Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Bizonytalansághoz vezet a japán császár lemondása

2016. augusztus 8. 13:58

TOKIÓ, 13:58

A japán császár hétfői televíziós beszédében azt állította, hogy egészségügyi állapotából kifolyólag már nem tudja maradéktalanul ellátni az uralkodói feladatokat. A törvényhozóknak ezért olyan jogszabályt kell alkotniuk, amely zökkenőmentesen biztosítja az utódlást.

Akihito császár előzetesen felvett beszédét hétfőn adták le a japán televíziók. A beszédben elhangzott, hogy a császár korából és egészségi állapotából adódóan már nem tudja ellátni a kötelezettségeit.

kihito császár

Fotó: AFP

Attól tartok, hogy a japán állam megtestesítőjeként túl nehézzé vált számomra kötelezettségeim teljesítése."

– fogalmazott a beszédben Akihito.

A japán nyilvánosság számára egyértelműnek tűnik, hogy ezzel a beszéddel a császár bejelentette lemondási szándékát. Ilyesmire nem volt példa az elmúlt kétszáz évben. 

A lemondás számos kérdést vet fel a törvényhozás számára, mivel a japán alkotmányban nem található olyan rendelkezés, amely ilyen esetre vonatkozna. Japánban a császár "az állam megtestesítője és személye kifejezi a nemzet egységét" – áll az alkotmányban.

Az alaptörvény szerint a császár helyét átveheti egy régens, amennyiben képtelen ellátni a hivatallal járó feladatokat. Ezt azonban Akihito nem szeretné.

Még egy ilyen esetben sem változna meg az a tény, hogy a császárnak haláláig hivatalában kellene maradnia és eközben nem tudná megfelelően ellátni a feladatait."

– fogalmazott Akihito a beszédben a The Japan Times szerint.

Abe Shinzo miniszterelnök elmondta, hogy megvizsgálják a kormány jogi lehetőségeit.

Komolyan megfontoljuk a császár néphez intézett kérését. Számba véve az uralkodó teendőit, korát és a hivatallal járó kötelezettségeit, meg kell vizsgálnunk minden lehetséges eshetőséget."

– mondta a miniszterelnök.

Habár a császár nagyon kedvelt Japánban, a közvélemény túlnyomó többsége megérti az uralkodó érveit és támogatja a lemondását. A Kyodo hírügynökség által megrendelt felmérés szerint a japánok 85.7 százaléka mondja azt, hogy teljesítsék az uralkodó kívánságát, míg 10,8 százalék azt szeretné, ha minden maradna a régiben.

A megkérdezettek 90 százaléka szerint Akihito császárnak túl sok hivatalos kötelezettsége és feladata van.

Japán a világ legősibb monarchiája, a császárok mintegy 2600 éve uralkodnak. A japán császár az ázsiai szigetország hivatalos vallásának – a sintóizmusnak – is a főpapja. Akihito 1989-ben lépett trónra.

(DW)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Észtországot is megosztja az ENSZ migrációs paktuma

A baloldali külügyminiszter támogatja, a jobboldali ellenzék aláírásokat gyűjt ellene. A bolgárok kilépnek.

Salvini: elegem van a szarakodásból

Salvini: elegem van a szarakodásból

amerika, london, párizs

Egyre fokozódik a vita az olasz, a máltai és a francia hatóságok között a migráció kérdésében. Matteo Salvini hangot is adott felháborodásának.

Őszintén a hajléktalanokról

Őszintén a hajléktalanokról

piszkostizenkettő

Volt egy nekem egy barátom, aki mérhetetlenül sokat ivott. Egyszer megmondtam neki, hogy ne igyon annyit, mert nem lesz ennek jó vége, teljesen leépül, elveszíti a maradék kapcsolatait, a munkáját, végül az életét is. Igazad van - sóhajtott az én barátom, és mintha egyet is értett volna velem. Aztán másnap ugyanott folytatta, ahol abbahagyta.

Fekete-Győr András nem mert az ukrán és román barátaival a kisebbségi magyarok helyzetéről beszélni

Fekete-Győr András amerikai kiképzése során egy ukrán politikussal meg egy román "civillel" találkozott, akikkel nem mert a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről beszélni, mert érezte, hogy érzékeny a téma, amivel megsértené a román és az ukrán kollégáinak a lelkivilágát.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

censored

Ismét lesújtott a Facebook-diktatúra az egyik három nyolcas aloldalra. Megadja Gábor 888-as publicista Facebook-oldalát indoklás nélkül szedte le a Zuckerberg-kommandó. UPDATE: Gellértet három napra kitiltotta a Facebook, mert oldalán megosztotta, hogy cenzúrázták Megadját.

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

hajrá, magyarok!

Ismét magyar meccsel, újra a harmadosztállyal folytatódik a Pörge szurkol!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére