Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Egy orosz MiG-31-es sikeresen megsemmisített egy cirkálórakétát a sztratoszférában

2017. július 17. 18:15

Az orosz haditengerészet légierejének kötelékébe tartozó - és a Kamcsatka-félszigeten állomásozó - MiG-31-es repülőgép a gyakorlata során sikeresen megsemmisített a sztratoszférában egy tengerjáróról elindított szuperszonikus cirkálórakétát.

Az Oroszország csendes-óceáni flottája által kiadott tájékoztatás szerint a MiG–31-es elfogó vadászgép által megsemmisített rakétát az Okhotsk-tenger vízterületéről indították el, amely aztán több mint 12 kilométeres tengerszint feletti magasságban repült, a hangsebesség háromszorosát elérő sebességgel (Mach 3-as sebességgel).

Ez a sikeres gyakorlat – amennyiben valódi katonai képesség meglétét bizonyítja, akkor – nagy jelentőséggel bírhat a nukleáris nagyhatalmak közötti kölcsönös elrettentés vonatkozásában, mert azt jelenti, hogy Oroszország légiereje képes a NATO és az USA taktikai atomfegyver arzenáljának a többségét kitevő több ezer darab cirkáló és robotrepülőgép semlegesítésére, még a területét érő megelőző atomcsapás esetében is. 

Egymás kölcsönös elrettentése, a világbéke zálogát jelenti az atomhatalmak vonatkozásában. Ha egymás megelőző atomcsapásai estében is képesek az atomhatalmak egymás támadó eszközeit – az elfogadható járulékos veszteségnél nagyobb mértékben – megsemmisíteni, akkor nincs értelme egymás ellen támadást indítaniuk. 

A kölcsönös elrettentés és a MiG–31-esek közötti másik összefüggés az, hogy az év elején bejelentett sikeres fegyvertesztek és gyakorlatok alapján ez a nagy sebességű és nagy magasságban harcolni képes vadászrepülőgép képes szállítani akár négy nagy hatótávolságú R–33-as rakétát és négy rövid hatótávolságú R–77-es rakétát.

Ezzel a fegyverzettel pedig a MiG–31-es képes földközeli röppályájú műholdak megsemmisítésére.  

A modern harcászatban a műholdas navigációs rendszerek műholdjainak a megsemmisítése stratégiai fontosságú, első lépése lett minden nagyhatalmak között kitörő esetleges konfliktusnak.

Alapvetően azért, mert a nagyhatalmak cirkálórakétái, a robotrepülők döntő többsége az amerikai GPS vagy az orosz Glonassz műholdas navigációs rendszerek működésére épül. A jelenlegi katonai alkalmazások – így az atomcsapások eszközeinek is – egy jelentős része nem működik, ha a katonai műholdak rendszere nem támogatja őket.

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Egy hét alatt rekordszámú fegyvert koboztak el az amerikai repülőtereken

Rekordszámú, 89 fegyvert koboztak el az amerikai Közlekedésbiztonsági Ügynökség (TSA) szakemberei amerikai repülőtereken egyetlen hét alatt - közölte a szervezet hétfőn honlapján.

Ferenc pápa szavai motiváltak négy vandált

Ferenc pápa szavai motiváltak négy vandált

amerika, london, párizs

Ferenc pápa szavai motiválták azt a négy ausztrál férfit, akik megrongáltak egy háborús emlékművet.

Újabb hadgyakorlattal sokkol a NATO - közvetlenül az ukrán partok mellett

Újabb hadgyakorlattal sokkol a NATO - közvetlenül az ukrán partok mellett

amerika, london, párizs

NATO-hadihajók lepték el Ukrajna földközi-tengeri kikötőjét. A brit és török felségjelű hadihajók egy NATO-hadműveletben vesznek részt. Semmi kétség a felől, hogy a hadihajók jelenléte politikai üzenettel ér fel, leginkább Moszkva részére.

Unod a nemed? Nagy-Britanniában könnyedén megváltoztathatod!

Unod a nemed? Nagy-Britanniában könnyedén megváltoztathatod!

amerika, london, párizs

Újabb gender-hendikepp szűnik meg Nagy-Britanniában. Egy javaslat szerint ugyanis eltörölhetik az orvosi vizsgálatokat a nemváltoztatás előtt, amit a liberális univerzumban a genderológiai megmondóemberek túlságosan "tolakodónak" és "rombolónak" minősítenek.

Sajnos nem sikerült, kiestek a lányok

Sajnos nem sikerült, kiestek a lányok

hajrá, magyarok!

Női vízilabda-válogatottunk az elődöntőbe jutásért csapott össze Kanadával hétfőn, a Hajós uszodában. Vereség lett a vége. Sajnos.

A német dzsihadista iskoláslányt halálra ítélhetik Irakban

A német dzsihadista iskoláslányt halálra ítélhetik Irakban

amerika, london, párizs

A német származású Linda W. több évre is börtönbe kerülhet Irakban, mivel korábban azért szökött el otthonról, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozhasson, de ha bebizonyosodik, hogy terrorizmus kapcsolódó bűncselekményekhez is köze van, akkor halálra is ítélhetik. A 16 éves lány megbánta amit tett, és csak haza szeretne menni Németországba.

Hosszú Katinka: éreztük, mennyien szurkolnak nekünk magyaroknak

Hosszú Katinka: éreztük, mennyien szurkolnak nekünk magyaroknak

hajrá, magyarok!

Saját bevallása szerint riói olimpiai bajnoki címeinél is többet jelent Hosszú Katinka számára a Duna Arénában aratott hétfő esti világbajnoki győzelme 200 méteres vegyesúszásban.

Lélegeztetőgépek helyett a líbiai parti őrségre költ Csehország

Lélegeztetőgépek helyett a líbiai parti őrségre költ Csehország

amerika, london, párizs

A cseh kormány hétfőn úgy döntött, hogy 24 millió koronával - azaz 280 millió forinttal - támogatja a líbiai parti őrséget, amivel a legbőkezűbbnek számít az Európai Unió tagállamai közül.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére