Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Bizonytalansághoz vezet a japán császár lemondása

2016. augusztus 8. 13:58

TOKIÓ, 13:58

A japán császár hétfői televíziós beszédében azt állította, hogy egészségügyi állapotából kifolyólag már nem tudja maradéktalanul ellátni az uralkodói feladatokat. A törvényhozóknak ezért olyan jogszabályt kell alkotniuk, amely zökkenőmentesen biztosítja az utódlást.

Akihito császár előzetesen felvett beszédét hétfőn adták le a japán televíziók. A beszédben elhangzott, hogy a császár korából és egészségi állapotából adódóan már nem tudja ellátni a kötelezettségeit.

kihito császár

Fotó: AFP

Attól tartok, hogy a japán állam megtestesítőjeként túl nehézzé vált számomra kötelezettségeim teljesítése."

– fogalmazott a beszédben Akihito.

A japán nyilvánosság számára egyértelműnek tűnik, hogy ezzel a beszéddel a császár bejelentette lemondási szándékát. Ilyesmire nem volt példa az elmúlt kétszáz évben. 

A lemondás számos kérdést vet fel a törvényhozás számára, mivel a japán alkotmányban nem található olyan rendelkezés, amely ilyen esetre vonatkozna. Japánban a császár "az állam megtestesítője és személye kifejezi a nemzet egységét" – áll az alkotmányban.

Az alaptörvény szerint a császár helyét átveheti egy régens, amennyiben képtelen ellátni a hivatallal járó feladatokat. Ezt azonban Akihito nem szeretné.

Még egy ilyen esetben sem változna meg az a tény, hogy a császárnak haláláig hivatalában kellene maradnia és eközben nem tudná megfelelően ellátni a feladatait."

– fogalmazott Akihito a beszédben a The Japan Times szerint.

Abe Shinzo miniszterelnök elmondta, hogy megvizsgálják a kormány jogi lehetőségeit.

Komolyan megfontoljuk a császár néphez intézett kérését. Számba véve az uralkodó teendőit, korát és a hivatallal járó kötelezettségeit, meg kell vizsgálnunk minden lehetséges eshetőséget."

– mondta a miniszterelnök.

Habár a császár nagyon kedvelt Japánban, a közvélemény túlnyomó többsége megérti az uralkodó érveit és támogatja a lemondását. A Kyodo hírügynökség által megrendelt felmérés szerint a japánok 85.7 százaléka mondja azt, hogy teljesítsék az uralkodó kívánságát, míg 10,8 százalék azt szeretné, ha minden maradna a régiben.

A megkérdezettek 90 százaléka szerint Akihito császárnak túl sok hivatalos kötelezettsége és feladata van.

Japán a világ legősibb monarchiája, a császárok mintegy 2600 éve uralkodnak. A japán császár az ázsiai szigetország hivatalos vallásának – a sintóizmusnak – is a főpapja. Akihito 1989-ben lépett trónra.

(DW)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Dzsudzsák, az antipéldakép

Dzsudzsák, az antipéldakép

hajrá, magyarok!

Dzsudzsák Balázs az Egyesült Arab Emírségekben folytatja pályafutását, és az Al-Ittihad Kalba labdarúgója lesz. Ezzel a lépésével megkoronázta "nagyszerű" pályafutását. Vélemény.

A bevándorlásellenes svéd párt kormányzó erővé válhat

A választásokon második legerősebb parlamenti erővé váló Mérsékelt Párt politikusai egyáltalán nem zárkóznak el attól, hogy együttműködjenek a kormányzás érdekében a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal.

Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

amerika, london, párizs

A románoknak nem tetszik, hogy a székelyudvarhelyi iskola tanulói június 4-én felrajzolták Nagy-Magyarországot az udvarra.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

amerika, london, párizs

A libsik ezúttal egy viccnek szánt kép miatt kiáltanak rasszizmust és sírják tele a közösségi médiát. A bűnt megint Ausztrália földjén követték el.

Orbán: Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni

Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Salzburgban.

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

kétharmad

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam-, illetve kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére