Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Duzzad az offshore-bortány, Cameront is elérte

2016. április 7. 21:12

David Cameron több napig tagadta, hogy bármi köze lenne az apja nevén létrehozott offshore számlához; az ITV-nek adott csütörtöki interjúban végül minden részletről beszámolt.

Amikor a panamai ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca ügyfeleinek dokumentumai kiszivárogtak, rögtön kiderült, hogy a Cameron-család neve is felbukkan a papírokban. A brit kormányfő, hogy a gyanú árnyékát elhessegesse, több nyilatkozatot is kiadott, amelyekben jelezte: apja offshore számlája az ő magánügye, de ha nagyon tudni akarják, a jövőben sem ő, sem felesége, sem gyermekeik nem számítanak semmilyen offshore forrásból származó jövedelemre; most sem részesülnek ilyenből. A brit választókat az elmúlt öt napban ennél sokkal jobban érdekelte azonban, hogy az adókerülés és az offshore vagyongyarapodás ellen harcosan kampányoló David Cameron a múltban gazdagodott-e offshore forrásból.

A válasz, amelyre csütörtökig kellett várniuk: igen. 2010-ben 30 ezer fontot, mai áron kb. 11,5 millió forintot vett ki az apja által alapított befektetési alapból, ezután minden adót megfizetett – közölte a brit kormányfő, aki azt is elárulta, miért tette pénzzé offshore örökségét a választások előtt: mert úgy döntött, ha pártja valóban nyer, és ő lesz az új miniszterelnök, ne mondhassa rá senki, hogy a saját érdekeit szem előtt tartva kormányoz.

Cameron apja, Ian sikeres bróker volt (ahogy nagyapja és az ő apja is), aki még a nyolcvanas évek elején Panamán jegyeztette be négy társával a bahamai székhelyű Blairmore Holdings Inc.-et, egy vagyonkezelő alapot, amely gazdag angolok több millió fontnyi befektetését kezelte és kezeli ma is (jelenleg épp 31 millió font értékben, de 2012 óta írországi székhellyel). A cég több mint 30 éves fennállása óta egy penny adót nem fizetett a brit koronának, alkalmazottai a bahamai szigetlakók közül kerültek ki; alelnöke pl. hosszú időn keresztül egy helyi keresztény szekta püspöke volt. A befektetési döntéseket mindeközben idősebb Cameron és kollégái végig az Egyesült Királyságban hozták meg, azaz a valóságban a cég brit területen működött. Az alap azonban nem volt láthatatlan a brit hatóságok előtt; működése kezdete óta minden évben leadta az adóhatóságnak az adóbevallását és adó-visszaigénylését, és szabályzata alapján az alapban befektetők is megtették ugyanezt.

Ebben nincs semmi meglepő. Már az, hogy a kiszivárogtatás brit médiapartnere a balos Guardian előre jelezte, hogy a panamai papírok között lesz néhány a jelenlegi brit kormány számára is kínos dokumentum. Ám azt a vehemenciát látva, amellyel a brit sajtó rávetette magát a Vlagyimir Putyin körül a dokumentumokon keresztül kirajzolódó, az orosz elnök offshore vagyonának kezelésével megbízottakra, mindenképp érdekes lesz, hogyan veszik le jobb és baloldalon egyaránt azt a labdát, amit Cameron csütörtökön feldobott.

Cameron szerint ugyanis az apja nevéhez köthető befektetési társaságot nem is azért jegyezték be épp Panamában és tették a székhelyét a Bahamákra, mert az lebegett az alapítók szeme előtt, hogy mindenáron elcsalják a brit államnak megfizetendő adókat. A kormányfő szerint egyszerű tőkepiaci megfontolások álltak a háttérben: a nyolcvanas évek elején a brit tőkepiaci szabályozás úgy módosult, hogy aki dollár-alapú kötvényekbe akart fektetni, az jobban tette, ha külföldre költöztette a cégét; Ian Cameron pedig alkalmazkodott az új szabályokhoz. Hogy nem a csalás motiválta a cégalapítókat, az is jelzi, hogy tevékenységükről minden évben beszámoltak az adóhatóságnak, és könyvelésüket is rendszeresen ellenőriztették - érvel a kormányfő, hozzátéve, hogy a Blairmore-hoz hasonló, brit hátterű alapokból ezernél is több működött abban az időben szerte a világon (számos közülük a mai napig tevékenykedik).

Azaz Cameron azt állítja, hogy a szabályok voltak rosszak, nem a szándék. Épp ezért a brit kormányfő eztán sem mond le az átláthatóbb vagyonosodásért és az adókerülés, adócsalás ellen folytatott harcról; azt reméli, hogy az üzleti kultúra és a szabályozási környezet együttes változásával elérhető, hogy kevesebb legyen az adókerülés, az eltitkolt számlán tárolt vagyon. Időközben csak annyi történt, hogy kiderült: nem minden offshore esik ugyanolyan messze a parttól.

(ITV)

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Multikulturális telepekké alakítaná az ENSZ a nemzetállamokat

Multikulturális telepekké alakítaná az ENSZ a nemzetállamokat

amerika, london, párizs

Az ENSZ globális migrációs paktuma a "puha jog" elvét követi, ám mindezt a "menekültlobbi", az NGO-k és a baloldali média nyomásgyakorlása révén később kőkemény, átfogó jogerőre lépés követi - írja a Junge Freheit főszerkesztője, Dieter Stein.

Brutális felvétel: hidzsábos nő robbantja fel magát rendőrök szeme láttára

Brutális felvétel: hidzsábos nő robbantja fel magát rendőrök szeme láttára

amerika, london, párizs

Döbbenetes felvétel látott napvilágot a sajtóban, melyen Karina Szpiridonova muszlim terrorista egy csecsenföldi rendőrségi ellenőrző pontot megközelítve, a figyelmeztetések ellenére, Allah nevében felrobbantja magát.

Macron muszlim tanácsadója: a múltat eltörölni

Macron muszlim tanácsadója: a múltat eltörölni

piszkostizenkettő

Yassine Belattar marokkói származású humorista most éppen az első világháború francia hősein gúnyolódott. Az elnök hallgat.

Sorosék állhatnak a macedón tüntetők mögött

Sorosék állhatnak a macedón tüntetők mögött

amerika, london, párizs

Bevándorlásellenes álláspontja miatt buktathatták meg a hazánkban menedéket kérő macedón kormányfőt, Nikola Gruevszkit.

Egy muszlim férfi rendőrökre támadt Brüsszelben

Egy muszlim férfi rendőrökre támadt Brüsszelben

amerika, london, párizs

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint rendfenntartókra támadtak Brüsszel belvárosában kedd reggel.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek a nap legfontosabb eseményei!

8 jel, hogy Juncker biztosan alkoholista

8 jel, hogy Juncker biztosan alkoholista

pszicho

Persze, egy ideig mindent az isiászra lehet fogni, de a jelek magukért beszélnek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére