Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Biztosan Tillerson lesz az USA új külügyminisztere

2016. december 13. 15:28

WASHINGTON, 15:28

Donald Trump megválasztott amerikai elnök külügyminisztere az üzleti világ egyik legismertebb és legelismertebb arca.

Trump Rex Tillersont fogja jelölni a külügyminiszteri posztra. Az ExxonMobil energiaipari óriás vezérigazgatója a miniszteri poszt mellett egyben a Nemzetbiztonsági Tanács tagja is lesz.

Fotó: AFP

A jelölés tényét kedden jelentették be, azóta Trump hivatalos Twitter-csatornáján is megjelent az információ.

Rex Tillerson

segíteni fog megfordítani az elmúlt évek téves külpolitikáját, amelyek megrendítették Amerika biztonságát és a világban betöltött helyét. Rex Tillerson karrierje maga a megtestesült amerikai álom. Kemény munka, elkötelezettség és okosan megkötött egyezségek egészen az ExxonMobil vezérigazgatói székéig repítették, amely a világ egyik legnagyobb és legtekintélyesebb cége"

– áll a közleményben.

A külügyminiszteri szék a legrangosabb a miniszteri tárcák közül. Az USA külügyminisztere a negyedik az utódlási sorrendben. Ez abban az esetben fontos, amennyiben az elnök nem tudja tovább ellátni teendőit. A hivatalos sorrend: az alelnök, a kongresszus elnöke, a szenátus elnöke és utána a kabinet tagjai, amely lista a külügyminiszterrel kezdődik.

Tillersont egyébként több nagy név is támogatta, így Condoleezza Rice és James Baker korábbi külügyminiszterek. Az erős hátszél tehát jól jött a vezérigazgatónak.

Tillerson nézetei érdekesek, és egynéhány helyen nem vágnak egybe Trump elképzeléseivel. A globális felmelegedés kapcsán kijelentette, hogy az emberiség is felelős a klímaváltozásért, azonban ennek pontos mértéke szerinte ismeretlen. Nem meglepő módon azt is kijelentette, hogy a világ kénytelen lesz továbbra is használni a fosszilis energiahordozókat, akár akarja, akár nem. A transzatlanti kereskedelmi megállapodás (TTIP) kapcsán korábban már hangoztatta azon nézetét, hogy támogatja azt, míg Trumpnak nem igazán a szíve csücske a megállapodás.

Tillerson David Petraeus volt CIA-főnök, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester és Mitt Romney republikánus exelnökjelölt elől halászta el a külügyminiszteri bársonyszéket.

(RT)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Kincs, ami nincs: eltűnt a szlovák nemzeti kincs aranytárgyainak egy része

Kincs, ami nincs: eltűnt a szlovák nemzeti kincs aranytárgyainak egy része

amerika, london, párizs

Eltűnt a legrégebbi szlovák kulturális intézmény, a Matica Slovenská alapítványa által felügyelt nemzeti kincs aranytárgyainak egy része, a keletkezett kárt egyelőre nem számszerűsítették - számolt be a szlovák sajtó az intézmény közlésére hivatkozva. Egyelőre nincs hír arról, hogy pontosan mi és milyen értékben tűnt el annak az országnak a kincsei közül, amely szerint Szvatopluk és Csák Máté is szlovák király volt.

Egy bomba miatt kellett kiüríteni egy berlini mekit

Csütörtök délelőtt bombát találtak egy berlini gyorsétteremben, amit ki is kellett üríteni. A hatóságok két óra alatt fejezték be a munkát.

A Jobbik újabb blöffje, most államfőt buktatnának

A Jobbik újabb blöffje, most államfőt buktatnának

piszkostizenkettő

Vona Gábor pártelnök közölte, hogy megfosztási eljárást kezdeményez az államfő ellen a Jobbik, ha Áder János aláírja a plakáttörvényt. Mivel e tekintetben a demokratikus út gyakorlatilag járhatatlan számukra, marad a jól bevált erőszak, az "úgy nyakon b888lak, hogy leszáll a fejed" attitűd. Eközben a Tett és Védelem Alapítvány szerint sikertelen volt a párt cukikampánya, zajlik a "taktikai képmutatás".

Elsöprő erejű gazdasági és diplomáciai hullám várható Amerikától - a mi előnyünkre

Elsöprő erejű gazdasági és diplomáciai hullám várható Amerikától - a mi előnyünkre

közeleg a tél

Eric Stewart, az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács (US-Hungary Business Council) elnöke egy friss bejegyzésében kérte tőlünk - magyaroktól -, hogy várjuk meg, míg a helyükre kerülnek Trump adminisztrációjában az "új elemek", ugyanis attól kezdve, nem lesz megállás: meg fogja mindkét nemzetet csapni az együttműködésükből fakadó gazdasági és politikai prosperáció hulláma.

Az EU állampolgárai egyöntetűen erős határvédelmet szeretnének

Az EU állampolgárai egyöntetűen erős határvédelmet szeretnének

közeleg a tél

Az emberek Európa-szerte hatékonyabb határvédelmet szeretnének, valamint az uniós állampolgárok szerint az EU késve reagált az utóbbi évek legsúlyosabb politikai és gazdasági válságaira - derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb, a 28 EU-tagállamban végzett felméréséből.

Kiálltak Orbán Viktor mellett a New York-i zsidók

Kiálltak Orbán Viktor mellett a New York-i zsidók

közeleg a tél

Az amerikai város ortodox zsidó közössége megvédte a magyar miniszterelnököt egy másik zsidó szervezettel szemben.

Döbbenetes vallomás: így engedték elmenekülni az amerikaiak az ISIS vezetőjét

Döbbenetes vallomás: így engedték elmenekülni az amerikaiak az ISIS vezetőjét

amerika, london, párizs

Nem mindennapi amerikai katonai leirat látott napvilágot, melyet a többek között Afganisztánt és Irakot is megjárt, ottani különleges egységek volt drónszakértője, Brett Velicovich jegyez.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére