Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
century-on
 
 
 
 

Emberi beavatkozás nélkül lett rasszista és szexista a mesterséges intelligencia

2018. szeptember 25. 14:28

A mesterséges intelligenciával való kísérletezés közben a kutatók azt találták, hogy robotok ugyanolyan előítéletesek lehetnek, mint az emberek.

A szakértők több ezer szimulációt futtattak le olyan mesterséges intelligencia használatával, amelyeket kifejezetten robotok számára terveztek. A Cardiff Egyetem és az amerikai MIT kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a robotok miről és hogyan ismernék fel egymást. Az is a vizsgálat tárgyát képezte, hogy a robotok hogyan utánozzák egymás viselkedését és hogyan tanulnak egymástól.

A Scientific Reports című lapban megjelent kutatás szerint a robotok kizárnak más robotokat, és saját csoportokat alakítanak ki – írja a The Sun a tudományos lapra hivatkozva.

Egy kisegítő robot a 2018 szeptemberében rendezett Mesterséges Intelligencia Világkiállításon (WAIC).

Fotó: AFP

A kísérletben a robotok csoportokra voltak osztva, és egy pontrendszer alapján pontozhatták a saját csoporton belüli társaikat, valamint a többi csoportban levő robotokat. Az, hogy ki mennyi pontot kapott, függött a népszerűségétől, valamint a gépek stratégiájától is. A stratégiát pedig az előítéletek is meghatározták.

Ahogy a virtuális játék haladt előre, úgy a robotok egymástól is tanultak, hogy ki milyen szempontok alapján rendelt hozzá pontokat az egyes robotokhoz.

A kutatás megállapította, hogy számos olyan csoport alakult ki, amelyek egyedei csak egymás között adtak pontokat és kizártak más, külső csoportokat és egyedeket, ezzel maximalizálva a "bevételeiket".

Több ezer szimulációt lefuttatva kezdtük megérteni, hogy hogyan születik meg a gépek között az előítélet, és elkezdtük feltérképezni azokat a körülményeket, amelyek elősegítik vagy gyengítik a kialakulásukat"

– mondta Roger Whitaker, a Cardiff Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője.

Szimulációink azt mutatják, hogy az előítélet a természet tekintélyes ereje és a fejlődés során könnyedén ösztönözhetőek a virtuális populációk az előítéletességre, amely végül a másokkal való szélesebb körű kapcsolódás kárára van"

– folytatta a professzor.

Whitaker szerint a vizsgálat azt is megmutatta, hogy az előítéletes csoportok létrejötte arra ösztönözte a többi robotot, hogy rivális csoportokat hozzanak létre.

A Sanghajban rendezett mesterséges intelligenciára összpontosító konferencia egyik sztárja: egy asztaliteniszező robot.

Fotó: AFP

A tanulmány szerint az előítéletes viselkedés elsajátításához nem szükséges hosszú tanulási folyamat. Mindez csupán azt igényelte, hogy a robotok elkezdjék másolni a másik stratégiáját.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a robotok jövőbeni elterjedésével a gépeknek is hasonló előítéleteik lehetnek, mint az embereknek.

A Cardiff Egyetem szerint a robotoknak olyan előítéleteik is lehetnek, mint a rasszizmus és a szexizmus.

A kísérletben a különböző előítéletek azért jöhettek létre, mert a gépek egymástól tanultak, így befolyásolta őket a környezetük.

A The Sunnak korábban nyilatkozó Dr. Ian Pearson futurológus elmondta, hogy arra számít, hogy a földi robotpopuláció a század közepére 9,4 milliárdra nőhet a jelenlegi több mint 50 millióról. Így valószínű, hogy a robotok egymástól is tudnak majd tanulni. A tudós hozzátette, hogy a 2020-as évek végére megépülhetnek az első olyan robotok, amelyeknek érzéseik vannak.

Egyes tudósok azonban sötéten látják a robotokkal kapcsolatos jövőt. A nemrég elhunyt világhírű fizikus, Stephen Hawking úgy fogalmazott, hogy a mesterséges intelligenciával rendelkező robotok komolyabb teljesítményekre lesznek képesek az embernél, főként akkor, ha valaki egy olyan gépet tervezne, amely reprodukálni is tudja magát.

Fotó: AFP

Elon Musk, a Tesla, a SpaceX és a PayPal alapítója is félelemmel tekint egy olyan jövőre, amelyben intelligens robotok vehetik át az irányítást az életünk felett.

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A kereszténység a jelenünk és a jövőnk

A kereszténység a jelenünk és a jövőnk

kétharmad

Beszámoló a Századvég Alapítvány konferenciájának kerekasztal-beszélgetéséről, melynek résztvevői Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke, Juhász Hajnalka miniszteri biztos, Gyorgyovich Miklós, a Századvég Alapítvány vezető kutatója és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője voltak.

Václav Klaus: Brüsszel durvább propagandát tol, mint a szovjetek

Václav Klaus: Brüsszel durvább propagandát tol, mint a szovjetek

amerika, london, párizs

Václav Klaus volt cseh államfő a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben kifejtette, hogy az Európai Parlament az EU hivatalos propagandaszerve, amely az integrációt támogatja. Szocialisták és kereszténydemokraták együtt küzdenek az ellen, aki bírálni meri ezt a hivatalos európai álláspontot.

Toroczkai: a Jobbik a nemzetellenes erők oldalára állt

Toroczkai: a Jobbik a nemzetellenes erők oldalára állt

kétharmad

A Mi Hazánk Mozgalom vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjút, melyben a Jobbik és a balliberális erők egymásra találásáról, a pénzemberek kezében lévő, hazájukat eláruló politikusokról, valamint az Európai Parlamentben uralkodó "beteg, degenerált" világnézetről beszélt.

Szögi Lajos családja kapja meg a tanárgyilkosnak szánt kártérítést

A tettes szerencsére egy forintot sem lát majd a pénzből.

Századvég: kötelességünk megvédeni a keresztény kultúrát

Századvég: kötelességünk megvédeni a keresztény kultúrát

kétharmad

A Századvég Alapítvány nyolc pontja a keresztény kultúráról.

Mit köszönhetünk a keresztény kultúrának?

Mit köszönhetünk a keresztény kultúrának?

kétharmad

Percről percre tudósításunk a Századvég keddi konferenciájáról, melyen felszólal többek között Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Molnár Attila Károly vallásszociológus, eszmetörténész is. A rendezvényt a Századvég Alapítvány elnöke, a 888.hu főszerkesztő-hírigazgatója, G. Fodor Gábor nyitja meg.

Brüsszel bankkártyát is adott a Magyarországon elfogott szír terroristának

Brüsszel bankkártyát is adott a Magyarországon elfogott szír terroristának

kétharmad

Az ENSZ és az Európai Unió által kibocsátott pénzzel teli bankkártya is volt a terrorizmussal gyanúsított szír férfinál.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek ma a legfontosabbak!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére