Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Duzzad az offshore-bortány, Cameront is elérte

2016. április 7. 21:12

David Cameron több napig tagadta, hogy bármi köze lenne az apja nevén létrehozott offshore számlához; az ITV-nek adott csütörtöki interjúban végül minden részletről beszámolt.

Amikor a panamai ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca ügyfeleinek dokumentumai kiszivárogtak, rögtön kiderült, hogy a Cameron-család neve is felbukkan a papírokban. A brit kormányfő, hogy a gyanú árnyékát elhessegesse, több nyilatkozatot is kiadott, amelyekben jelezte: apja offshore számlája az ő magánügye, de ha nagyon tudni akarják, a jövőben sem ő, sem felesége, sem gyermekeik nem számítanak semmilyen offshore forrásból származó jövedelemre; most sem részesülnek ilyenből. A brit választókat az elmúlt öt napban ennél sokkal jobban érdekelte azonban, hogy az adókerülés és az offshore vagyongyarapodás ellen harcosan kampányoló David Cameron a múltban gazdagodott-e offshore forrásból.

A válasz, amelyre csütörtökig kellett várniuk: igen. 2010-ben 30 ezer fontot, mai áron kb. 11,5 millió forintot vett ki az apja által alapított befektetési alapból, ezután minden adót megfizetett – közölte a brit kormányfő, aki azt is elárulta, miért tette pénzzé offshore örökségét a választások előtt: mert úgy döntött, ha pártja valóban nyer, és ő lesz az új miniszterelnök, ne mondhassa rá senki, hogy a saját érdekeit szem előtt tartva kormányoz.

Cameron apja, Ian sikeres bróker volt (ahogy nagyapja és az ő apja is), aki még a nyolcvanas évek elején Panamán jegyeztette be négy társával a bahamai székhelyű Blairmore Holdings Inc.-et, egy vagyonkezelő alapot, amely gazdag angolok több millió fontnyi befektetését kezelte és kezeli ma is (jelenleg épp 31 millió font értékben, de 2012 óta írországi székhellyel). A cég több mint 30 éves fennállása óta egy penny adót nem fizetett a brit koronának, alkalmazottai a bahamai szigetlakók közül kerültek ki; alelnöke pl. hosszú időn keresztül egy helyi keresztény szekta püspöke volt. A befektetési döntéseket mindeközben idősebb Cameron és kollégái végig az Egyesült Királyságban hozták meg, azaz a valóságban a cég brit területen működött. Az alap azonban nem volt láthatatlan a brit hatóságok előtt; működése kezdete óta minden évben leadta az adóhatóságnak az adóbevallását és adó-visszaigénylését, és szabályzata alapján az alapban befektetők is megtették ugyanezt.

Ebben nincs semmi meglepő. Már az, hogy a kiszivárogtatás brit médiapartnere a balos Guardian előre jelezte, hogy a panamai papírok között lesz néhány a jelenlegi brit kormány számára is kínos dokumentum. Ám azt a vehemenciát látva, amellyel a brit sajtó rávetette magát a Vlagyimir Putyin körül a dokumentumokon keresztül kirajzolódó, az orosz elnök offshore vagyonának kezelésével megbízottakra, mindenképp érdekes lesz, hogyan veszik le jobb és baloldalon egyaránt azt a labdát, amit Cameron csütörtökön feldobott.

Cameron szerint ugyanis az apja nevéhez köthető befektetési társaságot nem is azért jegyezték be épp Panamában és tették a székhelyét a Bahamákra, mert az lebegett az alapítók szeme előtt, hogy mindenáron elcsalják a brit államnak megfizetendő adókat. A kormányfő szerint egyszerű tőkepiaci megfontolások álltak a háttérben: a nyolcvanas évek elején a brit tőkepiaci szabályozás úgy módosult, hogy aki dollár-alapú kötvényekbe akart fektetni, az jobban tette, ha külföldre költöztette a cégét; Ian Cameron pedig alkalmazkodott az új szabályokhoz. Hogy nem a csalás motiválta a cégalapítókat, az is jelzi, hogy tevékenységükről minden évben beszámoltak az adóhatóságnak, és könyvelésüket is rendszeresen ellenőriztették - érvel a kormányfő, hozzátéve, hogy a Blairmore-hoz hasonló, brit hátterű alapokból ezernél is több működött abban az időben szerte a világon (számos közülük a mai napig tevékenykedik).

Azaz Cameron azt állítja, hogy a szabályok voltak rosszak, nem a szándék. Épp ezért a brit kormányfő eztán sem mond le az átláthatóbb vagyonosodásért és az adókerülés, adócsalás ellen folytatott harcról; azt reméli, hogy az üzleti kultúra és a szabályozási környezet együttes változásával elérhető, hogy kevesebb legyen az adókerülés, az eltitkolt számlán tárolt vagyon. Időközben csak annyi történt, hogy kiderült: nem minden offshore esik ugyanolyan messze a parttól.

(ITV)

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

amerika, london, párizs

Már megbánhatták a kormánykoalíció vezetői, hogy kipaterolták Hans-Georg Maassent, a német belügyi hírszerzés (BfV) vezetőjét.

Így robbantja rá Orbán Viktor a valóságot Európára

A salzburgi találkozón kérdezték a magyar miniszterelnököt arról, mi a megoldás a bevándorlásra. Orbán Viktor nem futott fölösleges köröket a válasszal.

Szijjártó: Magyarország kemény, de arányos választ fog adni, ha az ukránok kiutasítják a beregszászi konzult

Szijjártó: Magyarország kemény, de arányos választ fog adni, ha az ukránok kiutasítják a beregszászi konzult

kétharmad

Ha az ukrán fél konzult utasít ki, az nem maradhat azonnali arányos válasz nélkül magyar részről, ezt azonban remélhetőleg el lehet kerülni - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Budapesten.

ENSZ menekültügyi főbiztosa: nincs semmiféle migrációs válság Európában

ENSZ menekültügyi főbiztosa: nincs semmiféle migrációs válság Európában

amerika, london, párizs

A főbiztos, Filippo Grandi szerint Európában nincs semmiféle migrációs válság, az európai politikusoknak pedig "nem kéne civakodnia néhány hajó miatt", utalva itt a migránsokat taxizó hajókra.

Nincs panasz Duterte teljesítményére

Nincs panasz Duterte teljesítményére

amerika, london, párizs

Bár a nemzetközi sajtó elég sokszor támadja a Fülöp-szigeteki elnök drogellenes háborúját, a filippínók mégis elégedettek Rodrigo Duterte lépéseivel.

Még Merkel is hátrahőkölt, akkora felháborodást keltett kémfőnökének kirúgása

Még Merkel is hátrahőkölt, akkora felháborodást keltett kémfőnökének kirúgása

amerika, london, párizs

A német belügyi hírszerzés volt vezetőjét, Hans-Georg Maassent azért menesztették pozíciójából, mert gyakorlatilag azt mondta, Merkel orbitálisat hazudott. A döntésnek olyan óriási visszhangja lett, hogy az egész kormánykoalíció beleremegett.

Dömötör: nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet, akiknek a kezében ott van a kerítésvágó

Dömötör Csaba szerint nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet és a biztonságot, "akik kezében ott a kerítésvágó".

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére