Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Egy év telt el az első liberális mecset megnyitása óta

2018. június 18. 17:48

Tavaly június közepén nyitotta meg kapuit az első liberális mecset Berlinben, Moabitben. Az imahely ötletgazdája és üzemeltetője, Seyran Ates azóta folyamatosan kapja a fenyegetéseket.

A mecset a Rushd-Goethe nevet kapta, az iszlám filozófus Ibn Rushd és az ikonikus német író, Johann Wolfgang von Goethe után. A mecsetben a Koránt modern nézőpontból értelmezik, a férfiak és a nők együtt imádkozhatnak, nem szükséges elkülönített helyiségben tartózkodniuk. Az LMBTQ-közösség tagjait is szívesen látják, valamint arra bátorítják a szunnitákat és a síitákat, hogy imádkozzanak együtt. Burkában is nikábban viszont tilos a belépés. A mecsetnek nincs állandó imámja, bárki betöltheti ezt a szerepet.

Ates azért alapította meg a liberális mecsetet, mert úgy érezte, hogy nőként diszkriminálják a többi imahelyen. Mecsetének az evangélikus Szent János-templomban bérel helyet. A mecset megnyitásával párhuzamosan egy könyvet is kiadott "Selam, Frau Imamin" címen, amelyben azt a tényt kritizálja, hogy az országban a Német Iszlám Konferencia adja az iszlám egyedüli értelmezését, ugyanúgy, mint a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) Törökországban.

A kép bal oldalán Seyran Ates, a jobbon pedig Ludovic-Mohamed Zahed, nyíltan homoszexuális francia imám látható.

Fotó: AFP

A DITIB-et régóta és széles körben bírálja a német nyilvánosság, a kritika szerint a szervezet tevékenységében összemosódik a politika és a vallás, és Ankara irányítása alatt fő feladata az iszlám egy konzervatív szunnita válfajából és a török nyelvből álló "pántörök" önazonosság, identitás terjesztése és erősítése, illetve Recep Tayyip Erdogan török elnök és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) támogatása.

Az újfajta imahelynek Törökország sem örült. A török vallásügyi hivatal kemény kritikával illette a mecsetet, majd azt állította, hogy az akció a Gülen-mozgalom része. A török kormány Fethullah Gülen hitszónokot gyanúsítja a 2016-os puccskísérlet megszervezésével. Ates szerint a törökök az iszlám liberális értelmezése ellen harcolnak. Szerinte azért akarják őt a Gülen-mozgalomhoz kötni, hogy terroristaként állítsák be, ezzel vetve véget a munkásságának.

Ates szerint a kritikusai nem szeretnék, ha az iszlám megújulna, ha egyenlőség alakulna ki a nők és a férfiak között, sőt a konzervatív muszlimok azon munkálkodnak, hogy amelyik nő nem visel fejkendőt, az ne nevezhesse magát muszlimnak.

A mecsetben 15 szék van és két állandó testőr felügyeli a helyiséget. Egy fehérre festett faszerkezet áll az egyik fal mellett, ami Mekka felé mutatja az irányt, így tudják a hívők, hogy merre kell ima közben fordulni.

Fotó: AFP

Ates elmondása szerint a gyülekezetnek 35 állandó tagja van, de folyamatosan jönnek emberek, akik kíváncsiak a liberális mecsetre. Az imahelyen havonta körülbelül 750 ember fordul meg. A sikerre (?) tekintettel még két évvel meghosszabbították a bérleti szerződést.

Ates hozzátette, hogy meglátása szerint egyre nagyobb az igény a liberális mecsetekre, ezért mostanában megfordult Bécsben, Freiburgban, Londonban és Koppenhágában is. Szerinte a probléma az, hogy amikor cselekedni kellene, az emberek nem mernek, mert félnek, de biztos benne, hogy nemsokára több liberális mecset lesz Európa-szerte.

Az elmúlt egy évben több muszlim is meglátogatta Atest, akik a mecset bezárását követelték. Az aktivista elmondása szerint azonban online sok bátorító üzenetet is kap. Mindennek ellenére állandó kíséretben részesül az őt ért fenyegetések miatt, de reméli, hogy 10-15 év múlva újra szabadon járkálhat. Ates egyszer már életveszélyes sérüléseket szenvedett egy merénylet során, ám szerencsés módon túlélte azt.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Sebastian Kurz fél évre függesztené fel a Fidesz EPP-tagságát

Beáll az Osztrák Néppárt (ÖVP) a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) mögé a Fidesz felfüggesztését illetően.

Gulyás: ha felfüggesztik a Fidesz tagságát, azonnal elhagyjuk a Néppártot

Gulyás: ha felfüggesztik a Fidesz tagságát, azonnal elhagyjuk a Néppártot

kétharmad

A Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Brit sajtó: nem Orbán, hanem Weber lehet a mai szavazás vesztese

Brit sajtó: nem Orbán, hanem Weber lehet a mai szavazás vesztese

kétharmad

A konzervatív brit napilap, a Telegraph is hosszasan foglalkozik az Orbán Viktor vezette Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatával. Elemzésükben többek között arra hívják fel a figyelmet, egyáltalán nem biztos, hogy a magyarok jönnek ki rosszul a ma megrendezésre kerülő politikai hisztériából.

A Fidesz tagságának felfüggesztését támogatja a CDU és a CSU

Az Európai Néppárt legbefolyásosabb pártjaiként számontartott CDU és CSU a Fidesz tagságának felfüggesztését támogatja.

Fideszes hátország: egy minden értékéről lemondó Néppártban nem szabad maradnunk

Fideszes hátország: egy minden értékéről lemondó Néppártban nem szabad maradnunk

kétharmad

Most eldőlhet, melyik utat választja az Európai Néppárt (EPP): keresztény Európa vagy bevándorláspárti Európa.

Helmut Kohlt ma kizárnák a Néppártból

Helmut Kohlt ma kizárnák a Néppártból

piszkostizenkettő

Európa az európaiaké. Ha ezt egy pártcsalád elutasítja, többé nem méltó arra, hogy a "nép" pártjaként tetszelegjen. Helmut Kohl tisztában volt ezzel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére