Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Brüsszel attól retteg, hogy a bevándorlásellenes dominóhatás a spanyolokat is elérheti

2018. augusztus 7. 12:18

A migrációs válság azzal "fenyeget", hogy Spanyolországban is megerősödnek a bevándorlásellenes, nemzeti politikai erők - ha a spanyol fél is beállna az euroszkeptikusok táborába, az katasztrofálisnak bizonyulna Brüsszel számára. Márpedig jelen pillanatban úgy tűnik, ebbe az irányba haladnak az események.

Hogy megértsük Brüsszel félelmét, ismételjük csak át az elmúlt egy-két hónap eseményét: Mariano Rajoytól a spanyol parlament megvonta a bizalmat még június elején. Őt a kormányfői székben az erősen baloldali Pedro Sánchez szocialista jelölt követhette.

Ez az esemény úgy kellett Brüsszelnek, mint egy falat kenyér, hisz az uniós elitet jellemző liberális gondolatvilág az elmúlt három évben rémesen meggyengült az európai polgárok körében. Itt elsőképp mindenkinek a visegrádi országok jutnak eszébe, de igen beszédes az a tény is, hogy az olyan államokban is tagadhatatlanul megerősödtek a bevándorlásellenes hangok, mint Franciaország, Németország és Hollandia. S még ha az utóbbi három helyen nem is a bevándorlásellenesek alakíthattak kormányt, akkor is számba kell vennünk azt a tényt, hogy Franciaországban Macron népszerűsége rekordmélységben van, akárcsak Angela Merkel német kancelláré, Hollandiában pedig épp csak sikerült megalakítani a kormányt, hónapokig csak a tökölés folyt.

Brüsszel szempontjából nem a fenti országok „megingása”, hanem Olaszország elvesztése volt a legfőbb érvágás.

Líbiából a legtöbb migráns ugyanis a Földközi-tengeren át Olaszországba érkezett. Innen ugyan megpróbáltak továbbmenni Franciaországba, Németországba vagy Svédországba, de épp elegen maradtak Olaszországban ahhoz, hogy 2017 júniusában az akkori belügyminiszter, Marco Minniti úgy nyilatkozzon, országa már nem tud több bevándorlót fogadni.

Jött azonban az olasz választás. Látva, mit művelnek a bevándorlók az országgal, talán nem is csoda, hogy a bevándorlásellenes politikai erők letarolták a többieket a voksoláson: a győztes az Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga (ma már csak Liga) lett, a határozottan Európa- és migrációpárti Több Európát elnevezésű párt pedig át sem lépte a parlamentbe jutás 3 százalékos küszöbét.

Az új kormányban pedig a legfőbb szerepet nem más kapta, mint Matteo Salvini, az új belügyminiszter. Az olasz jobboldal új vezére rendesen felkavarta a politika állóvizét azon nyilatkozataival, mint például "idén nyáron jönnek utoljára migránsok a Földközi-tengeren át", vagy "Olaszország nem válhat menekülttáborrá“. Soros György ellen is kikelt, aki egy véleménycikkben orosz bábként jellemezte őt, amelyre válaszul Salvini ennyit írt:

Soros aggódik az új olasz kormány miatt? Akkor jó úton járunk."

Egy szó, mint száz: Olaszországra többé nem számíthatott Brüsszel. Róma végérvényesen hátat fordított a felelőtlen migránspárti politikának, amit az uniós elit erőltetett. Hozzá kell tenni, hogy bár az új olasz kormány is kvótapárti, de náluk ez egyedül azt a célt szolgálja, hogy végre megszabadulhassanak a migránsoktól.

Fotó: AFP

S így vissza is kanyarodhatunk Spanyolország kérdésére, amely így az egyedüli korridor maradt a migránsok számára. Talán nem véletlen, de annál döbbenetesebb, hogy az Európai Bizottság az El Pais szerint a széltől is óvni próbálja a jelenlegi kormányzatot.

A spanyol lap egy meg nem nevezett, de vezető beosztásban dolgozó uniós bürokratát szólaltatott meg, aki szerint az unió nem engedheti meg magának Spanyolország elvesztését. Elmondása szerint az Európai Unió épp eléggé gyenge, köszönhetően az olyan államoknak, mint Olaszország, Magyarország és Lengyelország, amelyek megkérdőjelezik az uniós álláspontot. Ott van aztán Nagy-Britannia, ami jövőre otthagyja az EU-t.

Jelen állás szerint Spanyolország a demográfiai és gazdasági húzóereje miatt kulcsfontosságú az Európa-párti tábor megerősítésében"

– állítja a brüsszeli bürokrata.

Kérdés azonban, hogy ez mennyire lesz sikeres. Eleve már súlyos legitimitási problémákkal küzd a jelenlegi szocialista kormány, hiszen alapból nem is szavazás útján jutottak hatalomra, hanem a törvényhozás juttatta őket kormányzati pozícióba Mariano Rajoy kipaterolása után.

Aztán figyelembe kell venni azt is, hogy a migránsok befogadása szükségszerűen az őshonos spanyolok gyötrésével jár, hiszen egész egyszerűen nincs elég pénz. Ezt tökéletesen jelzi például az az eset, amikor spanyol kollégistákat túrtak ki helyükről az Aquarius nevű hajóról származó migránsok számára. A kollégium lakóinak – akik egyébként havonta 750 eurót, mintegy 242 000 forintot fizetnek lakhatásukért – a hatóság emberei azt mondták, hogy 24 óra alatt kell kiköltözniük.

Pablo Casado néppárti vezető.

Fotó: AFP

És ilyenkor jogosan merül fel az a kérdés, amit például a jobboldali Néppárt vezetője, Pablo Casado is elkezdett egyre gyakrabban feltenni: mennyire fenntartható egy afrikai bevándorlók számára létrehozott jóléti állam?

Egyelőre még nem látható, de nagyon is benne van a pakliban, hogy Spanyolországban is felerősödnek a bevándorlásellenes hangok. Hiszen végül is a migránsokat nem a spanyol emberek, hanem a szocialista spanyol kormány vezetői hívták az országba, és az a tény, hogy több pénzt és energiát áldoznak a bevándorlókra, mint az őslakosokra, előbb-utóbb megbosszulja magát.

A bevándorláspárti spanyol kormány bukását pedig Brüsszel is megérezné. Ezért jelenleg – ha kell lélegeztetőgéppel – az európai elit megpróbálja tartani a frontot Spanyolországban. Ezt jelzi az is, hogy Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos a napokban ellátogatott Madridba, és arról biztosította a spanyol felet, hogy az Európai Bizottság teljes támogatását élvezi.

A nagy kérdés már csak az, hogy készül-e az Európai Bizottság egy B tervvel arra az esetre, ha Spanyolország is az olasz útra tér?

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

kétharmad

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam-, illetve kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve.

Miért Magyarország? Miért Debrecen?

A BMW és Gyurcsány beszéde.

889
Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

amerika, london, párizs

Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett - írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

hajrá, magyarok!

Csütörtökön a BATE Boriszov ellen kezdi meg szereplését a magyar csapat az Európa-liga csoportkörében.

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

amerika, london, párizs

A brüsszeli elit már évek óta arra készül, hogy ők mondják meg a nemzetállamoknak, ki léphet be Európába, így Magyarország területére is, és ki nem.

Elmarad az apokalipszis: közel a Brexit-megállapodás

Az EU bejelentette, hogy tud megoldást az észak-írországi határ kérdésére, vagyis arra a problémakörre, amely a leginkább foglalkoztatja a briteket a Brexit kapcsán. Eközben Theresa May brit miniszterelnök levelet írt az egyik legnagyobb német lapba, a Die Weltbe. A Brexit kérdése az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő, informális találkozóján is szóba kerül.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére