Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
V-nyolcas
 
 
 
 

Beszéljünk egy fontos közlekedési problémáról

2017. november 24. 09:30

Van egy fontos szabály, amiről sokan nem tudnak, és ezzel rengeteg embert idegesítenek napi szinten.

Biztosan sokan vannak, akik elgondolkoztak már azon, hogy vajon miért nem indul el a busz a buszsávban, amikor neki már zöld van (világít a külön "BUSZ" felirat a lámpán).

Azért, mert valami szerencsétlen ott áll, szabályosan egyébként, mert jobbra fordulna a lelkem, csak éppen nem tud róla, hogy már mehetne.

Igen, sajnos sokan nem tudják, pedig tanítják:

a buszsávból a "BUSZ" jelzésre engedélyezett a jobbra (ritka esetben balra) kanyarodás!

Rengeteg autós ahelyett, hogy befordulna ilyenkor jobbra, áll, hiszen a lámpa piros. Ezzel gyakran egy egész busznyi embert tartanak fel. Minősített eset, amikor ezt olyan helyen teszik, ahol a busz besorolását segítené a sáv, ami aztán a lámpás kereszteződés után megszűnik, így ha nagy a forgalom és kevés a jó ember, akár perceket is bukhat a busz egy ilyen autós miatt.

Halkan jegyzem meg, hogy egyébként a BUSZ jelzésre a buszsávban tartózkodó gépjármű akkor is elindulhat, ha egyenesen menne tovább, akkor is, ha jogosulatlanul használja a sávot.

Egész pontosan így szól a szabály:

amennyiben a jelzőlámpa busz fényjelzéssel van kiegészítve, akkor ez mindazokra vonatkozik, akik a buszsávban tartózkodnak."

Ha tehát a buszsávban a pirosnál állsz, jobbra akarsz fordulni, világít a "BUSZ" jelzés, és dudál mögötted egy autó, taxi, busz akármi, akkor nem ő az idegbeteg, és nem ő a hülye, hanem sajnos te, ha nem indulsz el.

A belvárosban egyes kereszteződésekben tábla jelzi, hogy ilyenkor mehetnek jobbra. Ezzel két baj van: az egyik az, hogy teljesen felesleges a tábla, olyan, mintha lakott területen 50-es sebességkorlátozó táblák lennének kihelyezve mindenhol. A másik, hogy csak pár helyen van ilyen tábla, így a tudatlan sofőrök azt hihetik, csak egyes kereszteződésekben fordulhatnak jobbra a pirosnál, amikor a buszoknak már szabad jelzése van, pedig ez nem így van.

Ez a jelenség körülbelül annyira idegesítő, mint az M7-esen a háromsávos szakaszon azok, akik a középsőben mennek, ha üres a külső sáv.

Arra kérlek titeket kedves olvasóink, hogy küzdjetek ez ellen! Ha utasok vagytok, előbb türelmesen, később (ha szükséges) erélyesen figyelmeztessétek a sofőrt, hogy ugyan kanyarodjon már be jobbra. Ha egy ilyen autós mögé ragadtok be, ne féljetek használni a dudát! Ha pedig esetleg a hétköznapi beszélgetés során előkerül a téma, még akkor is ismertessétek ezt a szabályt, ha ezzel idegesítitek a többieket. Köszönöm!

OLVASTAD MÁR?

V-nyolcas
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Ez kell ahhoz, hogy az USA szóba álljon Észak-Koreával

Ez kell ahhoz, hogy az USA szóba álljon Észak-Koreával

amerika, london, párizs

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) miniszteri tanácskozásán beszélt az észak-koreai válságról.

Letartóztatták az MSZP óbudai önkormányzati képviselőjét

Simonka Csabát zsarolás, ügyvédi visszaélés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe.

Az Iszlám Állam rengeteg fegyvert szerzett az Európai Unióból

Az Iszlám Állam rengeteg fegyvert szerzett az Európai Unióból

amerika, london, párizs

A dzsihadisták Irakban és Szíriában az Európai Unióból származó fegyverekkel és lőszerekkel harcolnak.

Tárgyalásokba kezd Merkel és Schulz

Tárgyalásokba kezd Merkel és Schulz

amerika, london, párizs

Pénteken eldőlt, hogy a német szociáldemokraták tárgyalást kezdenek a kormányalakításról a CDU/CSU pártszövetséggel.

Ausztriában létrejött a koalíciós megállapodás

Ausztriában létrejött a koalíciós megállapodás

amerika, london, párizs

Ahogyan tervezték, még karácsony előtt megvan az új kormány Ausztriában.

Jöhet a Brexit-tárgyalások második sorozata

Jöhet a Brexit-tárgyalások második sorozata

amerika, london, párizs

Hosszas huzavona után az Európai Unió végül beleegyezett a második fázisba. Ezek a tárgyalások az átmeneti időszak hosszáról és a jövőbeli kereskedelmi megállapodásokról fognak szólni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére