Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Bőr alá ültetett mikrocsipekkel garantálni lehetne az olimpiák tisztaságát?

2017. október 16. 20:58

Az Olimpikonok Világszövetsége (World Olympians Associations) vezetője Mike Miller meglepő javaslattal állt elő a napokban a világjátékok tisztaságának szavatolására. A szervezet igazgatója szerint azáltal lehetne kizárni a doppingolást, ha olyan mikrocsipeket helyeznének el az olimpián induló versenyzők testébe, amelyekkel 24 órás és online megfigyelés alatt lehetne tartani a sportolók fizikai jellemzőit, az aktuális testképét.

A névlegesen közel 100 ezer olimpiai sportolót képviselő nemzetközi sportszervezet vezetője a westminsteri doppingellenes nemzetközi konferencián beszélt arról, hogy a kutyák megjelölésére használt mikrocsipekhez hasonlatos eszközöket kellene az olimpiai versenyeken elinduló sportolók testébe elhelyezni a doppingvétségek megakadályozása érdekében.

mike miller

Mike Miller, a World Olympians Association vezérigazgatója szerint bármennyire is radikális doppingellenes módszer lenne a mikrocsipes implantátumok használata, azt mégis alkalmazni kellene. Főleg, ha ezáltal lehetővé válhatna a tiltott anyagok hatásainak felismerése – a tiszta, doppingmentes sport védelme érdekében.

Az olimpiai sportolók szervezetének vezetője határozottan úgy véli, hogy érdemes megfontolni már most a mikrocsipek közeljövőbeli alkalmazását, mivel annyira rohamtempóban fejlődik az ilyen csipes technológia, hogy hamarosan forradalmi áttörésre lehet számítani a csipek emberi testekben való felhasználása vonatkozásában.

Mike Miller ötletével kapcsolatban egyelőre nem tudni, hogy a sportolók testébe beültetni kívánt mikrcsipes technológiának mi lenne vagy mi lehet a pontos specifikációja.

Azt viszont már most tudni lehet, hogy a személyiségi jogok és a magánélethez való jog megsértésére való hivatkozással várhatóan sokak részéről komoly ellenállásba ütközne egy ilyen online elektronikus megfigyelőrendszer bevezetése az olimpiai sportolók, az őket felkészítő edzők, valamint klubok körében. 

Az ellenzők szerint már most is kellően szigorú az olimpiai versenyzők doppingellenes ellenőrzése, hiszen a WADA, a nemzetközi doppingellenőrző szervezet bármikor, szúrópróbaszerűen ellenőrizheti a sportolókat, akik 0-24 órában kötelesek bárhol és bármikor készen állni a mintaadásra. Ráadásul szerintük ma már minden sportoló esetében egy teljes testkép felmérés (Bilogical Passport) szolgál a mindenkori ellenőrzések alapjául.

Az olimpiai sportolók szervezetének vezetője szerint viszont mindez ma már nem elég, mivel a gyakorlati példák azt mutatják, hogy a jelenlegi ellenőrzési technikák sok esetben manipulálhatóak, illetve viszonylag könnyen megkerülhetőek.

Mike Miller alapvetően azért tartaná jónak az online ellenőrzés bevezetését, mert szerinte a jelenlegi ellenőrzési rendszer mindössze annak a megállapítására alkalmas, hogy egy adott pillanatban van-e valamilyen tiltott szer a sportoló szervezetében, nem pedig arra, hogy soha nincs – és nem is volt – doppinganyag az olimpikon testében a felkészülés és versenyzés ideje alatt.

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei a 888-on!

Szijjártó: a luxemburgi külügyminiszter bevándorláspárti, ezért gyűlöli Magyarországot

Szijjártó: a luxemburgi külügyminiszter bevándorláspárti, ezért gyűlöli Magyarországot

spring is coming

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében közölte, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter gyűlöli Magyarországot, ő egy elvakult bevándorláspárti, a migrációt támogató politikus, aki Soros György kottájából játszik.

Így hazudik szemtelenül Vona Gábor

Így hazudik szemtelenül Vona Gábor

spring is coming

Állítását a Mátrai Erőmű hivatalos levélben cáfolta.

Bulgária szerint is migránsválság van Európában

Bulgária szerint is migránsválság van Európában

amerika, london, párizs

Szigorú ellenőrzésre van szükség az Európai Unió (EU) külső határain - mondta Bojko Boriszov, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnöke hétfőn Szófiában, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Veled vagyunk! Hajrá, Erzsi, a csuszka!

Veled vagyunk! Hajrá, Erzsi, a csuszka!

kinyílott a pitypang

A jamaicai bobosok, Eddie, a sas vagy Erik, az angolna legendává meg hőssé válhattak. A téli olimpián most gyengén szereplő akrobatikus csősíelő, magyar származású, magyar színekben induló Elizabeth Swaney-re azonban most össztűz zúdul, pedig több okból kifolyólag ő is megérdemelné a más nemzetek sportolóinak kijáró tiszteletet és támogatást.

A franciaországi zsidó szervezetek kiakadtak, mert a migránsok miatt megnövekedett az antiszemitizmus

Több francia nagyváros peremkerületeiben a mindennapok részévé vált az antiszemitizmus, ami miatt az ott élő zsidók sokszor a költözés mellett döntenek - mutatott rá a franciaországi zsidó szervezeteket tömörítő Crif hétfőn.

Eörsi Mátyás kitakarítja a disznóólat

Eörsi Mátyás kitakarítja a disznóólat

piszkostizenkettő

Nagy levegőt veszek, mielőtt megírom ezt a cikket. Hazai dolgokról lesz ugyanis szó, az én szeretett szülővárosom, Szentes nagy dilemmájáról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére