Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Egyre többen követelik Schulz fejét a pártjában

2017. szeptember 28. 16:58

BERLIN, 16:58

Távoznia kell Martin Schulznak a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből Klaus von Dohnanyi egykori német szövetségi oktatási és tudományos miniszter, volt hamburgi főpolgármester szerint.

A magyar felmenőkkel rendelkező Klaus von Dohnanyi az SPD első tekintélyes politikusa, aki nyíltan követeli Martin Schulz távozását a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás óta, amelyen a szociáldemokraták támogatottsága történelmi mélypontra, 20,5 százalékra süllyedt.

Klaus von Dohnanyi.

Fotó: AFP

Az SPD elnökének az év elején megtett Martin Schulz

eleve rossz választás volt, nem alkalmas a feladatra, és már az Európai Parlament elnökeként is hibákat követett el, a Brexit (a brit uniós tagság megszüntetése) okozói között van"

– mondta Klaus von Dohnanyi az ARD országos köztelevízió egy szerda késő esti műsorában.

A 89 éves politikus, aki ugyan már nem visel tisztséget, de országszerte tisztelt szereplője a német közéletnek hozzátette, hogy szerinte Martin Schulz vezetésével nem sikerülhet az SPD megújítása. A pártelnöknek ezt

be kell látnia, és vissza kell lépnie".

Az SPD egy másik veterán politikusa is bírálta Martin Schulzot, legalábbis közvetve: Franz Müntefering korábbi pártelnök, alkancellár két csütörtöki lapinterjúban is kifogásolta, hogy szétválasztották a pártelnöki és a frakcióvezetői tisztséget. A Passauer Neue Presse és a Süddeutsche Zeitung című lapban egyaránt hangsúlyozta, hogy a szociáldemokratáknak határozott ellenzéki stratégiára van szükségük, és megnehezítheti a dolgukat, ha kialakul két, egymással versengő hatalmi centrum.

A német sajtóban vasárnap óta megjelent elemzések közös pontja, hogy Martin Schulz "előremenekült", amikor az urnazárás után rögtön bejelentette, hogy pártja ellenzékbe vonul, és nem biztos, hogy sokáig meg tudja tartani az elnöki tisztséget, de az október 15-i alsó-szászországi tartományi választásig nem várható "lázadás".

Azonban több lap tudni véli, hogy magának követelte a Bundestag-frakció vezető tisztségét, a frakcióigazgatói pozíciót pedig Hubertus Heil pártfőtitkárnak szánta, de a szűkebb pártvezetés mindkét törekvésnek ellenállt.

Frakcióigazgatónak végül az SPD konzervatív szárnyához sorolt Carsten Scheidert választották meg, a képviselőcsoport vezetőjének pedig a baloldali irányzat vezetőjeként és lehetséges következő pártelnökként, illetve kancellárjelöltként számon tartott Andrea Nahlest.

A távozó nagykoalíció – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és az SPD közös kormányának – munkaügyi minisztere az első nő a frakcióvezetői tisztségben.

Nem azért vonulunk ellenzékbe, hogy ott is maradjunk"

– mondta első nyilatkozatában. Az SPD-nél elkezdődik a megújulás, a baloldali arculat megerősítése. Így a szociáldemokraták a többi között azon dolgoznak majd, hogy megadják a baloldali választ a "digitális kapitalizmus" kihívására. A legfőbb cél a kormányzati felelősség visszaszerzése a következő Bundestag-választáson.

Andrea Nahles.

Fotó: AFP

Andrea Nahles a szerdai kormányülésen még részt vett, de ezentúl a frakcióvezetői feladataival foglalkozik. A következő kormány megalakulásáig Katarina Barley SPD-s családügyi miniszter vezeti tárcáját. Elmondta, hogy "kicsit bánatos" volt a búcsú CDU/CSU-s minisztertársaitól.

Holnaptól viszont kapnak az arcukba"

– ígért kemény ellenzéki munkát az SPD-frakció új vezetője. A CDU/CSU részéről csütörtökön elfogadhatatlannak nevezték ezt a mondatát.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A Párbeszéd szerint a kormány hibája, hogy szopófantom kísértett Kőbányán

A baloldallal és az MSZP-vel kapcsolatban már megszokhattuk a csúsztatások, ferdítések és hazugságok áradatát a párt kommunikációjában. Azért időről időre még mindig sikerül meglepetést okozniuk. Ezúttal Burány Sándor értelmezte sajátosan a valóságot.

Levélben köszönte meg Orbán Viktor a Magyarország melletti kiállást

Levélben köszönte meg Orbán Viktor a Magyarország melletti kiállást

kétharmad

A magyar kormányfő azon képviselőknek küldött levelet, akik leszavazták a Soros-Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben.

Olaszország is szigorítja a menekültügyi rendszerét

Olaszország is szigorítja a menekültügyi rendszerét

amerika, london, párizs

Az érkezők azonosítási idejének meghosszabbítását, a humanitárius menedékjog kérelmezésének szigorítását, valamint a bűncselekményt elkövető emberek kiutasítását is tartalmazza az olasz kormány új biztonsági és migrációs törvényerejű rendelete, amelyet Giuseppe Conte miniszterelnök és Matteo Salvini belügyminiszter mutatott be hétfőn Rómában.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei egy helyen.

It­ta­san oko­zott bal­ese­tet egy ukrán dip­lo­mata Bu­da­pes­ten

It­ta­san oko­zott bal­ese­tet egy ukrán dip­lo­mata Bu­da­pes­ten

kinyílott a pitypang

Az il­lető bár dip­lo­mata-ko­csi­val köz­le­ke­dett, de nem tudta vagy nem akarta iga­zolni, hogy dip­lo­mata. Szon­dát fújni sem volt haj­landó. A rend­őr­ség a za­var­tan vi­sel­kedő férfit be­vitte a János kór­házba.

Soros alapítványa bíróságon veszi célba a bevándorlás megállításáért felelős törvényt

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a "Stop Soros" törvénycsomag miatt a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations) - jelentette be honlapján hétfőn a szervezet.

A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

amerika, london, párizs

A túlterhelt titkosszolgálat nem tudja majd nyomon követni azokat az iszlamistákat, akiket a közeljövőben tervez szabadon engedni a szigetország.

Bezáratnák az ukrán nacionalisták a beregszászi magyar külképviseletet

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet "az ukránellenes politika eszközévé vált".

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére