Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Elindult a migráns LinkedIn Németországban

2016. december 4. 21:28

BERLIN, 21:28

Egy új weboldal készült Németországban abból a célból, hogy a cégek a megfelelő migránsokat a megfelelő munkára meg tudják találni. A Migrant Hire afféle LinkedIn migránsok számára.

Husszein Shaker, egy aleppói migráns a Migrant Hire nevű munkakereső internetes portál megalapítója. Elmondása szerint tízezer migránsnak szeretne munkát szerezni ezzel a vállalkozással.

A weboldal ugyanolyan elvek alapján működik, mint a többi hasonló: a munkakereső megadhatja, hogy mihez ért, a cégek pedig megtalálhatják a legalkalmasabb jelöltet egy adott pozícióra az adatbázis alapján.

Ammar Alkhouli a stuttgarti Porsche gyárban próbálja kitanulni az autószerelés csínját-bínját.

Fotó: AFP

Sok cég van, amely szívesen alkalmazna migránsokat, ám nehézséget jelent, hogy felvegyék velük a kapcsolatot"

– mondta a Migrant Hire egyik vezető munkatársa, Stefan Perlebach a DW-nek.

Az álláskereső portál tízezres célkitűzése még messze van: eddig mindössze 150-160 migránsnak sikerült munkát találni, vagy bejuttatni őket valamilyen szakképzésbe. Az oldal már egy éve működik, ám eddig inkább tesztüzemmódban volt.

Perlebach szerint túl optimisták a célkitűzéseik, de ahhoz, hogy nagyot ugorjanak, magasra kell tenni a lécet.

Gazdasági megfontolások

Habár a németek többsége inkább afféle emberbaráti, felebaráti-keresztényi magatartást vél látni a mögött, hogy Angela Merkel meghívott több mint egy millió migránst Németországba, vannak, akik szerint mindezt inkább gazdasági megfontolások indokolták.

A gazdaság több területén is egyre nagyobb munkaerőhiány mutatkozik Németországban. A legsúlyosabb hiány a matematikusokból, az IT, és a tudományos és technológiai képzettségű munkavállalókból mutatkozik. Ezzel a problémával már évek óta küzdenek a németek. A négy terület időről időre feltűnik a különböző tanulmányokban, így kezdőbetűik összeolvasásával csupán MINT-ként hivatkoznak ezekre.

2016-ban 210 000 munkavállaló hiányzik a MINT-szektorból, amely 9 százalékos növekedés az előző évekhez képest – olvasható a Kölni Gazdaságkutató Intézet november 30-án közzétett felmérésében.

A kölni intézet elemzése bizakodó: szerintük akár 40 000 migráns is el tudna helyezkedni a MINT-szektorban 2020-ig.

Egy másik tanulmány szerint a migránsoknak akkor van a legjobb esélyük az integrációra, ha földrajzi értelemben olyan helyeken próbálják meg a beilleszkedést, amelyek a leginkább küzdenek a munkaerőhiány problémájával.

Perlebach, a Migrant Hire vezető munkatársa elismerte, hogy a migránsok java része nem orvos, programozó vagy matematikus, de a legtöbben fiatalok és remekül integrálhatóak a társadalomba. Ehhez munka kell, és ennek megtalálásában, valamint az ügyintézésben tudnak segítséget nyújtani – mondta Perlebach.

Habár a kezdeményezés ígéretesnek tűnik, nagy számban eddig sehol sem tudták alkalmazni a migránsokat Európában.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Hétfőn még sütni fog a nap, aztán jön a hó

Hétfőn még sütni fog a nap, aztán egyre borúsabb, szelesebb időre kell számítani. Néhol mínusz 10 foknál is hidegebb lehet, és többfelé a hó is esni fog.

Ítélet született Irakban az Iszlám Államhoz csatlakozó német tinilány ügyében

Ítélet született Irakban az Iszlám Államhoz csatlakozó német tinilány ügyében

amerika, london, párizs

A német származású tinilány, Linda W. hat év letöltendő börtönbüntetést kapott Irakban - értesült a német média. Korábban az is felmerült, hogy halálra ítélhetik, mivel tevékenységével közrejátszhatott az Iszlám Állam sikeres működésében.

Szélsőbaloldali tüntetők szakították meg az iszlamizáció elleni demonstrációt Németországban

Szélsőbaloldali tüntetők szakították meg az iszlamizáció elleni demonstrációt Németországban

amerika, london, párizs

Berlinben a migránsok által elkövetett erőszak és a gyermekházasságok ellen demonstráltak szombaton a Women's March elnevezésű felvonuláson, amelyen megjelentek szélsőbaloldali ellentüntetők is.

Kerekesszékes vívásban is a magyarok a császárok

Négy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárta a magyar válogatott az egri kerekesszékes vívó világkupaversenyt, amelyre 19 ország 150 sportolója nevezett.

Macron egyre népszerűtlenebb

Emmanuel Macron francia államfő tetszési mutatója egy hónap alatt hat pontot esett vissza, jelenleg a franciák 44 százaléka elégedett a politikájával - derül ki az Ifop közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet vasárnap ismertetett a Le Journal du Dimanche című hetilap.

Magyarország az első!

Magyarország az első!

piszkostizenkettő

Miközben tőlünk nyugatabbra polgári-konzervatív és nemzeti fordulatra áhítoznak, miközben egyes országokban arról zajlik a vita, hogy szabad-e használni a "haza" szót, hogy szabad-e kereszténynek nevezniük saját országukat, addig Magyarországon már nyolc éve részesei lehetünk ennek a korszaknak, a 2010-ben bekövetkezett fordulattal.

Hazugsággal hergel az ellenzék a határon túli magyarok ellen

Hazugsággal hergel az ellenzék a határon túli magyarok ellen

spring is coming

A támadások kereszttűzébe egy háromgyerekes család került.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére