Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Bizonytalansághoz vezet a japán császár lemondása

2016. augusztus 8. 13:58

TOKIÓ, 13:58

A japán császár hétfői televíziós beszédében azt állította, hogy egészségügyi állapotából kifolyólag már nem tudja maradéktalanul ellátni az uralkodói feladatokat. A törvényhozóknak ezért olyan jogszabályt kell alkotniuk, amely zökkenőmentesen biztosítja az utódlást.

Akihito császár előzetesen felvett beszédét hétfőn adták le a japán televíziók. A beszédben elhangzott, hogy a császár korából és egészségi állapotából adódóan már nem tudja ellátni a kötelezettségeit.

kihito császár

Fotó: AFP

Attól tartok, hogy a japán állam megtestesítőjeként túl nehézzé vált számomra kötelezettségeim teljesítése."

– fogalmazott a beszédben Akihito.

A japán nyilvánosság számára egyértelműnek tűnik, hogy ezzel a beszéddel a császár bejelentette lemondási szándékát. Ilyesmire nem volt példa az elmúlt kétszáz évben. 

A lemondás számos kérdést vet fel a törvényhozás számára, mivel a japán alkotmányban nem található olyan rendelkezés, amely ilyen esetre vonatkozna. Japánban a császár "az állam megtestesítője és személye kifejezi a nemzet egységét" – áll az alkotmányban.

Az alaptörvény szerint a császár helyét átveheti egy régens, amennyiben képtelen ellátni a hivatallal járó feladatokat. Ezt azonban Akihito nem szeretné.

Még egy ilyen esetben sem változna meg az a tény, hogy a császárnak haláláig hivatalában kellene maradnia és eközben nem tudná megfelelően ellátni a feladatait."

– fogalmazott Akihito a beszédben a The Japan Times szerint.

Abe Shinzo miniszterelnök elmondta, hogy megvizsgálják a kormány jogi lehetőségeit.

Komolyan megfontoljuk a császár néphez intézett kérését. Számba véve az uralkodó teendőit, korát és a hivatallal járó kötelezettségeit, meg kell vizsgálnunk minden lehetséges eshetőséget."

– mondta a miniszterelnök.

Habár a császár nagyon kedvelt Japánban, a közvélemény túlnyomó többsége megérti az uralkodó érveit és támogatja a lemondását. A Kyodo hírügynökség által megrendelt felmérés szerint a japánok 85.7 százaléka mondja azt, hogy teljesítsék az uralkodó kívánságát, míg 10,8 százalék azt szeretné, ha minden maradna a régiben.

A megkérdezettek 90 százaléka szerint Akihito császárnak túl sok hivatalos kötelezettsége és feladata van.

Japán a világ legősibb monarchiája, a császárok mintegy 2600 éve uralkodnak. A japán császár az ázsiai szigetország hivatalos vallásának – a sintóizmusnak – is a főpapja. Akihito 1989-ben lépett trónra.

(DW)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Mióta Sadiq Khan vezeti Londont, az erőszak a mindennapok része lett

A brit közlekedési rendőrség legfrissebb adatai szerint a londoni metróban elkövetett bűncselekmények száma 43 százalékkal ugrott meg az elmúlt három évben, mióta a város vezetését Sadiq Khan vette át.

Már vádat is emeltek Macron korábbi testőre ellen

Már vádat is emeltek Macron korábbi testőre ellen

amerika, london, párizs

Alexandre Benalla ellen azután kezdett nyomozni az ügyészség, miután kiderült, hogy luxuskörülmények között, diplomata-útlevéllel utazgatott.

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

szabad vasárnap

A Sebezhetetlen és a Széttörve folytatásaként M. Night Shyamalan univerzumának újabb fejezetéhez érkeztünk. Van az a hollywoodi legenda, hogy Shyamalan minden nagyon jó filmjére jut egy igazán rossz. A legenda sajnos ismét igaznak bizonyult, az Üveg ugyanis nem lett más, mint egy darabokra tört álom.

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

amerika, london, párizs

Megközelíti a 36 százalékot a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga támogatottsága egy szombaton közölt közvélemény-kutatás szerint, amelynek eredménye a Liga egyeduralmát mutatja ki az országban négy hónappal az európai parlamenti választások előtt.

A téves párhuzam

A téves párhuzam

kétharmad

A mostani tüntetéssorozat miatt a balliberális médiumok, illetve politikum egyre gyakrabban emlegeti 2006-ot. A két esemény között párhuzamot vonni nemcsak téves, veszélyes, hanem nettó butaság - erre világított rá az Echo TV Informátor című műsora.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Az "Árnyékszékkormány"

Megtámadták a tüntetők az Echo TV stábját

Az Echo TV kollégái kint vannak a budapesti demonstráción, többen az operatőrre támadtak. A rendőröknek kellett közbeavatkozniuk.

Az Index fake news gyár megint hírt hamisított: most éppen Székesfehérvárról

A tények és a valóság egyáltalán nem érdekli a ballib álhírgyártó médiumokat. A minden áron az ellenzéket propagálni akaró nagy igyekezetében az Index most épp a valójában történteknek az ellenkezőjét közölte a Székesfehérvár pénteki közgyűléséről megírt álhírében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére