Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Előrehozott választások lehetnek Olaszországban is

2017. május 29. 12:45

RÓMA, 12:45

Egyre konkrétabb lehetőségnek tűnnek az előrehozott választások már az ősszel Olaszországban, miután a három nagy politikai erő, a balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) megállapodott az új választási törvényről.

Hétfőn találkoznak a római balközép kormánykoalíciót vezető PD és az ellenzéki M5S parlamenti frakcióvezetői, majd kedden a PD és az FI az utolsó részletekről egyeztet egymással. Ha a három legnagyobb parlamenti erő egyetért, a római parlament alkotmányügyi bizottsága már június elsején igent mondhat az új választási törvényre, amelynek vitája június 5-én megkezdődhet a képviselőházban — írja az  MTI.

Fotó: AFP

A 2013-ban megalakult olasz törvényhozás mandátuma a jövő év elején jár le, de az olasz pártok előrehozott választásokat szorgalmaztak már Matteo Renzi volt kormányfő bukása óta, amelyhez a tavaly decemberi alkotmányos népszavazás kimenetele vezetett.

Az olasz államfő azonban az új választási törvény megalkotásához kötötte az idő előtti választás kiírását.

A római parlament az utóbbi hónapokban nem tudott új törvényt kidolgozni, az események Matteo Renzi április 30-i PD-főtitkári újraválasztásával gyorsultak fel. Matteo Renzi elsőként Silvio Berlusconival, a FI elnökével egyeztetett (ahogyan 2014 februárjában is a PD-FI-paktumnak köszönhetően lett kormányfő).

A kiválasztott választási rendszer az úgynevezett német modell lett, vagyis vegyes választási rendszer, amelyben a képviselők egy részét többségi, más részét arányossági elven választják. A választó két szavazólapot tölthet ki: az egyiken egyéni jelöltek, a másikon pártlisták közül választhat. A parlamentbe jutást 5 százalékban határozták meg, ami a számtalan olaszországi kis párt kiesését jelentené.

Az Öt Csillag Mozgalom a német választási rendszert internetes szavazásra bocsátotta, és a párt részt vevő tagjai nagy többséggel megszavazták. A pártvezér Beppe Grillo blogján be is jelentette, hogy szeptember 10-én az olaszok mehetnek választani.

A Corriere della Sera napilap másképpen számolta: ha a képviselőház június végéig elfogadja az új választási rendszert, a szenátus pedig július végéig, akkor augusztusban feloszlatják a parlamentet, és a voksolás szeptember 24-én lehet. Az Il Giornale című lap október 8-ra kalkulálta az előrehozott választások lehetséges időpontját.

Matteo Renzi többször hangoztatta, hogy ez a választások éve, és Franciaország, Nagy-Britannia és Németország után Olaszország sem maradhat ki, hanem új, erős kormánnyal kell az európai színtéren fellépnie. A La Stampa című lap hangsúlyozza, hogy a pártok még a következő évi költségvetés késő őszi elfogadása előtt új választásokat akarnak, hogy a büdzsét már az új olasz kormány állítsa össze. A La Repubblica című lap arra emlékeztet, hogy a pártok erejéről sok minden kiderül majd a június 11-i helyhatósági választásokon.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Észtországot is megosztja az ENSZ migrációs paktuma

A baloldali külügyminiszter támogatja, a jobboldali ellenzék aláírásokat gyűjt ellene. A bolgárok kilépnek.

Salvini: elegem van a szarakodásból

Salvini: elegem van a szarakodásból

amerika, london, párizs

Egyre fokozódik a vita az olasz, a máltai és a francia hatóságok között a migráció kérdésében. Matteo Salvini hangot is adott felháborodásának.

Őszintén a hajléktalanokról

Őszintén a hajléktalanokról

piszkostizenkettő

Volt egy nekem egy barátom, aki mérhetetlenül sokat ivott. Egyszer megmondtam neki, hogy ne igyon annyit, mert nem lesz ennek jó vége, teljesen leépül, elveszíti a maradék kapcsolatait, a munkáját, végül az életét is. Igazad van - sóhajtott az én barátom, és mintha egyet is értett volna velem. Aztán másnap ugyanott folytatta, ahol abbahagyta.

Fekete-Győr András nem mert az ukrán és román barátaival a kisebbségi magyarok helyzetéről beszélni

Fekete-Győr András amerikai kiképzése során egy ukrán politikussal meg egy román "civillel" találkozott, akikkel nem mert a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről beszélni, mert érezte, hogy érzékeny a téma, amivel megsértené a román és az ukrán kollégáinak a lelkivilágát.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

censored

Ismét lesújtott a Facebook-diktatúra az egyik három nyolcas aloldalra. Megadja Gábor 888-as publicista Facebook-oldalát indoklás nélkül szedte le a Zuckerberg-kommandó. UPDATE: Gellértet három napra kitiltotta a Facebook, mert oldalán megosztotta, hogy cenzúrázták Megadját.

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

hajrá, magyarok!

Ismét magyar meccsel, újra a harmadosztállyal folytatódik a Pörge szurkol!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére