Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Deutsch Tamás: "hadd ne kelljen már elfogadni, hogy egyébként mindenben hülyék vagyunk"

gfg - Görgényi Tamás - Fűrész Gábor

2017. szeptember 18. 16:18

Rendhagyó beszélgetés Deutsch Tamással Brüsszelről és az átlagemberekről, az elitről és a lázadásról, kockás hasról és őszülő halántékról, Kulka Jánosról és Alföldi Róbertről, na meg arról, hogy "rotyog a kukta".

Még a szépbeszédűek, az européerek is tudnak hatalmasat bakizni”

GFG: Vágjunk a közepébe. Hogyan értékeled az Európai Bíróság minap meghozott ítéletét?

Deutsch: Szerintem az Európai Bíróság döntése kapcsán három dologról érdemes beszélni. Először is arról, hogy egy bírósági ítélet tiszteletben tartása, magától értetődő tudomásul vétele nem jelenti azt, hogy arról a bírákon, a bírósági szóvivőkön, és néhány, magát erre természetesen feljogosítva érző újságírón kívül másoknak nem is lehet véleménye. Ha pedig valaki egy véleményt megfogalmaz, akkor mindig megvan a lehetőségünk, hogy eldöntsük, egyetértünk-e azzal vagy sem. Ez minden vélemény esetében egy többesélyes játék. Az pedig végképp többesélyes, hogy a vélemény stílusával egyetértünk-e vagy sem. Azt kell mondjam, hogy előzetesen én erre az ítéletre fogadtam volna nagy tétekkel. Világosan láthatjuk, hogy az Európai Bíróság nem tudott, nem mert szembemenni Brüsszel úthengerszerűen képviselt migránssimogató ideológiájával, politikájával. Az a meggyőződésem, hogy itt egy politikavezérelt, ideológiailag befolyásolt ítéletről van szó.

Kettő: Igyekszem nagyon visszafogottan fogalmazni, hiszen az ember nagyon megütheti a bokáját a haladó értelmiségnél, ha fideszesként pozitív összefüggésben beszél Orbán Viktorról, mert ugye a haladókáim szerint az rögtön hajbókolás, seggnyalás, súlyos személyiségfejlődési rendellenesség. Ezért szándékosan a másik, ugyancsak pert indító ország miniszterelnökét említem, aki más politikai családból jött, sok tekintetben más a politikai múltja, jelene és lehet, hogy más lesz politikai jövője is, de Fico részéről, és tegyük csendben hozzá, hogy Orbán részéről is, egy remek húzás volt bírósághoz fordulni. Hiszen éppen addigra született meg az Európai Bíróság ítélete, mire a kifogásolt döntés hatálya lejárt. Hát mit mondjunk erre? Remek taktikai lépés! (nevetés) Ez a bírósági döntés ugyanis nem hozott létre újabb kötelezettséget, hanem csupán azt mondta, hogy van egy kötelezettség, ami a bíróság szerint jogilag megalapozott. Csakhogy ez a kötelezettség szeptember 26-án lejár. Viszonthallásra!

Három: Még a szépbeszédűek, az européerek is tudnak hirtelen felindulásból hatalmasat bakizni. Junckerék ugyanis a bírósági döntés megszületése után egyből elszólták magukat, hogy az ideiglenes szétosztási kvótát valójában a duplájára, 240 ezerre szeretnék felemelni. Ahogy a szocializmus még azoknak a problémáknak a megoldására sem volt képes, amelyek csak azért léteztek, mert a szocializmus létezett, nos ugyanez a helyzet ma a brüsszeli mainstream politikai elit ténykedésével is. Nem akarok messzire menni, de bennem az az egyre erősödő meggyőződés alakul ki, hogy bár a történelem állítólag nem ismétli önmagát, de mintha újra a 80-as évek végének rendszerváltoztató időszakában járnánk. Akkor a közép-európai kommunista hatalmak megdöntésének, a rendszerváltoztatásoknak az idejét éltük, ma pedig az európai mainstream politikai-ideológiai rendszer gyökeres megváltoztatásának idejét. 

GFG: Brüsszelben ténykedsz egy ideje. Mi vagy ki ez a Brüsszel, aki ellen harcolunk?

Görgényi: Egyáltalán hisznek abban, amit csinálnak?

Deutsch: Hadd beszéljek előbb Brüsszelről, magáról a városról. Brüsszel nem a párját ritkító építészeti adottságainak – bár a gyönyörű szecessziós épületeket érdemes megnézni –, nem történelmi műemlékeinek vagy különleges hangulatának köszönheti a státusát, hanem nyilvánvalóan annak, hogy az Európai Unió igazgatási fővárosa. Ezért lehet az, hogy Barcelona, Róma, Párizs és Berlin mellett népszerű turisztikai célponttá vált. Én ugyan nem vagyok egy nagy utazó, de Európában azért elég sok helyen megfordultam már és az első 5 város között, amit Budapest után másoknak javasolnék meglátogatni, Brüsszel nem szerepel. De összességében azért Brüsszel egy kellemes város. Jegyezzük meg persze azt is, hogy Brüsszel nem az egyetlen hely, ahol az Európai Unió több intézményének hivatalai is összpontosulnak. Az alapszerződésben rögzített módon például az Európai Parlamentnek Strasbourg a székhelye, az EP munkaszervezete van Brüsszelben, de van még munkaszervezete Luxembourgban is. A plenáris ülések vannak Strasbourgban. Ha a városok hangulata alapján kellene választanom, hogy hol legyen egyetlen helyen az EP, én Strasbourg mellett lennék. Szóval, nem olyan borzalmas város Brüsszel. Politikailag persze az. Nade visszakanyarodva arra, amit Tamás kérdezett, hogy hisznek-e abban, amit csinálnak? Visszakérdezek, Fejti György például hitt abban, amit a nyolcvanas évek végén csinált? Vagy Grósz Károly hitt benne? Én azt gondolom, hogy túl a cinikus hatalompolitikai megfontolásaikon, hittek is azokban a rettenetes dolgokban, amit csináltak. Hittek a politikai, ideológiai, hatalmi status quo-ban.

GFG: A kommunistáknak ott volt a kommunizmus, mint ideológia. A brüsszeliták mi miatt hisznek?

Deutsch: Jogos kérdés. Tegyünk különbséget. Az uniós bürokraták  nem hisznek semmiben. Ezzel nem azt az üressé vált általánosságot akartam megismételni, hogy az északi földteke, a nyugati világ bürokráciáiban dolgozó emberek egytől egyig cinikusan értékmentesek vagy bosszantóan technokraták. Nem. Viszont az Európai Unió bürokráciájának ez a kiválasztási és működési logikája hosszú évtizedek óta. Akkor lehetsz sikeres európai bürokrata, ha a nemzeti hovatartozásodon, a gondolkodásodat ösztönösen átható nemzeti elkötelezettségeden képes vagy egyszer és mindenkorra túllépni. Ez az alapfeltétel, hiszen egy eurokratának a nemzetek, a nemzetállamok feletti összeurópai érdekeket kell képviselnie. Ez a lényeg, hogy egy ilyen túlképzett vagy inkább hipertúlképzett technokrata legyél – életfogytiglan. Az eurokrata lét mindezért cserébe ugyanis kiemelkedően jó fizetést, élethosszig tartó köztisztviselői állást, külön nyugdíjat kínál. Szinte ha akarsz, sem tudsz kikerülni a rendszerből. Ahhoz, hogy kirúgjanak nem elég mondjuk alkoholistának lenni, ahhoz minimum bele kell hánynod nyilvánosan a jegyzeteidbe, de még ez sem biztos, hogy elég. Szóval ez az a közeg, amiben dolgoznak, amiben élnek, így nem azt nézik, hogy valami érték alapon helyes-e vagy helytelen, hanem azt, hogy a mindenkori politikai-ideológiai teória utasításait hogyan kell szakmailag megvalósítani. Ha másnap más a politikai elvárás, ők azokat a feladatokat is kifogástalan szakmai hozzáértéssel hajtják végre. Így működik az eurokrácia.

Merkel hisz is. Macron hisz is. Renzi hisz is.”

GFG: Nem érzel feszültséget aközött, amikor egy politikus Európáról beszél, nagyon magasan lévő fogalmakat használ (civilizáció, kultúra, identitás), meg eközött a személytelen, lélektelen, üres gépezet között, ami Európát hivatott politikailag, gazdaságilag és Isten tudja, hogyan még irányítani? Nincs itt valami probléma?

Görgényi: Ha szakmailag ennyire képzettek, akkor miért ilyen sikertelen az egész?

Deutsch: Mielőtt erre válaszolnék: ez tehát az EU bürokráciája. 40-50 ezer emberről beszélünk, jó néhány tagállam teljes kormányzati és önkormányzati bürokráciájánál nagyobb apparátusról. És még egyszer mondom: az eurokraták döntő részben nagyszerűen képzett, nagy tudású emberek. Nehogy azt gondoljuk, hogy ehhez vagy ahhoz nem értenek. Egy frászt, nagyon is értenek. De Brüsszelt nem ők irányítják, hanem az unió vezető politikusai és egyes tagállami vezető politikusok. Az ő nagy részük viszont ebben az egészben hisz is! Merkel hisz is. Macron hisz is. Renzi hisz is. Bármennyire is azt gondolod, hogy te jószagúatyaúristen: hát azért egy magára valamit is adó magyar gimnázium európai uniós tanulmányi vetélkedőjében, ha a diák úgy fogalmazna, ahogy ők, akkor a zsűri bizony felszólítaná, hogy ennél azért több kell. Mégis ők, ez a mai mainstream európai politikai elit ezeket a lózungokat el is hiszi.

Visszatérve pedig ahhoz, hogy mi lehet az oly sokat emlegetett bizalmi deficit oka? Hát hogy a búbánatba ne idegenedtek volna el az európai emberek ettől az egésztől az 50-es, 60-as, 70-es évek elmúltával? Az 50-es éveket még áthatotta a második világháború pokoli élménye: nem volt család, amelyet közvetlenül ne érintett volna valamilyen pusztítás, tragédia. Ekkor Európa egységének a gondolata megélhető volt, az emberek a sajátjuknak érezték. Ugyanezt jelentette számunkra a rendszerváltoztatáskor a gyűlölt vasfüggöny vagy a berlini fal leomlása. Mi a nagybetűs EURÓPÁT a sajátunknak éreztük, azt éreztük, hogy újra visszatérünk oda, ahova mindig is tartoztunk, hiszen európaiak vagyunk. Nem kérkedünk az ezeréves államiságunkkal, meg az Európa-védő történelmi cselekedeteinkkel, egyszerűen természetes volt számunkra, hogy évszázadokon át hozzá tudtunk járulni politikailag, kulturálisan, tudományosan, gazdaságilag is Európa közös történelméhez. Ehhez képest az az életidegen, lelketlen hivatalnoki lét, amelyet Brüsszel produkál, hogy a fenébe ne távolodott volna el a jóérzésű emberektől? Az uniós intézményekben a hivatali teljesítmény vált az egyedüli sikerkritériummá: megírtam-e a jelentésemet, ott voltam-e, részt vettem-e egy tanácskozáson?

GFG: Akkor iktatószámrekordok vannak.

Deutsch: Igen. De félreértés ne essék, a hivatali munkát is el kell végezni. Nehogy azt gondoljuk, hogy ha most az európai bürokrácia hirtelen – meg nem sértve számtalan nagyon értékes kulturális teljesítményt nyújtó művész ismerősömet – alternatív művészek gyülekezetévé válna és a hivatali rend, az iktatás rendszere, a feladatkijelölés, a határidő, az ellenőrzés, a tapasztalatok leszűrése érdektelenné válna, akkor az egy pozitív változás lenne. Egy hivatali rendszer így működik. Ti is cseszhetnétek a jó cikkeiteket, ha maga a 888.hu-t működtető cég nem ugyanígy működne: ha nem lenne kifizetve a rezsi, nem lennének kifizetve a tiszteletdíjak.

GFG: De milyen jó képet lehetne róla festeni! (nevetés)

Deutsch: A brüsszeli apparátusnak nem életszerű indikátorai vannak, hanem bürokratikus indikátorai.

GFG: Nem lehetne mégis egy életszerű hasonlattal élni, hogy apa rendesen vezeti a gyerek kockás füzetébe a családi költségvetést, nagyon sz888rul áll a család és az anya figyelmezteti őket, hogy „ki fognak költöztetni minket”, az apa meg mutatja, hogy „de hiszen minden be van könyvelve”. Nem ez a helyzet? Hogy van az élet meg van a könyvelés. (nevetés)

Deutsch: De! Viszont nem fordul elő ugyanez egy kis, közepes vagy nagyobb cégnél, hogy a könyvelő látja az aggodalomra okot adó számokat, csak nem szól? És amikor megkérdezik tőle, hogy nem látta-e, mi fog történni, akkor is azt mondja, hogy neki az a feladata, hogy lekönyvelje a számlákat. Bizonyos értelemben a kiindulópont az, amit Orbán Viktor már sokszor elmondott, hogy egy picit lépjünk hátrébb és keressünk egy másik horizontot. 

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Németország még több migránst toloncolhat ki az uniós tagországokba

Németország még több migránst toloncolhat ki az uniós tagországokba

amerika, london, párizs

Az Európai Bíróság kimondta, hogy Németországnak joga van kitoloncolni azokat a migránsokat, akiket egy szegényebb uniós tagországba szállítanának vissza. Mindez idáig vita tárgyát képezte, ezért számos kitoloncolás meghiúsult. Ennek azonban vége, az illegális bevándorlóknak vissza kell menniük oda, ahol elsőként léptek az Európai Unió területére.

Bolsonaro-Trump találkozó: hosszú idő után először érkezik Amerika-barát brazil elnök Washingtonba

Bolsonaro-Trump találkozó: hosszú idő után először érkezik Amerika-barát brazil elnök Washingtonba

amerika, london, párizs

Washingtonban találkozott egymással Donald Trump amerikai és Jair Bolsonaro, újévkor beiktatott brazil elnök.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez a nap is gyorsan eltelt, nézzük a legfontosabb híreket!

Az oltáselleneseknek is jár a szólásszabadság!

Az oltáselleneseknek is jár a szólásszabadság!

censored

Veszélyeztetik a gyerekeink életét, de attól még megilleti őket a szabad szólás joga.

Merkel belátta, a migránsokat a hazájukban kellett volna támogatni

Merkel belátta, a migránsokat a hazájukban kellett volna támogatni

amerika, london, párizs

A hazájukhoz minél közelebb, helyben kell segíteni a menekülteknek, ez a 2015-ös menekülthullám tanulsága - jelentette ki kedden Berlinben Angela Merkel német kancellár.

Bemutatjuk a bevándorláspárti politikusokat

Bemutatjuk a bevándorláspárti politikusokat

kétharmad

Közeleg a május, ideje közelebbről megismerni a bevándorláspártiakat.

Konok Péter, az építőtábor réme

Konok Péter, az építőtábor réme

piszkostizenkettő

Van abban valami egészen szürreális, ahogyan a nemzeti ünnep előtt összecsipegette kis gondolatait arról, hogy miért nincs Magyarország.

Sargentini etikai tisztogatást szeretne az Európai Néppártban

Sargentini etikai tisztogatást szeretne az Európai Néppártban

kétharmad

Nem elegendő, hogy az Európai Néppárt (EPP) foglalkozik a Fidesz tagságának kérdésével, meg kell kezdenie végre az etikai nagytakarítást, és kérdőre kell vonnia Orbán Viktort, hogy milyen viszonyt kíván ápolni a pártcsaláddal és hogyan viszonyul az EPP által képviselt politikához - jelentette ki Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő Brüsszelben újságíróknak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére