Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Biztosan Tillerson lesz az USA új külügyminisztere

2016. december 13. 15:28

WASHINGTON, 15:28

Donald Trump megválasztott amerikai elnök külügyminisztere az üzleti világ egyik legismertebb és legelismertebb arca.

Trump Rex Tillersont fogja jelölni a külügyminiszteri posztra. Az ExxonMobil energiaipari óriás vezérigazgatója a miniszteri poszt mellett egyben a Nemzetbiztonsági Tanács tagja is lesz.

Fotó: AFP

A jelölés tényét kedden jelentették be, azóta Trump hivatalos Twitter-csatornáján is megjelent az információ.

Rex Tillerson

segíteni fog megfordítani az elmúlt évek téves külpolitikáját, amelyek megrendítették Amerika biztonságát és a világban betöltött helyét. Rex Tillerson karrierje maga a megtestesült amerikai álom. Kemény munka, elkötelezettség és okosan megkötött egyezségek egészen az ExxonMobil vezérigazgatói székéig repítették, amely a világ egyik legnagyobb és legtekintélyesebb cége"

– áll a közleményben.

A külügyminiszteri szék a legrangosabb a miniszteri tárcák közül. Az USA külügyminisztere a negyedik az utódlási sorrendben. Ez abban az esetben fontos, amennyiben az elnök nem tudja tovább ellátni teendőit. A hivatalos sorrend: az alelnök, a kongresszus elnöke, a szenátus elnöke és utána a kabinet tagjai, amely lista a külügyminiszterrel kezdődik.

Tillersont egyébként több nagy név is támogatta, így Condoleezza Rice és James Baker korábbi külügyminiszterek. Az erős hátszél tehát jól jött a vezérigazgatónak.

Tillerson nézetei érdekesek, és egynéhány helyen nem vágnak egybe Trump elképzeléseivel. A globális felmelegedés kapcsán kijelentette, hogy az emberiség is felelős a klímaváltozásért, azonban ennek pontos mértéke szerinte ismeretlen. Nem meglepő módon azt is kijelentette, hogy a világ kénytelen lesz továbbra is használni a fosszilis energiahordozókat, akár akarja, akár nem. A transzatlanti kereskedelmi megállapodás (TTIP) kapcsán korábban már hangoztatta azon nézetét, hogy támogatja azt, míg Trumpnak nem igazán a szíve csücske a megállapodás.

Tillerson David Petraeus volt CIA-főnök, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester és Mitt Romney republikánus exelnökjelölt elől halászta el a külügyminiszteri bársonyszéket.

(RT)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Példaértékű barátság: érkezik a Lengyel-Magyar Együttműködés Intézete

Példaértékű barátság: érkezik a Lengyel-Magyar Együttműködés Intézete

amerika, london, párizs

A lengyel kormány jóváhagyta kedden a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének létrehozásáról szóló törvénytervezetet - közölte Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnökségi hivatal vezetője.

Több mint százezren akartak átjutni Calais-nál

A hivatalos adatok szerint 117 ezren próbáltak meg átjutni Nagy-Britanniába a franciaországi Calais-n keresztül. Az illegális bevándorlók többsége botokkal és vascsövekkel felfegyverkezve támadta meg a furgonokat és kamionokat, hogy a csomagtérben elrejtőzve jussanak át a határon a szigetországba.

Soros civil szervezetei több millió dollárt kaptak a macedón választások befolyásolására

Soros civil szervezetei több millió dollárt kaptak a macedón választások befolyásolására

amerika, london, párizs

A Judicial Watch konzervatív jogvédő alapítvány az amerikai kormányzat beperlésével szerzett információt a Soros-szervezetekről, amelyek tevékenységükkel a macedón és az albán belpolitikát akarták befolyásolni - mondta a szervezet igazgatója kedden az M1 aktuális csatornának adott interjúban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Kedden beindult a Soros-hálózat lejáratógépezete, Brüsszelről pedig kiderült, hogy még mindig az európai terrorizmus fővárosa. A nap legfontosabb hírei.

Három óriásplakát Ebbing határában - egy zseniális film a bosszú természetéről

Három óriásplakát Ebbing határában - egy zseniális film a bosszú természetéről

szabad vasárnap

A Három óriásplakát Ebbing határában című film egy vicces és érzelmes dráma egy igazságra, vagyis inkább bosszúra szomjazó anyáról. Ez a film mindenképpen az év legjobb alkotásai között lesz számon tartva, a pazar alakítások, a remekbe szabott rendezés és a fordulatos történet miatt is. Kritika minimális spoilerrel.

A német nők 58 százaléka szerint Németország nem biztonságos a számukra

Egy, a Bild számára készült friss felmérésből az derül ki, hogy a német nők 58%-a most kevésbé érzi magát biztonságban, mint néhány évvel korábban.

Soros Györgyöt szerette volna fényezni a Financial Times

Soros Györgyöt szerette volna fényezni a Financial Times

amerika, london, párizs

Soros Györgyről és tevékenységének megítéléséről közölt egy nagyobb írást keddi nyomtatott kiadásában a Financial Times. A londoni lap megszólaltatta Kovács Zoltán magyar kormányszóvivőt, valamint Eli Hazant, a Likud izraeli kormánypárt külkapcsolatokért felelős igazgatóját is, akik szerint Soros a választások megnyerése nélkül akarja az egyes országokban a politikai akaratát érvényesíteni.

Éljen: meg is alakult az EU "fake news-ellenes" alakulata

Éljen: meg is alakult az EU "fake news-ellenes" alakulata

amerika, london, párizs

Az Európai Bizottság a napokban nyilvánosságra hozta azon nevek listáját, akik a "fake news" ellen vennék fel a versenyt. Van azonban néhány probléma a projekttel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére