Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
889
 
 
 
 

Demográfiai válság - okok és lehetséges megoldások

Olvasói vélemény | szerző: Íjász 07

2018. július 21. 13:30

A választási győzelmet követően a kormányfő az újonnan megalakuló kormány elsődleges céljának a demográfiai helyzet javítását, a népességcsökkenés megállítását jelölte meg.

Az ezt követő hónapokban a kormányzati kommunikációban az addiginál is nagyobb hangsúlyt kapott a téma, és kormánytagok a családtámogatási rendszer további bővítését helyezték kilátásba. A 2018 őszi nemzeti konzultáció fő témája az eddigi bejelentések alapján szintén a demográfia lesz. Kijelenthető tehát, hogy a jelenlegi kormányzat eltökélt arra, hogy érdemi megoldást találjon a problémára.  A kormány eddigi intézkedéseit vizsgálva megállapítható, hogy elsősorban a pénzügyi és gazdasági megközelítés dominál. A problémának azonban számos egyéb aspektusa van.

Miért nem születik elegendő gyermek? Erre a kérdésre nem egyetlen nagy válasz létezik, hanem valójában sok kicsi. Minél több választ találunk, minél több okot fejtünk meg, annál közelebb kerülünk egy komplex megoldás kidolgozásához. Íme néhány a lehetséges válaszok közül, a teljesség igénye nélkül:

  • - egy vagy több gyermek felnevelése anyagi szempontból komoly kihívás;
  • - a nők közül sokan félnek magától a szüléstől és az azzal járó testi változásoktól;
  • - a párkapcsolatok nagy arányban mennek tönkre még a gyermekvállalás előtt, illetve egy vagy két gyermek születése után, így a továbbiak már nem születnek meg;
  • - a gyermeket vállaló nők életkora későbbre tolódott, így kevesebb gyermeknek adnak életet, és egészségügyi szempontból az is megterhelőbb az anyáknak;
  • - az anyák visszatérése szülés után a munkahelyükre sok esetben nem biztosított, egy ígéretes karrier a gyermekvállalással nagy eséllyel derékba törik;
  • - sok anya a várandósság és a szülés során szerzett negatív élmények hatására dönt úgy, hogy nem szül több gyermeket;
  • - nem megfelelő fogamzásgátlás, illetve abortusz esetenként hormonális illetve testi elváltozást okoz, amely később meddőséghez vezet;
  • - a gyermekvállalást sokan eleve szükségtelennek vagy aránytalan tehertételnek érzik, magát a demográfiai hanyatlást álproblémának tartják, hiszen a Föld "amúgy is túlnépesedik".

A felsorolt problémák mindegyikére létezik olyan megoldás, amellyel csökkenthető azok hatása. Ezek közül a kormány eddig elsősorban a gyermeket vállaló szülők anyagi helyzetén igyekszik javítani, sikerrel. Ugyanakkor a további kiváltó okokra is adható gyakorlati válasz.

A probléma súlyossága a mai napig nem tudatosult kellő mértékben a magyar lakosság egészét tekintve. Mostanra nagyjából konszenzus alakult ki azt illetően, hogy a probléma valóban létezik, de annak drámai és fenyegető mértékét a közélet különböző szereplői továbbra is bagatellizálják vagy elhallgatják tudatlanságból vagy kifejezett ártó szándékkal. Ez az állapot megfelelő kommunikációval megváltoztatható.

A nőgyógyászatok, szülőszobák, gyermekágyas osztályok felszereltsége anyagi ráfordítással javítható, a szülész nőgyógyászok és szülésznők szakmából történő kilépése és elvándorlása nagyobb anyagi megbecsüléssel csökkenthető. A szüléssel kapcsolatos információhiány, félelmek, tévhitek csökkenthetők a megfelelő tájékoztatással, amit nem csak szülés felkészítő tanfolyamok során lehet megtenni, de akár középiskolai oktatás, előadássorozatok keretében is.

A gyermekvállalási kedv növelhető a gyermek és a család értékének hangsúlyozásával. Nem csak és nem elsősorban a kormányzati kommunikációban, hanem a közéletben, a hagyományos és közösségi médiában, rádiós, televíziós és internetes műsorokkal.

Talán a legkomolyabb tényező a párkapcsolatok állapotának javítása. Egyben a legnehezebben kezelhető terület, amin szintén a középiskolai oktatás segítségével lehetne javítani. Ha úgy tetszik egyfajta "párkapcsolati felvilágosítás" keretében, melynek során a diákok még kamasz korban - amikor a legfogékonyabbak a témára - szerezhetnek ismereteket a párkapcsolatok működéséről, természetéről, a stabil és működő, illetve a káros és működésképtelen párkapcsolati mintákról. Bár eredmény csak hosszútávon válna kézzelfoghatóvá.

Ez csak néhány lehetséges megközelítés ennek az igen összetett problémának a megoldására. A teljes megoldás természetesen csak hosszútávon képzelhető el kitartó munkával, rengeteg anyagi és szellemi ráfordítással. Az idő azonban nem nekünk dolgozik. A cél a szemléletváltás. A tét túlzás nélkül közösségünk fennmaradása.

Ezt a cikket egy olvasónk írta. Amennyiben Te is kedvet kaptál, várjuk írásodat a velemeny@888.hu címre. A további részletekről itt olvashatsz.

OLVASTAD MÁR?

889
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

kétharmad

Szombaton, Budapest VI. kerületében kigyulladt egy négyemeletes irodaépület negyedik emelete. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók. Közben kiderült: a Demokratikus Koalíció (DK) irodái "gyulladtak" ki. A tüzet eloltották.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére