Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Érkezés: beültünk az év sci-fijére

2016. október 25. 20:58

Az Érkezés megnézését mindenkinek ajánlom, akiknek viszont tetszett a Jodie Foster főszereplésével készült Kapcsolat, vagy a Csillagok között című film, azoknak egyenesen kötelező.

Annak ellenére, hogy engem lenyűgözött a film, biztos vagyok benne, hogy a sajtóban lesznek, akik lehúzzák. A film végeztével az egyik újságírónő így fakadt ki:

Még egyszer be nem ülök egy olyan filmre, amelyben 2 órában építik fel az utolsó 15 percben elhangzó mondanivalót. Ráadásul akció is alig volt benne.”

Aki komoly akcióra számít, mondjuk afféle új Függetlenség napjára, vagy a Föld Inváziója, csata: Los Angeles (ilyen címet vazeg) című alkotásban megjelenített csihi-puhira, az csalódni fog. Az akció hiányáért azonban kárpótol minket a látvány, a mondanivaló és maga a történet – legalábbis akinek számít az ilyesmi.

A film fő témája az idegenekkel való kapcsolatteremtés. A főhős (Amy Adams) a világ egyik legjobb nyelvésze, akit a hadsereg felkér, hogy segítsen kommunikálni az idegenekkel. Mint az a trailerből ki is derül, a szóbeli kommunikációval való kísérletezés viszonylag hamar kudarcba fullad, ezért a tudósok írásjelekkel próbálkoznak. Erre a hétlábú, polipra hasonlító idegenek kedvezően reagálnak és bonyolult írásjeleket jelenítenek meg. A probléma csak az, hogy ez az írás teljesen más, mint amit mi megszoktunk: az emberi nyelvekben mindig egy jól behatárolható időintervallumra vonatkozik a mondandónk. A múltról, jelenről vagy a jövőről teszünk állításokat, vagy teszünk fel kérdéseket. Az idegenek nyelvében azonban ez nincs így, a mondataik mintha egyfajta időtlenségben lebegnének: úgy kommunikálnak, mintha látnák a jövőt. A filmben elhangzó nagy kérdés, hogy hogyan lehetséges mindez. A válasszal persze totális spoilert követnék el.

Az idegenek űrhajói a világ 12 pontján lebegnek a föld felett néhány méterrel. A film szerint a jóságos amerikaiak konstruktívan kapcsolatot szeretnének teremteni az idegenekkel, míg a gonosz komcsi kínaiak csak madzsongoznak velük, de közben arra készülnek, hogy szanaszét lövik őket, és megszerzik a technológiájukat.

Természetesen az idegenekkel kapcsolatos információk minden országban szigorúan titkosnak minősülnek, így a közvéleményt semmilyen fejleményről nem tájékoztatják. Ennek megfelelően a lakosságon úrrá lesz a pánik. Lázadások törnek ki és tüntetések kezdődnek. Az emberek kirabolják a boltokat, fosztogatások kezdődnek. A pánik lassanként globális méreteket ölt. A tudósokon ez csak növeli a nyomást, hogy mihamarabb eredményeket produkáljanak.

Az indulatok akkor szabadulnak el végképp, amikor a kommunikáció zátonyai között manőverezve sikerül megtudni, hogy miért is jöttek az idegenek. A válasz: „give weapon”, azaz fegyvert adni. Tudósok ebből arra következtetnek, hogy az idegenek egymás ellen akarják fordítani a világ nemzeteit, ezt pedig nem lehet hagyni. Innentől fogva be is indul a sztori.

A filmben fontos szerepet kap a főhősnő előtörténete: születik egy kisgyermeke, de a férje korán elhagyja, és egyedül neveli fel a kislányt. Azonban a lány tinédzser korában megbetegszik és meg is hal, így ez a tragédia beárnyékolja az életét. A történet eme szálában azonban lesz egy oltári nagy csavar.

Amy Adams játssza a főhőst, Louise Banks nyelvészprofesszort, Jeremy Renner pedig Ian Donnelly fizikust, a főszereplő segítőjét, akivel kettesben próbálják megfejteni az idegenek nyelvét. Forest Whitaker a hadsereg ezredesét alakítja. Egyikük játékára sem lehet panasz.

Mindent egybevetve az Érkezés az évtized egyik legjobb sci-fije. Bár nem olvastam az eredeti novellát, készséggel elhiszem a kritikusoknak, hogy a film rendkívül jól visszaadja a novella hangulatát.

Imdb: 8.5

888.hu: 8/8, megtekintése kötelező!!! November 10-től a mozikban!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hollywoodban elgurult a gyógyszer

Hollywoodban elgurult a gyógyszer

amerika, london, párizs

A bevándorláspárti baloldal kedvenc vizsgálatának eredményét nem igazán tudták elviselni Kaliforniában.

Trippon a fűben: az MSZP politikusa fedezékből tüzel a munkásokra

Trippon Norbert, az MSZP budapesti elnökségének tagja a minap Facebook-oldalán kikelt magából amiatt, hogy a kormány munkásszállót hozna létre Újpesten, ahol egyébként Trippon a helyi MSZP elnöke. Ide jutottunk: egy magát szocialistának valló politikus a munkások és azok lakhatása ellen tiltakozik.

889
Az "Allahu akbar" kifejezés használata mellett állt ki egy német szociáldemokrata képviselő

Az "Allahu akbar" kifejezés használata mellett állt ki egy német szociáldemokrata képviselő

amerika, london, párizs

Sawsan Chebli, az SPD képviselője szerdán tweetelt arról, hogy ez egy teljesen hétköznapi kifejezés a muszlimok körében, és nem szabadna démonizálni.

Brüsszelben mi sem természetesebb a korrupciónál

Ezért is kell lecserélni a bevándorláspárti brüsszeli elitet.

Ilyen az igazi haladó sajtószabadság: azon elmélkedik a brit baloldali sajtó, hogy hogyan tiltsák ki a TV-ből Farage pártját

Ilyen az igazi haladó sajtószabadság: azon elmélkedik a brit baloldali sajtó, hogy hogyan tiltsák ki a TV-ből Farage pártját

kinyílott a pitypang

Megint kimutatta foga fehérjét a liberális sajtó: szerintük az a kívánatos, ha a bevándorlásellenes hangokat elhallgattatják, hogy minél kevesebb emberhez jussanak el a migrációt ellenző üzenetek.

Magyarország olyan csatákat tudott megnyerni, amikről sokan álmodni sem mernek

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője és a 888.hu publicistája értékelte hazánk teljesítményét a köztévében.

Menczer: Sargentini semmit nem tud Magyarországról

Menczer: Sargentini semmit nem tud Magyarországról

kétharmad

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár egy videóban reagált Judith Sargentini 15 perces videóüzenetére.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére