Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Darabjaira hullott a német pártrendszer

2016. október 12. 13:58

Werner Patzelt, a Drezdai Egyetem politikatudomány professzora szerint a hagyományos német néppártok kitöltötték szolgálati idejüket, mivel feladták a politikai széleken lévők integrációját.

Prof. Dr. Werner Patzelt

A német professzor szerint a német politikai rendszer alapjaiban változott meg, hiszen többé nem állja meg a helyét az az állítás, miszerint az Angela Merkel vezette CDU jobbra, a szociáldemokrata SPD balra, a liberális FPD pedig a „mérleg nyelveként” középen helyezkedik el.

Ennek tényleg vége van. Már csak az a kérdés maradt nyitott, hogy egyszer vagy mindenkorra”

– írja publicisztikájában a professzor.

Patzelt szerint jelenleg Németországban csak egyetlen igazi néppárt van: a bajorországi CSU, ami egyesíti magában az attraktív elveket és a pragmatikát. Amelyik párt ezt feladja, az óhatatlanul „eltörpül”.

A szerző úgy látja, hogy ez a folyamat országszerte felismerhető, kérdés azonban, hogy feltartóztathatatlanul terjed-e ez a folyamat, vagy pedig új néppártok jönnek létre – délnyugaton a Zöldek, keleten az AfD?

A bonni politikai rendszer és azon belül a néppártok kialakulásához lényegében az vezetett, hogy a korábbi Nyugat-Németországban a klasszikus értelemben vett jobboldaliságtól a náci múlt miatt vonták meg a bizalmat, a baloldaliságtól pedig a kommunista múlt miatt. Ez vezetett ahhoz, hogy a CDU nagy felszívó erővel bírt a rivális jobboldali pártok vonatkozásában.

Az SPD esetében a KPD (kommunista párt) betiltása jelentette a fordulatot, hiszen megszűnt a balról jelentkező nyomás. Sem a szocialisták, sem pedig a kereszténydemokraták nem finomkodtak felszívni a széleken található szavazókat.

A jobboldaliság, mint a jó tagadása

Az elhatárolósdi és a kizárósdi 1968 révén vált magatartási normává. Ennek következtében felerősödött a politikai érzékenység, ami azt eredményezte, hogy minden, ami balos, az alapjában jó, a jobbos viszont minden esetben rossz. A jobboldali pártok így egyre inkább elzárkóztak a szélektől, így létrejött a „politikailag tökéletes” balközép és egy nem „elegendő” mértékben modernizált jobbközép.

A jobboldaltól való elhatárolódás a CDU részévé is vált, melynek köszönhetően azt hányta a szövetséges CSU szemére is, hogy helytelenek a politikai tételei. Werner Patzelt szerint ennek a kizárásnak köszönhetően nyílt meg a tér az egészen más céllal megalapított AfD számára, amely tartósan Merkel pártjának konkurenciájává válhat.

Patzelt úgy véli, hogy a CDU elveszítette egykori magától értetődő néppárti szerepét, mivel nem próbálkozik tovább a jobboldali szavazók integrálásával, a nagykoalíció révén pedig feladta a szociáldemokratáktól való egyértelmű elhatárolódást is.

Az 1968-as kultúrforradalom hatása

Bár az SPD szervezetei szakítottak a ’68-as kultúrforradalommal, melytől Schmidték is elhatárolódtak. A pártpolitikai parlagon hagyott területeken azonban előretörtek a Zöldek. Ezekben a reprezentációs lyukakban annyira megvetették lábukat, hogy a riválisok elhatárolódási és kizárási tevékenysége már nem tudott fogást találni rajtuk – írja Patzelt.

Ez az oka annak, hogy az SPD a CDU számára miért vált ellenségből partnerré. A jobboldaliság és a baloldaliság következtében létrejött reprezentációs lyukak, valamint az ezekkel való helytelen eljárások következtében a bonni másfél-pártrendszer a jelenlegi "hatpártrendszerré" alakult. Ebben a rendszerben – különös módon – már csak a regionális pártoknak lehetnek néppárti vonásai.

A CDU által szabadon hagyott résnek köszönhetően jött lére a jelenlegi jobboldali populizmus, ami ezen pártok ostorává vált, melyek csak kizárni akarnak, ahelyett, hogy integrálnának. Ez Werner Patzelt szerint nem éppen bölcs dolog.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére