Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
kétharmad
 
 
 
 

Botrányról botrányra botladozó Botka

2017. október 2. 13:50

Botka László miniszterelnök-jelöltségét számos botrány kísérte. A szegedi polgármesternek nem sikerült megszilárdítania hatalmát és eközben súlyos károkat okozott az MSZP-nek.

Botka László 2016 júniusának közepén jelentkezett be az egyik legfontosabb posztra az MSZP-ben, a választmányi elnöki pozícióért indult Hiller István ellen. A baloldali sajtót akkor meglepte az eredmény: Botka alulmaradt. A szegedi polgármester egy interjúban akkor úgy fogalmazott, hogy politikatörténeti kuriózumnak tartaná, ha annak ellenére miniszterelnök-jelölt lenne, hogy a saját pártja a vezetőjének sem választotta meg.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv, Magyar Szocialista Párt?"

2016 decemberében mégis bejelentkezett, annak ellenére, hogy ekkor már az MSZP-nek kész terve volt arról, hogy beáll egy "civil" jelölt mögé. A szocik szinte azonnal a támogatásukról biztosították Botkát, ám ezután botrányok sora tépázta meg a pártot és a miniszterelnök-jelöltet.

2017 májusában hivatalosan is beállt Botka mögé a szocialista párt. Ekkor kezdődött konfliktusa Gyurcsánnyal is, akivel kizárta az együttműködést, mivel szerinte Gyurcsány neve több szavazót visz, mint hoz, valamint az egykori miniszterelnök sok bizonytalan szavazót tarthat távol egy esetleges ellenzéki összefogástól. A DK ilyen alapon kizárta az együttműködést.

Szintén tavasszal kezdődött Botka "Fizessenek a gazdagok!" címet viselő kampánya, amelytől komoly áttörést várt a párt, ám a dolog a visszájára sült el: az embereket hidegen hagyta, a középosztályt megrémítette és számos baloldali szereplő pedig egyenesen ellenezte ezt az üzenetet. Ez nem is csoda, hiszen a baloldalon számos kőgazdag politikus van. A kampánnyal Botka azt az üzenetet próbálta kommunikálni, hogy ő az egyszerű emberek pártján áll, ám még májusban kiderült, hogy Szegeden egyesek "Rolex Lacinak" hívják a luxusórái miatt, valamint vagyonnyilatkozatából kihagyta 20 milliós luxusdzsipjét is – a jármű a felesége nevén volt, ám a szegedi polgármester használta.

Botka László migránspáti hozzáállása sem tette népszerűbbé a politikáját. Még 2016-ban járt Szegeden Martin Schulz, akkor még az Európai Parlament elnökeként – aki később a német politikus Angela Merkel ellenfele volt a németországi választáson. Schulz egy lapinterjúban így beszélt szegedi látogatásáról:

Szeged egy elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni."

Később Botka arról is beszélt, hogy minél hamarabb lebontaná a határkerítést. Ezzel sem lett népszerűbb a szavazók körében.

Komoly nyomás nehezedett Botkára a Szeviép-ügy miatt is.

Több száz kisvállalkozót tett tönkre az építkezési projektekkel foglalkozó Szeviép évekkel ezelőtti bedőlése. A büntetőügy napjainkban is zajlik. A károsultakat képviselő ügyvéd szerint a több mint 11 milliárdos tartozást maga után hagyó vállalkozás központi szerepet tölthetett be az MSZP finanszírozásában.

A cég 2010. július 27-én kezdődött felszámolása nyomán több száz vállalkozás ment csődbe, ugyanis a cég nem tudta kifizetni az alvállalkozóit. A botrányban több, Botkához közel álló ember is felbukkan, és olyan értesülések is napvilágot láttak, hogy a Szeviéptől hiányzó pénzek az MSZP feketekasszájában kötöttek ki.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az Origo értesülései szerint a Szeviép az alvállalkozók segítségével tolhatta ki a pénzeket Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő sofőrjének. Botka László egyébként a mai napig egy önkormányzati cég élén tartja Ujhelyi volt sofőrjét, akin keresztül eltűnt a pénz egy jelentős része. A Szeviép-botrányok kirobbanásakor – 2008 és 2010 között – a cég vezetője, önálló aláírási joggal, Pistrui László volt, aki egyébként Ujhelyi Istvánnak is üzlettársa volt egy másik cégben. A károsultakat képviselő, a sajtóban gyakran nyilatkozó Szabó Bálint ügyvéd szerint Botka igyekezett magát távol tartani a botrányoktól, ám ez csak félig-meddig sikerült: a Szeviép önállóan nem nyert közbeszerzést Szegeden 2002 és 2010 között, ám konzorcium tagjaként igen. A Szeviép több nagy projektben is részt vett, ezek részleteiről itt tudsz olvasni. Az ügy áldozatai kártérítést követelnek, ám a tárgyalás és a perek már évek óta húzódnak, és egyelőre nem látni, hogy hol van a történet vége.

Több civil szervezet is követelte Botka lemondását, Szegeden egyre nagyobb az elégedetlenség.

A szegedi Civil Városi Unió nyílt levélben követelte Botka lemondását. A levelet érdekességképpen idelinkelem, hiszen a stílusa miatt irodalmi értéket képvisel. Ilyen mondatok szerepelnek benne: "Tétova medvetánc, amelyet az MSZP folytat a vállára felkapaszkodott, egy csendőr őrmester stílusával rendelkező dél-alföldi vezérrel. Botka minden gátlástalan ígérete, riogató választási üzenete nem több egy megmosolyogtató, télvégi busójárásnál."
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Miközben az MSZP az összefogás fontosságát hirdette, eközben egyre inkább elidegenítette magától a többi pártot. Főként Botka programja és kritériumai ijesztették el a szereplőket. A baloldal két legnagyobb pártja, az MSZP és a DK képtelen volt összefogni, elsősorban Gyurcsány személye miatt. A többi pártból Botka próbált maga mellé édesgetni szereplőket, például Karácsony Gergelyt, ám ez a stratégia sem hozott a konyhára – sem támogatottságot, sem pedig új szövetségeseket.

Tovább gyengítette a szocikat, hogy Botka boszorkányüldözésbe kezdett a párton belül. Ellenfele Molnár Zsolt volt, a szocialisták országgyűlési képviselője, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. Molnár amellett tört lándzsát, hogy össze kellene fogni Gyurcsánnyal. Botka ezt a véleményt nyílt árulásnak minősítette, valamint azt is mondta, hogy Molnár Zsolt a jobboldal embere a pártban. A konfliktusból üzengetés lett, amit végül Molnár Gyula pártelnök simított el – átmenetileg –, és Molnár Zsolt töredelmesen bocsánatot kért a miniszterelnök-jelölttől.

Botkának eközben folyamatosan védekeznie kellett, hiszen ekkor már szinte minden hétre jutott egy botrány. A miniszterelnök-jelölt egyik emberéről, Tóth Ernőről kiderült, hogy 2014-ben az országgyűlési választásokon a MIÉP-Kisgazdapárt színeiben indult. Mint kiderült, a Szegedi Törvényszék bűnösnek találta Tóth Ernőt, mivel az ajánlóívein több hamis aláírás is szerepelt. Egy szegedi lakos eközben feljelentette Botkát. A feljelentést a Legfőbb Ügyészségnek címezték, ugyanis a nyilvánosság előtt nevét nem vállaló bejelentő szerint a helyi ügyészségtől nem várható el pártatlan vizsgálat. A gyanú szerint Botka Szeged város pénzén folytatott országos kampányt.

A Botka-tragikomédia utolsó felvonásában a Medián, Lattmann Tamás és Tarjányi Péter, valamint Botka saját ötlete adta meg a kegyelemdöfést a jelöltnek és az MSZP-nek.

A miniszterelnök-jelölt előállt egy olyan összefogás-koncepcióval, amely szerint az MSZP átadná listás helyeinek 49 százalékát a többi pártnak és koordinált jelölállítást javasolt. Ám Botka kizárta, hogy Gyurcsány is rajta legyen a közös listán. Az ellenzéki pártok azonnal nemet mondtak az ajánlatra. Ez főként a közvélemény-kutatások fényében nem volt meglepetés.

Szeptemberben történelmi mélypontra zuhant a szocialisták támogatottsága: a biztos szavazó pártválasztók körében története során először egy számjegyű támogatottsága volt a pártnak (9 százalék). Az adatok láttán többen is bepánikoltak, Horváth Csaba, a párt fővárosi politikusa az ATV műsorában egyenesen azt mondta magára és a pártjára, hogy "töketlenek vagyunk".

Szeptember utolsó hetében pedig előállt jól ismert történetével Lattmann Tamás, az MSZP egykori "civil" miniszterelnök-jelöltje és Tarjányi Péter, exrendőr, a Zoom.hu tulajdonosa. Még azon a héten meg is alapították a mozgalmukat, amelynek célja valamilyen ellenzéki összefogás megteremtése. Az elképzelés ellentétes Botka céljaival, hiszen Tarjányiék szerint Gyurcsányra is szükség van.

Botka körül a botrányok miatt teljesen elfogyott a levegő, hétfőn lemondott a jelöltségről.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Keszthelyi Vivien: "Nem vagyok egy agresszív sofőr"

Keszthelyi Vivien: "Nem vagyok egy agresszív sofőr"

csak neked, csak most

Interjú az Audi tehetséggondozó akadémiájának még mindig csak 17 éves növendékével, Keszthelyi Viviennel, Magyarország egyik legtehetségesebb autóversenyzőjével, aki jelenleg az Audi Sport R8 LMS Cup sorozatban versenyez és rendre maga mögé utasítja a férfiakat.

Ezeket a csapatokat kaphatják a magyarok a nemzetközi kupákban

Ha az Újpest csodát tesz, egy régi ismerős várhat rá, míg a Mol Vidi félig magyar együttest kaphat.

Soros-ellenes nemzetközi szövetség alakul

Soros-ellenes nemzetközi szövetség alakul

kinyílott a pitypang

Az amikor a hóhért akasztják tipikus esete kezd körvonalazódni azáltal, hogy amerikai kezdeményezésre olyan nemzetközi civil hálózat szerveződése kezdődött meg, amelynek a legfőbb célja a Soros György nézetei és érdekei elleni küzdelem, a tömeges és illegális migráció elleni harc, valamint a nemzetállamok védelme.

Egy szál ciciben küzd a feminista egyetemi tanár a nők komolyan vételéért

Egy szál ciciben küzd a feminista egyetemi tanár a nők komolyan vételéért

bulvár

A Cambridge-i Egyetem egyik professzora, Dr. Victoria Bateman valami oknál fogva úgy gondolja, szélsőséges feminista nézeteit és úgy általában a nőket akkor fogja a világ komolyabban venni, ha különböző mondvacsinált apropóból nőiességét bankjegyekkel eltakarva, meztelenül pózol nagy nyilvánosság előtt.

Az elnök verőemberei

Az elnök verőemberei

piszkostizenkettő

Egy szadista pszichopata Macron körül. Mi lehet a magyarázata, miért véd a francia elnök egy bűnözőt?

Nincs akadálya a lefejezős brit terroristák kivégzésének

Nincs akadálya a lefejezős brit terroristák kivégzésének

amerika, london, párizs

A brit kormány bejelentette, hogy nem gördít akadályt az elé, hogy halálbüntetést szabjanak ki az év elején elfogott két brit állampolgárságú terroristára.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

Lövöldöztek Torontóban: többen megsérültek

Vasárnap este a kanadai Torontóban egy fegyveres vaktában lövöldözni kezdett. A helyi sajtó szerint többen súlyosan megsérültek, a rendőrség pedig arról számolt be, hogy a támadó meghalt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére