutatott.

Az orosz állami lap, a Russia Today beszámolója szerint Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy amennyiben az oroszok amerikai választásokba történt beavatkozását vizsgáló különleges ügyész, Robert S. Mueller hivatalosan kéri Oroszországtól, akkor a hatóságok kihallgatják a gyanúsítottakat. Ismeretes, az ügyész 3 napja megnevezett mintegy 12 olyan orosz állampolgárt, főként valószínűsíthetően hírszerzőket, akiket az amerikai választásokba való beavatkozással vádolt meg. A két ország között nincs kiadatási egyezmény, ám így eljutna az amerikaiakhoz a vádlottak vallomása. Az orosz elnök azt is felajánlotta, hogy Mueller hivatalának munkatársai is részt vehetnek a kihallgatáson. Ezért cserébe azt várná el Putyin, hogy oroszok is kikérdezhessenek olyan amerikai tiszteket, akik a gyanújuk szerint "illegális tevékenységet" végeztek orosz területen. Putyin főként a Hermitage Capital volt vezetőjének ügyére lenne kíváncsi: William Browder vezérigazgatót távollétében 9 évnyi börtönre ítélték Oroszországban, amelyet mintegy 1,5 milliárd dollárral károsított meg a vádak szerint.

S hogy miért volt a találkozó történelmi jellegű?

Nos a nyilvánvaló válasz az, hogy a két ország kapcsolata az elmúlt években nagyon megromlott, különösen az amerikai elnökválasztással kapcsolatos állítólag orosz beavatkozás miatt. A találkozó előtt közvetlenül Donald Trump a Twitteren közölte, az orosz-amerikai kapcsolatok soha nem voltak még ennyire rosszak, hála az elmúlt évek amerikai “bénázásának”. Trump már a 2016-os megválasztása óta hangoztatta, hogy szeretne jobb kapcsolatokat ápolni Moszkvával, és a jelen körülményeket figyelembe véve a hétfői találkozó nagy sikerként könyvelhető el.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nemzetiségi viszály szítása miatt vizsgálódnak az ukránok

Nemzetiségi viszály szítása miatt vizsgálódnak az ukránok

amerika, london, párizs

Nemzetiségi viszály és gyűlölet szándékos szítása miatt indított büntetőeljárást a Kárpátalja megyei ügyészség a hétvégén a megye több járásában kihelyezett magyarellenes óriásplakátok ügyében.

A magyarok kétharmada büszke rendőreinkre

A magyarok kétharmada büszke rendőreinkre

kétharmad

A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire, az ellenpólust mindössze a megkérdezettek 27 százaléka alkotja.

Soros után Brüsszel is lapátolta a Brexit-ellenes tüntetésbe a pénzt

Soros után Brüsszel is lapátolta a Brexit-ellenes tüntetésbe a pénzt

amerika, london, párizs

Az európaiak már megszokhatták: ha a népakarat tiszteletben tartása kerül szóba, akkor sem Soros Györgyre, sem pedig Brüsszelre nem számíthatnak.

Megemlékezések és ellenzéki tüntikézés is várható

Megemlékezések és ellenzéki tüntikézés is várható

kétharmad

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján, ám az ellenzék jóvoltából tüntetés is lesz.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Exit poll: Kaczynskiék állnak nyerésre

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt áll nyerésre országos szinten a vasárnap este befejezett lengyel helyhatósági választások első fordulójában, több helyi önkormányzatot viszont továbbá is kormányellenzéki koalíciók irányíthatnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére