Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Egy év telt el az első liberális mecset megnyitása óta

2018. június 18. 17:48

Tavaly június közepén nyitotta meg kapuit az első liberális mecset Berlinben, Moabitben. Az imahely ötletgazdája és üzemeltetője, Seyran Ates azóta folyamatosan kapja a fenyegetéseket.

A mecset a Rushd-Goethe nevet kapta, az iszlám filozófus Ibn Rushd és az ikonikus német író, Johann Wolfgang von Goethe után. A mecsetben a Koránt modern nézőpontból értelmezik, a férfiak és a nők együtt imádkozhatnak, nem szükséges elkülönített helyiségben tartózkodniuk. Az LMBTQ-közösség tagjait is szívesen látják, valamint arra bátorítják a szunnitákat és a síitákat, hogy imádkozzanak együtt. Burkában is nikábban viszont tilos a belépés. A mecsetnek nincs állandó imámja, bárki betöltheti ezt a szerepet.

Ates azért alapította meg a liberális mecsetet, mert úgy érezte, hogy nőként diszkriminálják a többi imahelyen. Mecsetének az evangélikus Szent János-templomban bérel helyet. A mecset megnyitásával párhuzamosan egy könyvet is kiadott "Selam, Frau Imamin" címen, amelyben azt a tényt kritizálja, hogy az országban a Német Iszlám Konferencia adja az iszlám egyedüli értelmezését, ugyanúgy, mint a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) Törökországban.

A kép bal oldalán Seyran Ates, a jobbon pedig Ludovic-Mohamed Zahed, nyíltan homoszexuális francia imám látható.

Fotó: AFP

A DITIB-et régóta és széles körben bírálja a német nyilvánosság, a kritika szerint a szervezet tevékenységében összemosódik a politika és a vallás, és Ankara irányítása alatt fő feladata az iszlám egy konzervatív szunnita válfajából és a török nyelvből álló "pántörök" önazonosság, identitás terjesztése és erősítése, illetve Recep Tayyip Erdogan török elnök és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) támogatása.

Az újfajta imahelynek Törökország sem örült. A török vallásügyi hivatal kemény kritikával illette a mecsetet, majd azt állította, hogy az akció a Gülen-mozgalom része. A török kormány Fethullah Gülen hitszónokot gyanúsítja a 2016-os puccskísérlet megszervezésével. Ates szerint a törökök az iszlám liberális értelmezése ellen harcolnak. Szerinte azért akarják őt a Gülen-mozgalomhoz kötni, hogy terroristaként állítsák be, ezzel vetve véget a munkásságának.

Ates szerint a kritikusai nem szeretnék, ha az iszlám megújulna, ha egyenlőség alakulna ki a nők és a férfiak között, sőt a konzervatív muszlimok azon munkálkodnak, hogy amelyik nő nem visel fejkendőt, az ne nevezhesse magát muszlimnak.

A mecsetben 15 szék van és két állandó testőr felügyeli a helyiséget. Egy fehérre festett faszerkezet áll az egyik fal mellett, ami Mekka felé mutatja az irányt, így tudják a hívők, hogy merre kell ima közben fordulni.

Fotó: AFP

Ates elmondása szerint a gyülekezetnek 35 állandó tagja van, de folyamatosan jönnek emberek, akik kíváncsiak a liberális mecsetre. Az imahelyen havonta körülbelül 750 ember fordul meg. A sikerre (?) tekintettel még két évvel meghosszabbították a bérleti szerződést.

Ates hozzátette, hogy meglátása szerint egyre nagyobb az igény a liberális mecsetekre, ezért mostanában megfordult Bécsben, Freiburgban, Londonban és Koppenhágában is. Szerinte a probléma az, hogy amikor cselekedni kellene, az emberek nem mernek, mert félnek, de biztos benne, hogy nemsokára több liberális mecset lesz Európa-szerte.

Az elmúlt egy évben több muszlim is meglátogatta Atest, akik a mecset bezárását követelték. Az aktivista elmondása szerint azonban online sok bátorító üzenetet is kap. Mindennek ellenére állandó kíséretben részesül az őt ért fenyegetések miatt, de reméli, hogy 10-15 év múlva újra szabadon járkálhat. Ates egyszer már életveszélyes sérüléseket szenvedett egy merénylet során, ám szerencsés módon túlélte azt.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Meghökkentően sok lány akar fiúvá válni

Meghökkentően sok lány akar fiúvá válni

amerika, london, párizs

Elképesztő mértékben nőtt azon fiatal lányok száma, akik nemet akarnak váltani. A megdöbbentő adatok miatt utánajárnak annak, mi lehet az oka.

Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

hajrá, magyarok!

Bár a sok néző garantált a fehérváriak összes meccsén, az nagy kérdés, milyen lesz a hangulat.

Öt év börtönre ítélték a röszkei terroristát, Ahmed H.-t

Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta Ahmed H.-t csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

Hisztiznek a balosok Spanyolországban, mert a spanyol Néppárt támogatja Orbánt

Hisztiznek a balosok Spanyolországban, mert a spanyol Néppárt támogatja Orbánt

amerika, london, párizs

Felkérdezné az Unidos Podemos spanyol baloldali pártszövetség a spanyol néppárti képviselőket annak kapcsán, hogy nem szavazták meg a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben - olvasható ki az MTI cikkéből.

Orbán: semmi szükség arra, hogy más védje helyettünk a magyar határt

Orbán: semmi szükség arra, hogy más védje helyettünk a magyar határt

kétharmad

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje meg helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről - jelentette ki a miniszterelnök.

Fordulat a dán kultúrharcban: több kereszténység, kevesebb integráció

Fordulat a dán kultúrharcban: több kereszténység, kevesebb integráció

amerika, london, párizs

A dán kulturális minisztérium és a közszolgálati műsorközlő között kötött új szerződés értelmében utóbbinak ezentúl erőteljesebben kell hangsúlyoznia a dán társadalom keresztény gyökereit. Az integráció propagálása viszont kikerült a dokumentumból.

A szlovák miniszterelnök is kiállt a Brüsszeltől független határőrizet mellett

A szlovák miniszterelnök is kiállt a Brüsszeltől független határőrizet mellett

amerika, london, párizs

A Frontexnek kiegészítő megoldásként kellene működnie, nem pedig olyanként, amely helyettesíti a független határőrségeket és a tagállamok ilyen egységeit - jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő a visegrádi négyek miniszterelnökeinek - az informális EU-csúcsot közvetlenül megelőző - találkozója után újságíróknak nyilatkozva Salzburgban szerdán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére