Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Egy robot állampolgársága, szexualitása és lelke

Tisóczki Flóra, politológus

2018. június 10. 15:29

Számtalan könyv, film és számítógépes játék is létezik, amely utópisztikus, jövőbeli világba kalauzol. Mi történik viszont akkor, ha ez valósággá válik és a gépek intelligensebbé válnak, mint az emberek? A mesterséges intelligenciák térnyerésével vajon eljön-e az idő, amikor egy robot lesz a társa egy embernek vagy akár vezetője egy államnak?

Az idei budapesti Brain Bar fesztivál egyik fő szenzációja Sophia, a női humanoid robot volt, aki emberi külsővel rendelkezik, megérti a beszédet és képes emlékezni. Megalkotójának „célja” az, hogy az élet különböző területein segítse az embereket. Azon kívül azonban, hogy arcvonásaival érzelmeket fejez ki, algoritmusok révén kommunikál, saját Facebook-, Twitter- és Instagram-profillal rendelkezik, valamint  útlevele is van, ő az első robot a világon, aki igazi állampolgárságot kapott Szaúd-Arábiában. Jelen állás szerint így tehát egy női robotnak több joga van az arab országban, mint egy igazi nőnek. Döbbenetesnek tűnik ez a „történet”, viszont kérdések tucatjait veti fel. Emberi jogi, morális és egyéb dilemmákat félretéve, a legfőbb kérdés az, hogy lesz vagy lehet-e a jövőben erre újabb precedens? 

Többek között Alex Garland Oscar-díjas filmje, az Ex Machina is jól megmutatja azt a világot, amely a mesterséges intelligencia révén itt áll a küszöbön. Mi történik akkor, ha a gépek intelligensebbé válnak, mint az emberek és jogokat követelnek maguknak? Mi történik, ha családot akarnak alapítani, vagy önálló életet akarnak élni?

Fotó: AFP

A Terminátor és a Mátrix című filmek mellett az Ex Machina elsősorban a témája miatt érdekes. Ava, a női robot a mesterséges intelligencia révén idővel okosabb lesz megalkotójánál, végül ellene fordul. A film tragédiája, hogy a gép öntudatára ébred és előre látóbb lesz az embernél.  A filmben Ava “szexualitást kap” és ez lesz az egyik férfi főszereplő veszte, hiszen beleszeret a robotba. Félelmetesnek tűnik, mégis nehéz eldönteni, hogy pontosan hol húzódik az a határvonal, ami megkülönbözteti az embert és a gépet egymástól, akár érzelmek, akár cselekvések szintjén. Az emberi elmét tekintve, az alapvetően kiszámíthatatlan, hiszen vannak bizonyos viselkedésminták, amelyek révén kódolni próbáljuk a másik ember érzelmeit és tetteit. Egy robotnak, egy gépnek azonban kialakulhat-e egyénisége és lehet-e lelke?

A téma egy másik megközelítését nézve vegyük górcső alá a szexrobotokat, ugyanis 2-3 éve már ilyen robotok is léteznek. Susan Bewley professzor szerint ezek a robotok negatív szexuális szokásokat alakíthatnak ki az emberekben, amik akár súlyosabb szexuális bűncselekményekhez is vezethetnek. Ezek a gépek jelentősen rombolhatják az önbizalmat is, hiszen minden ilyen gépezethez tökéletes külsőt terveznek. Viszont prevenciós hozadéka is lehet a szexrobotoknak, mivel akár megelőzhetőek lennének a szexuális bűncselekmények. Kiváltképp jó kérdés ezek függvényében, hogy átvehetik-e a robotok az emberek helyét? A jövőben képes lehet-e egy robot érzelmeket kiváltani egy emberből, és többet adni, mint egy valódi ember? Lesz-e olyan világ, amikor az ember valódi társa és szerelme egy robot? Lehetnek-e egy robotnak emberi jogai vagy tulajdona? Végül: egy ilyen gép mesterséges intelligenciájának kiütése gyilkosságnak számít-e?

A gépi evolúció egyre gyorsabb ütemben halad előre, azonban a gépek még meglehetősen távol állnak az emberi intelligencia szintjétől, ez azonban megtévesztő lehet, hiszen a robotok képesek tanulni. A közeli jövőben a szórakoztatóipart, a vagyonvédelmet és az építkezéseket is forradalmasíthatja a robotok használata, attól függetlenül, hogy már ma is számtalan területen alkalmazzák őket. A robotika, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia révén az egészségügy, az autógyártás és még számos terület egyre nagyobb mértékben fejlődik. A mesterséges intelligencia tehát egészséges mértékben hasznos az emberiség számára. Ugyanakkor a fentebb is említett, feltételezett “intelligenciarobbanás” azon alapul, hogy egy biológiai korlátoktól mentes és emberi szintű mesterséges intelligencia képes önmagát szabadon fejleszteni.

Raymond Kurzweil jövőkutató, feltaláló és mesterséges intelligencia kutató, A spirituális gépek kora és A szingularitás küszöbén című könyvek szerzője a technológiai szingularitás (előre nem látható mértékű technológiai fejlődés) elérését 2045-re jósolja. Ennek megfelelően a 21. században nem 100 évnyi, hanem a jelenlegi ütemben mérve 20 000 évnyi fejlődést fogunk megtapasztalni a jövőben.

Ami nehéz kérdés, hogy meddig lehet előre menni az ismeretlenbe, nem megszegve az etikai, a jogi és egyéb határok? Eljöhet-e az idő, amikor egy robotot emberi lényként akarnak definiálni? A helyes mérték megtalálása talán abban rejlik, ahol és amikor a józan ész még gondolkozik, egészséges kereteken belül próbálja tágítani a látókörét, végső soron pedig csak addig lep előre ez a technológia, amíg nem a pusztítás a cél.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Mérgező biobombát akart készíteni a Németországban elfogott migráns

Mérgező biobombát akart készíteni a Németországban elfogott migráns

amerika, london, párizs

Ricin előállítására készült és mérgező anyagú "biobombát" akart gyártani az a tunéziai férfi, akit a napokban elfogtak Kölnben - mondta a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője egy szerdai interjúban.

Ennyi juttatást kapnak Nyugat-Európában a migránsok

Ennyi juttatást kapnak Nyugat-Európában a migránsok

amerika, london, párizs

Kiderült, hol éri meg a legjobban menekültkérelemért folyamodni.

Senkik országa

Különös élménnyel gazdagodtam a hétvégén, ugyanis személyesen is áldozatul estem annak a mindent átszövő felsőbbrendűségi érzésnek, amelyről idáig többnyire csak közéleti szereplők tapasztalatai alapján volt alkalmam írni. Szubjektív beszámoló egy szürreális találkozóról és a liberális lelkületről.

889
A németek háromnegyede kihátrált Merkel mögül

A németek háromnegyede kihátrált Merkel mögül

amerika, london, párizs

Nem mintha eddig a helyzet magaslatán lett volna, de a Horst Seehofer által adott kéthetes ultimátum gőzerővel tolja Merkelt a teljes politikai megsemmisülés felé. Ezt igazolja egy frissen publikált kutatás is, amiből az látszik, hogy a németek háromnegyede elfordult már a kancellártól.

Spanyol kollégistákat túrtak ki helyükről az Aquarius migránsai miatt

Spanyol kollégistákat túrtak ki helyükről az Aquarius migránsai miatt

amerika, london, párizs

Nagylelkű és humanitárius gesztust akart tenni Madrid azzal, hogy úgy döntött, befogadja az Aquarius fedélzetén ragadt migránsokat. A gond csak az, hogy ezzel saját őshonos állampolgárait hozta kényelmetlen helyzetbe: azt mondták a spanyol tanulóknak, hogy 24 órájuk van kiköltözni kollégiumukból.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Lássuk, mi várható a mai nap.

Trump: az illegális bevándorlás szörnyű dolog

Trump: az illegális bevándorlás szörnyű dolog

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök " szörnyű dolognak" nevezte az illegális bevándorlást, védelmébe vette a gyermekeket bevándorló szüleiktől elválasztó gyakorlatot, de leszögezte, hogy a határon kialakult válságot meg kell oldani.

Kilép az USA az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet szerint a tanács nem méltó a nevére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére