Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Élete végéig börtönben marad a Balkán mészárosa

2017. november 22. 14:58

HÁGA, 14:58

Ratko Mladic pere nem volt zökkenőmentes. A most elítélt korábbi vezérezredes és ügyvédje mindent elkövetett, hogy elnapolják a tárgyalását.

A hágai Nemzetközi Törvényszék a szerdán első fokon meghozott ítéletében kimondta, hogy Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok bűnös háborús és emberiesség elleni bűntett vádjában, köztük népirtásban.

A srebrenicai mészárlás legfőbb felelőse elleni 11 pontos vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények, egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés szerepelt.

Ratko Mladic egy szerb katonával

Fotó: AFP
Az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háborúban százezrek haltak meg.

A 11 vádpontból 10-ben találták bűnösnek a boszniai szerb háborús bűnöst. A hadseregparancsnok legsúlyosabb tette a srebreniciai népirtás elrendelése volt. 1995 júliusában csaknem nyolcezer bosnyák férfit és fiúgyermeket végeztek ki a szerb katonák. A vádirat szerint Ratko Mladic részt vett a boszniai szerbek azon tevékenységeiben, amelyeknek a célja Bosznia szerbek által magukénak vallott területén élő bosnyákok és horvátok tartós eltávolítása volt.

Az ügyészség megállapította, hogy Ratko Mladic tehet arról a népirtásról is, amelyet a boszniai szerb hadsereg a muzulmánok és a horvátok ellen hét másik településen követett el. Ez azért is érdekes, mert ugyanebben a vádpontban másfél éve nem találták bűnösnek Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt. Karadzsicsot végül tavaly negyven év börtönre ítélték.

Ratko Mladic Radovan Karadzsiccsal beszélget.

Fotó: AFP
Van ahol hős, van ahol bűnös

Az etnikailag rendkívül megosztott Bosznia-Hercegovinában is nagyon vegyes megítélése van Mladicnak. Míg a szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságban és Szerbiában Mladicra nemzeti hősként tekintenek, addig a bosnyákok és a horvátok között egyértelmű Mladic háborús felelőssége.

Srebrenicai áldozatok

Fotó: AFP

Ratko Mladic csaknem másfél évtizedig bujkált Szerbiában az elfogásáig. Végül 2011 tavaszán fogták el, majd pár napra rá kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Pere 2012-ben kezdődött, a záróbeszédek 2016 decemberében hangoztak el.

Bonyolult ügy

Ratko Mladic és védői mindent elkövettek annak érdekében, hogy november 22-én ne ítéljék el a balkáni mészárost. A vádlottat az ítélethirdetés közben ki is kellett vezetni, hiszen bekiabálásokkal és hisztériával zavarta meg az ülésmenetet.

Mladic a tárgyaláson 2017. november 22-én.

Fotó: AFP

Mladic azután kezdett őrjöngeni, hogy a bíróság a sokadik – betegség miatt kért – tárgyalási időpont elnapolását elutasította. A 74 éves boszniai szerb férfi korábban rosszullétre panaszkodott, majd közel háromnegyed órára meg is kellett szakítani az ítélethirdetést, ezt követően pedig a vádlott ügyvédje az ülés elnapolását kérte védence magas vérnyomására hivatkozva.

Az ENSZ fontos győzelemnek nevezte az ítéletet

Az ítélethirdetés után Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elmondta, hogy fontos győzelem az igazságszolgáltatás számára a Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok ellen hozott ítélet.

Mladic a gonosz megtestesülése, az ellene folytatott bűnvádi eljárás pedig megtestesülése mindannak, amiről a nemzetközi igazságszolgáltatás szól. A Mladic által levezényelt bűncselekmények a legsötétebbek közé tartoznak, melyeket Európában a második világháború után elkövettek"

– fogalmazott.

Zeid szerint a szerdai ítélet figyelmeztetés az ilyen bűncselekmények elkövetőinek, hogy nem menekülhetnek el az igazságszolgáltatás elől, nem számít, hogy milyen hatalmasak, vagy mennyi ideig tart. Felelősségre fogják őket vonni.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kim Dzsongun megígérte, hogy leszereli atomfegyvereit, amelyek Európát is elérhetik

Kim Dzsongun megígérte, hogy leszereli atomfegyvereit, amelyek Európát is elérhetik

amerika, london, párizs

Az észak-koreai diktátor a szavát adta, hogy kész leszerelni atomfegyvereit - állítja a dél-koreai külügyminiszter, Kang Kjungva.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

A hétvége legfontosabb hírei.

Az olaszok lefoglalták az egyik Soros-hajót

Az olaszok lefoglalták az egyik Soros-hajót

amerika, london, párizs

Az olasz hatóságok ügyészi utasítás alapján lefoglalták az egyik spanyol civil szervezet migránsokat szállító hajóját, miután az nem volt hajlandó utasait átadni a líbiai hatóságoknak.

Trump nem hátrál: leszámol a drogokkal

Trump nem hátrál: leszámol a drogokkal

amerika, london, párizs

Az elnök hétfőn terjeszti elő kormányzata tervét az opiáttartalmú kábítószerek és gyógyszerek okozta válság leküzdésére, ha hinni lehet a sajtóértesüléseknek, akkor Trump a kábítószer-kereskedőkre halálbüntetés kiszabását szorgalmazza.

Szájer: sorsdöntő választásra készülünk

Szájer: sorsdöntő választásra készülünk

spring is coming

Összeköt bennünket, hogy magyarok vagyunk, hogy ehhez a földhöz kötődünk, ezt a hazát szeretjük, és azt szeretnénk, ha ez a haza ilyen is maradna, ezért április 8-án sorsdöntő választásra készülünk - jelentette ki Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő vasárnap a Bács-Kiskun megyei Solton.

"Olaszországban a migránsok elhelyezését szolgáló pénz egy része a maffiához kerül"

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint folyamatosan változik a migráció megítélése az európai országokban.

Nyugi, nem lesz atomháború

Nyugi, nem lesz atomháború

amerika, london, párizs

Kim Dzsongun megígérte, nincs tehát miért aggódni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére