Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Darabjaira hullott a német pártrendszer

2016. október 12. 13:58

Werner Patzelt, a Drezdai Egyetem politikatudomány professzora szerint a hagyományos német néppártok kitöltötték szolgálati idejüket, mivel feladták a politikai széleken lévők integrációját.

Prof. Dr. Werner Patzelt

A német professzor szerint a német politikai rendszer alapjaiban változott meg, hiszen többé nem állja meg a helyét az az állítás, miszerint az Angela Merkel vezette CDU jobbra, a szociáldemokrata SPD balra, a liberális FPD pedig a „mérleg nyelveként” középen helyezkedik el.

Ennek tényleg vége van. Már csak az a kérdés maradt nyitott, hogy egyszer vagy mindenkorra”

– írja publicisztikájában a professzor.

Patzelt szerint jelenleg Németországban csak egyetlen igazi néppárt van: a bajorországi CSU, ami egyesíti magában az attraktív elveket és a pragmatikát. Amelyik párt ezt feladja, az óhatatlanul „eltörpül”.

A szerző úgy látja, hogy ez a folyamat országszerte felismerhető, kérdés azonban, hogy feltartóztathatatlanul terjed-e ez a folyamat, vagy pedig új néppártok jönnek létre – délnyugaton a Zöldek, keleten az AfD?

A bonni politikai rendszer és azon belül a néppártok kialakulásához lényegében az vezetett, hogy a korábbi Nyugat-Németországban a klasszikus értelemben vett jobboldaliságtól a náci múlt miatt vonták meg a bizalmat, a baloldaliságtól pedig a kommunista múlt miatt. Ez vezetett ahhoz, hogy a CDU nagy felszívó erővel bírt a rivális jobboldali pártok vonatkozásában.

Az SPD esetében a KPD (kommunista párt) betiltása jelentette a fordulatot, hiszen megszűnt a balról jelentkező nyomás. Sem a szocialisták, sem pedig a kereszténydemokraták nem finomkodtak felszívni a széleken található szavazókat.

A jobboldaliság, mint a jó tagadása

Az elhatárolósdi és a kizárósdi 1968 révén vált magatartási normává. Ennek következtében felerősödött a politikai érzékenység, ami azt eredményezte, hogy minden, ami balos, az alapjában jó, a jobbos viszont minden esetben rossz. A jobboldali pártok így egyre inkább elzárkóztak a szélektől, így létrejött a „politikailag tökéletes” balközép és egy nem „elegendő” mértékben modernizált jobbközép.

A jobboldaltól való elhatárolódás a CDU részévé is vált, melynek köszönhetően azt hányta a szövetséges CSU szemére is, hogy helytelenek a politikai tételei. Werner Patzelt szerint ennek a kizárásnak köszönhetően nyílt meg a tér az egészen más céllal megalapított AfD számára, amely tartósan Merkel pártjának konkurenciájává válhat.

Patzelt úgy véli, hogy a CDU elveszítette egykori magától értetődő néppárti szerepét, mivel nem próbálkozik tovább a jobboldali szavazók integrálásával, a nagykoalíció révén pedig feladta a szociáldemokratáktól való egyértelmű elhatárolódást is.

Az 1968-as kultúrforradalom hatása

Bár az SPD szervezetei szakítottak a ’68-as kultúrforradalommal, melytől Schmidték is elhatárolódtak. A pártpolitikai parlagon hagyott területeken azonban előretörtek a Zöldek. Ezekben a reprezentációs lyukakban annyira megvetették lábukat, hogy a riválisok elhatárolódási és kizárási tevékenysége már nem tudott fogást találni rajtuk – írja Patzelt.

Ez az oka annak, hogy az SPD a CDU számára miért vált ellenségből partnerré. A jobboldaliság és a baloldaliság következtében létrejött reprezentációs lyukak, valamint az ezekkel való helytelen eljárások következtében a bonni másfél-pártrendszer a jelenlegi "hatpártrendszerré" alakult. Ebben a rendszerben – különös módon – már csak a regionális pártoknak lehetnek néppárti vonásai.

A CDU által szabadon hagyott résnek köszönhetően jött lére a jelenlegi jobboldali populizmus, ami ezen pártok ostorává vált, melyek csak kizárni akarnak, ahelyett, hogy integrálnának. Ez Werner Patzelt szerint nem éppen bölcs dolog.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Visszamondták egy előadó meghívását, aki korábban azt mondta, a nőknek nincs pénisze

Visszamondták egy előadó meghívását, aki korábban azt mondta, a nőknek nincs pénisze

amerika, london, párizs

A rendezvény a szólásszabadságról szólt, de az egyik meghívott mégsem vehetett részt rajta a véleménye miatt.

Nevetséges: Merkel nem a bevándorlástól, hanem Steve Bannontól félti Európát

Súlyos bajok gyötrik Európát, harcolni kell érte, és küzdeni kell a multilateralizmusért, a nemzetközi ügyek egyetértésen, többoldalú megállapodásokon alapuló formálási módjának megőrzéséért is - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC). A kancellár arról is beszélt, hogy Steve Bannontól, Trump egykori tanácsadójától félti Európát.

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

amerika, london, párizs

Bár továbbra is az ÖVP a legnépszerűbb párt Ausztriában, és még mindig az SPÖ a második, a három legnépszerűbb párt között már sokat csökkent a különbség, a tendencia pedig egyértelmű: az FPÖ erősödik, a többiek gyengülnek.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Timmermans Magyarországon

Máris kikezdték a bevándorláspártiak Trump legújabb intézkedését

Donald Trump a rendkívüli állapot kihirdetésével szeretné biztosítani a fal megépítését - a demokraták mindent megtesznek ez ellen.

Összevissza beszélt Timmermans és Tóth Bertalan a nácikkal való összefogásról

Összevissza beszélt Timmermans és Tóth Bertalan a nácikkal való összefogásról

kinyílott a pitypang

Az MSZP-kongresszuson nem derült ki, hogy mit is gondolnak az MSZP-ben erről a kérdésről, mert elhangzott minden és annak az ellenkezője is.

Novák Katalin alaposan helyretette a magyar családpolitika miatt sivalkodó svéd minisztert

Novák Katalin alaposan helyretette a magyar családpolitika miatt sivalkodó svéd minisztert

kétharmad

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyílt levélben válaszolt Annika Strandhall hazugságaira.

Újabb fronton ostromolja hazánkat Soros György

Újabb fronton ostromolja hazánkat Soros György

amerika, london, párizs

A spekuláns ezúttal a Budapest Folyamat keretében akar ránk erőszakolni egy bevándorlást ösztönző paktumot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére