Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Bizonyítható, hogy földön kívüli eredetű lehet bolygónkon az élet?

2017. december 13. 13:58

Kanadai tudósoknak sikerült az űrbéli zord körülményekkel megegyező környezetben olyan kémiai reakciókat beindítaniuk, amelyek végbemenetele a földi élet alapjául szolgáló mikroorganizmusok felépüléshez szükséges anyagokat hozott létre. A tudósok így bizonyíthatónak vélik, hogy 4 milliárd évvel ezelőtt az űrből érkezve is kialakulhatott a Földön az élet.

A Journal of Chemical Physics című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint lehetséges, hogy az őskorban űrből érkezhetett az élet a Földre. 

Ezt az elméletet egy kanadai tudományos vizsgálat kísérletei támasztják alá. A Sherbrooke Egyetem kutatói egy olyan szimulált térbeli környezetet hoztak létre, amelyben metánt és oxigént tartalmazó vékony vízelvezetőket elektronsugarakkal sugároztak be – hasonlóan az űrben lévő tárgyakhoz.

A folyamat során egy olyan kémiai reakció ment végbe, amely eredményeként kis mennyiségű szerves vegyi anyag jött létre, csakúgy mint az űrbéli jeges környezetben.

A kanadai tudósok a kísérletüket az űrrel – a hideg hőmérsékletben és a vákuum tekintetében is – teljesen azonos körülmények között végezték el, olyan jég formájában vizet is tartalmazó környezetet teremtve, mint ami a világűrben, az aszteroidákon, az üstökösökön és holdakon található. 

Az űrbéli körülmények között végbement kémiai reakciók során létrejött új molekulák közé tartozik az etanol, az ecetsav, az acetilének, a formaldehid és az etán, amelyek közül több is kulcsfontosságú molekuláris építőeleme a korai élőlényeknek, a mikroorganizmusoknak.

A tudomány mai állása szerint az élet első formái a Földön nagyjából 4 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg, és olyan molekuláris elemekből keletkeztek, mint amelyekről most az derült ki, hogy űrbéli körülmények (hideg és vákuum) között is létrejöhetnek.

Ez alapján a kutatók úgy gondolják: egyáltalán nem megalapozatlan azt állítani, a földi élet eredete földön kívüli is lehet.

A Nemzetközi Űrállomás külső felületére korábban kísérleti jelleggel elhelyezett földi eredetű mikroorganizmusok közül több is képes volt a túlélésre az űr hidegében és a vákuumában egyaránt. A kísérletek szerint a vákuum, illetve a gravitáció hiánya a mikroorganizmusokra nem várt hatásokat gyakorolnak. Az E. coli baktérium ellen például a Földön hatásos antibiotikumok az űrben hatástalanná válnak. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A migránsok egy újfajta tuberkulózis kórokozót hoztak Európába

A migránsok egy újfajta tuberkulózis kórokozót hoztak Európába

amerika, london, párizs

Menekültek révén, egy líbiai táborból érkezhetett Európába a tuberkulózis (tbc) kórokozójának egy korábban ismeretlen, gyógyszerekkel szemben ellenálló fajtája - írta a Die Welt című német lap szerdán.

Újratárgyalják a migránskérdést a franciák és az angolok

Újratárgyalják a migránskérdést a franciák és az angolok

amerika, london, párizs

A francia elnöki hivatal szerdán jelentette be, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Theresa May brit miniszterelnök egy új határőrizeti szerződést jelent be a Nagy-Britanniába átjutni próbáló migránsok kezelésére vonatkozó Le Touquet-megállapodás kiegészítésére.

Merkel és Kurz nagyon másképp látják a migránskvóta kérdéskörét

A német és az osztrák kormány nem ért egyet a migránsok EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyében, de mindketten fontosnak ítélik meg a határvédelmet és a migránsok helyben, hazájuk közelében történő támogatását.

Zseniális videó: 60 különböző gendert köszöntött egy német politikus

A megszámlálhatatlanul sok nemi identitással rendelkező liberális mikroközösséget egy német politikus alázta porig.

Újabb középületet rongált meg Gulyás Márton

Soros kedvenc provokátora az embereivel együtt narancssárga festékkel öntötte le az Állami Számvevőszék épületét.

Jön a Stop Soros!

Jön a Stop Soros!

közeleg a tél

Törvényjavaslattal lépne fel a kormány az illegális bevándorlás ellen. A nemzeti konzultáció eredményével összhangban, a magyarok akaratának megfelelően készül a tervezet - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a kormányülés szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére