Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy magyar tokaji eszencia a legdrágább ital Donald Trump legújabb hoteljében

Vincze Viktor Attila

2017.01.26. 11:28

Közel hatszázötvenezer forintba kerül egy palack eszencia az õsszel nyílt washingtoni Trump Hotelben. Magasan a tokaji esszencia és a tokaji aszú, a mádi Royal borai vezetik az itallap árait a Trump szállodabirodalom legutóbb megnyílt luxushoteljában.

A winelovers.blog.hu cikke szerint a négy hónapja megnyílt washingtoni Trump Hotel koktéljai szinte percről percre drágábbak. A Benjamin Bar & Lounge azonos nevű itala például 100 dollárba kerül. Ennél csak egy bor drágább: az itallap első helyét elfoglaló tokaji eszencia.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a frissen beiktatott amerikai elnök fővárosi hotelében akarna borozgatni. Egy pohár 2007-es Royal Eszenciáért 140 dollárt, vagyis közel negyvenezer forintot kell fizetni, egy palack ára pedig eléri a hatszázötven ezer forintot.

A mádi borászat több aszújával is jelen van a szállodában, a 6 puttonyos Mézes Mály aszú poharankénti ára 29 dollár, a Betsek dűlőből származó különlegesség pedig 20 dollárba kerül.

Az 5 puttonyos valamivel olcsóbb, egy pohárral 15 dollárért lehet kóstolni. Egyébként ez az ár is kiemelkedőnek számít, hiszen az új elnök, Donald Trump saját bora 5 dolláros áron ízlelhető meg.

Ezek az árak nem tekinthetőek indokolatlanul drágának, mivel a Wine-searcher szerint ezek az adott tételek átlagos piaci árai, és a borok jellege alapján is reálisnak számító árak.

A winelovers.blog.hu szerint a Royal Tokajit korábban Áts Károly, a nemzetközileg elismert borász vezette, 2013-ban innen csábították át az állami Tokaj Kereskedőházhoz (ma Grand Tokaj).

Tehát ezeket a borokat még ő készítette, de nagyon tehetséges utódja is, a fiatal Osváth Fruzsina. Az ő borai például a Bocuse d'Or Europe budapesti fordulóján is megjelenhettek.

Mi az eszencia? Az eszencia készítése során az aszúsodott szőlőszemeket olyan kádakba gyűjtik, amelyeknek az alján egy csap található. A mazsolaszerű bogyókat ezután magukra hagyják, és megvárják, amíg a gyümölcs saját súlya okozta préselődés hatására alul csurogni kezd a nektár.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére