Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kinyílott a pitypang
 
 
 
 

Csúcsra járatta az ellenzéki sajtó egy orbitális hazugság elkenését

2018. augusztus 5. 09:20

Mint arról tegnap beszámoltunk, Soros György egyik megbízható szövetségese a Politico című brüsszeli lap hasábjain üzent az Európai Néppártnak, hogy ideje lenne onnan kitenni a Fideszt. A cikkben több ostobaság is olvasható volt, valamint egy helyen a szerző egy bődületes hazugságot állít, olyat, amelyről a hazai ellenzéki média is nyilvánvalóan tudja, hogy nem igaz. Nevezetesen: a miniszterelnök erős támogatását fejezte ki Oroszország felé Ukrajna lerohanásával kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk, hogy ezt a bődületes baromságot hogyan vette át a magyar ellenzéki média. Nem csalódtunk.

Mi itt Magyarországon kényelmesen elvagyunk a saját kis médiaháborúnkban. Az egyik közönség az egyik oldali médiát fogyasztja, a másik pedig másikat. Közben pedig alapos igyekezettel igyekszünk faragni egymást.

Na de bezzeg a nyugati sajtó! Tyű, az már valami. Van ott médiaetika, meg független újságírás. Ha ott megírnak valamit, akkor öregem, az tutira úgy van – gondolhatja még a sokat látott médiafogyasztó is.

És gondolta Vágó István is. Ez a Politico, tetszik érteni?

A Politico pedig egy olyan véleménycikket jelentetett meg, amelyben van egy akkora bődületes nagy, aljas hazugság, hogy a bőr lesülhetne a képükről. Arra voltam kíváncsi, hogy ezt hogyan tálalta az ellenzéki média. Ez azért is érdekes, mert a legkérlelhetetlenebb, elvakult balliberális újságíró is tudhatta, hogy ami ebben az állításban le van írva, az egy ordenáré baromság. Az eredményen nem lepődtem meg, de nézzük előbb magát az állítást. Íme angol nyelven.

"His vocal support for Putin’s war in Ukraine and his call for an end of sanctions against Moscow is also worrying, and runs counter to the values of the EPP, which strongly supports Ukraine’s independence and sovereignty."

A megfogalmazott állítás Orbán Viktorra vonatkozik, az ő nézetével, politikájával foglalkozik. Az egyszerűség kedvéért csak az első tagmondattal foglalkozunk, ugyanis ott van a fake news, a második tagmondat ebből a szempontból már nem tesz hozzá annak a jelentéséhez, értelmezéséhez.

"His vocal support for Putin’s war in Ukraine and his call for an end of sanctions against Moscow is also worrying..."

Ugyancsak aggasztó, hogy erélyesen kifejezte támogatását Putyin ukrajnai háborúja iránt, valamint aziránt, hogy oldják fel a Moszkva elleni szankciókat"

– olvasható cikkben. Csakhogy Magyarországon nem volt egyetlen olyan kormánypárti politikus sem, de tudtommal ellenzéki sem, aki valaha is kifejezte volna támogatását Oroszország felé az Ukrajna elleni háború kapcsán. A miniszterelnök pláne nem tett ilyet. Ez egyébként egy nagyon súlyos állítás és ebből következően egy fajsúlyos hazugság. Mindez ráadásul nagyon rossz színben tünteti fel Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt, hiszen azt sugallja, hogy EU- és NATO-tagként Oroszországot támogatjuk az Ukrajna elleni konfliktusban.

Fotó: Christine Balderas 2016

(Még egy rövid kitérő, mielőtt megnézzük az ellenzéki sajtó tálalását. Talán a "vocal support" értelmezésében lehetne vita. A Cambrigde Dictionary szerint a kifejezés azt jelenti, hogy "erélyesen hangot adni a véleményünknek" – expressing your opinions in a strong way).

Ezek után lássuk az ellenzéki média megfejtéseit.

444.hu

"Legalább ennyire aggasztja, hogy Orbán szerinte "hangosan támogatja Putyin ukrajnai háborúját", illetve az is, hogy az oroszok elleni szankciók feloldását sürgeti" – írták a srácok.

A fordítás terén végül is azt hiszem, lehet akár "hangosnak" is fordítani. De az látszik, hogy a kifejezést inkább szó szerint fordították és ennek megfelelően idézőjelbe tették, mert ők is érezték, hogy necces az állítás.

hvg.hu

"A politikus aggasztónak tartja azt is, hogy Orbán a Moszkva elleni szankciók eltörlését sürgeti" – írta a függetlenobjektív hvg.hu.

Itt ugye az a megoldás született, hogy mivel látták, hogy fake news ez az állítás, inkább ki is hagyták, nehogy még elbizonytalanítsák a tisztelt olvasót. Ezzel megpróbálták megtartani azt a látszatot, hogy ez egy komoly írás egy komolyan vehető lapban. (Jelentem sikerült. Lásd: Vágó István).

24.hu

"Nehezményezi, hogy Orbán nyíltan támogatja Putyint és kritizálja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat" – írja a 24.hu

Nem, kedves 24.hu, nem csak és nem főként ezt nehezményezi. Amit nehezményez, az egy orbitális hazugság. Ti pedig szimplán átvertétek az olvasót.

Index.hu

"Bildt felrója Orbánnak a Putyin-barátságot is" – írja az index.

Sajnos ez sem talált. Bildt leginkább egy nemlétező cselekedetet ró fel Orbánnak.

atv.hu

A Népszabadság bezárása óta a nevüket nem vállaló interjúalanyok védőszentjével, Csuhaj Ildikóval erősítő atv.hu imigyen mutatta be az eseményeket:

"A képviselőt aggasztja, hogy Orbán támogatja Putyint és kritizálja az Oroszország ellene gazdasági szankciókat" – írja az atv.hu.

Itt is inkább az a megoldás született, hogy a fake newst megpróbálták elkenni. A mondat egyébként szinte tökéletesen megegyezik a 24.hu-éval. Úgy látszik, hogy összedolgoztak.

nepszava.hu

Talán majd a nép szava! (Ennél populistább című lap sosem lesz, az tuti).

"aggasztó, hogy Orbán a Moszkva elleni szankciók eltörlését támogatja" – próbálja átadni a képviselőnő szavait a lap. Sikertelenül. Itt is teljesen kihagyták az első állítást, mert ők is érezték, hogy ultragáz.

Összegzés

Összesen 6 lapot vizsgáltunk meg, amelyből 4 teljesen hülyének nézi az olvasóit. A problémás szövegrészt – mivel diszkreditálná az egész cikket, mert hülyeség úgy, ahogy van – egyszerűen le sem fordították, vagy megpróbálták tompítani az állítás élét, hogy hitelesebbnek tűnjön az írás. Amolyan jó függetlenobjektív módra.

Az index.hu a különdíjunk nyertese kreatív kategóriában, mivel úgy b888ssza át az olvasót, hogy olyan nagyot azért nem kell hazudnia mégsem. Próbálja összefoglalni a lényeget egy, az eredetinél rövidebb állításba, valamennyire sikerül is, és mivel a hazugság kimaradt, így a megtisztelt olvasó sem fog kételkedni az eredeti cikk hitelességében.

A Vágó István-díj nyertese pedig a 444.hu. Látták, hogy f888szság, benne hagyták szövegszerűen, de azért kiemelve, elkülönítve, hogy majd az olvasó eldönthesse, hogy elhiszi-e vagy sem. Gyanítom elhitték.

Gratulálunk a résztvevőknek!

OLVASTAD MÁR?

kinyílott a pitypang
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nyolc éve tart már a szíriai háború és messze még a vége

Nyolc éve tart már a szíriai háború és messze még a vége

amerika, london, párizs

A Szíria területén nyolc éve zajló fegyveres harc eddig közel 400 ezer halottal és több milliárd dolláros anyagi károkozással járt. Jelenleg nem lehet megjósolni, hogy mikor érhet véget a háború, mivel Idlíb tartományt továbbra is a dzsihadisták tartják megszállás alatt.

Így rontja el a szórakozásomat az MLSZ

Így rontja el a szórakozásomat az MLSZ

hajrá, magyarok!

Kicsit rendhagyó módon folytatódik a Pörge szurkol sorozatunk, ez a rész nem korlátozódik egy adott meccsre.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb hírei.

Elfogták az utrechti merénylőt

A török férfi három embert megölt, ötöt megsebesített egy villamoson.

Így mosta fel a padlót az ellenzékkel Orbán Viktor

Így mosta fel a padlót az ellenzékkel Orbán Viktor

kétharmad

Jakab Péter kommunistának nevezte a miniszterelnököt, de a válaszában a kormányfő megsemmisítette a jobbikos képviselőt.

A nap reggel fölkel, este lenyugszik, a 444 pedig hazudik

A nap reggel fölkel, este lenyugszik, a 444 pedig hazudik

piszkostizenkettő

Rekordokat döntenek felesék: egy nyúlfarknyi cikket is képesek úgy megírni, hogy szinte egy szava sem igaz.

Itt az iskolapéldája a bevándorláspártiak kettős mércéjének

Itt az iskolapéldája a bevándorláspártiak kettős mércéjének

amerika, london, párizs

Miért van az, hogyha egy iszlamista öngyilkos merényletet hajt végre, akkor a honi és nemzetközi liberális politikusok "incidenst" emlegetnek, amikor pedig egy szélsőséges idióta gyilkol, mindjárt terrortámadást sikoltanak?

Mégis eltörölné a múltat a spanyol baloldal

Mégis eltörölné a múltat a spanyol baloldal

amerika, london, párizs

Nemrég jelentette be a leköszönőben lévő spanyol kormány, hogy mégis kihantolják Francisco Franco volt spanyol diktátor hamvait.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére