Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Egy pszichológus, aki felforgatta az Egyesült Államokat

2018. február 1. 17:58

Jordan Peterson a közép-európai olvasók számára talán nem annyira ismert, ám az Egyesült Államokban és Kanadában a személyét egyszerre övezi óriási gyűlölet és rajongás. Lássuk, hogy miért.

Jordan Peterson neve a szemfülesebbeknek talán mondhat valamit: ő az, aki az utóbbi időben egyfajta internetes celebbé vált a Channel4 csatornán bemutatott interjúja miatt, amikor is Cathy Newman vendége volt. A beszélgetés során – amely mémek egész hadát hívta életre Newman szalmabábérvelése miatt – érintették a férfi és női szerepeket, a fizetések közti különbségeket és szólásszabadság kérdését is, ahol egészen konkrétan elakadt a műsorvezető szava:

Hogy miért? Nos azért, mert általánosságban elmondható, hogy amit Jordan Peterson képvisel, az kvázi veszélyes gondolkodásnak minősül. Azonban ne szaladjunk ennyire előre. Lássuk, mit érdemes tudni a professzorról.

Jordan Peterson kanadai származású klinikai pszichológus, aki a Torontói Egyetemen tanít. Ő volt az, aki 2016-ban némi ismertséget szerzett azzal, hogy bátran felszólalt a kanadai törvény ellen, ami alapján kötelező mindenkinek a transzneműek által választott személyes névmásokat használni (azaz xe, zhe meg hasonlók). Ez a törvény 2017-ben került be Kanada Emberi Jogi Kódexébe.

Petersonnak azonban akadt a törvénnyel egy problémája: mégpedig, hogy súlyos kérdéseket vet fel a szólásszabadsággal kapcsolatban. Álláspontja szerint ugyanis az a törvény, ami alapján akár börtönbüntetést is ki lehet szabni arra, aki rossz névmást használ, óriási visszaéléseket eredményezhet.

2016 óta folyamatosan felfelé ível Peterson pályája. Bár YouTube-csatornájának népszerűsége nem mondható túl kimagaslónak, 708 000 feliratkozóval rendelkezik, videóit gyakran több mint egymillióan nézik meg. Mindez azért különösen említésre méltó, mert nem 7 másodperces skiccekről, hanem többórás előadásokról van szó. Twitteren 300 000 ember követi.

Ezen előadásokban Peterson rengeteg témát jár körül, tűpontos kritikákat fogalmazva meg a politikai korrektségről, a feminizmusról, a posztmodernitásról és a fehér emberek „privilégiumairól”.

Azt talán nem kell ecsetelni, hogy ezen témák zöme az amerikai közéletben tabunak számít, és aki ezen tabukat döntögeti, az ellen boszorkányüldözés indul. Így történt Petersonnal is, aki volt már szélsőjobboldali, „transzfób” és provokatőr is. Lássuk azonban, ő konkrétan miben hisz:

Klasszikus liberálisnak tartom magam. Alkatilag nyitott is vagyok, ami a baloldalra helyez, de lelkiismeretes is, ami pedig jobboldalra. Filozófiai szempontból individualistának tartom magam. Metafizikai szempontból pedig amerikai pragmatista vagyok, akire a legnagyobb hatást Freud és Jung gondolkodása gyakorolta.”

Ezen elvek mentén írta meg könyvét is, Az élet 12 szabályát (12 Rules for Life, magyarul sajnos még nem jelent meg), amelyben pályafutása során szerzett tapasztalatai alapján ad tanácsokat a nyugodt életvezetéshez.

Az életvezetésről alkotott gondolatai mellett azonban Peterson olyan témákat is rendre hangsúlyoz, mint a házasság fontossága, valamint a istenhitből táplálkozó erkölcsiség.

Nem ért egyet például azzal, hogy az ateizmus képes lenne megfelelő erkölcsi iránytűt adni az embereknek úgy, hogy közben vehemensen tiltakozik az ellen a vallási hagyomány ellen, amely ennek az erkölcsiségnek az alapköveit lefektette. Házasságról alkotott véleményében pedig azt hangsúlyozza, hogy a két fél együttélése közös munkán alapul, nem pedig azon, hogy az első adandó nehézség után szétválnak a felek.

Munkásságát helyhiány miatt sajnos lehetetlen részletesen ismertetni, ám mindenképp érdemes követnie annak, aki megteheti. A kanadai pszichológus ugyanis a tradicionalitást olyan higgadtsággal, józan ésszel, magabiztossággal tudja átadni a hallgatóinak, amely ritkaságszámba megy manapság – és amelyre nagyon nagy szüksége van annak a világnak, amely elhitte, hogy a liberalizmus váltja meg az emberiséget.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Soros-szervezet akarta megtorpedózni Orbán Viktor izraeli látogatását

Soros-szervezet akarta megtorpedózni Orbán Viktor izraeli látogatását

kétharmad

Azt akarta elérni az Amnesty International (AI), hogy mondja le a jeruzsálemi Jad Vashem Intézet Orbán ottani látogatását, többek között azért, amiért kampányában "antiszemita" hangokat megütő módon szerepeltette Soros Györgyöt. Csakhogy az AI-t a magyar származású tőzsdespekuláns is pénzeli.

Holland külügyminiszter: nem léteznek békés, multikulturális társadalmak

Holland külügyminiszter: nem léteznek békés, multikulturális társadalmak

amerika, london, párizs

Egy kiszivárgott videófelvételen beszél arról a holland külügyminiszter, Stef Blok, hogy békés multikulturális társadalmak sehol nincsenek a világon, és az Európai Unió migránskvótáját is kritikával illette.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről fog szólni a mai nap!

Brüsszelnek nagyon nincs ínyére, hogy Magyarország nem akar bevándorlóország lenni

Brüsszelnek nagyon nincs ínyére, hogy Magyarország nem akar bevándorlóország lenni

kétharmad

Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat csütörtökön Magyarország ellen.

Így értékelte Donald Trump a helsinki csúcstalálkozót

Nagy eredményekre számít a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Helsinkiben tartott csúcstalálkozója után az amerikai elnök.

Boris Johnson: "még van idő megmenteni a Brexitet"

Boris Johnson: "még van idő megmenteni a Brexitet"

amerika, london, párizs

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint "még van idő a Brexit megmentésére", de erre a brit kormány által minap kidolgozott stratégia nem alkalmas.

Marx bíboros annyira aggódik a migránsokért, hogy Seehofer pártját bírálja

Marx bíboros annyira aggódik a migránsokért, hogy Seehofer pártját bírálja

amerika, london, párizs

Az egyházi méltóságot aggodalommal tölti el, hogy a társadalom szóhasználata is egyre radikálisabb, és a határoknál megjelenő, menekülő emberek olyan színben tűnnek fel, mintha a németek jólétét fenyegetnék, amitől meg kell magukat védeniük. A bíborost hidegen hagyja, hogy amúgy a fenyegetés valós.

Túl fehérek a brit gyerekkönyvek

Túl fehérek a brit gyerekkönyvek

amerika, london, párizs

Egy friss jelentés szerint rosszak a jelenlegi brit gyerekkönyvek, ugyanis többségében fehér gyerekek szerepelnek benne és több feketét, valamint egyéb kisebbségit kellene bennük szerepeltetni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére