Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Elnökként Trump leszámolna a bevándorlással

2016. november 7. 15:58

WASHINGTON, 15:58

2017. január 20-án Donald J. Trump a Capitolium lépcsőjén letehetné az elnöki esküt. Öt hónappal 71. születésnapja előtt ő lenne a legidősebb amerikai elnök a hivatalba lépésének időpontjában, hét hónappal idősebb, mint amennyi Ronald Reagan volt.

Amennyiben november 8-án a New York-i milliárdost megválasztanák elnöknek, külpolitikailag – írja a dpa hírügynökség – Trump "Amerika az elsődleges" mottóhoz igazodna. Alapvetően meg akarja változtatni a szuperhatalom geopolitikai pozicionálását. Már 2015 áprilisában kijelentette:

Szeretnék mindent visszavenni a világtól, amit mi adtunk neki."

A NATO küldetését és a szövetség, illetve a szövetségesek védelmét Trump újradefiniálná. Az olyan országokkal, mint Németország, Dél-Korea vagy Japán, megfizettetné az amerikai "védőernyőt".

A republikánus elnökjelölt vérmérséklete és ingerlékenysége azt vetíti előre, hogy alaposan megváltozna a hangnem az Egyesült Államok és a világ többi része között.

Trump kampányán vörös fonalként húzódott végig az illegális bevándorlás, általában a bevándorlással szembeni keményebb fellépés kérdése. Legalább százszor jelentette be a mexikói határon felhúzandó kerítés, fal tervét. A falnak a határ teljes hosszában, háromezer kilométer hosszan kellene húzódnia, magassága tíz és tizenöt méter között ingadozna, acélból és "gyönyörű" betonból készülne. Független elemzők a költségeket 25 milliárd dollárra, az építési időt pedig négy évre becsülik. Amerikai médiumok szerint ezek az adatok inkább azt valószínűsítik, hogy a végén a jelenlegi kerítés jelképes kibővítésére esne Trump választása.

Mi történne az illegális migránsok kitoloncolásával kapcsolatos Trump-tervekkel? Ehhez kiterjedt razziák lennének szükségesek, éttermekben és farmokon, gyárakban és építkezéseken, a rendőrségi állomány, az adminisztratív szervek létszámának felduzzasztása, stb. Az American Action Forum nevű washingtoni konzervatív agytröszt az akció költségének végösszegét 600 milliárd dollárra becsüli, s már csak ezért sem valószínű nagyon az elképzelés megvalósítása.

Fotó: AFP

Trump elnökként újratárgyaltatná az Iránnal kötött atommegállapodást, hangzott az ígéret. Ugyancsak elrendelhetné a muzulmánok beutazásának tilalmat. A lépést ugyan az amerikai alkotmányra hivatkozva jogilag – és a siker reményében – meg lehetne támadni, de Trump már ezelőtt kész tényeket teremtene.

Trumpnak, ha elnök lenne, a kongresszusban szüksége lenne néhány változtatásra, ugyanis ő maga egyedül kevés ahhoz, hogy belenyúljon az egészségügyi ellátás témájába vagy az adótörvénykezésbe.

Az egyik legsúlyosabb következményekkel járó lépés lenne Trump részéről a legfelsőbb bíróság összetételének megváltoztatása. Haláleset miatt egy hely üres, s az életkor miatt más változások is küszöbön állnak. A bíróságnak, sok más országgal ellentétben, meghatározó szerepe van az Egyesült Államokban, s a téma is – Európában kevéssé érzékelhető módon – keményen jelen volt a kampányban. Trump mindent elkövetett a jobboldali kétkedők meggyőzésére: elnökként kizárólag ultrakonzervatív felfogású bírákat nevezne ki.

A kép csupán illusztráció.

Fotó: AFP

Az Egyesült Államok számára Trump nemrég egy "szerződést" ismertetett, amely úgymond ő és az amerikai választó között köttetne. Alapjában véve ez egy hatpontos populista terv, kezdve a kongresszusi képviselők mandátumidejének lerövidítésével, a politikai lobbisták számára kidolgozandó új szabályozásokkal bezárva.

A The New Yorker című lap Trumppal és esetleges elnökségével kapcsolatban a következő megállapításra jutott:

Mágikus hitre lenne szükség abban bízni, hogy (Trump) elnöksége valamiképp más lenne, mint amit a kampány sugall."

A The Washington Post Trump életrajzíróit kérdezte, akik egybehangzóan állították: Trump elnökként ugyanazt cselekedné, mint amit Trump jelöltként megígért, csak ez az egyetlen Trump van, egy "javított, bővített kiadású" Trump nem lesz.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hiába vádolták meg többen is nemi erőszakkal, szabadlábra helyezték a liberálisok kedvenc iszlámszakértőjét

Hiába vádolták meg többen is nemi erőszakkal, szabadlábra helyezték a liberálisok kedvenc iszlámszakértőjét

amerika, london, párizs

A párizsi fellebbviteli bíróság csütörtökön elrendelte Tariq Ramadan, az egyik legismertebb iszlámszakértő rendőri felügyelet melletti szabadlábra helyezését. A muzulmán teológus, akit két nő nemi erőszakkal vádolt meg, februárban került előzetes letartóztatásba.

Orbán vezetésével nyert a magyar válogatott

Orbán vezetésével nyert a magyar válogatott

hajrá, magyarok!

A magyar labdarúgó-válogatott hozta a kötelezőt Észtország ellen.

A soron következő EP-választásnak minden korábbinál nagyobb hatása lehet

A jövő évi európai parlamenti (EP-) választások nagyobb hatással lehetnek az Európai Unió jövőjének alakulására, mint bármely másik korábbi EP-választás - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban, a V4-ek parlamenti elnökeinek találkozóján.

Iszlamizációellenes programmal állt elő egy svéd város önkormányzata

Többek között betiltják a halal ételeket az iskolai menzákon és az idősek otthonában.

Orbán: ez egy olyan este, ami okot ad a magyaroknak a büszkeségre

Orbán: ez egy olyan este, ami okot ad a magyaroknak a büszkeségre

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este Milánóban a világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György első operájának ősbemutatója előtt nyilatkozott az M5 kulturális csatornának.

A német balosok Trianonnal játszadoznak

A német balosok Trianonnal játszadoznak

kinyílott a pitypang

Ott tart ma a hazai és a nemzetközi baloldal, hogy Nagy-Magyarország feldarabolásáról szerveznek játékot Budapesten. Mindezt német pénzen, az első világháború lezárásának századik évfordulóján, s két évvel a gyalázatos békediktátum centenáriuma előtt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

Román elemző: Csíkszereda Románia szívében van

Román elemző: Csíkszereda Románia szívében van

amerika, london, párizs

Egy befolyásos román szakértő azt kifogásolta bejegyzésében, hogy Magyarország két erdélyi focicsapatot is támogat. Írásának címében Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt Románia szívének nevezi.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére