Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Deutsch Tamás: "hadd ne kelljen már elfogadni, hogy egyébként mindenben hülyék vagyunk"

gfg - Görgényi Tamás - Fűrész Gábor

2017. szeptember 18. 16:18

Rendhagyó beszélgetés Deutsch Tamással Brüsszelről és az átlagemberekről, az elitről és a lázadásról, kockás hasról és őszülő halántékról, Kulka Jánosról és Alföldi Róbertről, na meg arról, hogy "rotyog a kukta".

Merkel azért nem mondja, hogy kockás a hasunk”

GFG: Nézzük meg Ázsiát! (nevetés)

Deutsch: Mondjuk ki: Európa politikai, katonai, gazdasági teljesítménye csökkenő pályán mozog. Ez a ténymegállapítás manapság Brüsszelben már önmagában Istenkáromlással ér fel... Pedig bizonyos értelemben ezek nem tabutémák, hiszen ezek a gondolatok megfogalmazódnak nagyon magas kerítésekkel körülbástyázott szakmai műhelyekben. A nemtudommilyen egyetemek nemtudommilyen minikonferenciáin. Még hogy ne beszéltek volna róla? Dehogynem. Ott azon a nemtudommilyen egyetem nemtudommilyen minikonferenciáján bizony beszéltek. Meg az évente megrendelt 8915 – részben el sem olvasott – tanulmány közül kettőben. A legfontosabb politikai döntéseket megelőző mérlegelésnél azonban ez a reális helyzetértékelés nem játszik szerepet. Ez a gyakorlat egyetlen esetben lenne talán elfogadható: ha éppen az ellenkező folyamat érvényesülne, vagyis az európai gazdaság világgazdasági súlya nőne, népesedésileg baromi jól állnánk, katonailag pedig erősödnénk. De még ha így is lenne, az uniós intézményrendszer működésével akkor is gond lenne. Egy ikerproblémával állunk szemben. Ha azt mondja nekem a feleségem, hogy dagadt vagyok és őszülök is, akkor az egyikkel talán még szembe tudnék nézni, de ha ott van a másik állítás is, akkor már mindkettőt elhárítom, mert már túl nagy teher a két problémával egyszerre szembenézni. Bár nem akarom elpszichologizálni a dolgot, de baromi nagy lelki teher Európa jelenlegi helyzetével szembenézni.

GFG: De erre azt mondja Brüsszel, hogy „nézd meg, anyukám: kockás a hasam”! (nevetés)

Deutsch: De ez már a kognitív disszonancia. Erre a magyarázatot már nem a politikában, hanem egy másik tudományterületen, a pszichológia, a pszichiátria területén kell keresnünk. 

GFG: De szokták így is felfogni Brüsszel problémáját, nem?

Deutsch: Jó, de azért Európa jelenlegi meghatározó politikusai közül az őrületnek ebbe a kategóriájába szinte nem tartozik senki. Junckert vegyük ki ebből, mert ő tényleg egy speciális eset (nevetés), de Barroso például a második bizottsági elnöki periódusában is igyekezett magát távol tartani az ilyen túlzásoktól. Merkel sem mondja azért, hogy „kockás a hasunk“, de még Hollande sem mondta. Azt most hagyjuk, hogy a Merkel-kormány nem tudom, melyik minisztériumának a szocdem államtitkára mit mond, mit mondott.

GFG: Adnék egy másik szempontot. Bayer Zsolt volt az előző vendégünk, és akkor arról beszéltünk, hogy egyáltalán nem őrültekkel, hanem éppen ellenkezőleg zseniális varázslókkal, kis Cipollákkal van dolgunk. Ők határozzák meg a játék kereteit, és zseniálisan játsszák az általuk kitalált játékot, ami ellen nem marad más lehetőség, csak a lázadás.

Deutsch: Ha esetleg félreértettem a G. Fodor-Bayer-i gondolatot, akkor elnézést kérek, ha viszont nem értem félre, akkor azt mondom, hogy részben nem értek egyet veletek, mert nem ezt a mai politikusi garnitúrát tartom a játékszabályok kitalálójának. Szerintem a dolognak ez a lényege. Azért iszonyúan nehéz feladat az európai, ideológiai rendszerváltoztatásnak a kérdése, mert politikai-szemantikai értelemben a közép-európai rendszerváltoztatásnál mi voltunk a kedvezőbb helyzetben. Akkor az emberek azt mondták maguk között, hogy a „szocialista demokrácia a demokrácia fosztóképzője”, az „ideiglenesen itt állomásozó szovjet csapatok pedig a megszállók”. Tehát világos volt, hogy a kommunizmus kategóriarendszere, érvkészlete hamis és hazug. És eközben a valósággal is tisztában voltak az emberek. Például Édesapám éppen addigra tanulta volna meg az Andrássy útról, hogy az a Népköztársaság útja, mire újra Andrássy út lett. Ennyiben talán könnyebb volt a közép-európai rendszerváltoztatók helyzete. Most viszont a helyzet nehezebb és komplikáltabb. Amiben élünk, az egy ’68-as gyökerű gondolkodás fogalomkészletének a világa. Ezzel a beszédmóddal szemben kellene létrehozni egy teljesen új fogalomkészletet. Mert a helyzet jelenleg az, hogy a brüsszeli mainstream elit által hangoztatott fogalmak, kategóriák, értékek pozitívak, amiket nagyon hazug módon használnak, ráadásul sokszor még a hitelesség látszata is az ő oldalukon áll, hogy ők a toleránsak, a nyitottak...

GFG: Na igen, ki akarna harcolni a szolidaritás, a humánum, Európa ellen?

Deutsch: ...a megértés, a másik szeretete, megölelése, megpuszilgatása ellen. Valóban. De azért azt is látják az emberek, hogy a toleráns, a megértő, a demokratikus vitakultúra mellett kiállók a vita első jelére és alkalmával egyből kiátkozzák a vitapartnereiket megszüntetve ezzel a vita lehetőségét. Több, mint dühítő, hogy így képviselik a nyitottságot, a megértést, a hatalommániás, az autoriter populisták ellen.

GFG: Azok vagytok ti (nevetés).

Deutsch: És hosszan sorolhatnám a többi jelzőt, amit ránk, Orbánra, a Fideszre, meg a kormányra aggatnak. És természetesen ők mindezzel a rosszal szemben az európai értékeket képviselik. Mondják ezt annak ellenére, hogy amit tesznek, az sokszor köszönő viszonyban sincs azzal, amit csinálnak. 

GFG: Ez zseniális, nem?

Deutsch: Az, de azt mondom, hogy nem ők találták ki ezt a játékot, csak remekül játsszák a rájuk osztott szerepet.

Rotyog a kukta”

Görgényi: Az egyik barátom ’85-ben disszidált, és aztán ismerősök révén elintézték neki, hogy visszajöhessen. Berecz János azt mondta neki: „nyugodtan gyere haza, nem tart ez már sokáig”. (nevetés). Brüsszelben lehet ilyen hangokat hallani?

Deutsch: Tény és való, hogy a folyosói beszélgetésekben elsöprő vélemény, hogy abszolút igaza van a miniszterelnökötöknek, abszolút igaza van Orbánnak, mennyire büszkék lehettek arra, amit a kormányotok csinál, és most mindegyik párt képviselőjéről beszélek, leszámítva az extremistákat. De ezt igazán nem szeretném túltolni, mert a folyosói beszélgetéseknek épp az a lényege, hogy feltételez egyfajta betyárbecsületet. Az ilyen off the record helyzet kapcsán, tökmindegy, hogy mi lesz a személyes viszonyotok, négy év múlva se fogod visszahallani, hogy de öt évvel ezelőtt a Deutsch azt mondta, Szijjártó két számmal kisebb nadrágot hord...

GFG: ...Megvan a cím (nevetés).

Deutsch: Éppen ezért én nem mennék abba bele, hogy név szerint kicsodák azok, akik ilyen véleményeket fogalmaznak meg. Az a lényeg, hogy kisországtól nagyországig, frakcióvezetőtől mezei képviselőig mondják ezt.

GFG: De a játékot mégis játsszák tovább.

Deutsch: A játékot játsszák tovább, de azért a valóság néha az ő ajtajukon is kopogtat. Strasbourg francia-német határ, én mindig a német oldalon, egy Offenburg nevű kisvárosban szállok meg. Ott szép számmal vannak frissen érkezett illegális bevándorlók, és most szándékosan leegyszerűsítve fogalmazok: nagyon rövid ideig mehet az úgy, hogy ténylegesen, a hétköznapi élet során ne legyen olyan súrlódás, összeütközés, ami a mindennapok megszokott rendjét felborítja. Jelen pillanatban Németországban magánórára némettanárt nem találsz. Zéró, niente, nincs. Mert az összes német tartomány és a szövetségi kormány, az összes némettanár minden kapacitását leköti. Nekik az illegális bevándorlóknak kell német nyelvet tanítani, halkan jegyzem meg, hogy egyelőre szinte zéró hatékonysággal. Három éve tart ez a történet, és azt nem mondom, hogy még egy sem tanult meg németül, mert az felesleges túlzás lenne, de elhanyagolható számban sajátították el annyira a nyelvet, hogy azzal boldogulni is tudjanak. Tehát, ha a gyerekednek némettanárt szeretnél fogadni, nem fogsz tudni, mert a némettanárokat olyanra használják, mintha az odaérkező hottentottáknak kellene az összes matematikatanárnak matematika továbbképzést tartania. Ez önmagában már feszültséget okoz, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy laknak-e illegális bevándorlók az utcádban, mennyi pénzt kapnak segélyként, és hogy mennyit kell ennyi pénzért még Németországban is dolgoznia valakinek, mint amennyit a bevándorlók az államtól nekik járó juttatásként kapnak. Ez nem a sárgairigység-faktor, hanem a „hát azért álljon meg már a fáklyásmenet” kérdése.

GFG: De akkor rotyog a kukta.

Deutsch: Abszolút. Rotyog a kukta.

GFG: Robbanás lesz?

Deutsch: Három lehetőség van: vagy kellő időben mindig lekapdossák a szelepet és kiengedik a gőzt, vagy kinyitják a kuktát és rájönnek, hogy ez nem megy, vagy bizony robbanni fog. De innentől kezdve ez egy politikai-fizikai törvényszerűség. Negyedik megoldás nincsen. És ez nem az én zseniális politikai jövőbe látásom kérdése, hanem logikailag nincs más lehetőség.

GFG: De Brüsszel ma ott tart, hogy azt mondja: „de milyen kukta”.

Deutsch: Nézzük azért csak meg a még hálósipka-felvételben is sokkal európaiabbnak gondolt országok választási eredményeit. Nagy-Britanniában a migránskérdésben „a kukta létezik, és kellene ezzel a kuktával valamit csinálni” állásponton lévő konzervatívok nyerték meg az előrehozott választást. Ja, nem annyira, amennyire szerették volna, de mégiscsak megnyerték. Hollandiában – az én személyes meggyőződésem szerint jelentős részben elfogadhatatlan értékeket valló, szlogeneket hangoztató – az egyértelműen bevándorlóellenes politikai párt lett a második legnagyobb parlamenti képviselettel rendelkező erő. Franciaországban szétrobbant az egész politikai kukta. Hogy mi fog most történni, azt még nem tudjuk, hiszen most kezdődik csak el a kormányzás, de mindenesetre ez egy teljesen új helyzet. A választások, ami a legtömegesebb és a legintenzívebb véleményalkotás vagy látlelet arról, hogy a polgárok szerint van-e ez a kukta, azt mutatja, hogy a kukta van, és a kuktát bizony kuktának is látják. A közép-európai országokban a nyugat-európai mainstream erőktől markánsan eltérő álláspontot megfogalmazó, és V4-es együttműködést támogató politikai erők állnak jól. Magyarországon, természetesen mélyen egyetértek, hogy ne igyunk előre a medve bőrére, de azért ne is játsszuk el a hiperszűz-álszerénykedőt se, hogy jaj-jaj, úristen mi lesz.

GFG: Hogy jön a Momentum... (nevetés)

Deutsch: Igen, ez a Momentum-jelenség egy érdekes dolog.

GFG: Előszeretettel hasonlítják hozzátok, azt mondják, a Momentum olyan, mint a Fidesz a kilencvenes évek elején.

Deutsch: Szuper (nevetés). Ritkán szoktunk ilyen durva kritikát kapni (nevetés). Akinek van valamilyen közvetlen tapasztalata az európai uniós intézményekről, én magam nyolc éve vagyok képviselő, az tudni fogja, hogy miről beszélek: a Momentum egy típus. Méghozzá a fontoskodó gyakornok típusa az európai parlament folyosóján. Nem, nem asszisztens, mert az soha nem lesz belőle. Ő az überokos, aki – ahogy mondani szokták – négy-öt nyelven nem ért semmihez (nevetés), de az nagyon fontos, hogy négy-öt nyelven. Valami gyerekkori oltás mellékhatásaként a lényeglátás képessége teljesen kiveszett belőle. Az ő feljegyzése az olyan, hogy azt mondom: „a macska rúgja meg, bármennyire is unalmas volt ez a 27 oldalas teljesen fölösleges kérdésről szóló angol nyelvű anyag, de jobb, ha inkább én olvasom el, mert az általa készített egyoldalas magyar összefoglalót végképp nem értem”. Öltözködésmód, hanghordozás tekintetében is ugyanez – vagyis a gyakornokok maguk közül is kinézett fontoskodó típusa, a „nagy tapasztalatot szereztem, és ezt hazahoztam, ugye milyen hatalmas kegyet gyakorlok?”, na ez a Momentum.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Újabb alapszervezeti vezető hagyta ott a Jobbikot

Újabb szög került a kamunéppárt koporsójába.

A németek hozzáláttak Brüsszel tervének végrehajtásához

A németek hozzáláttak Brüsszel tervének végrehajtásához

amerika, london, párizs

Migránsokat utasítanak ki, de nem a származási országukba küldik vissza a bevándorlókat, hanem az uniós tagállamok között osztanák szét őket.

A 888 a Maccabi Játékok médiapartnere

A 888 a Maccabi Játékok médiapartnere

hajrá, magyarok!

Büszkén vállaljuk a médiapartnerségünket a Maccabi Európa Játékokkal.

Hivatalos: jogosan távolította el az MTVA az ellenzéki képviselőket

Hivatalos: jogosan távolította el az MTVA az ellenzéki képviselőket

kétharmad

A Központi Nyomozó Főügyészség az MTVA-székháznál történt eseményeket elbírálta. Több mint 2500 GB terjedelmű, mintegy 1000 órányi felvételt vizsgáltak meg, végül megállapították, hogy az ellenzéki képviselők rendbontást követtek el, így eltávolításuk jogos és jogszerű volt.

Hollywoodi klasszikusok, amelyek Andy Vajna nélkül nem jöhettek volna létre

Hollywoodi klasszikusok, amelyek Andy Vajna nélkül nem jöhettek volna létre

szabad vasárnap

Életének 75. évében hunyt el Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer és a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Munkássága idején számos klasszikus létrejöttét szorgalmazta, lássuk melyek ezek.

A migrációs válság óta Európa több országában is nőtt az antiszemitizmus

Több nyugat- és észak-európai országot is érint a muszlim migránsok beáramlása következtében megnőtt antiszemitizmus a Migrációkutató Intézet legfrissebb kutatása szerint.

Heil Sneider: náci karlendítéssel pózolnak a Jobbik elnökének esküvőjén

Heil Sneider: náci karlendítéssel pózolnak a Jobbik elnökének esküvőjén

kétharmad

Miközben baloldali elemzők és politikusok arról értekeznek, hogy a szavazóik hajlandóak lennének átszavazni a Jobbikra, amely már levedlette múltját és a néppártosodás rögös útját maga mögött hagyva a célegyenesbe érkezett, kiderült, hogy a párt elnökének esküvőjén náci karlendítéssel pózolnak.

Így uszít a fake news-média a katolikus diákok ellen

Így uszít a fake news-média a katolikus diákok ellen

amerika, london, párizs

Egy szélsőbaloldali csoport által manipulált felvétel futótűzként terjedt a baloldali médiában a hétvégén arról, hogy jobboldali katolikus diákok bennszülött amerikaiakat zaklattak. Ez természetesen hazugság, de ettől még az internet egyik fele őrjöngésbe kezdett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére