Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Egyre nyilvánvalóbb az újabb egyházszakadás

2018. október 21. 17:45

Ezúttal Hilarion orosz metropolita erősítette meg, hogy ami a konstantinápolyi és a moszkvai patriarchátus között kialakult, az bizony skizma.

A Magyar Kuríron jelent meg annak a nyilatkozatnak a magyar fordítása, melyet Hilarion metropolita, a Moszkvai Patriarchátus Külügyi Osztályának vezetője adott az olasz SIR hírügynökségnek.

A döntés Bartholomaiosz pátriárka kezében volt. Dönthetett, hogy ő lesz az ortodox egyházak koordinációjának irányítója, vagy egyházszakadást okoz. Az egyházszakadást választotta.”

– hangsúlyozta a konstantinápolyi pátriárka felelősségét Hilarion.

Kirill moszkvai pátriárka

Fotó: AFP

Az oroszországi Volokolamszk metropolitája elmondta, hogy a skizma – mely a legnagyobb az 1054-es nagy egyházszakadás óta, amikor Róma és Konstantinápoly útjai különváltak – a gyakorlatban azt jelenti, hogy az orosz ortodox egyház nem vesz részt semmilyen eucharisztikus ünneplésben a konstantinápolyi pátriárkával együtt, illetve a híveik nem járulhatnak szentáldozáshoz a Konstantinápolyhoz kötődő templomokban.

Továbbá nem veszünk részt semmilyen szervezetben, amelyet a konstantinápolyi pátriárka szervez, vagy ahol ő, illetve az ő küldöttei elnökölnek.”

– szögezte le Hilarion.

Az orosz metropolita arról is beszélt, hogy Bartholomaiosz pátriárka nevét kihúzták a pátriárkák hivatalos listájáról (diptichon), vagyis nem emlékeznek meg róla az orosz ortodox egyházban, a diptichon olvasását pedig az alexandriai pátriárkával kezdik.

Schmitt Pál és Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka 2011-ben Isztambulban

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az egyházszakadás, melynek léte mindinkább valóságosabbnak tűnik, azért jött létre Moszkva és Konstantinápoly között, mert Bartholomaiosz pátriárka úgy döntött, autokefáliát (önállóságot) adományoz az ukrán ortodox egyháznak, egyúttal érvénytelenítette azt az 1686-os szinódusi levelet, amelyben a kijevi metropóliát (érsekséget) a moszkvai patriarchátus alá rendelték.

Az ortodoxia tizenöt autokefál részegyházra oszlik, négy ősi patriarchátus (Konstantinápoly, Alexandria, Antióchia, Jeruzsálem), valamint önálló nemzeti egyházak alkotják. Központosított egyházszervezete nincs. A Törökország és Görögország területén már csak néhány ezer hívőt számláló, de a tengerentúlon másfél milliós lélekszámúra becsült közösséget összefogó konstantinápolyi patriarchátus tiszteletbeli elsőséget élvez a többi ortodox egyház között, vezetője az ortodox papság szemében „első az egyenlők között”, ám fennhatóságát a világ legnépesebb, mintegy 150 millió hívőt számláló ortodox egyházát irányító Moszkva nem ismeri el.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A bajoroknak is bevált a határvédelem

A bajoroknak is bevált a határvédelem

amerika, london, párizs

Hat hónapja döntöttek a határvédelem mellett a bajorok, hétfőn sajtótájékoztató keretében számoltak be a kezdeményezés eredményeiről.

A fiatal munkanélküliek közel fele migráns Franciaországban

A fiatal munkanélküliek közel fele migráns Franciaországban

amerika, london, párizs

Az OECD statisztikái szerint a fiatal francia munkanélküliek 40 százaléka vagy külföldön született, vagy legalább egy bevándorló szülővel rendelkezik.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Hiteltelen a baloldali előválasztás

Hiteltelen a baloldali előválasztás

piszkostizenkettő

Magyarország egyik legelvtelenebb politikusának számító Karácsony Gergely az elvhűségéhez méltó tisztaságú baloldali előválasztáson kaphatja majd meg a hitelesítő pecsétet az összellenzéki főpolgármesteri jelöltségre.

Trump megvédte a fake news média áldozatául esett diákokat

Trump megvédte a fake news média áldozatául esett diákokat

amerika, london, párizs

A fake news terjedésének és veszélyeinek talán a legeklatánsabb példáját láthattuk a hétvégén, Donald Trump azonban kiállt a megtámadott diákok mellett.

Orbán Viktor az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt

Telefonon egyeztetett egymással kedden délután Orbán Viktor miniszterelnök és Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére