Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Egy titokzatos objektum tett látogatást a Naprendszerünkben

Fox Mulder

2017. október 30. 13:28

Az A/2017 U1 névre keresztelt objektumot másfél hete figyelték meg először a hawaii PAN-STARRS 1 teleszkóp segítségével. Sokan évtizedek óta várták ezt a pillanatot.

Évtizedek óta vártunk erre a pillanatra"

– nyilatkozta Paul Chodas, a NASA földközeli objektumokat vizsgáló kutatója. „Nagyon régóta sejtettük, hogy léteznek ilyen objektumok – aszteroidák vagy üstökösök, amelyek a csillagok között mozognak, és időnként keresztülmennek a Naprendszeren –, de ez az első ilyen észlelésünk" – mondta Chodas. Hozzátette, a most detektált égitest nagy valószínűséggel a csillagközi térből származik, de ennek megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

A csillagászok szerint az objektum pályája hiperbola, ami azt jelenti, hogy az égitest elhagyja a Naprendszert. Már korábban is sikerült más, hiperbola pályán száguldó objektumokat megfigyelni, esetükben azonban a bolygók hatottak gravitációsan az égitestekre, kialakítva így a Naprendszert elhagyó útvonalukat. Az A/2017 U1 azonban nem közelíti meg a planétákat annyira, hogy azok befolyásolják a mozgását, húzták alá a szakértők.

Azt még nem tudni, hogy milyen objektum lehet

Egyelőre senki sem tudja, milyen objektumról van szó. A kutatók korábban azt feltételezték, hogy egy üstökös, ám nem detektáltak csóvát, ami miatt ezt az opciót végül többen kizárták. Egyes csillagászok mégis azt gondolják, hogy az A/2017 U1 inkább jég, mint űrszikla, mivel keletkezésének helye távol esett a csillagoktól, a csillagközi térben pedig a jég dominál. Ráadásul az üstökösöknek nem minden esetben van csóvája, csak akkor alakul ki a képződmény, ha a Nap közelébe kerülnek, és a napsugárzás hatására a víz, a megfagyott gázok és más illékony anyagok párologni kezdenek, majd kiáramlanak a magból.

Már megy is tovább

A szakértők rekonstruálták az objektum útját, eszerint egy legfeljebb 400 méter széles égitestről van szó, ami a Lant csillagkép irányából érkezett 92 000 kilométer per órás sebességgel. Október 14-én volt legközelebb a Földhöz, ekkor 24 millió kilométer távolságra járt tőlünk, ami a Föld-Hold távolság hatvanszorosa. Az A/2017 U1 jelenleg 156 ezer kilométer per órás sebességgel készül elhagyni a Naprendszert. A tudósok addig igyekeznek alaposabban is megvizsgálni az objektumot, hogy fény derüljön eredetére, valamint arra, hogy hány hozzá hasonló égitest száguldhat a csillagközi térben.

(Origo)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez volt ma.

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére