Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Egyre nyilvánvalóbb az újabb egyházszakadás

2018. október 21. 17:45

Ezúttal Hilarion orosz metropolita erősítette meg, hogy ami a konstantinápolyi és a moszkvai patriarchátus között kialakult, az bizony skizma.

A Magyar Kuríron jelent meg annak a nyilatkozatnak a magyar fordítása, melyet Hilarion metropolita, a Moszkvai Patriarchátus Külügyi Osztályának vezetője adott az olasz SIR hírügynökségnek.

A döntés Bartholomaiosz pátriárka kezében volt. Dönthetett, hogy ő lesz az ortodox egyházak koordinációjának irányítója, vagy egyházszakadást okoz. Az egyházszakadást választotta.”

– hangsúlyozta a konstantinápolyi pátriárka felelősségét Hilarion.

Kirill moszkvai pátriárka

Fotó: AFP

Az oroszországi Volokolamszk metropolitája elmondta, hogy a skizma – mely a legnagyobb az 1054-es nagy egyházszakadás óta, amikor Róma és Konstantinápoly útjai különváltak – a gyakorlatban azt jelenti, hogy az orosz ortodox egyház nem vesz részt semmilyen eucharisztikus ünneplésben a konstantinápolyi pátriárkával együtt, illetve a híveik nem járulhatnak szentáldozáshoz a Konstantinápolyhoz kötődő templomokban.

Továbbá nem veszünk részt semmilyen szervezetben, amelyet a konstantinápolyi pátriárka szervez, vagy ahol ő, illetve az ő küldöttei elnökölnek.”

– szögezte le Hilarion.

Az orosz metropolita arról is beszélt, hogy Bartholomaiosz pátriárka nevét kihúzták a pátriárkák hivatalos listájáról (diptichon), vagyis nem emlékeznek meg róla az orosz ortodox egyházban, a diptichon olvasását pedig az alexandriai pátriárkával kezdik.

Schmitt Pál és Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka 2011-ben Isztambulban

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az egyházszakadás, melynek léte mindinkább valóságosabbnak tűnik, azért jött létre Moszkva és Konstantinápoly között, mert Bartholomaiosz pátriárka úgy döntött, autokefáliát (önállóságot) adományoz az ukrán ortodox egyháznak, egyúttal érvénytelenítette azt az 1686-os szinódusi levelet, amelyben a kijevi metropóliát (érsekséget) a moszkvai patriarchátus alá rendelték.

Az ortodoxia tizenöt autokefál részegyházra oszlik, négy ősi patriarchátus (Konstantinápoly, Alexandria, Antióchia, Jeruzsálem), valamint önálló nemzeti egyházak alkotják. Központosított egyházszervezete nincs. A Törökország és Görögország területén már csak néhány ezer hívőt számláló, de a tengerentúlon másfél milliós lélekszámúra becsült közösséget összefogó konstantinápolyi patriarchátus tiszteletbeli elsőséget élvez a többi ortodox egyház között, vezetője az ortodox papság szemében „első az egyenlők között”, ám fennhatóságát a világ legnépesebb, mintegy 150 millió hívőt számláló ortodox egyházát irányító Moszkva nem ismeri el.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére