Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Elhallgattatták a brazil elnököt

2016. április 16. 11:12

Dilma Rousseff nem mondhatta el évértékelő beszédét a brazil állami televízióban. Az ellenzék megakadályozta ebben, vasárnap pedig arra is lehetőséget kap, hogy, legalább ideiglenesen eltávolítsa a népszerűtlen államfőt.
Fotó: AFP

A kormányerők és az ellenzék is még egyszer az utcára viszi a politikát a hétvégén Brazíliában. Vasárnapra hívták össze a törvényhozás alsóházát, a kongresszust, hogy végre szavazzon arról az ellenzéki beadványról, amelynek célja, hogy korrupciós vádakkal bíróság elé vigyék az ország államfőjét, a munkáspárti kormányt vezető Dilma Roussefet. Ha elfogadják (márpedig az előrejelzések és az elmúlt hetek politikai alkuszegései alapján úgy tűnik, elfogadják), a javaslat már a jövő héten a szenátus elé kerül. Itt a Rousseff megbuktatását célzóknak csak egyszerű többségre lesz szükségük ahhoz, hogy ideiglenesen félreállítsák az államfőt. Az ellenzék várhatóan ezzel is beéri, hiszen Rousseff végső eltávolításához a javaslat kétharmados támogatása kellene, ezt pedig annak ellenére sem tudnák összeszedni, hogy a kormánypárt mögül több szövetséges kihátrált az elmúlt hetek politikai viharai során.

Dilma Rousseffet azzal vádolják, hogy meghamisította az ország költségvetését, ezzel aláásta a Brazíliával szembeni befektetői bizalmat. A vasárnap szavazásra bocsájtandó vádirat szerint az elnök a büdzsé hiányát állami bankoktól illegálisan felvett forrásokkal akarta pótolni, ezzel azonban tevékenyen hozzájárult az államháztartás mérlegének romlásához; tény, hogy a költségvetés mérlege soha nem volt ilyen gyenge Brazíliában mint most. 2014 óta a hiány  megháromszorozódott, mostanra pedig elérte a GDP 11 százalékát(!). A közvélekedés szerint Rousseff képtelen volt megbírkózni az országot sújtó gazdasági válsággal, és felelőssé tehető több milió középosztálybeli brazil elszegényedéséért. A közhangulat azonban nem ezért, hanem a kormánykörökben és ellenzéki berkekben is egyre gyakoribb korrupciós ügyek miatt fordult az elnök ellen végérvényesen.

A kormány hónapokat töltött azzal, hogy az ellenzéki kezdeményezést puccskísérletnek állítsa be, és még a kongresszus hétvégi ülését is megpróbálta feloszlatni. A brazil legfelsőbb bíróság pénteken végül úgy döntött, nem ad helyt a kormány aggályainak, és engedélyezi az ülést. Rousseff politikai befolyásának hiányát ennél is markánsabb jelzi, hogy az elnökasszony péntekre tervezett televíziós évértékelő beszédét sem tarthatta meg. Az ellenzék szerint Rousseff a média nyilvánosságát saját maga védelmére használta volna, nem pedig a kormánya eredményeinek ismertetésére - az ügyészség pedig elfogadta ezt az érvet. Rousseff végül kénytelen volt a beérni azzal, hogy a közösségi médiafelületekre feldobta védőbeszédét.

A kormányváltó hangulat nem csak a brazil törvényhozás alsó házát és a helyi igazságszolgáltatást ragadta el. A tőzsdék is várják Rousseff bukását; most, hogy egyre biztosabb, hogy az elnökasszony helyét helyettese, Michel Temer veheti át, a brazil kötvények és részvények piaca újra megélénkült. Temerről úgy tartják, képes lesz beruházó-barát környezetet termeteni a korrupciós bortányok tépázta országban.

Az egész botrány legpikánsabb eleme, hogy a Rousseff megbuktatására irányuló kampányt vezető ellenzéki politikusok is a bíróságok rendszeres vendégei korrupciós vádak miatt, és Temert is megvádolták már visszaélésekkel, viszont az elnökasszony neve egyetlen korrupciós ügyben sem merült fel eddig. A brazil kongresszus tagjainak 60 százaléka ellen akár holnap eljárást lehetne indtani vesztegetés, választási csalás, illegális fakitermelés, kínzás, vesztegetés, emberrablás, gyilkosság ügyében.

(Bloomberg, New York Times)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Miért Magyarország? Miért Debrecen?

A BMW és Gyurcsány beszéde.

889
Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

amerika, london, párizs

Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett - írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

hajrá, magyarok!

Csütörtökön a BATE Boriszov ellen kezdi meg szereplését a magyar csapat az Európa-liga csoportkörében.

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

amerika, london, párizs

A brüsszeli elit már évek óta arra készül, hogy ők mondják meg a nemzetállamoknak, ki léphet be Európába, így Magyarország területére is, és ki nem.

Elmarad az apokalipszis: közel a Brexit-megállapodás

Az EU bejelentette, hogy tud megoldást az észak-írországi határ kérdésére, vagyis arra a problémakörre, amely a leginkább foglalkoztatja a briteket a Brexit kapcsán. Eközben Theresa May brit miniszterelnök levelet írt az egyik legnagyobb német lapba, a Die Weltbe. A Brexit kérdése az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő, informális találkozóján is szóba kerül.

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

amerika, london, párizs

Nyugat-Európa mind több állama döbben rá talán túl későn, hogy a bevándorlással nemcsak az olcsó és képzetlen munkaerő áramlott be az országukba, hanem a migránsok magukkal hoztak olyan szokásokat is, amelyek az európai értékekkel összeegyeztethetetlenek. Ilyen például a nők hidzsábba és burkába kényszerítése, amely mind több EU-tagállamban lesz illegális. A Pew Research közvélemény-kutató cég arra volt kíváncsi, hogy ezek a lépések tükrözik-e a átlagemberek véleményét.

Katasztrofális a svéd határvédelem

Katasztrofális a svéd határvédelem

amerika, london, párizs

Egy, a választásokig visszatartott jelentés szerint katasztrofális az, ami jelenleg Svédország határain zajlik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére