Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Boldog születésnapot, Himnusz!

2016. január 22. 15:38

A nemzeti jelképeket nem szokás PR-szempontok alapján lecserélni, úgyhogy jó nekünk a régi.

Fotó: Wikimedia Commons

Ma ünnepeljük a magyar kultúra napját, hiszen a kéziratok tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt. Magyarországnak egészen a 19. századig nem volt kanonizált himnusza. Az azt megelőző időkben különféle néphimnuszok csendültek fel alkalomadtán, mint például a katolikusoknál a Boldogasszony Anyánk vagy a reformátusoknál a Tebenned bíztunk, elejétől fogva című zsoltár. Ezeken kívül a hatóságok által többször betiltott Rákóczi-nóta is egyfajta nemzeti összetartozást fejezett ki a Habsburg-korszakban, melynek megvolt a saját hivatalos császári himnusza.

De maradjunk a Himnusznál

A himnuszt Erkel Ferenc zenésítette meg 1844-ben, amikor Kölcsey versének megzenésítésére írtak ki pályázatot. A győztes pályaművet a Nemzeti Színház mutatta be elsőként 1844. július 2-án. Az első nyilvános, szabadtéri előadásra pedig augusztus 10-én került sor, a Széchenyi nevét viselő gőzhajó felavatásakor. Érdekesség, hogy Kölcsey művét csak 1903-ban foglalta törvénybe a magyar országgyűlés, azonban Ferenc József osztrák császár és magyar király nem szentesítette azt, így hatályba sem léphetett. A Himnuszt végül 1989-ben került bele az alkotmányba, és vált hivatalosan is a magyar nemzet himnuszává.

Az '50-es évekbeli anekdoták szerint Rákosi Mátyás megkereste Illyés Gyulát és Kodály Zoltánt, hogy egy új, optimistább, "szocialista" himnuszt alkossanak meg, ezt azonban Kodály nemes egyszerűséggel visszautasította, mondván:

minek új? Jó nekünk a régi himnusz.”

Szerencsére az ötlet le is került a napirendről, de nem Rákosi Mátyás volt az egyetlen, aki új himnuszt álmodott meg. A Gyurcsány-kormány idején a baloldali sajtó kiáltotta ki új himnusznak Geszti Péter Magyarország című szerzeményét, mivel a mostani lassú, pesszimista és siránkozó. Nemrég hasonló kritikával élt a Prezi-vezér, Árvai Péter is, aki szerint új himnusz kellene, hiszen a mostaniból csak az jön le, hogy milyen „borzasztó” meg rossz nekünk minden.

A Daily Kos című amerikai politikai blog még 2014-ben a világ legrosszabb himnuszának nevezte a magyart, mert túl sötét és depressziós. Tény, hogy a magyar himnusz nem egy diadalittas csatainduló, aminek soraiban legyőzünk mindenkit, aki erre téved, de ehhez értenünk kell a kor sajátosságait, melyben megszületett. Nem mellesleg a Himnuszt a 20. század elején még jóval pörgősebben, indulószerű ritmusban játszották, melytől még a mostani verbunkos, gyorsabb tempójú is elmarad.

Maradjunk annyiban, hogy a himnuszunk sokkal bölcsebb, mint másoké, hiszen önszemléletre tanít. Kölcsey szerzeménye a magyar nemzethez kötődik, a nemzeti jelképeket pedig nem szokás PR-szempontok alapján lecserélni.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Belgium is kiléphet az ENSZ migrációs paktumából

Belgium is kiléphet az ENSZ migrációs paktumából

amerika, london, párizs

A belga szövetségi kormány menekültügyi és migrációs államtitkársága nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagjának aláírását - közölte a Le Soir című belga napilap szerdán.

Theresa May: a brit kormány jóváhagyta a Brexit-megállapodást

A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök.

Leszavazták a migránsvízumot az EP-ben, de Soros emberei új voksolásért sírnak

Leszavazták a migránsvízumot az EP-ben, de Soros emberei új voksolásért sírnak

amerika, london, párizs

Nem lett meg az abszolút többség a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező határozatról szóló szerdai európai parlamenti (EP-) szavazáson, de a jelentéstevő új voksolást szeretne kiíratni, mivel szerinte technikai hiba történt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek a mai nap.

Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

8)8)8

Puzsér a celebizmus ellen küzdő főceleb. Ő a tét nélküli ember! A liberális médiában tenyésző nihilizmust ötvözi az előrehaladott pszichopatológiás identitászavarral.

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

fehér férfi

Cyril Ramaphose dél-afrikai elnök biztosította szerdán az Európai Parlamentet: országa földreformja nemsokára teljes mértékben alkotmányos lesz.

Újraélesztésért cserébe nemi erőszak lenne a vád

Újraélesztésért cserébe nemi erőszak lenne a vád

pszicho

A férfiak már félnek nőket újraéleszteni, mert szexuális erőszakkal vádolhatják meg őket.

Igazságos ez így?

Igazságos ez így?

piszkostizenkettő

A kultúrrendőr - Pozsonyi (b)irodalma 5.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére