Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Brüsszel attól retteg, hogy a bevándorlásellenes dominóhatás a spanyolokat is elérheti

2018. augusztus 7. 12:18

A migrációs válság azzal "fenyeget", hogy Spanyolországban is megerősödnek a bevándorlásellenes, nemzeti politikai erők - ha a spanyol fél is beállna az euroszkeptikusok táborába, az katasztrofálisnak bizonyulna Brüsszel számára. Márpedig jelen pillanatban úgy tűnik, ebbe az irányba haladnak az események.

Hogy megértsük Brüsszel félelmét, ismételjük csak át az elmúlt egy-két hónap eseményét: Mariano Rajoytól a spanyol parlament megvonta a bizalmat még június elején. Őt a kormányfői székben az erősen baloldali Pedro Sánchez szocialista jelölt követhette.

Ez az esemény úgy kellett Brüsszelnek, mint egy falat kenyér, hisz az uniós elitet jellemző liberális gondolatvilág az elmúlt három évben rémesen meggyengült az európai polgárok körében. Itt elsőképp mindenkinek a visegrádi országok jutnak eszébe, de igen beszédes az a tény is, hogy az olyan államokban is tagadhatatlanul megerősödtek a bevándorlásellenes hangok, mint Franciaország, Németország és Hollandia. S még ha az utóbbi három helyen nem is a bevándorlásellenesek alakíthattak kormányt, akkor is számba kell vennünk azt a tényt, hogy Franciaországban Macron népszerűsége rekordmélységben van, akárcsak Angela Merkel német kancelláré, Hollandiában pedig épp csak sikerült megalakítani a kormányt, hónapokig csak a tökölés folyt.

Brüsszel szempontjából nem a fenti országok „megingása”, hanem Olaszország elvesztése volt a legfőbb érvágás.

Líbiából a legtöbb migráns ugyanis a Földközi-tengeren át Olaszországba érkezett. Innen ugyan megpróbáltak továbbmenni Franciaországba, Németországba vagy Svédországba, de épp elegen maradtak Olaszországban ahhoz, hogy 2017 júniusában az akkori belügyminiszter, Marco Minniti úgy nyilatkozzon, országa már nem tud több bevándorlót fogadni.

Jött azonban az olasz választás. Látva, mit művelnek a bevándorlók az országgal, talán nem is csoda, hogy a bevándorlásellenes politikai erők letarolták a többieket a voksoláson: a győztes az Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga (ma már csak Liga) lett, a határozottan Európa- és migrációpárti Több Európát elnevezésű párt pedig át sem lépte a parlamentbe jutás 3 százalékos küszöbét.

Az új kormányban pedig a legfőbb szerepet nem más kapta, mint Matteo Salvini, az új belügyminiszter. Az olasz jobboldal új vezére rendesen felkavarta a politika állóvizét azon nyilatkozataival, mint például "idén nyáron jönnek utoljára migránsok a Földközi-tengeren át", vagy "Olaszország nem válhat menekülttáborrá“. Soros György ellen is kikelt, aki egy véleménycikkben orosz bábként jellemezte őt, amelyre válaszul Salvini ennyit írt:

Soros aggódik az új olasz kormány miatt? Akkor jó úton járunk."

Egy szó, mint száz: Olaszországra többé nem számíthatott Brüsszel. Róma végérvényesen hátat fordított a felelőtlen migránspárti politikának, amit az uniós elit erőltetett. Hozzá kell tenni, hogy bár az új olasz kormány is kvótapárti, de náluk ez egyedül azt a célt szolgálja, hogy végre megszabadulhassanak a migránsoktól.

Fotó: AFP

S így vissza is kanyarodhatunk Spanyolország kérdésére, amely így az egyedüli korridor maradt a migránsok számára. Talán nem véletlen, de annál döbbenetesebb, hogy az Európai Bizottság az El Pais szerint a széltől is óvni próbálja a jelenlegi kormányzatot.

A spanyol lap egy meg nem nevezett, de vezető beosztásban dolgozó uniós bürokratát szólaltatott meg, aki szerint az unió nem engedheti meg magának Spanyolország elvesztését. Elmondása szerint az Európai Unió épp eléggé gyenge, köszönhetően az olyan államoknak, mint Olaszország, Magyarország és Lengyelország, amelyek megkérdőjelezik az uniós álláspontot. Ott van aztán Nagy-Britannia, ami jövőre otthagyja az EU-t.

Jelen állás szerint Spanyolország a demográfiai és gazdasági húzóereje miatt kulcsfontosságú az Európa-párti tábor megerősítésében"

– állítja a brüsszeli bürokrata.

Kérdés azonban, hogy ez mennyire lesz sikeres. Eleve már súlyos legitimitási problémákkal küzd a jelenlegi szocialista kormány, hiszen alapból nem is szavazás útján jutottak hatalomra, hanem a törvényhozás juttatta őket kormányzati pozícióba Mariano Rajoy kipaterolása után.

Aztán figyelembe kell venni azt is, hogy a migránsok befogadása szükségszerűen az őshonos spanyolok gyötrésével jár, hiszen egész egyszerűen nincs elég pénz. Ezt tökéletesen jelzi például az az eset, amikor spanyol kollégistákat túrtak ki helyükről az Aquarius nevű hajóról származó migránsok számára. A kollégium lakóinak – akik egyébként havonta 750 eurót, mintegy 242 000 forintot fizetnek lakhatásukért – a hatóság emberei azt mondták, hogy 24 óra alatt kell kiköltözniük.

Pablo Casado néppárti vezető.

Fotó: AFP

És ilyenkor jogosan merül fel az a kérdés, amit például a jobboldali Néppárt vezetője, Pablo Casado is elkezdett egyre gyakrabban feltenni: mennyire fenntartható egy afrikai bevándorlók számára létrehozott jóléti állam?

Egyelőre még nem látható, de nagyon is benne van a pakliban, hogy Spanyolországban is felerősödnek a bevándorlásellenes hangok. Hiszen végül is a migránsokat nem a spanyol emberek, hanem a szocialista spanyol kormány vezetői hívták az országba, és az a tény, hogy több pénzt és energiát áldoznak a bevándorlókra, mint az őslakosokra, előbb-utóbb megbosszulja magát.

A bevándorláspárti spanyol kormány bukását pedig Brüsszel is megérezné. Ezért jelenleg – ha kell lélegeztetőgéppel – az európai elit megpróbálja tartani a frontot Spanyolországban. Ezt jelzi az is, hogy Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos a napokban ellátogatott Madridba, és arról biztosította a spanyol felet, hogy az Európai Bizottság teljes támogatását élvezi.

A nagy kérdés már csak az, hogy készül-e az Európai Bizottság egy B tervvel arra az esetre, ha Spanyolország is az olasz útra tér?

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nyolc éve tart már a szíriai háború és messze még a vége

Nyolc éve tart már a szíriai háború és messze még a vége

amerika, london, párizs

A Szíria területén nyolc éve zajló fegyveres harc eddig közel 400 ezer halottal és több milliárd dolláros anyagi károkozással járt. Jelenleg nem lehet megjósolni, hogy mikor érhet véget a háború, mivel Idlíb tartományt továbbra is a dzsihadisták tartják megszállás alatt.

Így rontja el a szórakozásomat az MLSZ

Így rontja el a szórakozásomat az MLSZ

hajrá, magyarok!

Kicsit rendhagyó módon folytatódik a Pörge szurkol sorozatunk, ez a rész nem korlátozódik egy adott meccsre.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb hírei.

Elfogták az utrechti merénylőt

A török férfi három embert megölt, ötöt megsebesített egy villamoson.

Így mosta fel a padlót az ellenzékkel Orbán Viktor

Így mosta fel a padlót az ellenzékkel Orbán Viktor

kétharmad

Jakab Péter kommunistának nevezte a miniszterelnököt, de a válaszában a kormányfő megsemmisítette a jobbikos képviselőt.

A nap reggel fölkel, este lenyugszik, a 444 pedig hazudik

A nap reggel fölkel, este lenyugszik, a 444 pedig hazudik

piszkostizenkettő

Rekordokat döntenek felesék: egy nyúlfarknyi cikket is képesek úgy megírni, hogy szinte egy szava sem igaz.

Itt az iskolapéldája a bevándorláspártiak kettős mércéjének

Itt az iskolapéldája a bevándorláspártiak kettős mércéjének

amerika, london, párizs

Miért van az, hogyha egy iszlamista öngyilkos merényletet hajt végre, akkor a honi és nemzetközi liberális politikusok "incidenst" emlegetnek, amikor pedig egy szélsőséges idióta gyilkol, mindjárt terrortámadást sikoltanak?

Mégis eltörölné a múltat a spanyol baloldal

Mégis eltörölné a múltat a spanyol baloldal

amerika, london, párizs

Nemrég jelentette be a leköszönőben lévő spanyol kormány, hogy mégis kihantolják Francisco Franco volt spanyol diktátor hamvait.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére