Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Betámadta a román magyarellenes ellenzék a nyelvi jogok bővítését

2018. július 13. 11:19

Várható volt, de mégis szomorú: a nemrégiben elfogadott közigazgatási törvényt – amely az anyanyelvhasználatról is tartalmazott fontos rendelkezéseket – megtámadták a román alkotmánybíróságon.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Romániában a szenátus után a képviselőház is elfogadta az új közigazgatási törvénykönyvet. Hogy ez miért volt rendkívüli lépés az erdélyi magyar közösség számára? Nos azért, mert a településnevek mellett a közterületek elnevezéseit is fel kell tüntetni azokon a településeken, ahol valamely kisebbség a lakosság 20 százalékát teszi ki.

Továbbá anyanyelven folyna az ügyintézés a helyi és megyei önkormányzatokban, és a törvény előírja azt is, hogy a kisebbségek korábban megszerzett anyanyelvhasználati jogait utólag nem lehet korlátozni.

RMDSZ

Az új közigazgatási törvény nagyon fontos előrelépés anyanyelvhasználati jogaink szempontjából! Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson!

A Maszol most arról ír, hogy ezt a törvényt az alkotmánybíróságra benyújtott óvásában támadja az ellenzék ötven törvényhozója. A kellő mennyiségű aláírás végül a liberális párt (PNL) három képviselőjének szignójával jött össze. A törvény megfúrásában mellettük hat független képviselő vesz részt, továbbá 13 képviselő a Népi Mozgalom Pártjától (PMP), és 28 képviselő a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) párttól.

A PMP magyarellenes hozzáállása nem lep meg, hiszen eddig is ismert volt a nacionalista magatartásuk. Az USR és a PNL felelőssége ilyen szempontból nagyobb, és tőlük azt várjuk el, hogy hagyjanak fel a magyarellenes megnyilvánulásokkal. Ez utóbbi két pártnak nagy az erdélyi beágyazottsága, mégsem értik meg, hogy ha a nyelvi jogok bővülését támadják, akkor nem az RMDSZ-t, hanem a magyar közösséget támadják"

– fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Elmondta, hogy az ellenzék húszoldalas óvásában négy oldalon keresztül bírálja a nyelvi jogok bővítését szolgáló RMDSZ-es javaslatokat.

A frakcióvezető szerint a PMP nyíltan magyarellenes szólamokkal támadta a kormánykoalíciót a közigazgatási törvénykönyv elfogadása miatt.

A törvénykönyv hétfő esti elfogadását követően Marius Pascan PMP-képviselő, volt Maros megyei prefektus azt vetette képviselőtársai szemére, hogy a kisebbségi nyelveket is hivatalossá tették a 20 százalékos kisebbségi lakosságarányt meghaladó településeken, holott az alkotmány szerint az ország egyedüli hivatalos nyelve a román.

A hírhedten magyarellenes politikus szerint a közigazgatási törvénykönyv az RMDSZ régi tervét, az "úgynevezett Székelyföld" etnikai enklávévá alakítását eredményezi, hiszen a prefektusi hivatal és helyi tanácsok álláshirdetéseinél a magyar nyelv ismerete is követelmény lesz, és ezzel kizárják a románokat a helyi közigazgatásból.

Cseke Attila nem tudta megjósolni, hogy sikeres lesz-e az ellenzék óvása, és arról sincsenek információi, hogy mikor tárgyal róla az alkotmánybíróság. Ám tekintettel arra, hogy a taláros testület a büntető törvénykönyvvel és a büntetőeljárási törvénykönyvvel kapcsolatos kifogásokat is csak szeptemberben vizsgálja meg, a közigazgatási törvénykönyv is leghamarabb ősszel kerülhet terítékre. Ami persze nyilván azt is jelenti, hogy a jogszabály addig nem léphet hatályba.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez volt ma.

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére