Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Én, én, én: a Morál természetrajza

Megadja Gábor

2019. február 14. 11:20

Így lett a "valódi" Szakma a Morál őre.

Most, hogy a Magyar Nemzet visszatért oda, ahol a G-nap előtt volt, mindenki vérmérsékletének és elfogultságának megfelelően kezdte értelmezni a helyzetet. Ezek lélektani dolgok, némelyek nyilván hevesen ziháltak is, amikor meglátták a hírt. A „melyik az igazi“ vitája kicsit sokáig tartana, elvégre volt ez a lap a Hazafias Népfront lapja is, most pedig azt kéne elfogadnunk, hogy egy kissé megzakkant, néha tintás oligarcha sértettségének következményeként pár évig politikai eszközként szolgáló orgánum volt az „igazi“. Akinek ez növeli az önértékelését, nyugodtan higgye ezt.

Persze ezt mindig be kell csomagolni valami tetszetősebb magyarázatba, hiszen – különösen az ún. Szakma képviselőinél – rettenetesen fontos az önkép integritása. Olyannyira, hogy másról nem is nagyon szól a Szakma, mint erről. És mindig, minden körülmény között az a legfontosabb, hogy ez a kép szép legyen, tetsszen a tulajdonosának. Máskülönben összeomlik a világ.

Így lett a „valódi“ Szakma a Morál őre. A korrupt világra átkaikat szórva kiköpött Savonarolák, puritánok, jakobinusok. És valamiért, mint korábban e mozgalmak vezéregyéniségeiben, a Morál bennük találta meg a szócsövet, általuk beszél. Ahogy korábban a német nép(lélek) a Führer szájával szólt, úgy szól a Morál a Szakma szájával.

Ez az önkép miatt fontos persze: önnön fontosságuk igazolására szolgál. A moralizálás az öntetszelgés nyelve. A Szakma képviselője kiválasztott, egyedülálló módon képes felhívni a figyelmet az erkölcsi romlottságra, amire az egyszerű halandók képtelenek. Ha elvész a Szakma, elnémul a Morál.

Az önkép szempontjából fontos még, hogy a Morál képviseletét önzetlenül lássák el. Őket erre rendelte az Úr, nem tehetnek róla, és ők valójában áldozatok, amikor képviselik a tőlük teljesen független, rajtuk kívül álló erkölcsi rendet. Hétköznapi – a halandók által ismert – erkölcsi mércével ne is próbáljuk megítélni ezt a tevékenységet! Az Elvek fontossága megelőzi az emberek és a közösségek fontosságát, például a hozzájuk való lojalitást vagy az árulás tilalmát. Ez utóbbiak maximum a kisbetűs morálnak felelnek meg, ám a Szakma a nagybetűs Morált képviseli. A hétköznapi morállal érthetetlen, ám annál rosszabb a hétköznapi morálnak.

Az pedig merő véletlen, hogy épp rajtuk keresztül van hangja a Morálnak. A kiválasztottság már csak ilyen.

Mindez akkor derül ki gyönyörű szépen, amikor sérelem éri a kiválasztottakat. A hirtelen eltűnő archívum jelenségét (ami aztán persze később visszakerült) az átmeneti időszak (G-korszak) alkotói úgy tálalták, mintha a Szent Korona vagy a Seuso-kincsek tűntek volna el, ha leégett volna a parlament, vagy ha felrobbantották volna a Hősök terét. Mert nyilvánvalóan örökkévalóságnak szánt darabokat nyelt el a föld, még ha rövid időre is. Mocskosul nehéz órák voltak ezek! Mert a Morál képviselője mit néz meg egyből? Hogy az Ő csodálatos alkotása megvan-e még. Nem mintha nem őrizné féltve laptopján a világot megrengető műveket, de fontos, hogy a világ többi része is lássa azokat. Bele se merünk gondolni, hogy a Morál képviseletét ellátó Szakma napszámosainak termékeit azok is elfelejtik másnapra, akik egyáltalán elolvasták. Ez egy szörnyű perspektíva, és ha igaz, a világról mond ítéletet, nem róluk.

És ha a világ nem is képes felfogni nagyságukat, legalább ők látják – mármint a saját nagyságukat és fontosságukat. A Morál bázisa az Én. Végezetül tehát lássuk, miként működik a mindennapokban a Szakma.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Macron rendőrei pénzbüntetést szabnak ki arra, aki a sárgamellényeseket támogatja

Macron rendőrei pénzbüntetést szabnak ki arra, aki a sárgamellényeseket támogatja

amerika, london, párizs

Súlyos pénzbüntetést kapott egy párizsi házaspár a hétvégén, miután olyan ruházatban jelentek meg a közterületen, amelyen a sárgamellényesek egyik politikai javaslata szerepelt.

A muszlim imavezetők 90 százaléka külföldről érkezik Németországba

Az imámok közel 90 százaléka külföldről, elsősorban Törökországból és Észak-Afrikából érkezik a németországi mecsetekbe - derült ki a Konrad Adenauer Stiftung tanulmányából.

Németország európai FBI-t hozna létre a jelenlegi Europolból

A CDU/CSU európai uniós választási programja a közös hadsereg mellett már egy európai rendőri nyomozóhatóság, egy európai FBI létrehozását is a német jobbközép pártok uniós céljai között nevesít.

Rágcsát és sört bekészíteni, élvezzük a haladó hisztériát

Rágcsát és sört bekészíteni, élvezzük a haladó hisztériát

piszkostizenkettő

Az amerikai demokraták - és csatolt globalista testvéreik szerte a világon - a 2016-os elnökválasztás óta nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy Trump elnök lett. Ezért azóta fölvették azt a pózt, ami legjobban illeszkedik lényegükhöz: a toporzékoló, hisztériás kisgyerekét.

Nógrádi György: Rengeteg terrorista járkál Európában, akikről semmit sem tudunk

Nógrádi György: Rengeteg terrorista járkál Európában, akikről semmit sem tudunk

csak neked, csak most

Villáminterjú Nógrádi György kül- és biztonságpolitikai szakértővel a terrorizmusról és az elmúlt hét ezzel kapcsolatos történéseiről.

G. Fodor Gábor: a keresztény kultúrához való viszony sorskérdés

G. Fodor Gábor: a keresztény kultúrához való viszony sorskérdés

kétharmad

A keresztény kultúrához való viszony nem vitakérdés, hanem sorskérdés - jelentette ki G. Fodor Gábor, a Századvég elnöke az alapítvány Mit köszönhetünk a keresztény kultúrának? címmel megrendezett konferenciáján.

Václav Klaus: Brüsszel durvább propagandát tol, mint a szovjetek

Václav Klaus: Brüsszel durvább propagandát tol, mint a szovjetek

amerika, london, párizs

Václav Klaus volt cseh államfő a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben kifejtette, hogy az Európai Parlament az EU hivatalos propagandaszerve, amely az integrációt támogatja. Szocialisták és kereszténydemokraták együtt küzdenek az ellen, aki bírálni meri ezt a hivatalos európai álláspontot.

A kereszténység a jelenünk és a jövőnk

A kereszténység a jelenünk és a jövőnk

kétharmad

Beszámoló a Századvég Alapítvány konferenciájának kerekasztal-beszélgetéséről, melynek résztvevői Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke, Juhász Hajnalka miniszteri biztos, Gyorgyovich Miklós, a Századvég Alapítvány vezető kutatója és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője voltak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére