Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Bizonyítást nyert, hogy az unikornisok tényleg léteztek

2018. január 2. 17:38

Egy kazahsztáni lelet azt bizonyítja, hogy a szibériai unikornis nem halt ki 350 ezer évvel ezelőtt. A most megtalált 30 ezer éves óriás egyszarvú lelet alapján biztosan állítható, hogy az európai népek kultúráinak legendáiban és mítoszaiban szereplő unikornis alakja egy valaha ténylegesen látott különleges állatnak az emlékét őrizte meg.

A tudósok évtizedeken át úgy gondolták, hogy a félig lónak és félig rinocérosznak kinéző szibériai egyszarvú emlősfaja 350 ezer évvel ezelőtt kihalt.

A Kazahsztánban 2016-ban megtalált lelet azonban teljesen átírta az európai egyszarvúakkal kapcsolatos tudományos ismereteket, mivel ez alapján az derült ki, hogy – a több szempontból is hihetetlenül különleges – unikornisteremtmények 29 ezer évvel ezelőtt még éltek Európában.

A hatalmas szarvát a homlokán hordozó szibériai egyszarvú, az Elasmotherium sibiricum, megjelenését és méreteit tekintve olyan bozontos és hatalmas volt, mint a mai, Afrikában élő modern orrszarvúak.

A rekonstrukciók alapján egy kifejlett szibériai egyszarvú 2 méter magas, 4,5 méter hosszú és körülbelül 4 tonna súlyú lehetett.

Elasmotherium sibiricum

Ezekkel a paraméterekkel a füvet legelő egyszarvú egyértelműen közelebb állt a gyapjas mamut méretéhez, mint a lovakéhoz. 

Az egyik utolsó szibériai egyszarvú koponyáját a kazahsztáni Pavlodar régiójában a Tomszki Állami Egyetem kutatói találták meg.

Unikornis egy római kori mozaikon

Az egyszarvú (lat. Unicornis, gör. monocerosz) egy olyan lóalakú mitikus állat, amelynek lófeje, fehér lóteste, őzlába és oroszlánfarka van, homloka közepén egyenes, hegyes szarvval. Hazájának Indiát vagy Afrikát tartják. Már az ókori íróknál is feltűnt, például Arisztotelész, Plinius és Aelianus műveiben. Egyes utazók, például Katte, Rüppell, Fresnel Müller, akik Fokföldről és mások, akik Numíbia irányából haladtak előre Afrika belsejében, állítólag egyszarvút ábrázoló sziklarajzokat találtak. Ókori eredetű hiedelmek szerint az egyszarvú szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti, és az állatot csak úgy lehet elfogni, ha egy szűz leányt ültetnek le útjába, az előtt letérdel, és ölébe hajtja a fejét. Különösen a középkorból maradt fenn sok ábrázolás. Kedvelt volt címerállatként. A szűziességnek vagy Szent Jusztinának volt a jelképe. Még a 18. században is gyakran megjelent az egyszarvú alakja a patikák ajtaján. Az egyszarvú alakja, az unikornis mitikus, varázslatos képességei miatt számos mai mesében is szerepel. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Biztonsági szempontok indokolták a "STOP Soros" törvénycsomagot

Biztonsági szempontok indokolták a "STOP Soros" törvénycsomagot

közeleg a tél

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba szerint biztonsági szempontok indokolták a "STOP Soros" törvénycsomagot, mert nincs rendjén, hogy külföldről pénzügyileg támogatott szervezetek elősegítik a migrációt Magyarországon.

Székelyföld, Lengyelország és Bosznia - ide indulnak idén zarándokvonatok

Székelyföld, Lengyelország és Bosznia - ide indulnak idén zarándokvonatok

szabad vasárnap

Májusban az erdélyi Csíksomlyóba, júniusban a lengyelországi czestochowai magyar pálosok által alapított kegyhelyre és idén először Medjugorjéba is indul zarándokvonat.

A hidzsábról tartottak előadást egy német főiskolán

A hidzsábról tartottak előadást egy német főiskolán

amerika, london, párizs

A német egyetemen a muszlim fejkendőről szóló előadásra ülhettek be a hallgatók - a kezdeményezésnek óriási visszhangja lett.

Trump kitart a fal megépítése mellett

Trump kitart a fal megépítése mellett

amerika, london, párizs

Donald Trump Twitter-bejegyzésben szögezte le, hogy soha nem változott meg a véleménye az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítéséről.

Liberális boszorkányüldözés miatt kellett elköltöznie a H&M-es kissrác családjának

A H&M ötéves, fekete reklámarcának családja biztonsági okokból kénytelen volt lakhelyet váltani a rasszistának kikiáltott reklámmizéria következtében.

Gyanús port találtak a belga migrációs államtitkár irodájában

Gyanús port és egy töltényt tartalmazó borítékot találtak Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár brüsszeli irodájában csütörtökön, mire a hatóságok lépfene-riadót rendeltek el, és azonnal kiürítették az épületet.

Németországban már sértő megkérdezni, hogy "honnan jöttél"

Németországban már sértő megkérdezni, hogy "honnan jöttél"

amerika, london, párizs

Az egyik kutatószervezet legfrissebb felmérése szerint a láthatóan bevándorlók leszármazottjai sokkal többször érzik magukat kirekesztve, mint külföldi "németnek kinéző" társaik.

Pert indít a szlovák belügy ellen egy cigány szervezet

Pert indít a szlovák belügy ellen egy cigány szervezet

amerika, london, párizs

Beperli a szlovák belügyminisztériumot az Európai Romajogi Központ nevű civil szervezet a cigányokkal szembeni intézkedéscsomag miatt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére