Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Egy évvel később: Merkel még mindig adósa a karácsonyi terror áldozatainak

2017. december 19. 07:28

BERLIN, 7:28

Egy évvel ezelőtt, 2016. december 19-én hajtott szándékosan járókelők közé a tunéziai menekültként Németországba érkezett Anis Amri. Az Iszlám Állam nevében elkövetett támadás 12 ember halálát és további 70 ember sérülését eredményezte. A kamiont eredetileg vezető lengyel sofőr családja azóta vár Angela Merkel német kancellár részvétnyilvánítására.

Lukasz Urban kamionsofőr egy nappal korábban érkezett a berlini célállomásához, ezért az éjszakát a fülkében töltötte, és csak másnap adta le a több tonnányi acélból álló rakományát. Szerencsétlenségére Anis Amri éppen az ő járművét szemelte ki a másnapi karácsonyi terrortámadáshoz, ezért némi dulakodást követően Urbant még a fülkéjében lelőtte.

Lukasz szülei, Janina és Henryk ezzel mindkét fiú gyermeküket elveszítették, ugyanis Lukasz öccse tíz évvel ezelőtt hunyt el. Lukaszt így öccse mellé temették a lengyel Banie nevezetű kisvárosban.
Fotó: AFP

Lukasz édesanyja, Janina nemcsak szomorúságával, hanem dühével is küzd. Egy éve vár Angela Merkel hivatalos formában eljuttatott részvétnyilvánítására, de mindhiába:

egyszerűen képtelen vagyok megérteni a világot."

Azon a helyen, ahol a kamion megállt, a tér burkolatában egy fémmel kiöntött hosszú repedés emlékeztet a támadásra. Az emlékmű azt hivatott jelezni, hogy az iszlamista merénylet ugyan felszakította a társadalom szövetét, de az emberek összetartása révén sikerül begyógyítani a sebet. Az emlékművet a mai napon avatják fel.

Emellett a karácsonyi támadásban elhunyt áldozatok nevét megemlékezésképpen a berlini Vilmos császár-emléktemplom bejáratát képező lépcsőfokokra gravírozzák majd fel, köztük Lukasz Urbanét is.

Ez meg mit szimbolizál? Nevek, melyeket lépcsőkre gravíroznak?"

– tette fel költői kérdését dühödten Henryk, Lukasz édesapja.

Bár a Lukaszt foglalkoztató lengyel cég 10 ezer eurós kártérítést kapott, a cég igazgatója szerint – aki egyben Lukasz unokatestvére is – az összeg felháborító, hiszen ennél jóval nagyobb, pénzben nem mérhető veszteség érte. Elmondása szerint ez azért is különösképpen felháborító, mert a Franciaországban bekövetkezett nizzai merénylet már júliusban jelezte a németeknek, hogy mekkora is a terrorveszély, érdemben mégsem tettek ellene semmit.

Mint ismert, Európában a bevándorlással kapcsolatos válság óta 2015-ben 150 ember, 2016-ban 135 ember, 2017-ben a mai napig bezárólag legalább 95 ember vesztette életét az iszlám terrorizmus jóvoltából.
Merkel több segítséget ígért a találkozó előtt

A kancellár hétfőn az áldozatok hozzátartozóival és a több mint 70 sebesült képviselőivel szervezett találkozó előtt hangsúlyozta, hogy nagyon fontosnak tartja a személyes találkozást, amelyen ismételten biztosítani kíván minden érintettet arról, hogy Németország osztozik fájdalmukban.

A kormánya és személyes tevékenységével szembeni bírálatokról szólva hozzátette: tudja, hogy vannak, akik szerint korábban kellett volna sort keríteni a találkozóra, és ismeri az áldozatok érdekeinek képviseletével foglalkozó kormánymegbízott új jelentésében megfogalmazott kritikát is.

Előzőleg Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta: a kancellár meg akarja hallgatni az érintettek véleményét arról, hogy mit kellett volna másként tenni, és meg akarja beszélni velük a terrortámadás ügyéből levont tanulságok alapján tervezett kormányzati lépéseket.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

kétharmad

Szombaton, Budapest VI. kerületében kigyulladt egy négyemeletes irodaépület negyedik emelete. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók. Közben kiderült: a Demokratikus Koalíció (DK) irodái "gyulladtak" ki. A tüzet eloltották.

Élő adásban jelentkezett be a boszniai mészáros

A háborús bűncselekmények miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok pénteken élő adásban jelentkezett be telefonon a szerbiai Happy Televízióban, ezért az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) úgy döntött, a következő egy hónap során felvételt készít az elítélt beszélgetéseiről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére