Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Egy pszichológus, aki felforgatta az Egyesült Államokat

2018. február 1. 17:58

Jordan Peterson a közép-európai olvasók számára talán nem annyira ismert, ám az Egyesült Államokban és Kanadában a személyét egyszerre övezi óriási gyűlölet és rajongás. Lássuk, hogy miért.

Jordan Peterson neve a szemfülesebbeknek talán mondhat valamit: ő az, aki az utóbbi időben egyfajta internetes celebbé vált a Channel4 csatornán bemutatott interjúja miatt, amikor is Cathy Newman vendége volt. A beszélgetés során – amely mémek egész hadát hívta életre Newman szalmabábérvelése miatt – érintették a férfi és női szerepeket, a fizetések közti különbségeket és szólásszabadság kérdését is, ahol egészen konkrétan elakadt a műsorvezető szava:

Hogy miért? Nos azért, mert általánosságban elmondható, hogy amit Jordan Peterson képvisel, az kvázi veszélyes gondolkodásnak minősül. Azonban ne szaladjunk ennyire előre. Lássuk, mit érdemes tudni a professzorról.

Jordan Peterson kanadai származású klinikai pszichológus, aki a Torontói Egyetemen tanít. Ő volt az, aki 2016-ban némi ismertséget szerzett azzal, hogy bátran felszólalt a kanadai törvény ellen, ami alapján kötelező mindenkinek a transzneműek által választott személyes névmásokat használni (azaz xe, zhe meg hasonlók). Ez a törvény 2017-ben került be Kanada Emberi Jogi Kódexébe.

Petersonnak azonban akadt a törvénnyel egy problémája: mégpedig, hogy súlyos kérdéseket vet fel a szólásszabadsággal kapcsolatban. Álláspontja szerint ugyanis az a törvény, ami alapján akár börtönbüntetést is ki lehet szabni arra, aki rossz névmást használ, óriási visszaéléseket eredményezhet.

2016 óta folyamatosan felfelé ível Peterson pályája. Bár YouTube-csatornájának népszerűsége nem mondható túl kimagaslónak, 708 000 feliratkozóval rendelkezik, videóit gyakran több mint egymillióan nézik meg. Mindez azért különösen említésre méltó, mert nem 7 másodperces skiccekről, hanem többórás előadásokról van szó. Twitteren 300 000 ember követi.

Ezen előadásokban Peterson rengeteg témát jár körül, tűpontos kritikákat fogalmazva meg a politikai korrektségről, a feminizmusról, a posztmodernitásról és a fehér emberek „privilégiumairól”.

Azt talán nem kell ecsetelni, hogy ezen témák zöme az amerikai közéletben tabunak számít, és aki ezen tabukat döntögeti, az ellen boszorkányüldözés indul. Így történt Petersonnal is, aki volt már szélsőjobboldali, „transzfób” és provokatőr is. Lássuk azonban, ő konkrétan miben hisz:

Klasszikus liberálisnak tartom magam. Alkatilag nyitott is vagyok, ami a baloldalra helyez, de lelkiismeretes is, ami pedig jobboldalra. Filozófiai szempontból individualistának tartom magam. Metafizikai szempontból pedig amerikai pragmatista vagyok, akire a legnagyobb hatást Freud és Jung gondolkodása gyakorolta.”

Ezen elvek mentén írta meg könyvét is, Az élet 12 szabályát (12 Rules for Life, magyarul sajnos még nem jelent meg), amelyben pályafutása során szerzett tapasztalatai alapján ad tanácsokat a nyugodt életvezetéshez.

Az életvezetésről alkotott gondolatai mellett azonban Peterson olyan témákat is rendre hangsúlyoz, mint a házasság fontossága, valamint a istenhitből táplálkozó erkölcsiség.

Nem ért egyet például azzal, hogy az ateizmus képes lenne megfelelő erkölcsi iránytűt adni az embereknek úgy, hogy közben vehemensen tiltakozik az ellen a vallási hagyomány ellen, amely ennek az erkölcsiségnek az alapköveit lefektette. Házasságról alkotott véleményében pedig azt hangsúlyozza, hogy a két fél együttélése közös munkán alapul, nem pedig azon, hogy az első adandó nehézség után szétválnak a felek.

Munkásságát helyhiány miatt sajnos lehetetlen részletesen ismertetni, ám mindenképp érdemes követnie annak, aki megteheti. A kanadai pszichológus ugyanis a tradicionalitást olyan higgadtsággal, józan ésszel, magabiztossággal tudja átadni a hallgatóinak, amely ritkaságszámba megy manapság – és amelyre nagyon nagy szüksége van annak a világnak, amely elhitte, hogy a liberalizmus váltja meg az emberiséget.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nagyot küzdött a Mol Vidi FC, mégis gyászos lett az eredmény

Nagyot küzdött a Mol Vidi FC, mégis gyászos lett az eredmény

hajrá, magyarok!

6 év elteltével ismét magyar csapatnak szurkolhattunk az Európa Ligában. A csütörtök esti ellenfél a BATE Borisov, a fehérorosz bajnok volt.

Orbán mellé állt az EPP Junckerrel szemben

Orbán mellé állt az EPP Junckerrel szemben

amerika, london, párizs

Az állam- és kormányfők informális csúcstalálkozóján amellett, hogy Juncker egy gátlástalan csellel próbálkozott a Fidesz EPP-ből történő kipaterolására, sokféle nyilatkozatot is olvashattunk a résztvevőktől. Mutatjuk, mik voltak a fő csapásirányok!

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek!

Svéd miniszterelnök: ha szükséges, akár erőltetni is kell a kvótát az unión belül

Svéd miniszterelnök: ha szükséges, akár erőltetni is kell a kvótát az unión belül

amerika, london, párizs

A salzburgi találkozón a svéd szociáldemokrata miniszterelnök is kifejtette álláspontját. Nem meglepő módon a kötelező kvótát erőltetné.

Levelet írt Németh Sándor a Sargentini-jelentésről

Levelet írt Németh Sándor a Sargentini-jelentésről

kétharmad

Levelet írt a nemzetközi evangéliumi-karizmatikus mozgalom vezetőinek az Európai Parlament Magyarországot érintő döntéséről és annak következményeiről Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

Meghökkentően sok lány akar fiúvá válni

Meghökkentően sok lány akar fiúvá válni

amerika, london, párizs

Elképesztő mértékben nőtt azon fiatal lányok száma, akik nemet akarnak váltani. A megdöbbentő adatok miatt utánajárnak annak, mi lehet az oka.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére