Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
century-on
 
 
 
 

Bizonyítható, hogy földön kívüli eredetű lehet bolygónkon az élet?

2017. december 13. 13:58

Kanadai tudósoknak sikerült az űrbéli zord körülményekkel megegyező környezetben olyan kémiai reakciókat beindítaniuk, amelyek végbemenetele a földi élet alapjául szolgáló mikroorganizmusok felépüléshez szükséges anyagokat hozott létre. A tudósok így bizonyíthatónak vélik, hogy 4 milliárd évvel ezelőtt az űrből érkezve is kialakulhatott a Földön az élet.

A Journal of Chemical Physics című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint lehetséges, hogy az őskorban űrből érkezhetett az élet a Földre. 

Ezt az elméletet egy kanadai tudományos vizsgálat kísérletei támasztják alá. A Sherbrooke Egyetem kutatói egy olyan szimulált térbeli környezetet hoztak létre, amelyben metánt és oxigént tartalmazó vékony vízelvezetőket elektronsugarakkal sugároztak be – hasonlóan az űrben lévő tárgyakhoz.

A folyamat során egy olyan kémiai reakció ment végbe, amely eredményeként kis mennyiségű szerves vegyi anyag jött létre, csakúgy mint az űrbéli jeges környezetben.

A kanadai tudósok a kísérletüket az űrrel – a hideg hőmérsékletben és a vákuum tekintetében is – teljesen azonos körülmények között végezték el, olyan jég formájában vizet is tartalmazó környezetet teremtve, mint ami a világűrben, az aszteroidákon, az üstökösökön és holdakon található. 

Az űrbéli körülmények között végbement kémiai reakciók során létrejött új molekulák közé tartozik az etanol, az ecetsav, az acetilének, a formaldehid és az etán, amelyek közül több is kulcsfontosságú molekuláris építőeleme a korai élőlényeknek, a mikroorganizmusoknak.

A tudomány mai állása szerint az élet első formái a Földön nagyjából 4 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg, és olyan molekuláris elemekből keletkeztek, mint amelyekről most az derült ki, hogy űrbéli körülmények (hideg és vákuum) között is létrejöhetnek.

Ez alapján a kutatók úgy gondolják: egyáltalán nem megalapozatlan azt állítani, a földi élet eredete földön kívüli is lehet.

A Nemzetközi Űrállomás külső felületére korábban kísérleti jelleggel elhelyezett földi eredetű mikroorganizmusok közül több is képes volt a túlélésre az űr hidegében és a vákuumában egyaránt. A kísérletek szerint a vákuum, illetve a gravitáció hiánya a mikroorganizmusokra nem várt hatásokat gyakorolnak. Az E. coli baktérium ellen például a Földön hatásos antibiotikumok az űrben hatástalanná válnak. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Angela Merkel a kínai elnökkel egyeztetett

Kölcsönös látogatásokról és országaik stratégiai együttműködésének elmélyítéséről egyezett meg Angela Merkel német kancellár és Hszi Csin-ping kínai elnök szombati telefonbeszélgetésük során - közölte Steffen Seibert, a berlini kancellári hivatal szóvivője.

Kövér: az ellenzéki káoszkoalíció bevándorlóországgá alakítaná Magyarországot

Kövér: az ellenzéki káoszkoalíció bevándorlóországgá alakítaná Magyarországot

spring is coming

Kövér László szerint a magyar nemzet és Európa érdeke is az, hogy Magyarország jelenlegi kormánya folytatni tudja munkáját az áprilisi parlamenti választások után.

Németországban és Belgiumban is afgán migránsok gyilkoltak a héten

Németországban és Belgiumban is afgán migránsok gyilkoltak a héten

amerika, london, párizs

Mindketten a saját barátnőjüket késelték halálra, az egyik áldozat mindössze 17 éves volt.

Újabb magyar szólalt meg a svédországi helyzetről

Újabb magyar szólalt meg a svédországi helyzetről

spring is coming

Egy, a 70-es években Göteborgba kivándorolt magyar férfi szerint a svéd kormány azért engedi be "orrvérzésig" a bevándorlókat, mert szavazatokat vár tőlük.

Nagyot égett Volner a jobbikos fórumon

Nagyot égett Volner a jobbikos fórumon

spring is coming

Vasárnap Nagykőrösön tartott kampányrendezvényt a Jobbik, de az előadásra szinte senki sem volt kíváncsi.

Megkéselte tanárát egy 7 éves diák Németországban

Már korábban is sok baj volt vele, de a hatóságok nem tettek semmit.

Orbán Viktor is üzent a rendkívüli hóhelyzet miatt

A miniszterelnök a rendkívülinek számító időjárási helyzet miatt ellátogatott az operatív törzs budapesti központjába, melyről egy videó is felkerült a Facebook-oldalára.

Egyre több magányos farkast küld az Iszlám Állam Európába

Egyre több magányos farkast küld az Iszlám Állam Európába

amerika, london, párizs

Az Iszlám Állam nem állt le, bár egyre több területet vesztenek el, egyes embereket még mindig könnyen tudnak mozgósítani szerte Európában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére