Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Érkezés: beültünk az év sci-fijére

2016. október 25. 20:58

Az Érkezés megnézését mindenkinek ajánlom, akiknek viszont tetszett a Jodie Foster főszereplésével készült Kapcsolat, vagy a Csillagok között című film, azoknak egyenesen kötelező.

Annak ellenére, hogy engem lenyűgözött a film, biztos vagyok benne, hogy a sajtóban lesznek, akik lehúzzák. A film végeztével az egyik újságírónő így fakadt ki:

Még egyszer be nem ülök egy olyan filmre, amelyben 2 órában építik fel az utolsó 15 percben elhangzó mondanivalót. Ráadásul akció is alig volt benne.”

Aki komoly akcióra számít, mondjuk afféle új Függetlenség napjára, vagy a Föld Inváziója, csata: Los Angeles (ilyen címet vazeg) című alkotásban megjelenített csihi-puhira, az csalódni fog. Az akció hiányáért azonban kárpótol minket a látvány, a mondanivaló és maga a történet – legalábbis akinek számít az ilyesmi.

A film fő témája az idegenekkel való kapcsolatteremtés. A főhős (Amy Adams) a világ egyik legjobb nyelvésze, akit a hadsereg felkér, hogy segítsen kommunikálni az idegenekkel. Mint az a trailerből ki is derül, a szóbeli kommunikációval való kísérletezés viszonylag hamar kudarcba fullad, ezért a tudósok írásjelekkel próbálkoznak. Erre a hétlábú, polipra hasonlító idegenek kedvezően reagálnak és bonyolult írásjeleket jelenítenek meg. A probléma csak az, hogy ez az írás teljesen más, mint amit mi megszoktunk: az emberi nyelvekben mindig egy jól behatárolható időintervallumra vonatkozik a mondandónk. A múltról, jelenről vagy a jövőről teszünk állításokat, vagy teszünk fel kérdéseket. Az idegenek nyelvében azonban ez nincs így, a mondataik mintha egyfajta időtlenségben lebegnének: úgy kommunikálnak, mintha látnák a jövőt. A filmben elhangzó nagy kérdés, hogy hogyan lehetséges mindez. A válasszal persze totális spoilert követnék el.

Az idegenek űrhajói a világ 12 pontján lebegnek a föld felett néhány méterrel. A film szerint a jóságos amerikaiak konstruktívan kapcsolatot szeretnének teremteni az idegenekkel, míg a gonosz komcsi kínaiak csak madzsongoznak velük, de közben arra készülnek, hogy szanaszét lövik őket, és megszerzik a technológiájukat.

Természetesen az idegenekkel kapcsolatos információk minden országban szigorúan titkosnak minősülnek, így a közvéleményt semmilyen fejleményről nem tájékoztatják. Ennek megfelelően a lakosságon úrrá lesz a pánik. Lázadások törnek ki és tüntetések kezdődnek. Az emberek kirabolják a boltokat, fosztogatások kezdődnek. A pánik lassanként globális méreteket ölt. A tudósokon ez csak növeli a nyomást, hogy mihamarabb eredményeket produkáljanak.

Az indulatok akkor szabadulnak el végképp, amikor a kommunikáció zátonyai között manőverezve sikerül megtudni, hogy miért is jöttek az idegenek. A válasz: „give weapon”, azaz fegyvert adni. Tudósok ebből arra következtetnek, hogy az idegenek egymás ellen akarják fordítani a világ nemzeteit, ezt pedig nem lehet hagyni. Innentől fogva be is indul a sztori.

A filmben fontos szerepet kap a főhősnő előtörténete: születik egy kisgyermeke, de a férje korán elhagyja, és egyedül neveli fel a kislányt. Azonban a lány tinédzser korában megbetegszik és meg is hal, így ez a tragédia beárnyékolja az életét. A történet eme szálában azonban lesz egy oltári nagy csavar.

Amy Adams játssza a főhőst, Louise Banks nyelvészprofesszort, Jeremy Renner pedig Ian Donnelly fizikust, a főszereplő segítőjét, akivel kettesben próbálják megfejteni az idegenek nyelvét. Forest Whitaker a hadsereg ezredesét alakítja. Egyikük játékára sem lehet panasz.

Mindent egybevetve az Érkezés az évtized egyik legjobb sci-fije. Bár nem olvastam az eredeti novellát, készséggel elhiszem a kritikusoknak, hogy a film rendkívül jól visszaadja a novella hangulatát.

Imdb: 8.5

888.hu: 8/8, megtekintése kötelező!!! November 10-től a mozikban!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Két nap alatt majdnem kipusztult egy állatfaj

Elképesztő hőhullám vonul végig Ausztrálián. A gyümölcsök a fán megfőnek, de a vadvilág sem képes elviselni a hihetetlenül magas hőmérsékletet, ami egyes helyeken eléri a 49 Celsius-fokot. A hőhullám már napok óta tart.

Ide vezet a multikulti: a fiatal svéd nők közel fele fél attól, hogy bűncselekmény áldozatává válik

Ide vezet a multikulti: a fiatal svéd nők közel fele fél attól, hogy bűncselekmény áldozatává válik

amerika, london, párizs

A migránsok miatt a nemi erőszak fellegvárává váló országban ez nem is meglepő.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A magyar válogatott bejutott a középdöntőbe a kézilabda-világbajnokságon

A magyar férfi kézilabda-válogatott továbbra is veretlen a tornán.

Nemi erőszak miatt körözték az egyik migránskaraván szervezőjét

Mint korábban megírtuk, újabb migránskaraván indult el az Egyesült Államok déli határa felé. A legújabb hírek szerint a rendőrség letartóztatta az egyik olyan személyt Hondurasban, aki a karaván szervezésében jeleskedett. A férfinak nemi erőszak vádjáért kell felelnie.

A magyarok döntő többsége elutasítja az illegális bevándorlást

A magyarok döntő többsége elutasítja az illegális bevándorlást

kétharmad

A magyarok kétharmada aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt - derült ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából.

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

kétharmad

Hiába cirkuszolt Hajnal Miklós az Echo TV-ben, a párt nem tudott elszámolni az államtól kapott támogatásával. Megdöbbentő, hogy a Momentum még számlákkal sem tudta igazolni költéseit.

A forradalmárnak is alkalmatlan idiótákról

Ezek a mai forradalmárok nem értik a forradalmat. Alkalmatlanok rá. Még erre is alkalmatlanok!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére