Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Brüsszel felvenné a balkáni országokat, mégis vonakodik

2018. február 6. 22:58

BRÜSSZEL, 22:58

Bővítési stratégiájában az Európai Bizottság kedden úgy foglalt állást, hogy nyitva áll az Európai Unió ajtaja a nyugat-balkáni országok előtt, azonban az esetleges jövőbeli csatlakozásnak előfeltétele, hogy az érintett hat államban számos területen átfogó és meggyőző reformokat kell végrehajtani.

A Nyugat-Balkán előreléphet az integráció útján, azonban ehhez erős politikai akaratra, valódi reformokra és a szomszédokkal való viták végleges megoldására van szükség"

– közölte Jean-Claude Juncker.

Fotó: AFP

A tervezet szerint 2025-re bevennék Szerbiát és Montenegrót is. Utóbbiban az euró a hivatalos fizetőeszköz. A térségben jelenleg csak ezen két országgal folynak csatlakozási tárgyalások, a bizottság ugyanakkor kiemelte, hogy 2025 nem a csatlakozás rögzített időpontja és nem is a céldátum.

Montenegrónak elsősorban a jogállamiság, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén kell eredményeket felmutatnia, Szerbiában pedig elengedhetetlenek a jogállamisági és gazdasági reformok, illetve a megbékélés előmozdítása, a Koszovóval való kapcsolatok átfogó, jogilag kötelező normalizálása"

– áll a tájékoztatóban.

Koszovói utcatáblák. Fotó: Bokor Gábor

A balkáni országok közül csak Szerbiának és Montenegrónak van reális esélye arra, hogy rövid távon – egy évtizeden belül – tagja lehessen a nemzetközösségnek. Bár Albánia és Macedónia jelentős előrehaladást ért el az uniós csatlakozáshoz vezető úton, és a bizottság készen áll arra, hogy ajánlást készítsen a velük folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, de még nagyon messze vannak attól.

Folyamatos erőfeszítéssel és szerepvállalással Bosznia-Hercegovina is tagjelölt lehet, s Koszovónak is lehetősége van arra, hogy a stabilizációs és társulási megállapodás végrehajtása révén idővel tovább haladjon az integráció útján"

– bátorította a többi országot Juncker.

A felvételüket lassíthatja Johannes Hahn uniós bővítési biztos kijelentése, aki annyit közölt, hogy a múlt hibáit nem ismétlik meg. Ezzel egyértelműen arra utalt, hogy egy rossz és elsietett lépés volt Románia és Bulgária unióba való felvétele.

Pristinai templom. Fotó: Bokor Gábor

Kizárólag akkor veszünk fel új tagállamokat, ha megoldották a konfliktusaikat a szomszédaikkal. A kapu nyitva áll. A Nyugat-Balkán számára világos út vezet az uniós tagság felé" 

– ezt már Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő mondta, aki reményét fejezte ki, hogy még ezen bizottsági mandátum alatt sikerül rendezni a szerb-koszovói viszonyt.

Szakértők szerint a bizottság a dokumentum elfogadásával új életet kíván lehelni a bővítési folyamatba az éveken át tartó érdektelenség után, s ebben a térségben az erősödő orosz, kínai és török befolyás ellensúlyozása is fontos szempont lehet.

Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő üdvözölte a stratégiát, és hangsúlyozta, hogy a migránsválság és más biztonságpolitikai kihívások rámutattak, az EU-nak szüksége van a Nyugat-Balkánra.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Miért Magyarország? Miért Debrecen?

A BMW és Gyurcsány beszéde.

889
Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

amerika, london, párizs

Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett - írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

hajrá, magyarok!

Csütörtökön a BATE Boriszov ellen kezdi meg szereplését a magyar csapat az Európa-liga csoportkörében.

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

amerika, london, párizs

A brüsszeli elit már évek óta arra készül, hogy ők mondják meg a nemzetállamoknak, ki léphet be Európába, így Magyarország területére is, és ki nem.

Elmarad az apokalipszis: közel a Brexit-megállapodás

Az EU bejelentette, hogy tud megoldást az észak-írországi határ kérdésére, vagyis arra a problémakörre, amely a leginkább foglalkoztatja a briteket a Brexit kapcsán. Eközben Theresa May brit miniszterelnök levelet írt az egyik legnagyobb német lapba, a Die Weltbe. A Brexit kérdése az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő, informális találkozóján is szóba kerül.

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

amerika, london, párizs

Nyugat-Európa mind több állama döbben rá talán túl későn, hogy a bevándorlással nemcsak az olcsó és képzetlen munkaerő áramlott be az országukba, hanem a migránsok magukkal hoztak olyan szokásokat is, amelyek az európai értékekkel összeegyeztethetetlenek. Ilyen például a nők hidzsábba és burkába kényszerítése, amely mind több EU-tagállamban lesz illegális. A Pew Research közvélemény-kutató cég arra volt kíváncsi, hogy ezek a lépések tükrözik-e a átlagemberek véleményét.

Katasztrofális a svéd határvédelem

Katasztrofális a svéd határvédelem

amerika, london, párizs

Egy, a választásokig visszatartott jelentés szerint katasztrofális az, ami jelenleg Svédország határain zajlik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére