Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Darabjaira hullott a német pártrendszer

2016. október 12. 13:58

Werner Patzelt, a Drezdai Egyetem politikatudomány professzora szerint a hagyományos német néppártok kitöltötték szolgálati idejüket, mivel feladták a politikai széleken lévők integrációját.

Prof. Dr. Werner Patzelt

A német professzor szerint a német politikai rendszer alapjaiban változott meg, hiszen többé nem állja meg a helyét az az állítás, miszerint az Angela Merkel vezette CDU jobbra, a szociáldemokrata SPD balra, a liberális FPD pedig a „mérleg nyelveként” középen helyezkedik el.

Ennek tényleg vége van. Már csak az a kérdés maradt nyitott, hogy egyszer vagy mindenkorra”

– írja publicisztikájában a professzor.

Patzelt szerint jelenleg Németországban csak egyetlen igazi néppárt van: a bajorországi CSU, ami egyesíti magában az attraktív elveket és a pragmatikát. Amelyik párt ezt feladja, az óhatatlanul „eltörpül”.

A szerző úgy látja, hogy ez a folyamat országszerte felismerhető, kérdés azonban, hogy feltartóztathatatlanul terjed-e ez a folyamat, vagy pedig új néppártok jönnek létre – délnyugaton a Zöldek, keleten az AfD?

A bonni politikai rendszer és azon belül a néppártok kialakulásához lényegében az vezetett, hogy a korábbi Nyugat-Németországban a klasszikus értelemben vett jobboldaliságtól a náci múlt miatt vonták meg a bizalmat, a baloldaliságtól pedig a kommunista múlt miatt. Ez vezetett ahhoz, hogy a CDU nagy felszívó erővel bírt a rivális jobboldali pártok vonatkozásában.

Az SPD esetében a KPD (kommunista párt) betiltása jelentette a fordulatot, hiszen megszűnt a balról jelentkező nyomás. Sem a szocialisták, sem pedig a kereszténydemokraták nem finomkodtak felszívni a széleken található szavazókat.

A jobboldaliság, mint a jó tagadása

Az elhatárolósdi és a kizárósdi 1968 révén vált magatartási normává. Ennek következtében felerősödött a politikai érzékenység, ami azt eredményezte, hogy minden, ami balos, az alapjában jó, a jobbos viszont minden esetben rossz. A jobboldali pártok így egyre inkább elzárkóztak a szélektől, így létrejött a „politikailag tökéletes” balközép és egy nem „elegendő” mértékben modernizált jobbközép.

A jobboldaltól való elhatárolódás a CDU részévé is vált, melynek köszönhetően azt hányta a szövetséges CSU szemére is, hogy helytelenek a politikai tételei. Werner Patzelt szerint ennek a kizárásnak köszönhetően nyílt meg a tér az egészen más céllal megalapított AfD számára, amely tartósan Merkel pártjának konkurenciájává válhat.

Patzelt úgy véli, hogy a CDU elveszítette egykori magától értetődő néppárti szerepét, mivel nem próbálkozik tovább a jobboldali szavazók integrálásával, a nagykoalíció révén pedig feladta a szociáldemokratáktól való egyértelmű elhatárolódást is.

Az 1968-as kultúrforradalom hatása

Bár az SPD szervezetei szakítottak a ’68-as kultúrforradalommal, melytől Schmidték is elhatárolódtak. A pártpolitikai parlagon hagyott területeken azonban előretörtek a Zöldek. Ezekben a reprezentációs lyukakban annyira megvetették lábukat, hogy a riválisok elhatárolódási és kizárási tevékenysége már nem tudott fogást találni rajtuk – írja Patzelt.

Ez az oka annak, hogy az SPD a CDU számára miért vált ellenségből partnerré. A jobboldaliság és a baloldaliság következtében létrejött reprezentációs lyukak, valamint az ezekkel való helytelen eljárások következtében a bonni másfél-pártrendszer a jelenlegi "hatpártrendszerré" alakult. Ebben a rendszerben – különös módon – már csak a regionális pártoknak lehetnek néppárti vonásai.

A CDU által szabadon hagyott résnek köszönhetően jött lére a jelenlegi jobboldali populizmus, ami ezen pártok ostorává vált, melyek csak kizárni akarnak, ahelyett, hogy integrálnának. Ez Werner Patzelt szerint nem éppen bölcs dolog.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

amerika, london, párizs

Johann Gudenus, az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ frakcióvezetője, az Osztrák-Magyar Barátságot ápoló bizottság elnöke elmondta, hogy el kellene ismerni a magyarországi folyamatokat. Kifejtette, hogy határozottan elítélik a Soros-Sargentini-jelentést és az Európai Parlament által alkalmazott eljárást.

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez volt ma.

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére