Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Élete végéig börtönben marad a Balkán mészárosa

2017. november 22. 14:58

HÁGA, 14:58

Ratko Mladic pere nem volt zökkenőmentes. A most elítélt korábbi vezérezredes és ügyvédje mindent elkövetett, hogy elnapolják a tárgyalását.

A hágai Nemzetközi Törvényszék a szerdán első fokon meghozott ítéletében kimondta, hogy Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok bűnös háborús és emberiesség elleni bűntett vádjában, köztük népirtásban.

A srebrenicai mészárlás legfőbb felelőse elleni 11 pontos vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények, egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés szerepelt.

Ratko Mladic egy szerb katonával

Fotó: AFP
Az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háborúban százezrek haltak meg.

A 11 vádpontból 10-ben találták bűnösnek a boszniai szerb háborús bűnöst. A hadseregparancsnok legsúlyosabb tette a srebreniciai népirtás elrendelése volt. 1995 júliusában csaknem nyolcezer bosnyák férfit és fiúgyermeket végeztek ki a szerb katonák. A vádirat szerint Ratko Mladic részt vett a boszniai szerbek azon tevékenységeiben, amelyeknek a célja Bosznia szerbek által magukénak vallott területén élő bosnyákok és horvátok tartós eltávolítása volt.

Az ügyészség megállapította, hogy Ratko Mladic tehet arról a népirtásról is, amelyet a boszniai szerb hadsereg a muzulmánok és a horvátok ellen hét másik településen követett el. Ez azért is érdekes, mert ugyanebben a vádpontban másfél éve nem találták bűnösnek Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt. Karadzsicsot végül tavaly negyven év börtönre ítélték.

Ratko Mladic Radovan Karadzsiccsal beszélget.

Fotó: AFP
Van ahol hős, van ahol bűnös

Az etnikailag rendkívül megosztott Bosznia-Hercegovinában is nagyon vegyes megítélése van Mladicnak. Míg a szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságban és Szerbiában Mladicra nemzeti hősként tekintenek, addig a bosnyákok és a horvátok között egyértelmű Mladic háborús felelőssége.

Srebrenicai áldozatok

Fotó: AFP

Ratko Mladic csaknem másfél évtizedig bujkált Szerbiában az elfogásáig. Végül 2011 tavaszán fogták el, majd pár napra rá kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Pere 2012-ben kezdődött, a záróbeszédek 2016 decemberében hangoztak el.

Bonyolult ügy

Ratko Mladic és védői mindent elkövettek annak érdekében, hogy november 22-én ne ítéljék el a balkáni mészárost. A vádlottat az ítélethirdetés közben ki is kellett vezetni, hiszen bekiabálásokkal és hisztériával zavarta meg az ülésmenetet.

Mladic a tárgyaláson 2017. november 22-én.

Fotó: AFP

Mladic azután kezdett őrjöngeni, hogy a bíróság a sokadik – betegség miatt kért – tárgyalási időpont elnapolását elutasította. A 74 éves boszniai szerb férfi korábban rosszullétre panaszkodott, majd közel háromnegyed órára meg is kellett szakítani az ítélethirdetést, ezt követően pedig a vádlott ügyvédje az ülés elnapolását kérte védence magas vérnyomására hivatkozva.

Az ENSZ fontos győzelemnek nevezte az ítéletet

Az ítélethirdetés után Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elmondta, hogy fontos győzelem az igazságszolgáltatás számára a Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok ellen hozott ítélet.

Mladic a gonosz megtestesülése, az ellene folytatott bűnvádi eljárás pedig megtestesülése mindannak, amiről a nemzetközi igazságszolgáltatás szól. A Mladic által levezényelt bűncselekmények a legsötétebbek közé tartoznak, melyeket Európában a második világháború után elkövettek"

– fogalmazott.

Zeid szerint a szerdai ítélet figyelmeztetés az ilyen bűncselekmények elkövetőinek, hogy nem menekülhetnek el az igazságszolgáltatás elől, nem számít, hogy milyen hatalmasak, vagy mennyi ideig tart. Felelősségre fogják őket vonni.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Török lap: az amerikaiak fogva tartják az ISIS vezetőjét

Amerikai csapatok fogták el Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjét, akit most egyik szíriai bázisukon tartanak fogva - állította vasárnap a Yeni Safak kormányközeli török napilap.

Tüntetés a Majdanon: tovább folytatódik Szaakasvili és Porosenko harca

Tüntetés a Majdanon: tovább folytatódik Szaakasvili és Porosenko harca

amerika, london, párizs

Több ezren tüntettek Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök vezetésével vasárnap Kijevben Petro Porosenko ukrán elnök menesztését követelve.

Mi lesz így az NFL-el?

Mi lesz így az NFL-el?

bulvár

Harmadik hónapja gyalázatos mélységekben az amerikai futball népszerűsége.

Belgium kemény választ adott egy ISIS-harcosnak, aki haza szeretne térni Európába

Belgium kemény választ adott egy ISIS-harcosnak, aki haza szeretne térni Európába

amerika, london, párizs

Semmiféle párbeszéd vagy tárgyalás sem kezdődhet egy terrorszervezet volt tagjaival, háborús bűnösökkel - mondta Charles Michel belga miniszterelnök azt követően, hogy egy Irakban fogva tartott belga állampolgár, egykori dzsihadista harcos felajánlotta, hogy információkkal segítené a belga titkosszolgálatokat.

Német belügyminiszter: a szerencsén is múlt, hogy idén 3 terrortámadást sikerült megakadályozni

Három terrortámadást akadályoztak meg az idén Németországban, 2000 óta pedig 16-ot - mondta Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. Ez azt jelenti, hogy míg korábban évente átlagosan egy merényletet akadályoztak meg, idén már hármat kellett. Nagyon észnél kell lennie a német hatóságoknak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére