Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
közeleg a tél
 
 
 
 

Bukarest miatt kerültek csődközelbe a székelyföldi önkormányzatok

2017. szeptember 21. 18:28

Bukarest tovább garasoskodik, ami miatt a költségvetés-kiigazításból egyetlen település sem részesült Hargita és Kovászna megyében.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke elmondta, hogy a bukaresti kormány igazságtalanul járt el, hiszen a székelyföldi községeknek alig utaltak pénzt. Ennek következtében több polgármester is bajba került, hiszen nem tudják, honnan teremtenek elő pénzt pályázatokra vagy éppen számlák kifizetésére.

A költségvetés-kiegészítésekkor több önkormányzat is az ígértnél jóval kevesebb pénzt kapott, így minden jel szerint nem lesz pénzük a fizetésekre, valamint elakadhatnak a tervezett beruházások, mert nem tudják fizetni a pályázatok önrészét.

Henning László, Kovászna megyei tanácsának alelnöke beszámolt arról, hogy évek óta most fordult elő először, hogy a kormány a költségvetés-kiegészítéskor nem osztott pénzt sem a megyei, sem a települési önkormányzatok számára.

A községek és városok azért is várták az őszi költségvetés-kiigazítást, mert ebből szerették volna például az önrészt biztosítani az uniós pályázataikhoz. Ugyanakkor vannak települések, ahol az év végén várhatóan gondok lesznek a polgármesteri hivatalban dolgozók fizetéseivel is"

– mondta Henning, majd hozzátette, hogy csak a harmadik negyedév lezárásakor, október végén derül ki, hogy az önkormányzatoknak mennyi pénze marad az év utolsó részében.

Fotó: MTI Fotóbank
Az alelnök bízik abban, hogy Bukarest az év végén még egyszer kiegészíti a költségvetést, és akkor végre gondolnak majd az egyre nagyobb bajban lévő magyarlakta falvak önkormányzataira is.

A költségvetés-kiigazításból tehát egyetlen település sem részesült Hargita megyében. A községek többsége fontos bevételektől esett el, több polgármester is vakarhatja most a fejét, hogy honnan teremtenek elő pénzt pályázatokra vagy éppen számlák kifizetésére – írja a Maszol.

Csibi József, Mádéfalva vezetője elmondta, hogy alsó hangon 250 ezer lejes, azaz több mint 15 millió forintos támogatásra lett volna szükségük, ugyanis sok kifizetetlen számlája van a községnek. Csibi szerint várhatóan 90 napra zárolják a város bankszámláit.

Az önkormányzat munkatársai jelenleg is keresik a megoldást, honnan lehetne pótolni a hiányzó összeget.

OLVASTAD MÁR?

közeleg a tél
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Az Iszlám Állam is beszállt a Jeruzsálemről szóló vitába

Az Iszlám Állam terrortámadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat csütörtökön amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Juncker is fejet hajtott a V4-ek előtt

Juncker is fejet hajtott a V4-ek előtt

amerika, london, párizs

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, a visegrádi országok vezetőivel közösen tartott brüsszeli megbeszélést követően kijelentette: az uniós határvédelem erősítését szolgáló, jelentős összegű felajánlás bizonyíték arra, hogy a visegrádi négyek szolidaritást mutatnak, és kiállnak Olaszország és más országok mellett.

EP-képviselő: a migránsokat még a kérelmük elbírálása előtt szétosztanák

EP-képviselő: a migránsokat még a kérelmük elbírálása előtt szétosztanák

amerika, london, párizs

A dublini rendszer reformjáról szóló európai parlamenti (EP) javaslat szerint az Európai Unióba (EU) érkező illegális bevándorlókat még azelőtt szétosztanák a tagállamok között, hogy a menekültkérelmüket elbírálnák - mondta el Jean Lambert brit zöldpárti EP-képviselő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Végre: alapítványt hoztak létre a szegedi papucs megmentésére

Alapítványt hoztak létre a szegedi papucs hagyományainak folytatására, a szervezet kezdeményezte, hogy a páratlan lábbeli felkerüljön az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listára.

A csehek 80 százaléka nem kér a brüsszeli kvótákból

A csehek 80 százaléka nem kér a brüsszeli kvótákból

amerika, london, párizs

A cseh állampolgárok négyötöde, 80 százaléka ellenzi, hogy Csehország elfogadja a Brüsszel által megállapított migrációs kvótákat - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A svéd kormányfő csak most jött rá, az antiszemitizmus is a migráció velejárója

A svéd kormányfő csak most jött rá, az antiszemitizmus is a migráció velejárója

amerika, london, párizs

Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek néhány év Svédországot megcélzó, masszív migrációs hullámokra volt szüksége ahhoz, hogy rájöjjön, a Közel-Keletről nemcsak bevándorlók érkeznek, hanem velük együtt az antiszemitizmus is.

Brüsszel nem tolhat ki a magyar gazdákkal

Brüsszel nem tolhat ki a magyar gazdákkal

közeleg a tél

Az Európai Unió Bírósága csütörtöki döntésében részben megsemmisítette azt az EB-határozatot, amely a magyar gazdák támogatását több millió euróval kurtította volna meg.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére