Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Egykor még a zsidókat listázta volna, most a populizmus ellen és a menekültekért harcol

2018. április 3. 10:38

Vajon ki lehet az? Annyit segítünk, hogy nem Szegedi Csanád.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese és külügyekkel foglalkozó politikusa terjedelmes interjút adott egy kisebb, az európai politikával foglalkozó angol nyelvű portálnak, a European Security Journalnak.

A szombaton megjelent interjúnak már a címe is megdöbbentő.

Segítenünk kell a menekülteket, harcolnunk kell a populizmus ellen és együtt kell működnünk az EU-val"

– mondta a Jobbik vezetőhelyettese.

Gyöngyösi Márton eddig nem éppen a szolidaritás és az EU-pártiság szimbóluma volt. Úgy látszik, hogy a néppártosodó Jobbikkal ő is megpróbált elindulni a damaszkuszi úton. A probléma az, hogy pártjához hasonlóan ő is eltévedt, legalábbis az ESJNewsnak adott interjúja szerint.

Listát a zsidókról!

Gyöngyösi azért nem volt mindig ilyen érzékeny, mint ebben a 2018-as interjúban. 2012 végén egy parlamenti felszólalás során azt követelte, hogy írják össze és hozzák nyilvánosságra, hogy mely képviselők izraeli-magyar kettős állampolgárok, ők ugyanis nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Az izraeli-palesztin békétlenség kapcsán itt lenne az ideje annak,

hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak".

Gyöngyösit még abban az évben, pár hónappal a listázásos beszéd előtt jelentették fel holokauszttagadásért, mivel a The Jewish Chronicle című lapnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak számát, valamint azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt a zsidó származása miatt gyilkoltak meg és deportáltak a második világháború alatt.

Ehhez képest a szombaton lehozott interjúban az ESJNews már úgy mutatja be a Jobbikot és benne Gyöngyösit mint "középre pozicionált, antipopulista, érzékeny, Európa-párti és bizonyos értelemben liberális" pártot és politikust.

Bérek

A beszélgetés első, hosszabb részében a nemzetközi biztonságpolitika magyar vonatkozásait veszi számba Gyöngyösi, ebben a részben nem találunk semmi meglepőt. Hacsak azt nem, hogy a magát NATO-elkötelezettnek tartó Gyöngyösi 2015-ben még azt nyilatkozta a 444-nek, hogy el kell gondolkozni azon, "hogy NATO-tagnak lenni jelen pillanatban előny-e a számunkra vagy púp a hátunkon."

Most úgy fogalmazott,

nincs más választásunk, mint a NATO-tagság".

Később rátér a Jobbik európai kezdeményezésére, amelyről belföldön mostanság inkább hallgatnak a párt politikusai. Vélhetően azért, mert nem halad valami jól az aláírásgyűjtés. Ehhez kapcsolódva, általánosságban beszélve azt mondta, hogy

Kelet-Európában nem növekednek a bérek".

Ami természetesen ordas nagy kamu pont Magyarország tekintetében – még a tavalyi évre vonatkozóan is –, az előrejelzések szerint pedig 2018-ban Magyarországon lesz a legnagyobb bérnövekedés az EU tagállamai közül.

Migráció

A legdöbbenetesebb nyilatkozatokat a migráció kérdésében adta Gyöngyösi. Egyrészt azért, mert gyakorlatilag a saját és pártja elképzeléseiként adta elő a jelenlegi kormány álláspontját, másrészt pedig azért, mert bizonyos kérdésekről teljesen másként beszél, mint ahogy a pártja itthon szokott.

Újra kell gondolnunk a biztonságpolitikánkat – hogyan vihetünk stabilitást Afrikába és Ázsiába?[...] Segítő kezet akarunk nyújtani, mert ezt diktálja a keresztény szolidaritás és nemzetközi kötelezettségvállalásaink"

– mondja Gyöngyösi, ezzel gyakorlatilag megismételve a jelenlegi kormány állásfoglalását. 

Gyöngyösi érdekes gondolatokat oszt meg a Magyarország által befogadott 1300 oltalmazottról. Mint ismert, a Jobbik korábban őrjöngött, amikor "kiderült", hogy Magyarország befogadott 1300 valódi menekültet – mindez persze a nyilvánosan hozzáférhető adatokból végig világos volt. A Jobbik először követelte, hogy a kormányfő adjon számot az esetről, majd összefogott az MSZP-vel, hogy vizsgálóbizottság jöjjön létre az ügyben. Ez egyébként azért agyrém, mert ennek a vizsgálóbizottságnak az lett volna a feladata, hogy kivizsgálja: Magyarország miért tett eleget nemzetközi kötelezettségeinek.

[...] különbséget kell tennünk migránsok és menekültek között. A menekültek esetében nemzetközi kötelezettségeink vannak – a genfi konvenció és egyebek. És segítő kezet kell nyújtanunk"

– mondta Gyöngyösi. Sőt, tovább is ment, ugyanis a szavai alapján nem fogadunk be elég embert.

A kormány álláspontja, hogy nem számít honnan érkeztél, nem fogadhatunk be. Van egy kerítés, maradj távol, megvédjük az országot tőletek"

– mondja Gyöngyösi, aki szerint ez az álláspont kifejezetten káros.

Az oltalmazotti státuszt kapó emberekkel kapcsolatban háromszor is elhangzik, hogy "szolidárisaknak kell lennünk és teljesítenünk kell nemzetközi kötelezettségeinket". Ehhez képest belföldön a Jobbik mindent megtett, hogy ezzel a témával támadja a kormányt.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

amerika, london, párizs

Önálló kategória lesz a németországi bűnüldözési statisztikákban a késes támadás - írta a Bild című német lap a hírportálján hétfőn azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi három nap alatt kilenc ilyen bűncselekmény történt az országban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Vérbeli kupameccs a negyedosztály világából

Vérbeli kupameccs a negyedosztály világából

hajrá, magyarok!

Egy igazi ínyencséggel folytatódik a Pörge szurkol sorozatunk, Budapest Kupa-meccsről eddig még nem esett szó.

Nem csak itthon kokettál az ellenzék az antiszemitizmussal

Nem csak itthon kokettál az ellenzék az antiszemitizmussal

amerika, london, párizs

Új trend van kibontakozóban, amely nagyon úgy tűnik, hogy nemzetközi volumenű. Ez pedig nem más, mint a baloldal és a nácizmus egymásra találása, amelyet nemcsak hazánkban, de Nagy-Britanniában is megfigyelhetünk.

Száz osztrák dzsihadista van Szíriában és Irakban

Jelenleg mintegy 100 ausztriai származású külföldi harcos tartózkodik háborús területen Irakban és Szíriában - közölte hétfőn az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) az APA hírügynökséggel. A hivatal szerint a harcosoknak mintegy harminc százaléka rendelkezik osztrák állampolgársággal.

Életfogytiglant kapott a migráns, aki a nyílt utcán brutálisan meggyilkolta a családját Hamburgban

Életfogytiglant kapott a migráns, aki a nyílt utcán brutálisan meggyilkolta a családját Hamburgban

amerika, london, párizs

A hamburgi bíróság életfogytiglanra ítélte Mourtala Madout, aki a járókelők szeme láttára gyilkolta meg volt feleségét és egyéves gyermekét.

Hajrá, gyerekcsinálók!

Hajrá, gyerekcsinálók!

piszkostizenkettő

Akik most kezdenek családalapításba, azok nagy támogatásokra számíthatnak. A képlet ilyen egyszerű, aki meg fröcskölődni akar, az fröcskölődni fog.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére