Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szatén
 
 
 
 

Egyre gyakoribb a lábhosszabbító műtét

2016. május 9. 13:28

A magasabb embereknek jobbak az esélyei Indiában, ezért egyre divatosabb a nagy kockázattal járó lábhosszabbító műtét.

Komal soha nem mondta el a barátainak, hogy hova is ment igazából hat hónappal ezelőtt. A 24 éves lány Kotából, Nyugat-Indiából származik és fél évvel ezelőtt igazából Dr. Amar Sarin ortopéd sebészt látogatta meg Delhiben. Az orvos 8 centivel magasabbá "varázsolta" a fiatal lányt. A beavatkozás arról szól, hogy eltörik a lábcsontokat, majd rudakat helyeznek a bőrön keresztül a csontokba, amit addig kell viselni, amíg újra lábra nem tud állni a beteg.

Komal szüleinek el kellett adniuk az ősi birtokukat, hogy ki tudják fizetni a műtétet. A lány szerint azonban megérte az áldozat.

Sokkal magabiztosabb vagyok most. Eddig csak 137 centiméter voltam. Az emberek sokszor kigúnyoltak és nem kaptam munkát sem. Most a legfiatalabb testvérem is hasonló műtéten esik át.”

– mondta Komal.

Indiában a magasabb embereket vonzónak találják, ezért a magasság előnyt jelent. Komal csak egyike azoknak az indiai fiataloknak, akik hatalmas pénzösszegeket fordítanak arra, hogy növeljék esélyüket a házasságra és a karrierre. A szépészeti ipar virágzik az ázsiai országban, akárcsak Európában.

A lábhosszabbító műtét ugyanakkor szabályozatlan terület Indiában. A társadalom még negatívan tekint a beavatkozásra, ezért a Komal is egy álnév, hogy a műtéten átesett fiatal lányt ne érje támadás.

Sokszor előfordul, hogy az orvosok mindenféle szakmai tapasztalat nélkül hajtanak végre lábhosszabbító műtétet a pénz miatt.

Ez az egyik legbonyolultabb plasztikai beavatkozás és az orvosok egy vagy két hónapnyi tapasztalattal is elvállalják, követve a mentoruk példáját, akinél tanultak. Itt nincsenek kollégák, nincsenek tréningek, nincsen semmi.”

– mondta Dr. Sarin.

A kockázat ellenére az emberek megállíthatatlanok,  rengetegen érkeznek külföldről.

India olcsó és jól képzett orvosai vonzzák a betegeket az egész világról. Az ázsiai országban az egészségügyi turizmust 3 billió dollárra becsülik . A plasztikai műtétek hozzák a legtöbbet a konyhára, mivel Európában és Amerikában négyszer vagy akár ötször annyiba kerülhet egy műtét, mint Indiában.

Dr. Sarin 5 éve vágott bele a vállalkozásába és már több, mint 300 betege volt, akinek csak a harmada származott Indiából.

Ez egy növekvő tendencia Indiában. Körülbelül 20 hívást kapok naponta, amikor az emberek azt mondják: Magas akarok lenni, magasabbnak kell lennem.”

– mondta az orvos.

Egy ember akinek 2015-ben volt műtétje, azt mondta, hogy legalább 20 orvossal találkozott, mielőtt úgy döntött, belevág a műtétbe.

Azon orvosok közül, akiket felkerestem, sokan csak egyszer vagy kétszer csináltak ilyen műtétet azelőtt, de volt, aki egyik egyszer sem. Egy évig keresgéltem mielőtt megtaláltam volna a megfelelő orvost."

– mondta a műtéten túlesett páciens.

Fotó: AFP

A beavatkozás kettéosztja az indiai orvos társadalmat. Többek szerint a műtét nagyon nehéz, a kockázat is hatalmas  és nyomorékká teheti az embert egy egész életen át.

Nem ajánljuk az embereknek, hogy erre a műtétre vállalkozzanak, csak nagyon ritka kivételes esetben. Ezek a beavatkozások nem rutinszerűek, és magas a kockázati tényezők száma.”

– fogalmazott Dr. Sudhir Kapoor, az Indiai Ortopédusok Egyesületének elnöke

A lábmeghosszabbító műtétet 1950-ben találták ki, egy kis szovjet városban Kurganban, Szibériában. Egy lengyel férfi, Gavriil Ilizarov, a módszer felfedezője. Régen sarlatánnak nevezték a beavatkozás miatt, úgy ismerte meg a világ Ilizarovot, mint a kurgani varázslót. Rengeteg emberen hajtott végre beavatkozást, köztük egy olimpiai bajnok magasugrón.  Ilizarov soha nem volt hajlandó szépészeti célokra használni a technikát. A célközönség azok az emberek voltak, akik valamilyen baleset vagy születési hiba miatt nem egyforma hosszú lábakkal születtek.

Most Ilizarov technikáját használják szerte Indiában. Az eredeti technikán már sokat módosítottak, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá tegyék a fájdalmas műtétet.

Dr. Sarin nemzetközi tapasztalatot is szerzett, mielőtt lábhosszabbító műtéteket hajtott volna végre. Az orvos szerint elsőnek neki is meg kellett küzdenie a lelkiismeretével.

Azon gondolkodtam, hogy amit csinálok helyes e, de amint láttam, hogy nő az emberek önbizalma, úgy döntöttem folytatom a munkát.”

A műtét azonban csak utolsó esélyként él. Sokszor utasítanak vissza embereket, például, ha pszichológiai rendellenességgel küzdő beteg keresik fel őket.

Először próbálunk tanácsot adni, de volt már olyan betegem, aki azt mondta, ha elutasítom öngyilkosságot követ el. Kétszer ki is kellett hívnom a rendőrséget. Őrültség ezt csinálni, de megéri, ha láthatod, hogy milyen mértékben nő az emberek magabiztossága és hogy változtatja meg az emberek életét.”

– mondta az orvos.

A beavatkozás Koreában is igen népszerű, annak ellenére, hogy a szépészeti beavatkozás komoly következményekkel járhat; nem mindig biztos a lábra állás.

(The Guardian)

OLVASTAD MÁR?

szatén
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

amerika, london, párizs

Folytatódik Trump főbírójelöltjének állítólagos zaklatási botránya. Brett Kavanaugh vádlója feltételeket szab a szenátusi meghallgatásához, közben pedig újabb részletek derültek ki az ügyről.

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

kétharmad

Bombaként robbant a hír még a hét közepén, hogy az MSZP győri erős embere bejelentette: otthagyja a pártot. Németh Árpádnál az tette be végleg a kaput, hogy a szocialisták EP-képviselői megszavazták a Soros-féle Sargentini-jelentést Strasbourgban. A volt MSZP-s politikus az Echo TV Informátor című műsorának beszélt csalódottságáról.

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

piszkostizenkettő

A rossz színész is színész. De ő még az sem. Statiszta. Karácsony Gergely a színpadon.

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

hajrá, magyarok!

A napokban sokat foglalkoztunk Dzsudzsák Balázzsal és a legújabb klubváltásával. A focista levélben mondta el véleményét a körülötte zajló felhajtásról.

Újabb sokk Németországban: nyugdíjasokat bántalmazott és rabolt ki egy migráns család

Egy öttagú társaság - a rendőrség feltételezése szerint egy migráns család - rabolt ki és bántalmazott súlyosan egy agg német házaspárt a Ruhr-vidéken.

Ha ebből a nyolc szokásból többet is űzöl, akkor téged sajnos minden autós gyűlöl

Bizonyára veletek is előfordult már a közlekedésetek során egy-egy jelenetsor láttán, hogy a pokolra kívántátok embertársatokat. Nem veletek van a baj!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére