Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ennyire egyszerű a Trump-doktrína: "Mi vagyunk Amerika, baszki"

2018. június 12. 21:00

Most, hogy túl vagyunk a legutóbbi G7-csúcson, ahol Donald Trump helyretette a szövetségeseit, s hogy lezajlott az amerikai elnök és Kim Dzsongun közötti történelmi csúcstalálkozó, érdemes elmerengeni azon, mi is az a szabályrendszer, az az elmélet, amely alapján Trump halad előre.

Érdekes cikk jelent meg hétfőn a Trump-barátnak egyáltalán nem mondható The Atlantic nevű honlapon. A szerző, Jeffrey Goldberg arra keresi a választ, hogy tulajdonképpen mi is az a Trump-doktrína.

Az amerikai elnök kritikusai nehezen értik, mi is zajlik most az Egyesült Államokban, milyen irányba halad az amerikai külpolitika, merre tart az amerikai gazdaság. Sokan azért aggódnak, mert nem értik Trumpot. Nem értik, hogy a nemzeti érdeket nem lehet tudományos kategóriákba, iskolákba besorolni, és nem lehet szimplán multilaterális vagy kétoldalú szerződésekről beszélni – sem a külpolitika, sem a gazdaság terén. A Trump-jelenséget egyszerűen nem lehet definiálni! Egyébként ezt maga az amerikai elnök sem képes megmagyarázni. „De mindez nem azt jelenti, hogy nincs ötlete” Donald Trumpnak. Sőt. Az elődjéhez képest már most jelentős sikereket ért el.

Fotó: AFP

A The Atlantic szerzője az elmúlt hónapokban számtalan Trumphoz közeli embert kérdezett arról, hogy mi a véleményük az amerikai elnök „forradalmi” természetéről, s annak politikai hatásáról. A kritikusok előszeretettel bombázzák az amerikai elnököt azzal, hogy annak se koncepciója, se szakmai tudása nincs az olyan nagyívű diplomáciai manőverek végrehajtásához, mint amilyen az új amerikai kereskedelmi politika és vámpolitika elfogadtatása, illetve az észak-koreai csúcstalálkozón felmerülő atomfegyver-mentesítés.

Goldberg felidézi Thomas Wright, a The Brookings Institution kutatójának 2016 januárjában született írását, melyben a szerző már akkor azt firtatta, hogy Trump nézetei láthatók, megmagyarázhatóak. Wright leszögezte: az amerikai elnök az elkövetkezendő években el fogja keseríteni a liberális szellemiséget képviselő elitet, meg fogja reformálni az amerikai katonai szövetségeket, s fel fog lépni az Egyesült Államokkal szembeni „tisztességtelen” világgazdasági trendek ellen. A The Atlantic kolumnistája szerint Wrightnak mindenben igaza volt.

„Trump cselekedetei az elmúlt hetekben, illetve az amerikai elnök ügyintézőivel, barátaival és munkatársaival folytatott beszélgetéseim azt sugallják, hogy az elnök egyre sürgetőbb és koncentráltabb módon hajtja végre az elképzeléseit, mint tette azt az első évében” – fogalmazott Goldberg, aki szerint „Trump külpolitikai doktrínájának megértése sürgetőbb, mint valaha”.

„Nincsenek barátok, nincsenek ellenségek” – fogalmazott az egyik magas rangú tisztviselő Trump doktrínája kapcsán a The Atlantic újságírójának. Hozzátette: „El kell magyaráznunk neki [Trumpnak – a szerk.], hogy azok az országok, amelyekkel a múltban együtt dolgoztunk, elvárnak tőlünk egy hűségszintet, de az elnök nem hiszi, hogy ez a kiindulási pont az egyenletben”.

„Amerika előnyét a folyamatos destabilizáció adja” – fogalmazott egy másik forrás a kolumnistának. Szerinte (nem meglepő módon) az amerikai elnök úgy gondolkodik, hogy az Egyesült Államok a Föld legerősebb állama, és ezt igyekszik kijátszani mind az ellenfelekkel, mind pedig a szövetségesekkel való konzultációkon.

Goldberg szerint azonban a leghatásosabb és legjobb válasz a Trump elképzelését firtató kérdésére a következő párbeszédből érkezett. Mikor a The Atlantic újságírója felvetette a bürokratának, hogy talán túl korai lenne még a Trump-doktrínáról beszélni, a tisztviselő azt felelte: „Nem. Ez már létezik”. Goldberg ezután megkérdezte: „Mi is lenne ez?” A hivatalnok ezt válaszolta:

A Trump-doktrína az az, hogy »Mi vagyunk Amerika, baszki.« Ez a Trump-doktrína.”

„Obama mindenkitől és mindenért bocsánatot kért. Mindentől rosszul érezte magát” – mondta kicsit később a tisztviselő. Szerinte Trump elnök „nem érzi úgy, hogy mindenért elnézést kellene kérni, amit Amerika tesz”.

A The Atlantic szerzője sem tagadja, az Obama-éra visszahúzódó politikájában kevesebb potenciál van, mint a „Mi vagyunk Amerika, puncik” (We are America, bitch) irányvonalban. Kérdése csupán annyi, hogy mely fronton (Irán, Közel-Kelet, Koreai-félsziget, Oroszország, Kína) lesz sikeres, s hol várható kudarc Trump külpolitikájában. Mint az egyik forrása fogalmazott: Donald Trump csak helyrehozza azt, amit a 2016 előtti 8 évben elvesztett Amerika.

Van az Obama-doktrína, és a b.meg Obama-doktrína (Fuck Obama Doctrine). Mi a b.meg Obama-doktrínát követjük”

– fogalmazott az egyik elnökhöz közeli forrás.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A budapesti az egyik legmenőbb karácsonyi vásár

A budapesti az egyik legmenőbb karácsonyi vásár

szabad vasárnap

A legjobb európai turisztikai célpontokat összegyűjtő European Best Destinations oldal olvasói a második legjobbnak választották a budapesti karácsonyi vásárt Európában.

100 éve született Szolzsenyicin, a szovjet kommunizmus nyomorának leleplezője

100 éve született Szolzsenyicin, a szovjet kommunizmus nyomorának leleplezője

szabad vasárnap

1918. december 11-én, azaz napra pontosan száz évvel ezelőtt született Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író, akinek magányos küzdelmeiből születtek meg prófétai erejű írásai, a 20. század talán legerőteljesebb irodalmi művei, amelyekkel a szovjet kommunizmus nyomorúságait és szenvedéseit leplezte le.

Trump: ha a demokraták nem szavazzák meg, akkor a hadsereg fejezi be a fal megépítését

Az amerikai elnök egyértelművé tette, hogy így vagy úgy, de megépül a kerítés.

Juncker: nem lesz itt semmiféle tárgyalás

Juncker ismét megszólalt Brexit-ügyben, és ahogy eddig, úgy ezúttal is gúnyosan, ellenségesen vélekedett a britek demokratikus döntéséről. A hangnem nem véletlen: a britek kilépése Juncker és az EU egyik legnagyobb kudarca, az elhibázott bevándorláspolitika és a hatáskörelvonások egyik következménye.

Elsőre nem sikerült, másodjára csak áterőltették: jöhet a migránsvízum!

Elsőre nem sikerült, másodjára csak áterőltették: jöhet a migránsvízum!

amerika, london, párizs

Novemberben az Európai Parlament plenáris ülésén nem kapott többséget a javaslat, de most sikerült áterőltetni.

Néhány évtized, és beköszönt a 3 millió évvel ezelőtti klíma

Néhány évtized, és beköszönt a 3 millió évvel ezelőtti klíma

ökojobb

Nem nehéz kitalálni, hogy ez nem igazán jó hír számunkra.

Az FTC kitette Bödét

Nem tetszett az ukrán vezetőedzőnek a játékos reakciója.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére