Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Érkezés: beültünk az év sci-fijére

2016. október 25. 20:58

Az Érkezés megnézését mindenkinek ajánlom, akiknek viszont tetszett a Jodie Foster főszereplésével készült Kapcsolat, vagy a Csillagok között című film, azoknak egyenesen kötelező.

Annak ellenére, hogy engem lenyűgözött a film, biztos vagyok benne, hogy a sajtóban lesznek, akik lehúzzák. A film végeztével az egyik újságírónő így fakadt ki:

Még egyszer be nem ülök egy olyan filmre, amelyben 2 órában építik fel az utolsó 15 percben elhangzó mondanivalót. Ráadásul akció is alig volt benne.”

Aki komoly akcióra számít, mondjuk afféle új Függetlenség napjára, vagy a Föld Inváziója, csata: Los Angeles (ilyen címet vazeg) című alkotásban megjelenített csihi-puhira, az csalódni fog. Az akció hiányáért azonban kárpótol minket a látvány, a mondanivaló és maga a történet – legalábbis akinek számít az ilyesmi.

A film fő témája az idegenekkel való kapcsolatteremtés. A főhős (Amy Adams) a világ egyik legjobb nyelvésze, akit a hadsereg felkér, hogy segítsen kommunikálni az idegenekkel. Mint az a trailerből ki is derül, a szóbeli kommunikációval való kísérletezés viszonylag hamar kudarcba fullad, ezért a tudósok írásjelekkel próbálkoznak. Erre a hétlábú, polipra hasonlító idegenek kedvezően reagálnak és bonyolult írásjeleket jelenítenek meg. A probléma csak az, hogy ez az írás teljesen más, mint amit mi megszoktunk: az emberi nyelvekben mindig egy jól behatárolható időintervallumra vonatkozik a mondandónk. A múltról, jelenről vagy a jövőről teszünk állításokat, vagy teszünk fel kérdéseket. Az idegenek nyelvében azonban ez nincs így, a mondataik mintha egyfajta időtlenségben lebegnének: úgy kommunikálnak, mintha látnák a jövőt. A filmben elhangzó nagy kérdés, hogy hogyan lehetséges mindez. A válasszal persze totális spoilert követnék el.

Az idegenek űrhajói a világ 12 pontján lebegnek a föld felett néhány méterrel. A film szerint a jóságos amerikaiak konstruktívan kapcsolatot szeretnének teremteni az idegenekkel, míg a gonosz komcsi kínaiak csak madzsongoznak velük, de közben arra készülnek, hogy szanaszét lövik őket, és megszerzik a technológiájukat.

Természetesen az idegenekkel kapcsolatos információk minden országban szigorúan titkosnak minősülnek, így a közvéleményt semmilyen fejleményről nem tájékoztatják. Ennek megfelelően a lakosságon úrrá lesz a pánik. Lázadások törnek ki és tüntetések kezdődnek. Az emberek kirabolják a boltokat, fosztogatások kezdődnek. A pánik lassanként globális méreteket ölt. A tudósokon ez csak növeli a nyomást, hogy mihamarabb eredményeket produkáljanak.

Az indulatok akkor szabadulnak el végképp, amikor a kommunikáció zátonyai között manőverezve sikerül megtudni, hogy miért is jöttek az idegenek. A válasz: „give weapon”, azaz fegyvert adni. Tudósok ebből arra következtetnek, hogy az idegenek egymás ellen akarják fordítani a világ nemzeteit, ezt pedig nem lehet hagyni. Innentől fogva be is indul a sztori.

A filmben fontos szerepet kap a főhősnő előtörténete: születik egy kisgyermeke, de a férje korán elhagyja, és egyedül neveli fel a kislányt. Azonban a lány tinédzser korában megbetegszik és meg is hal, így ez a tragédia beárnyékolja az életét. A történet eme szálában azonban lesz egy oltári nagy csavar.

Amy Adams játssza a főhőst, Louise Banks nyelvészprofesszort, Jeremy Renner pedig Ian Donnelly fizikust, a főszereplő segítőjét, akivel kettesben próbálják megfejteni az idegenek nyelvét. Forest Whitaker a hadsereg ezredesét alakítja. Egyikük játékára sem lehet panasz.

Mindent egybevetve az Érkezés az évtized egyik legjobb sci-fije. Bár nem olvastam az eredeti novellát, készséggel elhiszem a kritikusoknak, hogy a film rendkívül jól visszaadja a novella hangulatát.

Imdb: 8.5

888.hu: 8/8, megtekintése kötelező!!! November 10-től a mozikban!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egyre több amerikai templomban lehet gluténmentes ostyával áldozni

Egyre több amerikai templomban lehet gluténmentes ostyával áldozni

szabad vasárnap

Az amerikai katolikus egyház egyelőre ellenáll az új trendnek.

Orbán: "Az országépítés korszaka köszöntött be a gazdaságban is"

Orbán: "Az országépítés korszaka köszöntött be a gazdaságban is"

kétharmad

A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárában létesült új épület avatásán.

Emberi beavatkozás nélkül lett rasszista és szexista a mesterséges intelligencia

Emberi beavatkozás nélkül lett rasszista és szexista a mesterséges intelligencia

century-on

A mesterséges intelligenciával való kísérletezés közben a kutatók azt találták, hogy robotok ugyanolyan előítéletesek lehetnek, mint az emberek.

"Bukik az Orbán": visszatér Demszky

"Bukik az Orbán": visszatér Demszky

kinyílott a pitypang

Demszky Gábor a 24.hu-nak adott veretes interjújában brékingel egyet, és bejelenti, hogy tervezi a politikába való visszatérését. Tudja. Meri. Teszi.

Kegyetlen erdőtűz pusztít Toszkánában

Mintegy ötszáz lakosnak kellett eddig elhagynia otthonát az olaszországi Pisa térségében hétfő este óta tomboló erdőtűz miatt. Az oltás nehezen halad, főleg az erős szél miatt.

Ukrajna nemzetközi értelemben egyre demokratikusabb

Ukrajna nemzetközi értelemben egyre demokratikusabb

piszkostizenkettő

Álljunk hozzá empatikusan. Kurva szar lehet ukrán nacionalistának lenni. A hozzánk közel eső végeken kétségeid vannak, hogy nem vagy-e inkább lengyel, a nyelved pedig nem orosz-e. És ha mélyre ásol, nem enyhülnek a kétségek.

Sokkal több az illegális bevándorló az USA-ban, mint azt korábban gondolták

Sokkal több az illegális bevándorló az USA-ban, mint azt korábban gondolták

amerika, london, párizs

Kétszer annyi illegális bevándorló élhet az Egyesült Államokban, mint azt korábban hitték.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére