Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Egyre felkapottabb a hidzsáb a brit iskolákban

2017. szeptember 4. 19:08

LONDON, 19:08

Egy új szabály szerint Nagy-Britanniában a muszlim lányoknak megengedik, hogy már ötéves kortól viselhessenek hidzsábot, azaz hajat takaró kendőt. Sokan ellenzik ezt a lépést, ugyanis attól tartanak, hogy a muzulmánok által használt fejkendő viselése már kiskorukban hozzájárul a nők elnyomásához, erőteljes megkülönböztetéséhez.

A The Sunday Times összesen 800 állami fenntartású általános iskolát kérdezett meg arról, hogy a hivatalos uniformisnak részét képezi-e a muzulmán női fejkendő, a hidzsáb.

A ruhadarabot azért kényszerítik a nők fejére, hogy ezzel védjék "tisztességüket". A hagyományok szerint a hidzsábot nem kell viselni a kamaszkor eléréséig.

Mivel egyre több tanári és szülői szervezet fejezi ki aggodalmát a fejkendők terjedése miatt, ezért a brit tanfelügyelet (Ofsted) vizsgálja, hogy vallásos csoportok vagy szervezetek nyomást gyakorolnak-e az iskolákra.

Fotó: AFP

A Times által vizsgált 800 intézmény közül nagyjából minden ötödikben engedélyezték a kislányok számára a hidzsáb használatát a kötelező iskolai uniformis mellett. Nagy-Britanniában körülbelül 17 000 iskola van, ami azt jelenti, hogy akár több ezer iskolában is engedélyezett a muszlim női fejkendő viselete.

Területenként persze lehetnek eltérések. A lap tüzetesen megvizsgálta például Birmingham iskoláit, ahol azt találta, hogy a 72 tanintézmény felében engedélyezett a hidzsáb viselése. Nem meglepő, hogy a városban jelentős számú muszlim kisebbség él.

A hidzsáb terjedése ellen leginkább a muszlim nőjogi aktivisták és az anglikán egyház emelte fel a szavát.

Személy szerint én a hidzsáb viselése ellen vagyok. Azt hiszem, hogy mi egy szekuláris nyugati ország vagyunk, amely keresztény alapokon nyugszik"

– mondta a kérdés kapcsán Lord Carey, Canterbury érseke.

Gina Khan nőjogi aktivista szerint az iskolák azért vezetik be a hidzsáb viselésének lehetőségét, hogy ne tűnjenek iszlamofóbnak.

A Times a kérdésben megszólaltatta a liberális Nicky Morgant is, aki korábban oktatásért felelős államtitkárként tevékenykedett. A hölgy "komoly" eredményeket tudhat magáénak: ő felelős egy keresztény iskola bezáratásáért, és egy másik esetben "különleges módszereket" kényszerített rá egy keresztény iskolára, mivel ezek a tanintézmények folyamatosan képtelennek bizonyultak arra, hogy pozitív üzeneteket fogalmazzanak meg a muszlimokról és a homoszexuálisokról.

Fotó: AFP

Morgan szerint nem szabad túlságosan fennakadni ezen a témán, és jobb, ha csak a muszlim közösségekben vitatják meg ezt a kérdést.

Amennyiben egy iskola megengedi a diákjainak, hogy mondjuk burkát viseljenek, akkor ez az iskola belügye"

– mondta Morgan.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére