Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Élete végéig börtönben marad a Balkán mészárosa

2017. november 22. 14:58

HÁGA, 14:58

Ratko Mladic pere nem volt zökkenőmentes. A most elítélt korábbi vezérezredes és ügyvédje mindent elkövetett, hogy elnapolják a tárgyalását.

A hágai Nemzetközi Törvényszék a szerdán első fokon meghozott ítéletében kimondta, hogy Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok bűnös háborús és emberiesség elleni bűntett vádjában, köztük népirtásban.

A srebrenicai mészárlás legfőbb felelőse elleni 11 pontos vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények, egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés szerepelt.

Ratko Mladic egy szerb katonával

Fotó: AFP
Az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háborúban százezrek haltak meg.

A 11 vádpontból 10-ben találták bűnösnek a boszniai szerb háborús bűnöst. A hadseregparancsnok legsúlyosabb tette a srebreniciai népirtás elrendelése volt. 1995 júliusában csaknem nyolcezer bosnyák férfit és fiúgyermeket végeztek ki a szerb katonák. A vádirat szerint Ratko Mladic részt vett a boszniai szerbek azon tevékenységeiben, amelyeknek a célja Bosznia szerbek által magukénak vallott területén élő bosnyákok és horvátok tartós eltávolítása volt.

Az ügyészség megállapította, hogy Ratko Mladic tehet arról a népirtásról is, amelyet a boszniai szerb hadsereg a muzulmánok és a horvátok ellen hét másik településen követett el. Ez azért is érdekes, mert ugyanebben a vádpontban másfél éve nem találták bűnösnek Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt. Karadzsicsot végül tavaly negyven év börtönre ítélték.

Ratko Mladic Radovan Karadzsiccsal beszélget.

Fotó: AFP
Van ahol hős, van ahol bűnös

Az etnikailag rendkívül megosztott Bosznia-Hercegovinában is nagyon vegyes megítélése van Mladicnak. Míg a szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságban és Szerbiában Mladicra nemzeti hősként tekintenek, addig a bosnyákok és a horvátok között egyértelmű Mladic háborús felelőssége.

Srebrenicai áldozatok

Fotó: AFP

Ratko Mladic csaknem másfél évtizedig bujkált Szerbiában az elfogásáig. Végül 2011 tavaszán fogták el, majd pár napra rá kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Pere 2012-ben kezdődött, a záróbeszédek 2016 decemberében hangoztak el.

Bonyolult ügy

Ratko Mladic és védői mindent elkövettek annak érdekében, hogy november 22-én ne ítéljék el a balkáni mészárost. A vádlottat az ítélethirdetés közben ki is kellett vezetni, hiszen bekiabálásokkal és hisztériával zavarta meg az ülésmenetet.

Mladic a tárgyaláson 2017. november 22-én.

Fotó: AFP

Mladic azután kezdett őrjöngeni, hogy a bíróság a sokadik – betegség miatt kért – tárgyalási időpont elnapolását elutasította. A 74 éves boszniai szerb férfi korábban rosszullétre panaszkodott, majd közel háromnegyed órára meg is kellett szakítani az ítélethirdetést, ezt követően pedig a vádlott ügyvédje az ülés elnapolását kérte védence magas vérnyomására hivatkozva.

Az ENSZ fontos győzelemnek nevezte az ítéletet

Az ítélethirdetés után Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elmondta, hogy fontos győzelem az igazságszolgáltatás számára a Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok ellen hozott ítélet.

Mladic a gonosz megtestesülése, az ellene folytatott bűnvádi eljárás pedig megtestesülése mindannak, amiről a nemzetközi igazságszolgáltatás szól. A Mladic által levezényelt bűncselekmények a legsötétebbek közé tartoznak, melyeket Európában a második világháború után elkövettek"

– fogalmazott.

Zeid szerint a szerdai ítélet figyelmeztetés az ilyen bűncselekmények elkövetőinek, hogy nem menekülhetnek el az igazságszolgáltatás elől, nem számít, hogy milyen hatalmasak, vagy mennyi ideig tart. Felelősségre fogják őket vonni.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Jól halad a német behódolás: egyre több az iszlám előírásoknak megfelelő húskészítmény

Jól halad a német behódolás: egyre több az iszlám előírásoknak megfelelő húskészítmény

amerika, london, párizs

A német Evangélikus Hírügynökség beszámolója szerint Németország vezető hús-termelő és húsfeldolgozó válallatai ma már jelentős részben az iszlám vallási törvényeknek megfelelő, úgynevezett halal termékeket állítanak elő.

Minden Salviniről szól Olaszországban

Minden Salviniről szól Olaszországban

amerika, london, párizs

Elképesztő energiákat fordítanak arra a balliberális politikai erők, migránssimogató "álcivilek", hogy befeketítsék az ország bevándorlásellenes belügyminiszterét, Matteo Salvinit.

Roma cserkészek Esterházy könyveivel etették meg a menekülteket

Roma cserkészek Esterházy könyveivel etették meg a menekülteket

8)8)8

Ti olvastátok, hogy lelkes önkéntesek kitakarítanák a teljes kórházat? Tudtátok, hogy balos aktivisták börtönbe is kerülhetnek ha etetik a migránsokat? Azt hallottátok, hogy Békés Márton szerint Esterházy rossz író? A baloldali álhírgyártás nem ismer határokat, szinte alig akad olyan cikkük, amely kiállná a racionalitás és a tényszerűség próbáját.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

"Mi a fa888om az a Sevilla?"

"Mi a fa888om az a Sevilla?"

hajrá, magyarok!

Nem hiszem el még most sem, hogy az Újpest tényleg a Sevilla ellen fog játszani a jövő héten az Európa-ligában...

Nagyon sok fontos ügyben döntött a parlament a nyári szünet előtti utolsó ülésnapján

Nagyon sok fontos ügyben döntött a parlament a nyári szünet előtti utolsó ülésnapján

kétharmad

A nyári szünet előtti utolsó, rendkívüli ülésnapján a magyar Országgyűlés a jövő évi köütségvetés mellet többek között elfogadta a hajléktalanok közterületi tartózkodásáról, a kútfúrásról, a btk buszozással kapcsolatos szigorításáról, az új gyülekezési törvényről és a magánélet védelméről, illetve a bevándorlási adóról, és az adózási változásokról szóló törvényeket is.

Egy "menekültbuli" megrendezését kérte az LMP afgán tanácsadója

Egy "menekültbuli" megrendezését kérte az LMP afgán tanácsadója

kétharmad

Az LMP afgán származású tanácsadója, Mirwais Janan azt kérte a Morrison's nevű budapesti szórakozóhely üzemeltetőjétől, hogy rendezzen egy "menekültbulit", ahová ingyenes lesz a belépés, miután a bíróság az ő javára döntött egy diszkriminációs perben.

Orbán Viktor úgy el van szigetelődve, hogy mindenki vele akar találkozni

Orbán Viktor úgy el van szigetelődve, hogy mindenki vele akar találkozni

kétharmad

A baloldali politikusok helyébe lépő liberális álhírgyárak napról-napra megírják, hogy Orbán Viktort már senki sem látja szívesen.
Szeretnénk felhívni a liberális újságírók figyelmét, arra, hogy Orbán Viktor két hét alatt találkozott a világelittel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére