Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Brit tudósok az ügyészségen támadják a Brexitet

2016. november 8. 20:58

LONDON, 20:58

Brit akadémikusok és ügyvédek egy csoportja levelet írt az ügyészségnek, amelyben arra panaszkodnak, hogy a Brexit-kampányban valótlanságok hangzottak el a június 23-i szavazás előtt. A "jogtalan befolyásolás" illegálisnak minősül a brit választási törvények szerint.

Bob Wattnak, a Buckinghami Egyetem brit jogtudósának vezetésével jött létre egy független csoport, amely azt állítja, hogy a Brexitet megelőző kampány olyan félrevezető volt, hogy az már kimeríti a törvényszegés fogalmát.

A Watt által vezetett csoporthoz akadémikusok, jogászok és egyszerű állampolgárok is csatlakoztak. A csoport levelet írt a brit Legfőbb Ügyészségnek, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy hamis állítások láttak napvilágot a Brexit-kampányban, amelyekkel tudatosan félrevezették a választókat.

Ismeretes, hogy a kampány négy hónapon keresztül tartott, a népszavazáson a választópolgárok szűk többséggel, de úgy döntöttek, hogy Nagy-Britanniának ki kell lépnie az Európai Unióból.

Hamis állítások

A brit tudósok csoportja főként két állítást vett górcső alá.

  • Az egyik szerint a kilépés melletti kampányban többször is elhangzott, hogy azt a pénzt, amelyet Nagy-Britannia az EU-nak fizet – amely az állításuk szerint mintegy 350 millió font hetente –, el lehetne költeni az egészségügyi rendszerre ahelyett, hogy elküldenék Brüsszelnek.

Attól függetlenül, hogy az összeg nem stimmel, az Ipsos MORI közvélemény-kutatása alapján a britek fele elhitte ezt az állítást – írta az Independent. A kilépés mellett kampányolók figyelmét többször is felhívta arra a brit Statisztikai Hivatal, hogy Nagy-Britannia nem küld 350 millió fontot hetente Brüsszelnek.

  • A másik állítás Törökországgal kapcsolatos: a kilépés mellett kampányolók azt állították, hogy Törökország hamarosan az EU tagja lesz, ezért a török vendégmunkások korlátlanul beutazhatnak majd az országba, amennyiben a britek is bent maradnak az EU-ban.

Ez az állítás azonban amellett, hogy nehezen igazolható, nehezen cáfolható is. A törököket évtizedek óta előszobáztatják az EU-ban, ám Erdogan közelmúltbeli politikája miatt Törökország egyre jobban konfrontálódik az EU-val.

Habár a legtöbb büntetőjogi eset a koronaügyészség alá tartozik, a Legfőbb Ügyészség vizsgálódik a választási kihágásokkal kapcsolatos ügyekben.

A Legfőbb Ügyészség (Director of Public Prosecutions) 1880-as megalakulásától kezdve kevés esetben vizsgálódott, azonban az 1986-os igazságügyi reform keretében összeolvadt a Koronaügyészséggel (Crown Prosecution Service) és az ügyészi intézményrendszer csúcsszerve lett.

A Koronaügyészség szóvivője az eset kapcsán elmondta:

Megerősítjük, hogy kaptunk ilyen levelet és annak a tartalma jelenleg kiértékelés alatt áll."

Nagy-Britanniában 1983 óta számít bűncselekménynek a választók "jogtalan befolyásolása", azaz megtévesztése.

További bonyodalmak

Hétfőn a brit kormány kijelentette, hogy még a héten fellebbezhetnek a brit Legfelsőbb Bíróság azon döntése ellen, amely szerint a brit miniszterelnök nem indíthatja el az EU-ból való kilépés folyamatát a brit parlament jóváhagyása nélkül.

Valószínűleg sor kerül valamilyen meghallgatásra a Legfelsőbb Bíróságon még december elején. Az ütemterv továbbra is konzisztens marad azzal a célunkkal, hogy jövő márciusban életbe léptessük az 50-es cikkelyt"

– mondta David Davis brexitügyi miniszter arra a jogi aktusra utalva, amellyel hivatalosan is megindítják az unióból való kilépést a britek.

Theresa May jelenlegi miniszterelnök a kampányban kiállt Nagy-Britannia uniós tagsága mellett, ám a Brexit-pártiak győzelme ellenére elvállalta a posztot és többször is kijelentette, hogy a britek akaratát tiszteletben kell tartani, így a britek ki fognak lépni az EU-ból.

(DW)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Észtországot is megosztja az ENSZ migrációs paktuma

A baloldali külügyminiszter támogatja, a jobboldali ellenzék aláírásokat gyűjt ellene. A bolgárok kilépnek.

Salvini: elegem van a szarakodásból

Salvini: elegem van a szarakodásból

amerika, london, párizs

Egyre fokozódik a vita az olasz, a máltai és a francia hatóságok között a migráció kérdésében. Matteo Salvini hangot is adott felháborodásának.

Őszintén a hajléktalanokról

Őszintén a hajléktalanokról

piszkostizenkettő

Volt egy nekem egy barátom, aki mérhetetlenül sokat ivott. Egyszer megmondtam neki, hogy ne igyon annyit, mert nem lesz ennek jó vége, teljesen leépül, elveszíti a maradék kapcsolatait, a munkáját, végül az életét is. Igazad van - sóhajtott az én barátom, és mintha egyet is értett volna velem. Aztán másnap ugyanott folytatta, ahol abbahagyta.

Fekete-Győr András nem mert az ukrán és román barátaival a kisebbségi magyarok helyzetéről beszélni

Fekete-Győr András amerikai kiképzése során egy ukrán politikussal meg egy román "civillel" találkozott, akikkel nem mert a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről beszélni, mert érezte, hogy érzékeny a téma, amivel megsértené a román és az ukrán kollégáinak a lelkivilágát.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

censored

Ismét lesújtott a Facebook-diktatúra az egyik három nyolcas aloldalra. Megadja Gábor 888-as publicista Facebook-oldalát indoklás nélkül szedte le a Zuckerberg-kommandó. UPDATE: Gellértet három napra kitiltotta a Facebook, mert oldalán megosztotta, hogy cenzúrázták Megadját.

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

hajrá, magyarok!

Ismét magyar meccsel, újra a harmadosztállyal folytatódik a Pörge szurkol!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére