Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
ökojobb
 
 
 
 

Egy rég betiltott vegyület szedi áldozatait

2018. szeptember 30. 20:53

Ki gondolta volna régen, hogy mérgező az emberre és az állatra egyaránt?

Amikor feltaláltuk a műanyagot, mindenki megőrült érte. Villámgyorsan elterjedt, majd néhány évtized múlva rájöttünk, hogy ez még sem annyira jó. Visszapörgetni már nem tudtuk az idő kerekét, de a szakértők sokkoló adatokkal igyekezték meggyőzni az embereket, hogy próbáljanak meg műanyagok nélkül élni, mert nagy gondok lesznek. Már most olyan problémákkal szembesülünk, amiket akkor álmunkban sem gondoltuk volna, csak a műanyag jó oldalát láttuk. Vakok voltunk. És nem ez volt az első eset, valószínűleg nem is az utolsó.

Rengeteg korábban hasznosnak tartott dologról derült ki, hogy sokkal többet árt nekünk, mint használ. Például a DDT rovarirtó szer a néma tavasszal fenyegetett minket, ezért '68-ban betiltották. Több évtized telt el azóta, de egy 2015-ös vizsgálat szerint a DDT még mindig jelen van a magyar földben. 

A poliklórozott bifenillel (PCB) is ugyanez a helyzet. Kiderült, hogy rendkívül mérgező, ezért évtizedekkel ezelőtt világszerte betiltották – jelenleg már csak Észak-Koreában gyártják –, ám a környezetben összegyűlt toxikus anyag közben az óceánokba szivárgott. Ezeket a kémiai vegyületeket korábban nagy mennyiségben gyártották, rengeteg felhasználásuk volt a műanyagoktól a festékeken és az elektromos berendezéseken át a tömítőanyagokig. 

A PCB-k felszámolása, illetve biztonságos tárolása még túlnyomórészt megoldásra vár. Néhány ország ebben előrébb tart, mint a többi. Az Egyesült Államokban külön szövetségi alapokat használnak a legszennyezettebb helyszínek kármentesítésére, ennek köszönhetően az óceánok PCB-szintje csökkent.

Európában azonban sürgős beavatkozásra lenne szükség, mivel a PCB-k helytelen tárolása miatt a vegyület beszivárog a talajba, a vizekbe és eljut az óceánba, ahonnan a táplálékláncon keresztül végül a gyilkos bálnák szervezetében köt ki. A PCB lerombolja az állatok immunrendszerét és elsorvasztja a nőstény orkák petefészkét, ezzel korlátozva a borjak születését. Az orkák amúgy is későn lesznek ivarérettek, és csak néhány évente születik egy-egy borjú. Ráadásul a nőstények tejében is megjelenik a PCB-szennyezés, ami a táplálással bejut utódaik szervezetébe. Mindez nagyon nem jó hír.

Azoknak a gyilkosbálna-populációknak, amelyekről van adat, több mint a fele összeomolhat. A skót partok közelében már most is mindössze nyolc kardszárnyú delfin él, és a csoportban több mint 20 éve nincs szaporulat. Ha ez nem lenne elég a PCB mellett még a zaj, az élőhelyük és a táplálékhoz való jutás megváltozása is komoly nyomást helyez az állatokra.

Amikor a mérgező vegyület bejut az óceánba, már csak igen keveset lehet tenni, a toxikus anyag nagyon hosszú ideig szennyezi a környezetet. Tehát a legjobb lenne a megelőzés.

Azonban ahelyett, hogy megfontoltan cselekednénk és végiggondolnánk a következményeket, mindig csak takarítunk magunk után, nem kis pusztítást okozva ezzel a környezetben. 

OLVASTAD MÁR?

ökojobb
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Közel 100 milliós nagyságú bűncselekmény a Jobbik körül

Közel 100 milliós nagyságú bűncselekmény a Jobbik körül

kétharmad

8-10 millió forintot adott a Jobbik pártigazgatója a tagoknak, hogy azt fizessék be a pártkasszába. A Jobbik egyik politikusa feljelentést tett az ügyben, mivel nem világos, honnan jött ez a pénz. Jelenleg nyomoznak.

Ismét Magyarország lesz terítéken Brüsszelben

Ismét Magyarország lesz terítéken Brüsszelben

kétharmad

A külügyminiszterek hétfőn eldöntötték, hogy a migrációról és Magyarország elleni, hetes cikk szerinti eljárás ügyéről fognak tárgyalni.

Hihetetlen gólokkal úszott el a feljutási esélyünk a Nemzetek Ligájában

Hihetetlen gólokkal úszott el a feljutási esélyünk a Nemzetek Ligájában

hajrá, magyarok!

Egy elképesztően sok hibával tarkított meccsen a magyar labdarúgó-válogatott döntetlent játszott Észtországban.

A brit adófizetők 2 millió fontjába kerül a szélsőséges imám védelme

A brit adófizetők 2 millió fontjába kerül a szélsőséges imám védelme

amerika, london, párizs

A brit hatóságok körülbelül kétmillió fontot fordítanak a hírhedt szélsőséges, Anjem Choudary hitszónok védelmére. A pakisztáni származású férfit a héten idő előtt kiengedték a börtönből, de további ellenőrzésére fokozott óvintézkedésekkel készülnek.

Úgy tűnik, hogy ma az Iszlám Állam lecsapott Kölnben

Rendőri akcióval véget ért a túszejtés a németországi Kölnben hétfő délután, az elkövető súlyosan megsebesült.

Miközben az illetékesek a homokba dugják a fejüket, a börtönökben egyre többen radikalizálódnak

A brit igazságügyi minisztérium megakadályozta egy tanulmány elkészítését, amely azt vizsgálta volna, hogy az elítéltek miért térnek át az iszlámra olyan nagy számban a nagy-britanniai börtönökben. A tanulmány azért is lett volna fontos, mert nemcsak az iszlám hitre térők száma növekedett meg, hanem kiugróan sokan radikalizálódnak is a szigetország büntetés-végrehajtási intézményeiben.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A hétfő legfontosabb hírei egy helyen.

Bezzegrománia: tavaly naponta 600 román hagyta el a saját hazáját

Bezzegrománia: tavaly naponta 600 román hagyta el a saját hazáját

amerika, london, párizs

A vágyvezérelt baloldali újságírók hetente tolnak egy bezzegromániát, de általában elhallgatják, hogy az ország a társadalmi és a politikai csőd szélén táncol, a gazdasága romokban hever, a politikai vezetése pedig csupán Brüsszel és Washington helytartójaként működik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére