Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Elhallgattatták a brazil elnököt

2016. április 16. 11:12

Dilma Rousseff nem mondhatta el évértékelő beszédét a brazil állami televízióban. Az ellenzék megakadályozta ebben, vasárnap pedig arra is lehetőséget kap, hogy, legalább ideiglenesen eltávolítsa a népszerűtlen államfőt.
Fotó: AFP

A kormányerők és az ellenzék is még egyszer az utcára viszi a politikát a hétvégén Brazíliában. Vasárnapra hívták össze a törvényhozás alsóházát, a kongresszust, hogy végre szavazzon arról az ellenzéki beadványról, amelynek célja, hogy korrupciós vádakkal bíróság elé vigyék az ország államfőjét, a munkáspárti kormányt vezető Dilma Roussefet. Ha elfogadják (márpedig az előrejelzések és az elmúlt hetek politikai alkuszegései alapján úgy tűnik, elfogadják), a javaslat már a jövő héten a szenátus elé kerül. Itt a Rousseff megbuktatását célzóknak csak egyszerű többségre lesz szükségük ahhoz, hogy ideiglenesen félreállítsák az államfőt. Az ellenzék várhatóan ezzel is beéri, hiszen Rousseff végső eltávolításához a javaslat kétharmados támogatása kellene, ezt pedig annak ellenére sem tudnák összeszedni, hogy a kormánypárt mögül több szövetséges kihátrált az elmúlt hetek politikai viharai során.

Dilma Rousseffet azzal vádolják, hogy meghamisította az ország költségvetését, ezzel aláásta a Brazíliával szembeni befektetői bizalmat. A vasárnap szavazásra bocsájtandó vádirat szerint az elnök a büdzsé hiányát állami bankoktól illegálisan felvett forrásokkal akarta pótolni, ezzel azonban tevékenyen hozzájárult az államháztartás mérlegének romlásához; tény, hogy a költségvetés mérlege soha nem volt ilyen gyenge Brazíliában mint most. 2014 óta a hiány  megháromszorozódott, mostanra pedig elérte a GDP 11 százalékát(!). A közvélekedés szerint Rousseff képtelen volt megbírkózni az országot sújtó gazdasági válsággal, és felelőssé tehető több milió középosztálybeli brazil elszegényedéséért. A közhangulat azonban nem ezért, hanem a kormánykörökben és ellenzéki berkekben is egyre gyakoribb korrupciós ügyek miatt fordult az elnök ellen végérvényesen.

A kormány hónapokat töltött azzal, hogy az ellenzéki kezdeményezést puccskísérletnek állítsa be, és még a kongresszus hétvégi ülését is megpróbálta feloszlatni. A brazil legfelsőbb bíróság pénteken végül úgy döntött, nem ad helyt a kormány aggályainak, és engedélyezi az ülést. Rousseff politikai befolyásának hiányát ennél is markánsabb jelzi, hogy az elnökasszony péntekre tervezett televíziós évértékelő beszédét sem tarthatta meg. Az ellenzék szerint Rousseff a média nyilvánosságát saját maga védelmére használta volna, nem pedig a kormánya eredményeinek ismertetésére - az ügyészség pedig elfogadta ezt az érvet. Rousseff végül kénytelen volt a beérni azzal, hogy a közösségi médiafelületekre feldobta védőbeszédét.

A kormányváltó hangulat nem csak a brazil törvényhozás alsó házát és a helyi igazságszolgáltatást ragadta el. A tőzsdék is várják Rousseff bukását; most, hogy egyre biztosabb, hogy az elnökasszony helyét helyettese, Michel Temer veheti át, a brazil kötvények és részvények piaca újra megélénkült. Temerről úgy tartják, képes lesz beruházó-barát környezetet termeteni a korrupciós bortányok tépázta országban.

Az egész botrány legpikánsabb eleme, hogy a Rousseff megbuktatására irányuló kampányt vezető ellenzéki politikusok is a bíróságok rendszeres vendégei korrupciós vádak miatt, és Temert is megvádolták már visszaélésekkel, viszont az elnökasszony neve egyetlen korrupciós ügyben sem merült fel eddig. A brazil kongresszus tagjainak 60 százaléka ellen akár holnap eljárást lehetne indtani vesztegetés, választási csalás, illegális fakitermelés, kínzás, vesztegetés, emberrablás, gyilkosság ügyében.

(Bloomberg, New York Times)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

8)8)8

Puzsér a celebizmus ellen küzdő főceleb. Ő a tét nélküli ember! A liberális médiában tenyésző nihilizmust ötvözi az előrehaladott pszichopatológiás identitászavarral.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek a mai nap.

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

fehér férfi

Cyril Ramaphose dél-afrikai elnök biztosította szerdán az Európai Parlamentet: országa földreformja nemsokára teljes mértékben alkotmányos lesz.

Újraélesztésért cserébe nemi erőszak lenne a vád

Újraélesztésért cserébe nemi erőszak lenne a vád

pszicho

A férfiak már félnek nőket újraéleszteni, mert szexuális erőszakkal vádolhatják meg őket.

Igazságos ez így?

Igazságos ez így?

piszkostizenkettő

A kultúrrendőr - Pozsonyi (b)irodalma 5.

Helyszíni felvételek a migránskaraván kerítésmászó akcióiról | VIDEÓ

Helyszíni felvételek a migránskaraván kerítésmászó akcióiról | VIDEÓ

amerika, london, párizs

A migránsok első csoportja már elérte az amerikai-mexikói határt, többen már a kerítéseket ostromolják. Helyszíni felvételek következnek!

Annyira rettegnek a svédek a "szélsőjobboldaltól", hogy inkább a kormányválságot választották

Annyira rettegnek a svédek a "szélsőjobboldaltól", hogy inkább a kormányválságot választották

amerika, london, párizs

Elvesztette a bizalmi szavazást Ulf Kristersson, a jobbközép blokk vezetője a svéd parlamentben szerdán, így tovább mélyül a szeptemberi választások után kialakult kormányválság a skandináv országban.

Nógrádi György: Európa jobbra tolódik

Nógrádi György: Európa jobbra tolódik

csak neked, csak most

A jövő májusi európai parlamenti választások eredményeként a jobboldal térnyerése várható, és Angela Merkel CDU-elnöki utódlásáért folyó versenyben is a jobboldali jelölt győzelmére lehet számítani - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozó Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint Merkel bukása a kancellár migrációs politikájának kudarca miatt következett be, és ugyanezen ok miatt várható Németországban is a jobboldal előretörése a következő választásokon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére