Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
csak neked, csak most
 
 
 
 

Demeter Szilárd: Az Erdély 3.0 a meggyengült magyar közösségen segít

2018. január 19. 15:48

Nem a magyar választásokra akar voksokat szerezni és nem akar részt venni az erdélyi pártok küzdelmében, hanem pusztán a meggyengült erdélyi magyar közösség összetartó erejét akarja növelni a magyar állam segítségével az Erdélyi Médiatér Egyesület - mondta el a 888.hu-nak a szervezet "nem hivatalos nagykövete", Demeter Szilárd. A székely származású és jelenleg Budapesten, többek között a Századvégnél elemzőjeként is dolgozó író, újságíró szerint a közel másfél milliárd forintnyi magyar kormányzati támogatásból idén ősszel már több új médiumnak is elindul majd a működése.

888.hu: A magyarországi ellenzéki média felháborodással fogadta, hogy a magyar kormány az Erdélyi Médiatér Egyesületnek 1,4 milliárd forintot biztosított a nemzetpolitikai céloknak az erdélyi magyar sajtóban való megvalósítására. Az egyesület „nem hivatalos nagykövetének” – aki ráadásul a Századvég elemzője is – mi a válasza arra a vádra, hogy a ballib politikusok és a médiájuk szerint ez a kormányzati támogatás csak a Fidesz érdekeit szolgáló média terjeszkedéséről szól, meg a Fidesz szavazatvásárlásáról Erdélyben?

Demeter Szilárd: A Fidesznek jelenleg nincs szüksége erdélyi médiára. A Fidesz minden szavazót elér ilyen vagy olyan formában. Az erdélyi magyarok befolyásolására ezért nincs is szüksége médiára a Fidesznek, mint pártnak. Az erdélyi magyarok kilencven valahány százaléka meg ráadásul egyébként is a Fideszre adja a voksát. Nem azért szavaznak így, mert mindenki Orbán-párti, hanem egyszerűen azért, mert ez a kormány volt az, amelyik kiállt értük és törődött velük. Fejlesztési segítséget adott, támogatást az oktatásra és kultúrára. Ez a kormány az elmúlt nyolc évben megtízszerezte a határon túlra jutó nemzetpolitikai támogatást. Ezt pedig az emberek értékelik, ami teljesen természetes és normális dolog. A Fidesznek tehát választási voksszerzési céllal nincs szüksége médialobbira Erdélyben.

Demeter Szilárd

888.hu: Az erdélyi magyaroknak szükségük van erre a támogatásra? Miért fontos, hogy jobb, vagy, hogy több médiájuk legyen?

Demeter Szilárd: Az erdélyi magyaroknak nagyon is szükségük van erre a segítségre. Románia most ünnepli a fennállásának a száz éves évfordulóját, és az elmúlt napok eseményei alapján jól látható, hogy milyen ország lett belőle. Az erdélyi magyarság mint politikai közösség viszont ijesztő mértékben meggyengült. Nincs igazán politikai érdekképviselete, hiszen az RMDSZ alól kiment a választói bázis, amit most megpróbálnak visszaépíteni. A többi magyar párt még vérszegényebben muzsikál. Az erdélyi magyar közösség meg ott áll védtelenül és szétesőben van. Mi a magunk eszközeivel, például a Médiatér Egyesület eszközeivel ezen a helyzeten akarunk segíteni. Összetartani a közösséget és politikai közösségként megmozgatni az erdélyi magyarokat. Nem pártpolitikai közösségre gondolunk, hanem egy olyan erdélyi magyar közösségre, amely világosan felismeri a saját érdekeit, amelyekért kész kiállni is. Azt nem várhatjuk, hogy Magyarország kormánya majd mindent megold helyettünk.

888.hu: A támogatás összege alapján biztos nem túlzás azt mondani, hogy ezáltal egy olyan történelmi lehetőség nyílt meg az erdélyi magyarság médiája előtt, amivel bölcsen kell élni. Milyen terv alapján, kikkel és minek a megvalósítására szánja a támogatást az egyesület?

Demeter Szilárd: A szó szoros értelmében történelmi lehetőség, amivel élni is szeretnénk. Mi egy integrált médiarendszer felépítésében gondolkodunk. Amikor azt mondom, hogy gondolkodunk, akkor egy maximum 15 fős társaságról beszélek, akik lazán kapcsolódnak egymáshoz. Ők olyan emberek, akik már öt éve, gyakorlatilag a szabadidejükben, hobbiként dolgoznak egy olyan elképzelésen, ami most megvalósulhat. A terveink szerint a hamarosan létrejövő integrált médiarendszernek lesz elektronikus lába, ami azt jelenti, hogy regionális rádióadókban is gondolkodunk. Lesz majd egy print lába is, mert továbbra sem mondunk le a nyomtatott sajtóról, csak legfeljebb nem a mostani, eddig megszokott formájában szeretnénk kiadni. Valamint lesz egy nagyon masszív, súlyos online lába is az új médiarendszernek.

Ezzel pedig nem a napi hírversenyben résztvevő hírportáloknak a rákos sejtek burjánzásához hasonló működésében akarunk részt venni. Nem akarunk megalapítani hatszázezer különböző portált, hanem inkább olyan fejlesztéseket akarunk megvalósítani, amelyek a korszerű XXI. századi online médiának az útját járják. Olyan közhasznú szolgáltatásokat akarunk nyújtani, illetve fel akarunk pártolni minden olyan tartalomelőállítót vagy gyártót a szakmai blogoktól a különböző közösségi tevékenységekről szóló online beszámolók készítőig, akik a hasznára válhatnak az erdélyi magyar közösségnek. Olyan magyar anyanyelvű médiateret szándékozunk létrehozni, amely az erdélyi magyar közösség belső kohéziójának a megőrzését, a megerősítését tudja szolgálni. Ezt a célt pedig csak egy olyan, politikai részrehajlás, részérdek nélküli szervezet képes hatékonyan elérni, mint amilyen a mi egyesületünk.

888.hu: Mi az az értékalap, amire felépülhet egy pártsemleges,  közösségi összetartozás erősítő média jelenlét?

Demeter Szilárd: A közös nevezőt maguk az erdélyi emberek jelentik, akik szeretik a szülőföldjüket. Erdélyben ez teljesen természetes. Én magam is így érzek, hiszen például az, hogy én jelenleg éppen Budapesten dolgozok életvitelszerűen, az nem jelenti azt, hogy ne érezném magam otthon Székelyföldön. Ha pedig tudok tenni érte, akkor ennek megfelelően teszek is érte. Se köszönet, se hála nem jár érte, olyan kötelesség, amelyet szívesen felvállal az ember.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az ügyünkben egyébként nem föltétlenül jobboldali emberekre számítunk. Vannak köztünk olyan is, akik egyáltalán nem értenek egyet a mostani kormány politikájával, de ettől még szeretik a szülőföldjüket és akarnak tenni érte. Ezeknek az embereknek megvan a saját munkahelyük, megvan az önálló megélhetésük, tehát nem a pénzért teszik azt, amit tesznek.

Nem utolsó sorban pedig minden olyan szoftveres vagy infokommunikációs fejlesztés, amit mi megcsinálunk az erdélyi magyar médiának, azt hozzáférhetővé tesszük az összes külhoni magyarok lakta terület számára is. Tehát, ha a felvidékiek vagy a délvidékiek igényt tartanak majd hasonló szolgáltatásra, akkor mi azt továbbadjuk a számukra.

888.hu: A hírek szerint a Simicska Lajos által csődbe döntött Udvarhelyi Híradó Kft. 240 volt alkalmazottját átvevő Prima Press Kft.-ben tulajdonrészt vásárolt az az Erdélyi Médiatér Egyesület. Ez csak ennek a médiacsoportnak a megmentéséről szólt, vagy előrevetíti a jövőbeli hálózatos együttműködések fejlesztésének az útját is az erdélyi magyar médiában?

Demeter Szilárd: Amikor az Udvarhelyi Híradó Kft. mint a legnagyobb erdélyi magyar médiacég csődvédelmet kért, mivel az alapítvány tulajdonosa (Simicska Lajos) egyáltalán nem volt hajlandó semmilyen anyagi forrást ráfordítani a cég működésére – akkor kényszerhelyzetbe kerültünk. A történet, ami miatt mi léptünk, az nem csak arról szólt, hogy nélkülünk bedőlt volna a legnagyobb erdélyi magyar médiacég és háromszáz székely család ott maradt volna fizetés és munka nélkül karácsony előtt. Hanem arról is, hogyha már meg kell mentenünk azt a vállalkozást, és erre hajlandóság mutatkozik a magyar kormány részéről, akkor éljünk ezzel a lehetőséget és csináljunk valami jobbat az eddigieknél.

A kormányhatározat megjelenése óta az Erdélyi Médiatér Egyesülethez már több médiatulajdonos és működtető is bejelentkezett, hogy ők szívesen részt vennének a mi fejlesztéseinkben. Van egy négy fős profi szakemberekből álló csapatunk, amely ezeket a jelentkező cégeket teljesen átvilágítja, annak érdekében, hogy tiszta képet kapjunk minden együttműködni akaró félről. Indulásból csak olyasmiben vagyunk érdekeltek, ami egyértelmű játékszabályok alapján működik. Tudni szeretnénk, hogy kinek mivel tehetjük majd jobbá a működését.

888.hu: Mi az ütemterve a médiafejlesztésnek? Mikor lesz látható az első kézzelfogható eredmény?

Demeter Szilárd: Van cselekvési és üzleti tervünk is, és már elkezdtük a rendszer felépítését, a hardverelemek összerakását. Jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy ne folyjon ki a pénz a kezünk közül, tehát hogy megteremtsük a felelős gazdálkodás feltételeit. Ezért nagyon erős kontrollingot építünk be az egész rendszerbe. A projektnek egyébként az az összefoglaló elnevezése, hogy Erdély 3.0. Ez azt jelenti, hogy a web 3.0 mintájára erdélyi tartalmakat fogunk elhelyezni egy erőtérbe. Mivel el akarjuk kerülni, hogy belevonjanak minket a magyarországi választási kampányba, ezért április nyolcadikáig nem számolunk be az előkészületek részleteiről.

A rendszer felépítéséhez tartozó lépésként áprilisban elindul majd egy erdélyi médiafogyasztási szokások felmérését szolgáló nagy kutatás. Egy megbízható közvéleménykutató cég fogja elvégezni az átfogó felmérést, ami külön fókuszál majd a Székelyföldre, Közép-Erdélyre és a Partiumra. Azért fontos a kutatás, mert az erdélyi emberek médiafogyasztási szokásaihoz akarjuk majd hangolni a szolgáltatásainkat és a fejlesztéseinket. Április nyolcadika után várhatóak olyan bejelentéseink, amikre felkapja majd a fejét az erdélyi magyar közvélemény és sajtó. A nyári uborkaszezonban szeretnénk majd beüzemelni fejlesztéseinket, hogy aztán szeptembertől már élesben is működhessen mindaz, amit rövidtávra terveztünk. Ezekre épülnek majd a középtávú terveink.

888.hu: Az erdélyi média fejlesztésével javul majd Erdélynek az anyaországgal fenntartott információcsere minősége és mennyisége? Interaktívabb lehet végre a magyar–magyar kapcsolat?

Demeter Szilárd: Annak idején, amikor elkezdtük a Főtér.ro-t, akkor annak eleve ki volt találva egy ilyen híd szerep. Ezért lehet a Főtéren rendszeresen olvasni a román sajtó szemléjét. Egész cikkeket fordíttatunk le és teszünk ki magyarul. Így ha valakit érdekel, akkor ott az igen izgalmas román gondolkodás nyomaira rábukkanhat. Hasonlóképpen az anyaországi sajtószemlét is megpróbáltuk hangsúlyossá tenni. Nem a napi csörtét közvetítjük, hanem az erdélyiek szempontjából releváns eseményeket, híreket. A Főtér olvasottsága bár nem a legnagyobb Erdélyben, de az impaktfaktora az egyik legnagyobb a magyar nyelvterületen, azaz elég sokat szemlézik Magyarországon is. Ezt szeretnénk a jövőben nagyobb léptékben is megvalósítani. Viszont nem egy olyan vertikális építkezéssel akarjuk ezt megvalósítani, hogy majd valaki Budapestről mondja meg, mik az érdekes tartalmak Erdélyről, vagy melyek az érdekes Magyarországról szóló tartalmak Erdélyben.

Horizontális építkezésben gondolkodunk, amelynek a konkrét elemeit még most hangoljuk össze. Az a legfontosabb a számunkra, hogy a tartalmak, amelyeket összerendezünk ebbe a médiatérbe, azok annyira érdekesek legyenek, hogy gyakorlatilag képesek legyenek virális tartalomként terjedni. Olyan anyagok legyenek, amelyek a saját jogukon is megállnak az anyaországi médiatérben is. Annak idején például Jakab Benke Nándor elkészítette a székely nyelvleckék magyaroknak című többrészes sorozatát. Ez egy olyan virális tartalom volt, ami nagy pályát futott be a magyar médiatérben is. Hasonló típusú tartalmakban, illetve ilyenekben is gondolkodunk az általunk most épülő médiarendszerben. Olyan tartalmakban, amelyek valami miatt érdekesek. Le akarunk jönni arról a vonalról, hogy Erdély az egy tündérkert, ahol csillagszemű magyarok őrzik a végvárakat. Ugyan ezek is vagyunk, de ettől még pont olyanok is vagyunk, mint az anyaországi magyarok. Mi a maga természetességében akarjuk megmutatni azt a sokszínűséget, ami Erdély sajátja, és amire büszkék vagyunk, mint ahogy a magyarországi sokszínűségre is büszkék vagyunk.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Hátrányos megkülönböztetést szenvednek el a keresztény diákok az amerikai egyetemeken

Az amerikai egyetemi campusokon ismét történt néhány olyan incidens, amely alapján felmerül a kérdés, hogy valóban van-e szólásszabadság ezekben az oktatási intézményekben, és hogy nem éri-e hátrányos megkülönböztetés a keresztény diákokat.

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

amerika, london, párizs

Egyre több segélykérés jut el a világsajtóhoz olyan nyugati nőktől, akik néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez, ám sanyarú sorsuk okán mostanra meggondolták magukat és haza szeretnének térni.

Elérte az Egyesült Államok határát a migránsok előőrse

Elérte az Egyesült Államok határát kedden a Közép-Amerika több országából indult migránsok előőrse, mintegy 350 ember.

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

amerika, london, párizs

Heti rendszerességgel tartanak Izrael-ellenes, antiszemita tüntetéseket a második világháború holland áldozatainak emléket állító szobornál.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek a nap legfontosabb hírei.

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

kétharmad

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere megbeszélésén az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

amerika, london, párizs

Edouard Philippe francia miniszterelnök részvételével nemzeti megemlékezésen hajtottak fejet kedden a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek harmadik évfordulóján Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök "finoman" emlékeztette Emmanuel Macront a második világháború alakulására.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére