Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kinyílott a pitypang
 
 
 
 

Csúcsra járatta az ellenzéki sajtó egy orbitális hazugság elkenését

2018. augusztus 5. 09:20

Mint arról tegnap beszámoltunk, Soros György egyik megbízható szövetségese a Politico című brüsszeli lap hasábjain üzent az Európai Néppártnak, hogy ideje lenne onnan kitenni a Fideszt. A cikkben több ostobaság is olvasható volt, valamint egy helyen a szerző egy bődületes hazugságot állít, olyat, amelyről a hazai ellenzéki média is nyilvánvalóan tudja, hogy nem igaz. Nevezetesen: a miniszterelnök erős támogatását fejezte ki Oroszország felé Ukrajna lerohanásával kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk, hogy ezt a bődületes baromságot hogyan vette át a magyar ellenzéki média. Nem csalódtunk.

Mi itt Magyarországon kényelmesen elvagyunk a saját kis médiaháborúnkban. Az egyik közönség az egyik oldali médiát fogyasztja, a másik pedig másikat. Közben pedig alapos igyekezettel igyekszünk faragni egymást.

Na de bezzeg a nyugati sajtó! Tyű, az már valami. Van ott médiaetika, meg független újságírás. Ha ott megírnak valamit, akkor öregem, az tutira úgy van – gondolhatja még a sokat látott médiafogyasztó is.

És gondolta Vágó István is. Ez a Politico, tetszik érteni?

A Politico pedig egy olyan véleménycikket jelentetett meg, amelyben van egy akkora bődületes nagy, aljas hazugság, hogy a bőr lesülhetne a képükről. Arra voltam kíváncsi, hogy ezt hogyan tálalta az ellenzéki média. Ez azért is érdekes, mert a legkérlelhetetlenebb, elvakult balliberális újságíró is tudhatta, hogy ami ebben az állításban le van írva, az egy ordenáré baromság. Az eredményen nem lepődtem meg, de nézzük előbb magát az állítást. Íme angol nyelven.

"His vocal support for Putin’s war in Ukraine and his call for an end of sanctions against Moscow is also worrying, and runs counter to the values of the EPP, which strongly supports Ukraine’s independence and sovereignty."

A megfogalmazott állítás Orbán Viktorra vonatkozik, az ő nézetével, politikájával foglalkozik. Az egyszerűség kedvéért csak az első tagmondattal foglalkozunk, ugyanis ott van a fake news, a második tagmondat ebből a szempontból már nem tesz hozzá annak a jelentéséhez, értelmezéséhez.

"His vocal support for Putin’s war in Ukraine and his call for an end of sanctions against Moscow is also worrying..."

Ugyancsak aggasztó, hogy erélyesen kifejezte támogatását Putyin ukrajnai háborúja iránt, valamint aziránt, hogy oldják fel a Moszkva elleni szankciókat"

– olvasható cikkben. Csakhogy Magyarországon nem volt egyetlen olyan kormánypárti politikus sem, de tudtommal ellenzéki sem, aki valaha is kifejezte volna támogatását Oroszország felé az Ukrajna elleni háború kapcsán. A miniszterelnök pláne nem tett ilyet. Ez egyébként egy nagyon súlyos állítás és ebből következően egy fajsúlyos hazugság. Mindez ráadásul nagyon rossz színben tünteti fel Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt, hiszen azt sugallja, hogy EU- és NATO-tagként Oroszországot támogatjuk az Ukrajna elleni konfliktusban.

Fotó: Christine Balderas 2016

(Még egy rövid kitérő, mielőtt megnézzük az ellenzéki sajtó tálalását. Talán a "vocal support" értelmezésében lehetne vita. A Cambrigde Dictionary szerint a kifejezés azt jelenti, hogy "erélyesen hangot adni a véleményünknek" – expressing your opinions in a strong way).

Ezek után lássuk az ellenzéki média megfejtéseit.

444.hu

"Legalább ennyire aggasztja, hogy Orbán szerinte "hangosan támogatja Putyin ukrajnai háborúját", illetve az is, hogy az oroszok elleni szankciók feloldását sürgeti" – írták a srácok.

A fordítás terén végül is azt hiszem, lehet akár "hangosnak" is fordítani. De az látszik, hogy a kifejezést inkább szó szerint fordították és ennek megfelelően idézőjelbe tették, mert ők is érezték, hogy necces az állítás.

hvg.hu

"A politikus aggasztónak tartja azt is, hogy Orbán a Moszkva elleni szankciók eltörlését sürgeti" – írta a függetlenobjektív hvg.hu.

Itt ugye az a megoldás született, hogy mivel látták, hogy fake news ez az állítás, inkább ki is hagyták, nehogy még elbizonytalanítsák a tisztelt olvasót. Ezzel megpróbálták megtartani azt a látszatot, hogy ez egy komoly írás egy komolyan vehető lapban. (Jelentem sikerült. Lásd: Vágó István).

24.hu

"Nehezményezi, hogy Orbán nyíltan támogatja Putyint és kritizálja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat" – írja a 24.hu

Nem, kedves 24.hu, nem csak és nem főként ezt nehezményezi. Amit nehezményez, az egy orbitális hazugság. Ti pedig szimplán átvertétek az olvasót.

Index.hu

"Bildt felrója Orbánnak a Putyin-barátságot is" – írja az index.

Sajnos ez sem talált. Bildt leginkább egy nemlétező cselekedetet ró fel Orbánnak.

atv.hu

A Népszabadság bezárása óta a nevüket nem vállaló interjúalanyok védőszentjével, Csuhaj Ildikóval erősítő atv.hu imigyen mutatta be az eseményeket:

"A képviselőt aggasztja, hogy Orbán támogatja Putyint és kritizálja az Oroszország ellene gazdasági szankciókat" – írja az atv.hu.

Itt is inkább az a megoldás született, hogy a fake newst megpróbálták elkenni. A mondat egyébként szinte tökéletesen megegyezik a 24.hu-éval. Úgy látszik, hogy összedolgoztak.

nepszava.hu

Talán majd a nép szava! (Ennél populistább című lap sosem lesz, az tuti).

"aggasztó, hogy Orbán a Moszkva elleni szankciók eltörlését támogatja" – próbálja átadni a képviselőnő szavait a lap. Sikertelenül. Itt is teljesen kihagyták az első állítást, mert ők is érezték, hogy ultragáz.

Összegzés

Összesen 6 lapot vizsgáltunk meg, amelyből 4 teljesen hülyének nézi az olvasóit. A problémás szövegrészt – mivel diszkreditálná az egész cikket, mert hülyeség úgy, ahogy van – egyszerűen le sem fordították, vagy megpróbálták tompítani az állítás élét, hogy hitelesebbnek tűnjön az írás. Amolyan jó függetlenobjektív módra.

Az index.hu a különdíjunk nyertese kreatív kategóriában, mivel úgy b888ssza át az olvasót, hogy olyan nagyot azért nem kell hazudnia mégsem. Próbálja összefoglalni a lényeget egy, az eredetinél rövidebb állításba, valamennyire sikerül is, és mivel a hazugság kimaradt, így a megtisztelt olvasó sem fog kételkedni az eredeti cikk hitelességében.

A Vágó István-díj nyertese pedig a 444.hu. Látták, hogy f888szság, benne hagyták szövegszerűen, de azért kiemelve, elkülönítve, hogy majd az olvasó eldönthesse, hogy elhiszi-e vagy sem. Gyanítom elhitték.

Gratulálunk a résztvevőknek!

OLVASTAD MÁR?

kinyílott a pitypang
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A magyarok kétharmada büszke rendőreinkre

A magyarok kétharmada büszke rendőreinkre

kétharmad

A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire, az ellenpólust mindössze a megkérdezettek 27 százaléka alkotja.

Soros után Brüsszel is lapátolta a Brexit-ellenes tüntetésbe a pénzt

Soros után Brüsszel is lapátolta a Brexit-ellenes tüntetésbe a pénzt

amerika, london, párizs

Az európaiak már megszokhatták: ha a népakarat tiszteletben tartása kerül szóba, akkor sem Soros Györgyre, sem pedig Brüsszelre nem számíthatnak.

Megemlékezések és ellenzéki tüntikézés is várható

Megemlékezések és ellenzéki tüntikézés is várható

kétharmad

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján, ám az ellenzék jóvoltából tüntetés is lesz.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Exit poll: Kaczynskiék állnak nyerésre

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt áll nyerésre országos szinten a vasárnap este befejezett lengyel helyhatósági választások első fordulójában, több helyi önkormányzatot viszont továbbá is kormányellenzéki koalíciók irányíthatnak.

Kilép az LMP-ből a sorosista EP-képviselő, Meszerics Tamás

Kilép az LMP-ből a sorosista EP-képviselő, Meszerics Tamás

kétharmad

Kisebb káosz az LMP háza táján. Nem sokkal az után, hogy Demeter Márta lett az LMP társelnöke, a párt egyetlen EP-képviselője közölte: kilép az LMP-ből. Véletlen? Aligha!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére