Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Ennyin múlt, hogy nem maradtunk áram nélkül

2015. december 20. 18:02

Mennyin? Annyin, hogy van atomreaktorunk.

Évek óta hallgatjuk, hogy mennyivel jobb lenne minden, ha CSAK zöld energiát használnánk. Ha a tényektől eltekintünk, és minden áron ragaszkodunk egy ideális célhoz, akkor valóban elmondhatjuk, hogy fölöslegesen épül meg Paks 2. De így elég, hogy az időjárás ellenünk forduljon, és máris gondban leszünk.

Vegyük csak az utóbbi pár napot. Természetesen napfényt keveset láthattunk, így a naperőművek sem adtak túl sok energiát az áramtermeléshez. Ez persze télen nem egy meglepő dolog: hideg van, a nap sem süt.

Egy naperőmű decemberben 1/6-nyi áramot termel mint júniusban.

Az igazság, hogy az elmúlt napokban  a szél is olyan gyenge volt, hogy nagyjából a szélenergiát is kizárhatnánk az energiatermelésből.

Nem mindegy?

Advent időszakában a legtöbben úgyis a négy gyertya világa köré gyűlnek, így azt is gondolhatnánk, hogy mindegy. De nem. Ugyanis nem ez volt az első ilyen időszak a télen. Aszódi Attila, Paks 2 kormánybiztosa már hetekkel ezelőtt írt blogján egy hasonló időszakról, amikor mind a szél-, se napenergia termeléséhez kedvezőtlen volt az időjárás. A következményekről ő maga beszélt a 888.hu megkeresésére.

Ha csak mondjuk nap, és szélerőművek lennének az országban, akkor ebben a pár napban gyakorlatilag egyáltalán nem lett volna villany."

Ami pedig azt jelenti, hogy sem a közlekedés, sem az ipar számára nem tudtak volna áramot biztosítani. Sőt, sok helyen a fűtést és meleg vizet is nélkülözhették volna, ugyanis a modern gázkazánok is árammal működnek.

A britek már megszívták

Gyakran hozzák fel példának az Egyesült Királyságot, hogy bezzeg ott mennyivel több az zöld energia-felhasználás. Azonban ennek is azért meg van a maga hátránya. Például, hogy néhány héttel ezelőtt Nagy-Britanniában is hasonló időjárási viszonyok köszöntöttek be, aminek hatására a nagykereskedelmi piacon az addigi 60 fontról 2400 fontra ment fel egy megawatt energia óránkénti ára, olyan mértékű volt az áramhiány.

Az, amit a briteknél láttunk november 4-én, az a tartalékok veszélyes lecsökkenése miatt következett be. És mivel elfogytak a tartalékok, a rendszerirányító kénytelen volt bizonyos fogyasztókat kivenni a hálózatból, kénytelenek voltak korlátozni az áramellátást."

A kormánybiztos szerint mivel a villamos energia csak korlátozott mértékben tárolható, felelőtlenség lenne ingadozó, időjárásfüggő termelőkre alapozni egy ország áramellátását – a fenti példák is mutatják nem feltétlenül akkor állnak rendelkezésre, amikor épp szükség lenne rájuk.

Ha tehát egy ország áramellátásának nagy részét zöld energiával szeretnék megoldani, akkor nagyon nagy kapacitású energiatárolókra lenne szükség, vagy, ahogy a kormánybiztos fogalmaz,

óriási nagy áringadozások lennének."

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

kétharmad

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere megbeszélésén az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

amerika, london, párizs

Edouard Philippe francia miniszterelnök részvételével nemzeti megemlékezésen hajtottak fejet kedden a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek harmadik évfordulóján Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök "finoman" emlékeztette Emmanuel Macront a második világháború alakulására.

Videó: Birminghamben macsétával, kalapáccsal verték egymást a migránsok

Megdöbbentő videó látott napvilágot. Az eset Birminghamben, a migráció által egyik leginkább sújtott brit nagyvárosban történt. A migránsok macsétával, kalapáccsal estek egymásnak.

Herr Tusk, a hű szolga

Herr Tusk, a hű szolga

piszkostizenkettő

Tusk kiváló példa arra, mit jelenít meg ma Brüsszel: olyan politikusokat, akik a brüsszeli/berlini elitnek tett hűséges szolgálataikért pozíciót kaptak, és akiket árulónak tartanak saját hazájukban.

Így hazudik a magyar emberek arcába a balra fordult Jobbik

Így hazudik a magyar emberek arcába a balra fordult Jobbik

kétharmad

Az úgynevezett néppártosodás következtében a Jobbik a liberális politikai erők kegyeit kezdte keresni, többek között ezért hirdeti fennhangon az utóbbi időben Európai Ügyészséghez való csatlakozást. Alig három éve még homlokegyenest ellenkező állásponton volt a Jobbik - felmerül hát ismételten a kérdés: kit akar a kamunéppárt hülyének nézni?

Harmincéves lenne a mai Magyarország legkártékonyabb pártja

Harmincéves lenne a mai Magyarország legkártékonyabb pártja

kinyílott a pitypang

Természetesen a megboldogult SZDSZ-ről van szó! Mondják, hogy halottról vagy jót, vagy semmit: de az SZDSZ szelleme máig kísért, nézzük hát nyolc bűnüket!

Kiállsz Orbán Viktor mellett? Azonnal letilt a Facebook

Kiállsz Orbán Viktor mellett? Azonnal letilt a Facebook

censored

A baloldali, a jobbikos és az indexes maffia jelentgető brigádjai nagy sikert könyvelhettek el a mai napon, ugyanis Megadja Gábor 888-as Facebook-oldalát törölték Zuckerbergék. Az ok egészen szürreális.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére