Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
century-on
 
 
 
 

Bizonyítást nyert, hogy az unikornisok tényleg léteztek

2018. január 2. 17:38

Egy kazahsztáni lelet azt bizonyítja, hogy a szibériai unikornis nem halt ki 350 ezer évvel ezelőtt. A most megtalált 30 ezer éves óriás egyszarvú lelet alapján biztosan állítható, hogy az európai népek kultúráinak legendáiban és mítoszaiban szereplő unikornis alakja egy valaha ténylegesen látott különleges állatnak az emlékét őrizte meg.

A tudósok évtizedeken át úgy gondolták, hogy a félig lónak és félig rinocérosznak kinéző szibériai egyszarvú emlősfaja 350 ezer évvel ezelőtt kihalt.

A Kazahsztánban 2016-ban megtalált lelet azonban teljesen átírta az európai egyszarvúakkal kapcsolatos tudományos ismereteket, mivel ez alapján az derült ki, hogy – a több szempontból is hihetetlenül különleges – unikornisteremtmények 29 ezer évvel ezelőtt még éltek Európában.

A hatalmas szarvát a homlokán hordozó szibériai egyszarvú, az Elasmotherium sibiricum, megjelenését és méreteit tekintve olyan bozontos és hatalmas volt, mint a mai, Afrikában élő modern orrszarvúak.

A rekonstrukciók alapján egy kifejlett szibériai egyszarvú 2 méter magas, 4,5 méter hosszú és körülbelül 4 tonna súlyú lehetett.

Elasmotherium sibiricum

Ezekkel a paraméterekkel a füvet legelő egyszarvú egyértelműen közelebb állt a gyapjas mamut méretéhez, mint a lovakéhoz. 

Az egyik utolsó szibériai egyszarvú koponyáját a kazahsztáni Pavlodar régiójában a Tomszki Állami Egyetem kutatói találták meg.

Unikornis egy római kori mozaikon

Az egyszarvú (lat. Unicornis, gör. monocerosz) egy olyan lóalakú mitikus állat, amelynek lófeje, fehér lóteste, őzlába és oroszlánfarka van, homloka közepén egyenes, hegyes szarvval. Hazájának Indiát vagy Afrikát tartják. Már az ókori íróknál is feltűnt, például Arisztotelész, Plinius és Aelianus műveiben. Egyes utazók, például Katte, Rüppell, Fresnel Müller, akik Fokföldről és mások, akik Numíbia irányából haladtak előre Afrika belsejében, állítólag egyszarvút ábrázoló sziklarajzokat találtak. Ókori eredetű hiedelmek szerint az egyszarvú szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti, és az állatot csak úgy lehet elfogni, ha egy szűz leányt ültetnek le útjába, az előtt letérdel, és ölébe hajtja a fejét. Különösen a középkorból maradt fenn sok ábrázolás. Kedvelt volt címerállatként. A szűziességnek vagy Szent Jusztinának volt a jelképe. Még a 18. században is gyakran megjelent az egyszarvú alakja a patikák ajtaján. Az egyszarvú alakja, az unikornis mitikus, varázslatos képességei miatt számos mai mesében is szerepel. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Mélyrepülésben van Soros korábbi elnökjelöltje

Mélyrepülésben van Soros korábbi elnökjelöltje

amerika, london, párizs

Hillary Clinton népszerűsége továbbra is mélyrepülésben van, több mint 15 százalékot vesztett a másfél évvel ezelőtti elnökválasztás óta.

Szíria miatt ülnek össze az oroszok a NATO-val

Az azerbajdzsáni Bakuban találkozik csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Curtis Scaparrotti, a NATO európai erőinek főparancsnoka, hogy megvitassa a szíriai helyzetet.

Ha férfi vagy, rád nem vonatkozik a #MeToo

Ha férfi vagy, rád nem vonatkozik a #MeToo

bulvár

A szexuálisan bántalmazottak és megerőszakoltak védelmében indított MeToo-kampányról kiderült, hogy igenis válogat az áldozatok között, hiszen csak a nőket védelmezi. Hiába él rengeteg olyan férfi is a Földön, akiket bántalmaztak, a többségük úgy érzi, cserben hagyták őket, ezért kampányt indítanak a MeToo ellen.

Egyre több városnak van elege a liberális Kalifornia migránssimogatásából

Egyre több városnak van elege a liberális Kalifornia migránssimogatásából

amerika, london, párizs

Kalifornia a Trump-ellenes "harc" zászlóvivőjeként aposztrofálta magát, ám számos város elégelte meg a főleg illegális bevándorlóknak kedvező szélsőliberális vezetést.

Az év eleje óta már 300 dzsihadistát ítéltek halálra Irakban

Az iraki erők még tavaly decemberben arattak győzelmet az Iszlám Állam felett, most pedig elkezdődött a tisztogatás.

Az EP megszavazta, de a Fidesz nemmel voksolt a Soros-szervezetek támogatásáról

Az EP megszavazta, de a Fidesz nemmel voksolt a Soros-szervezetek támogatásáról

kétharmad

Morvai Krisztina lapunknak eljuttatott közleményében kifejtette, sajnos megszavazták Strasbourgban a hazánk destabilizálását segítő civil szervezetek támogatásáról szóló előterjesztést.

Kiújult a kommentháború a Jobbik és az ÁSZ között

Kiújult a kommentháború a Jobbik és az ÁSZ között

kétharmad

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyomatékosan felhívta a Jobbik szóvivőjének figyelmét, hogy a párt ellenőrzésekor a törvényi előírások és eljárási szabályok maradéktalan betartásával járt el. Hamarosan a NAV kopogtathat a Jobbiknál.

Elhagyja Budapestet Soros alapítványa

Elhagyja Budapestet Soros alapítványa

kétharmad

A Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) bezárja budapesti irodáját, és Berlinbe költözik - írja a Die Presse.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére