Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Boldog születésnapot, Himnusz!

2016. január 22. 15:38

A nemzeti jelképeket nem szokás PR-szempontok alapján lecserélni, úgyhogy jó nekünk a régi.

Fotó: Wikimedia Commons

Ma ünnepeljük a magyar kultúra napját, hiszen a kéziratok tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt. Magyarországnak egészen a 19. századig nem volt kanonizált himnusza. Az azt megelőző időkben különféle néphimnuszok csendültek fel alkalomadtán, mint például a katolikusoknál a Boldogasszony Anyánk vagy a reformátusoknál a Tebenned bíztunk, elejétől fogva című zsoltár. Ezeken kívül a hatóságok által többször betiltott Rákóczi-nóta is egyfajta nemzeti összetartozást fejezett ki a Habsburg-korszakban, melynek megvolt a saját hivatalos császári himnusza.

De maradjunk a Himnusznál

A himnuszt Erkel Ferenc zenésítette meg 1844-ben, amikor Kölcsey versének megzenésítésére írtak ki pályázatot. A győztes pályaművet a Nemzeti Színház mutatta be elsőként 1844. július 2-án. Az első nyilvános, szabadtéri előadásra pedig augusztus 10-én került sor, a Széchenyi nevét viselő gőzhajó felavatásakor. Érdekesség, hogy Kölcsey művét csak 1903-ban foglalta törvénybe a magyar országgyűlés, azonban Ferenc József osztrák császár és magyar király nem szentesítette azt, így hatályba sem léphetett. A Himnuszt végül 1989-ben került bele az alkotmányba, és vált hivatalosan is a magyar nemzet himnuszává.

Az '50-es évekbeli anekdoták szerint Rákosi Mátyás megkereste Illyés Gyulát és Kodály Zoltánt, hogy egy új, optimistább, "szocialista" himnuszt alkossanak meg, ezt azonban Kodály nemes egyszerűséggel visszautasította, mondván:

minek új? Jó nekünk a régi himnusz.”

Szerencsére az ötlet le is került a napirendről, de nem Rákosi Mátyás volt az egyetlen, aki új himnuszt álmodott meg. A Gyurcsány-kormány idején a baloldali sajtó kiáltotta ki új himnusznak Geszti Péter Magyarország című szerzeményét, mivel a mostani lassú, pesszimista és siránkozó. Nemrég hasonló kritikával élt a Prezi-vezér, Árvai Péter is, aki szerint új himnusz kellene, hiszen a mostaniból csak az jön le, hogy milyen „borzasztó” meg rossz nekünk minden.

A Daily Kos című amerikai politikai blog még 2014-ben a világ legrosszabb himnuszának nevezte a magyart, mert túl sötét és depressziós. Tény, hogy a magyar himnusz nem egy diadalittas csatainduló, aminek soraiban legyőzünk mindenkit, aki erre téved, de ehhez értenünk kell a kor sajátosságait, melyben megszületett. Nem mellesleg a Himnuszt a 20. század elején még jóval pörgősebben, indulószerű ritmusban játszották, melytől még a mostani verbunkos, gyorsabb tempójú is elmarad.

Maradjunk annyiban, hogy a himnuszunk sokkal bölcsebb, mint másoké, hiszen önszemléletre tanít. Kölcsey szerzeménye a magyar nemzethez kötődik, a nemzeti jelképeket pedig nem szokás PR-szempontok alapján lecserélni.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Századvég: ellenőrizzék a nemzetek az Európai Bizottságot!

Századvég: ellenőrizzék a nemzetek az Európai Bizottságot!

amerika, london, párizs

Egy olyan intézmény létrehozására van szükség, amely transzparenciát teremtene az Európai Uniós intézmények működésében, és egyúttal a nemzetek ellenőrzése alá helyezné az Európai Bizottságot - javasolja a Századvég.

A humanitárius zsarolás új fejezete, avagy miért létérdek a káosz fenntartása Líbiában

A humanitárius zsarolás új fejezete, avagy miért létérdek a káosz fenntartása Líbiában

amerika, london, párizs

A migrációpárti erők óriási nyomásgyakorlásba kezdtek az elmúlt napokban, hogy rákényszerítsék az olasz kormányt a kikötők megnyitására. Ennek előszele volt a német NGO-k karácsonyi manőverezése is.

Berlin után Brüsszelben lobbizik a Magyarország lejáratásán dolgozó Soros-szervezet

Berlin után Brüsszelben lobbizik a Magyarország lejáratásán dolgozó Soros-szervezet

kétharmad

A német főváros után Brüsszelben kezdett erős lobbitevékenységbe a Magyarország lejáratásán dolgozó Liberties nevezetű Soros-szervezet, melyet korábban egy izraeli lap buktatott le.

Az új svéd kulturális miniszter egy Ozoráról szabadult rasztahajú lány

Az új svéd kulturális miniszter egy Ozoráról szabadult rasztahajú lány

amerika, london, párizs

Az új svéd kormányban a zöldpárti Amanda Lind lett a kultúráért és "demokráciáért felelős" miniszter.

Közzétette a Momentum a kampányszámláit, nincs benne köszönet

A Magyar Idők átnézte az iratokat, a lap szerint a számlák közzétételével a párt önmagát leplezte le.

Kedves férfiak, itt az új Gillette: kasztráljátok magatokat vele

Kedves férfiak, itt az új Gillette: kasztráljátok magatokat vele

piszkostizenkettő

A Gillette a továbbiakban férfiatlanul kíván tökéletes lenni, hogy megfeleljenek a píszí férfiellenes hisztériájának.

A "Tisztelt Hölgyeim és Uraim!" megszólítás már nem elég haladó Németországban

Németországban már ténylegesen is választhatja valaki a harmadik nemet, az viszont eddig kérdés volt, hogy őket hogyan szólítsák meg hivatalosan.

Az Index most épp azt sugalmazta, hogy a magyar államnak köze lehetett egy emberrabláshoz

Az Index most épp azt sugalmazta, hogy a magyar államnak köze lehetett egy emberrabláshoz

kinyílott a pitypang

Kedd este ismeretlenek elrabolták az Esterházy-hagyaték kezelőjének édesanyját a burgenlandi Kismartonban. A hír bejárta a magyar és a nemzetközi sajtót is, de az Indexnek sikerült most is felfedezni az események mögött megbúvó Orbán-szálat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére