Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Egy év telt el az első liberális mecset megnyitása óta

2018. június 18. 17:48

Tavaly június közepén nyitotta meg kapuit az első liberális mecset Berlinben, Moabitben. Az imahely ötletgazdája és üzemeltetője, Seyran Ates azóta folyamatosan kapja a fenyegetéseket.

A mecset a Rushd-Goethe nevet kapta, az iszlám filozófus Ibn Rushd és az ikonikus német író, Johann Wolfgang von Goethe után. A mecsetben a Koránt modern nézőpontból értelmezik, a férfiak és a nők együtt imádkozhatnak, nem szükséges elkülönített helyiségben tartózkodniuk. Az LMBTQ-közösség tagjait is szívesen látják, valamint arra bátorítják a szunnitákat és a síitákat, hogy imádkozzanak együtt. Burkában is nikábban viszont tilos a belépés. A mecsetnek nincs állandó imámja, bárki betöltheti ezt a szerepet.

Ates azért alapította meg a liberális mecsetet, mert úgy érezte, hogy nőként diszkriminálják a többi imahelyen. Mecsetének az evangélikus Szent János-templomban bérel helyet. A mecset megnyitásával párhuzamosan egy könyvet is kiadott "Selam, Frau Imamin" címen, amelyben azt a tényt kritizálja, hogy az országban a Német Iszlám Konferencia adja az iszlám egyedüli értelmezését, ugyanúgy, mint a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) Törökországban.

A kép bal oldalán Seyran Ates, a jobbon pedig Ludovic-Mohamed Zahed, nyíltan homoszexuális francia imám látható.

Fotó: AFP

A DITIB-et régóta és széles körben bírálja a német nyilvánosság, a kritika szerint a szervezet tevékenységében összemosódik a politika és a vallás, és Ankara irányítása alatt fő feladata az iszlám egy konzervatív szunnita válfajából és a török nyelvből álló "pántörök" önazonosság, identitás terjesztése és erősítése, illetve Recep Tayyip Erdogan török elnök és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) támogatása.

Az újfajta imahelynek Törökország sem örült. A török vallásügyi hivatal kemény kritikával illette a mecsetet, majd azt állította, hogy az akció a Gülen-mozgalom része. A török kormány Fethullah Gülen hitszónokot gyanúsítja a 2016-os puccskísérlet megszervezésével. Ates szerint a törökök az iszlám liberális értelmezése ellen harcolnak. Szerinte azért akarják őt a Gülen-mozgalomhoz kötni, hogy terroristaként állítsák be, ezzel vetve véget a munkásságának.

Ates szerint a kritikusai nem szeretnék, ha az iszlám megújulna, ha egyenlőség alakulna ki a nők és a férfiak között, sőt a konzervatív muszlimok azon munkálkodnak, hogy amelyik nő nem visel fejkendőt, az ne nevezhesse magát muszlimnak.

A mecsetben 15 szék van és két állandó testőr felügyeli a helyiséget. Egy fehérre festett faszerkezet áll az egyik fal mellett, ami Mekka felé mutatja az irányt, így tudják a hívők, hogy merre kell ima közben fordulni.

Fotó: AFP

Ates elmondása szerint a gyülekezetnek 35 állandó tagja van, de folyamatosan jönnek emberek, akik kíváncsiak a liberális mecsetre. Az imahelyen havonta körülbelül 750 ember fordul meg. A sikerre (?) tekintettel még két évvel meghosszabbították a bérleti szerződést.

Ates hozzátette, hogy meglátása szerint egyre nagyobb az igény a liberális mecsetekre, ezért mostanában megfordult Bécsben, Freiburgban, Londonban és Koppenhágában is. Szerinte a probléma az, hogy amikor cselekedni kellene, az emberek nem mernek, mert félnek, de biztos benne, hogy nemsokára több liberális mecset lesz Európa-szerte.

Az elmúlt egy évben több muszlim is meglátogatta Atest, akik a mecset bezárását követelték. Az aktivista elmondása szerint azonban online sok bátorító üzenetet is kap. Mindennek ellenére állandó kíséretben részesül az őt ért fenyegetések miatt, de reméli, hogy 10-15 év múlva újra szabadon járkálhat. Ates egyszer már életveszélyes sérüléseket szenvedett egy merénylet során, ám szerencsés módon túlélte azt.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Magyarország az egyetlen biztonságos hely Európában a zsidók számára

Magyarország az egyetlen biztonságos hely Európában a zsidók számára

kétharmad

Orbán Viktor izraeli látogatása nemcsak diplomáciailag hatalmas előrelépés Magyarország számára, de elismerés is, hiszen Izrael nyíltan kifejezte bizalmát hazánk iránt, ezzel elismerve, hogy az európai zsidóság számára Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely.

Demográfiai válság - okok és lehetséges megoldások

A választási győzelmet követően a kormányfő az újonnan megalakuló kormány elsődleges céljának a demográfiai helyzet javítását, a népességcsökkenés megállítását jelölte meg.

889
A németek jobban bíznak az osztrák kancellárban, mint Merkelben

A németek jobban bíznak az osztrák kancellárban, mint Merkelben

amerika, london, párizs

Nem Sebastian Kurz az egyetlen külföldi politikus, aki népszerűbb Németországban Angela Merkelnél.

Kezdődik a világ legizgalmasabb bajnoksága!

Kezdődik a világ legizgalmasabb bajnoksága!

hajrá, magyarok!

Miközben három magyar csapat még Európában vitézkedik, a világbajnokság pedig alig ért véget, az NB I. már el is rajtol.

Az osztrák alkancellár szerint abszurd a Magyarország elleni eljárás

Heinz-Christian Strache közösségi oldalán fejtette ki véleményét a Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárásról.

Újabb szög az LMP koporsójába: szövetséges nélkül maradt a párt

Újabb szög az LMP koporsójába: szövetséges nélkül maradt a párt

kétharmad

A Gémesi György-féle Új Kezdet párt bejelentette, hogy felbontja szövetségét a már így is szétesőben lévő LMP-vel.

Robbantani is akart a lübecki késelő migráns

Robbantani is akart a lübecki késelő migráns

amerika, london, párizs

A hatóságok nem zárják ki, hogy terrortámadás történ péntek délután.

Jól halad a német behódolás: egyre több az iszlám előírásoknak megfelelő húskészítmény

Jól halad a német behódolás: egyre több az iszlám előírásoknak megfelelő húskészítmény

amerika, london, párizs

A német Evangélikus Hírügynökség beszámolója szerint Németország vezető hús-termelő és húsfeldolgozó válallatai ma már jelentős részben az iszlám vallási törvényeknek megfelelő, úgynevezett halal termékeket állítanak elő.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére