Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Brit tudósok az ügyészségen támadják a Brexitet

2016. november 8. 20:58

LONDON, 20:58

Brit akadémikusok és ügyvédek egy csoportja levelet írt az ügyészségnek, amelyben arra panaszkodnak, hogy a Brexit-kampányban valótlanságok hangzottak el a június 23-i szavazás előtt. A "jogtalan befolyásolás" illegálisnak minősül a brit választási törvények szerint.

Bob Wattnak, a Buckinghami Egyetem brit jogtudósának vezetésével jött létre egy független csoport, amely azt állítja, hogy a Brexitet megelőző kampány olyan félrevezető volt, hogy az már kimeríti a törvényszegés fogalmát.

A Watt által vezetett csoporthoz akadémikusok, jogászok és egyszerű állampolgárok is csatlakoztak. A csoport levelet írt a brit Legfőbb Ügyészségnek, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy hamis állítások láttak napvilágot a Brexit-kampányban, amelyekkel tudatosan félrevezették a választókat.

Ismeretes, hogy a kampány négy hónapon keresztül tartott, a népszavazáson a választópolgárok szűk többséggel, de úgy döntöttek, hogy Nagy-Britanniának ki kell lépnie az Európai Unióból.

Hamis állítások

A brit tudósok csoportja főként két állítást vett górcső alá.

  • Az egyik szerint a kilépés melletti kampányban többször is elhangzott, hogy azt a pénzt, amelyet Nagy-Britannia az EU-nak fizet – amely az állításuk szerint mintegy 350 millió font hetente –, el lehetne költeni az egészségügyi rendszerre ahelyett, hogy elküldenék Brüsszelnek.

Attól függetlenül, hogy az összeg nem stimmel, az Ipsos MORI közvélemény-kutatása alapján a britek fele elhitte ezt az állítást – írta az Independent. A kilépés mellett kampányolók figyelmét többször is felhívta arra a brit Statisztikai Hivatal, hogy Nagy-Britannia nem küld 350 millió fontot hetente Brüsszelnek.

  • A másik állítás Törökországgal kapcsolatos: a kilépés mellett kampányolók azt állították, hogy Törökország hamarosan az EU tagja lesz, ezért a török vendégmunkások korlátlanul beutazhatnak majd az országba, amennyiben a britek is bent maradnak az EU-ban.

Ez az állítás azonban amellett, hogy nehezen igazolható, nehezen cáfolható is. A törököket évtizedek óta előszobáztatják az EU-ban, ám Erdogan közelmúltbeli politikája miatt Törökország egyre jobban konfrontálódik az EU-val.

Habár a legtöbb büntetőjogi eset a koronaügyészség alá tartozik, a Legfőbb Ügyészség vizsgálódik a választási kihágásokkal kapcsolatos ügyekben.

A Legfőbb Ügyészség (Director of Public Prosecutions) 1880-as megalakulásától kezdve kevés esetben vizsgálódott, azonban az 1986-os igazságügyi reform keretében összeolvadt a Koronaügyészséggel (Crown Prosecution Service) és az ügyészi intézményrendszer csúcsszerve lett.

A Koronaügyészség szóvivője az eset kapcsán elmondta:

Megerősítjük, hogy kaptunk ilyen levelet és annak a tartalma jelenleg kiértékelés alatt áll."

Nagy-Britanniában 1983 óta számít bűncselekménynek a választók "jogtalan befolyásolása", azaz megtévesztése.

További bonyodalmak

Hétfőn a brit kormány kijelentette, hogy még a héten fellebbezhetnek a brit Legfelsőbb Bíróság azon döntése ellen, amely szerint a brit miniszterelnök nem indíthatja el az EU-ból való kilépés folyamatát a brit parlament jóváhagyása nélkül.

Valószínűleg sor kerül valamilyen meghallgatásra a Legfelsőbb Bíróságon még december elején. Az ütemterv továbbra is konzisztens marad azzal a célunkkal, hogy jövő márciusban életbe léptessük az 50-es cikkelyt"

– mondta David Davis brexitügyi miniszter arra a jogi aktusra utalva, amellyel hivatalosan is megindítják az unióból való kilépést a britek.

Theresa May jelenlegi miniszterelnök a kampányban kiállt Nagy-Britannia uniós tagsága mellett, ám a Brexit-pártiak győzelme ellenére elvállalta a posztot és többször is kijelentette, hogy a britek akaratát tiszteletben kell tartani, így a britek ki fognak lépni az EU-ból.

(DW)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

amerika, london, párizs

A dán legfelsőbb bíróság szerint Wenceslas Twagirayezut nyugodtan ki lehet utasítani és vissza lehet szállítani Ruandába, ahol 1994-ben részt vett a népirtásban.

Ukrajna mondvacsinált problémákkal uszít Magyarország ellen

Grezsa István kormánybiztos szerint Kijev mondvacsinált problémákat fedez fel hirtelen, szerinte a kettős állampolgárság is ilyen, ennek büntethetősége kapcsán fenyegetőzik most Klimkin ukrán külügyminiszter.

Tovább aprózódik a bukott Jobbik

Nem mondott nemet a Soros-Sargentini-jelentésre a kamunéppárt, ezt pedig nem vette be a Jobbik zuglói szervezetének gyomra: feloszlottak, és utoljára még egy kőkemény kritikát is megfogalmaztak a párt irányába.

Gyurcsány nagy kormánybuktatása vidéken is kifulladt

Szegeden is épp olyan sikeres volt a nagy kormánybuktató akciója Gyurcsány Ferencnek, mint Budapesten. Azaz még idő előtt kifulladt.

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

amerika, london, párizs

Johann Gudenus, az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ frakcióvezetője, az Osztrák-Magyar Barátságot ápoló bizottság elnöke elmondta, hogy el kellene ismerni a magyarországi folyamatokat. Kifejtette, hogy határozottan elítélik a Soros-Sargentini-jelentést és az Európai Parlament által alkalmazott eljárást.

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez volt ma.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére