Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Elhallgattatták a brazil elnököt

2016. április 16. 11:12

Dilma Rousseff nem mondhatta el évértékelő beszédét a brazil állami televízióban. Az ellenzék megakadályozta ebben, vasárnap pedig arra is lehetőséget kap, hogy, legalább ideiglenesen eltávolítsa a népszerűtlen államfőt.
Fotó: AFP

A kormányerők és az ellenzék is még egyszer az utcára viszi a politikát a hétvégén Brazíliában. Vasárnapra hívták össze a törvényhozás alsóházát, a kongresszust, hogy végre szavazzon arról az ellenzéki beadványról, amelynek célja, hogy korrupciós vádakkal bíróság elé vigyék az ország államfőjét, a munkáspárti kormányt vezető Dilma Roussefet. Ha elfogadják (márpedig az előrejelzések és az elmúlt hetek politikai alkuszegései alapján úgy tűnik, elfogadják), a javaslat már a jövő héten a szenátus elé kerül. Itt a Rousseff megbuktatását célzóknak csak egyszerű többségre lesz szükségük ahhoz, hogy ideiglenesen félreállítsák az államfőt. Az ellenzék várhatóan ezzel is beéri, hiszen Rousseff végső eltávolításához a javaslat kétharmados támogatása kellene, ezt pedig annak ellenére sem tudnák összeszedni, hogy a kormánypárt mögül több szövetséges kihátrált az elmúlt hetek politikai viharai során.

Dilma Rousseffet azzal vádolják, hogy meghamisította az ország költségvetését, ezzel aláásta a Brazíliával szembeni befektetői bizalmat. A vasárnap szavazásra bocsájtandó vádirat szerint az elnök a büdzsé hiányát állami bankoktól illegálisan felvett forrásokkal akarta pótolni, ezzel azonban tevékenyen hozzájárult az államháztartás mérlegének romlásához; tény, hogy a költségvetés mérlege soha nem volt ilyen gyenge Brazíliában mint most. 2014 óta a hiány  megháromszorozódott, mostanra pedig elérte a GDP 11 százalékát(!). A közvélekedés szerint Rousseff képtelen volt megbírkózni az országot sújtó gazdasági válsággal, és felelőssé tehető több milió középosztálybeli brazil elszegényedéséért. A közhangulat azonban nem ezért, hanem a kormánykörökben és ellenzéki berkekben is egyre gyakoribb korrupciós ügyek miatt fordult az elnök ellen végérvényesen.

A kormány hónapokat töltött azzal, hogy az ellenzéki kezdeményezést puccskísérletnek állítsa be, és még a kongresszus hétvégi ülését is megpróbálta feloszlatni. A brazil legfelsőbb bíróság pénteken végül úgy döntött, nem ad helyt a kormány aggályainak, és engedélyezi az ülést. Rousseff politikai befolyásának hiányát ennél is markánsabb jelzi, hogy az elnökasszony péntekre tervezett televíziós évértékelő beszédét sem tarthatta meg. Az ellenzék szerint Rousseff a média nyilvánosságát saját maga védelmére használta volna, nem pedig a kormánya eredményeinek ismertetésére - az ügyészség pedig elfogadta ezt az érvet. Rousseff végül kénytelen volt a beérni azzal, hogy a közösségi médiafelületekre feldobta védőbeszédét.

A kormányváltó hangulat nem csak a brazil törvényhozás alsó házát és a helyi igazságszolgáltatást ragadta el. A tőzsdék is várják Rousseff bukását; most, hogy egyre biztosabb, hogy az elnökasszony helyét helyettese, Michel Temer veheti át, a brazil kötvények és részvények piaca újra megélénkült. Temerről úgy tartják, képes lesz beruházó-barát környezetet termeteni a korrupciós bortányok tépázta országban.

Az egész botrány legpikánsabb eleme, hogy a Rousseff megbuktatására irányuló kampányt vezető ellenzéki politikusok is a bíróságok rendszeres vendégei korrupciós vádak miatt, és Temert is megvádolták már visszaélésekkel, viszont az elnökasszony neve egyetlen korrupciós ügyben sem merült fel eddig. A brazil kongresszus tagjainak 60 százaléka ellen akár holnap eljárást lehetne indtani vesztegetés, választási csalás, illegális fakitermelés, kínzás, vesztegetés, emberrablás, gyilkosság ügyében.

(Bloomberg, New York Times)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Rekordszámú transznemű gyerek van az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban egyre több 16 év alatti gyerek azonosítja magát transzneműként. Emiatt sok szülő kérvényezi a gyereke nevének megváltoztatását.

Egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira

Egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira

amerika, london, párizs

A németországi Gubenben egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira. Két embert kórházba szállítottak.

Elkapták az "ISIS hangját"

Elkapták az "ISIS hangját"

amerika, london, párizs

Egy kanadai állampolgársággal rendelkező dzsihadistát fogtak el a kurdok. Minden bizonnyal azt a terroristát kapták el, aki az ISIS propagandavideóinak narrátora volt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a nap legfontosabb hírei.

Soros György birodalma Izraelt is folyamatosan támadja

Úgy tűnik, Soros György továbbra sem áll le Izrael-ellenes támadásaival. Már korábban is lehetett tudni, hogy a milliárdos tőzsdespekuláns feketelistáján ott szerepel a zsidó állam, épp ezért Soros György minden követ megmozgat Izrael ellehetetlenítése érdekében.

Különleges koncert ünnepelte meg a Bem rakparti Mini klub 50. évfordulóját

Különleges koncert ünnepelte meg a Bem rakparti Mini klub 50. évfordulóját

kétharmad

Különleges Mini-koncerttel tisztelegtek a legendás Bem rakparti művelődési ház (Budavári Művelődési Ház) és annak közönsége előtt a Mini klub fennállásának 50. évfordulója alkalmából Török Ádám és zenészbarátai január 20-án. Igazi sztárparádé volt az ünnepi koncert, hiszen Török Ádámmal együtt zenélt többek között Leslie Mandoki, Szakcsi-Lakatos Béla és Horváth Charlie is. A koncert megemlékezett az aznap elhunyt Andy Vajna filmproducerről is.

A gyász mocskolói

A gyász mocskolói

pszicho

Miért nem tisztelik a halottakat az ellenzékiek?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére