Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kinyílott a pitypang
 
 
 
 

Csúcsra járatta az ellenzéki sajtó egy orbitális hazugság elkenését

2018. augusztus 5. 09:20

Mint arról tegnap beszámoltunk, Soros György egyik megbízható szövetségese a Politico című brüsszeli lap hasábjain üzent az Európai Néppártnak, hogy ideje lenne onnan kitenni a Fideszt. A cikkben több ostobaság is olvasható volt, valamint egy helyen a szerző egy bődületes hazugságot állít, olyat, amelyről a hazai ellenzéki média is nyilvánvalóan tudja, hogy nem igaz. Nevezetesen: a miniszterelnök erős támogatását fejezte ki Oroszország felé Ukrajna lerohanásával kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk, hogy ezt a bődületes baromságot hogyan vette át a magyar ellenzéki média. Nem csalódtunk.

Mi itt Magyarországon kényelmesen elvagyunk a saját kis médiaháborúnkban. Az egyik közönség az egyik oldali médiát fogyasztja, a másik pedig másikat. Közben pedig alapos igyekezettel igyekszünk faragni egymást.

Na de bezzeg a nyugati sajtó! Tyű, az már valami. Van ott médiaetika, meg független újságírás. Ha ott megírnak valamit, akkor öregem, az tutira úgy van – gondolhatja még a sokat látott médiafogyasztó is.

És gondolta Vágó István is. Ez a Politico, tetszik érteni?

A Politico pedig egy olyan véleménycikket jelentetett meg, amelyben van egy akkora bődületes nagy, aljas hazugság, hogy a bőr lesülhetne a képükről. Arra voltam kíváncsi, hogy ezt hogyan tálalta az ellenzéki média. Ez azért is érdekes, mert a legkérlelhetetlenebb, elvakult balliberális újságíró is tudhatta, hogy ami ebben az állításban le van írva, az egy ordenáré baromság. Az eredményen nem lepődtem meg, de nézzük előbb magát az állítást. Íme angol nyelven.

"His vocal support for Putin’s war in Ukraine and his call for an end of sanctions against Moscow is also worrying, and runs counter to the values of the EPP, which strongly supports Ukraine’s independence and sovereignty."

A megfogalmazott állítás Orbán Viktorra vonatkozik, az ő nézetével, politikájával foglalkozik. Az egyszerűség kedvéért csak az első tagmondattal foglalkozunk, ugyanis ott van a fake news, a második tagmondat ebből a szempontból már nem tesz hozzá annak a jelentéséhez, értelmezéséhez.

"His vocal support for Putin’s war in Ukraine and his call for an end of sanctions against Moscow is also worrying..."

Ugyancsak aggasztó, hogy erélyesen kifejezte támogatását Putyin ukrajnai háborúja iránt, valamint aziránt, hogy oldják fel a Moszkva elleni szankciókat"

– olvasható cikkben. Csakhogy Magyarországon nem volt egyetlen olyan kormánypárti politikus sem, de tudtommal ellenzéki sem, aki valaha is kifejezte volna támogatását Oroszország felé az Ukrajna elleni háború kapcsán. A miniszterelnök pláne nem tett ilyet. Ez egyébként egy nagyon súlyos állítás és ebből következően egy fajsúlyos hazugság. Mindez ráadásul nagyon rossz színben tünteti fel Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt, hiszen azt sugallja, hogy EU- és NATO-tagként Oroszországot támogatjuk az Ukrajna elleni konfliktusban.

Fotó: Christine Balderas 2016

(Még egy rövid kitérő, mielőtt megnézzük az ellenzéki sajtó tálalását. Talán a "vocal support" értelmezésében lehetne vita. A Cambrigde Dictionary szerint a kifejezés azt jelenti, hogy "erélyesen hangot adni a véleményünknek" – expressing your opinions in a strong way).

Ezek után lássuk az ellenzéki média megfejtéseit.

444.hu

"Legalább ennyire aggasztja, hogy Orbán szerinte "hangosan támogatja Putyin ukrajnai háborúját", illetve az is, hogy az oroszok elleni szankciók feloldását sürgeti" – írták a srácok.

A fordítás terén végül is azt hiszem, lehet akár "hangosnak" is fordítani. De az látszik, hogy a kifejezést inkább szó szerint fordították és ennek megfelelően idézőjelbe tették, mert ők is érezték, hogy necces az állítás.

hvg.hu

"A politikus aggasztónak tartja azt is, hogy Orbán a Moszkva elleni szankciók eltörlését sürgeti" – írta a függetlenobjektív hvg.hu.

Itt ugye az a megoldás született, hogy mivel látták, hogy fake news ez az állítás, inkább ki is hagyták, nehogy még elbizonytalanítsák a tisztelt olvasót. Ezzel megpróbálták megtartani azt a látszatot, hogy ez egy komoly írás egy komolyan vehető lapban. (Jelentem sikerült. Lásd: Vágó István).

24.hu

"Nehezményezi, hogy Orbán nyíltan támogatja Putyint és kritizálja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat" – írja a 24.hu

Nem, kedves 24.hu, nem csak és nem főként ezt nehezményezi. Amit nehezményez, az egy orbitális hazugság. Ti pedig szimplán átvertétek az olvasót.

Index.hu

"Bildt felrója Orbánnak a Putyin-barátságot is" – írja az index.

Sajnos ez sem talált. Bildt leginkább egy nemlétező cselekedetet ró fel Orbánnak.

atv.hu

A Népszabadság bezárása óta a nevüket nem vállaló interjúalanyok védőszentjével, Csuhaj Ildikóval erősítő atv.hu imigyen mutatta be az eseményeket:

"A képviselőt aggasztja, hogy Orbán támogatja Putyint és kritizálja az Oroszország ellene gazdasági szankciókat" – írja az atv.hu.

Itt is inkább az a megoldás született, hogy a fake newst megpróbálták elkenni. A mondat egyébként szinte tökéletesen megegyezik a 24.hu-éval. Úgy látszik, hogy összedolgoztak.

nepszava.hu

Talán majd a nép szava! (Ennél populistább című lap sosem lesz, az tuti).

"aggasztó, hogy Orbán a Moszkva elleni szankciók eltörlését támogatja" – próbálja átadni a képviselőnő szavait a lap. Sikertelenül. Itt is teljesen kihagyták az első állítást, mert ők is érezték, hogy ultragáz.

Összegzés

Összesen 6 lapot vizsgáltunk meg, amelyből 4 teljesen hülyének nézi az olvasóit. A problémás szövegrészt – mivel diszkreditálná az egész cikket, mert hülyeség úgy, ahogy van – egyszerűen le sem fordították, vagy megpróbálták tompítani az állítás élét, hogy hitelesebbnek tűnjön az írás. Amolyan jó függetlenobjektív módra.

Az index.hu a különdíjunk nyertese kreatív kategóriában, mivel úgy b888ssza át az olvasót, hogy olyan nagyot azért nem kell hazudnia mégsem. Próbálja összefoglalni a lényeget egy, az eredetinél rövidebb állításba, valamennyire sikerül is, és mivel a hazugság kimaradt, így a megtisztelt olvasó sem fog kételkedni az eredeti cikk hitelességében.

A Vágó István-díj nyertese pedig a 444.hu. Látták, hogy f888szság, benne hagyták szövegszerűen, de azért kiemelve, elkülönítve, hogy majd az olvasó eldönthesse, hogy elhiszi-e vagy sem. Gyanítom elhitték.

Gratulálunk a résztvevőknek!

OLVASTAD MÁR?

kinyílott a pitypang
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

kétharmad

Újabb helikoptereket vesz a Magyar Honvédség. A szerződést pénteken írták alá.

Mohácsi Márk, Soros provokátora már jó előre felkészült a balhéra

Mártíromság helyett provokáció. Mohácsi Márk saját Facebookján jelentette be: ő bizony rongálni megy a belvárosba.

Tordai Bence már mentegeti a bőrét

A hét elején influenszerré avanzsált parlamenti képviselő sajtótájékoztatón beszélt az elmúlt napok eseményeiről. Tordai többek között azt szeretné, ha a rendbontások egészen karácsonyig elhúzódnának.

Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

kinyílott a pitypang

Pénteken biztosan nem túlóráztak a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai.

Budapestből nem lesz Majdan!

Budapestből nem lesz Majdan!

kétharmad

Sérült rendőrök, lángoló kukák, agresszív tömeg, puccsra készülő ellenzék, külföldi zsoldban szolgáló tüntetők és ködös célok. Így lehetne leírni az elmúlt napok történéseit és azok mozgatórugóit. A Budapesten kibontakozó "demonstrációk" kísértetiesen emlékeztetnek minket valamire: így kezdődött a gyarmati státuszba taszított ukrajnai forradalom is. Ott is látszólag spontán szerveződő csoportok provokálták az állami szerveket, hogy aztán a nyugati média és a külföldi titkosszolgálatok segítségével megdöntsék az államrendet. Meg is lett az eredménye: káosz, területi veszteség, nyomor.

Soros bűnözőket fizet le, hogy Budapesten vandálkodjanak

A fővárosi megmozdulásokon a rendőrség szombatig 57 embert állított elő. Jelentős részük büntetett előéletű.

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

kétharmad

A Soros Györgyhöz köthető 444 és társai elképesztő propagandagyártásra adták a fejüket az elmúlt napokban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére