Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Békés Márton: "Che Guevara ma Viktor-pólót hordana"

Fűrész Gábor - GFG - Ketipisz Sztavrosz

2017. augusztus 30. 17:58

Rendhagyó beszélgetés Békés Mártonnal, a polgári underground gerillájával a jobboldalról és az életről, a hősökről és gyilkosokról, a terroristákról és liberálisokról, a forradalomról és arról, ami utána következik, na meg arról is, hogy "Európa politikai életének legnagyobb partizánja Orbán Viktor".

Hogy a fenébe ellenőrzöd, hogy valakinek van-e otthon konyhakése?”

GFG: Melyik az erősebb?

Békés: A történelem azt szokta mutatni, hogy nem az utóbbi. A másik probléma, hogy megváltozott a terroristák rekrutációja. Már nem ott tartunk, hogy az iszlamistákat radikalizálják, mint ahogy az al-Kaida csinálta, hanem a radikálisokat iszlamizálják. Máshogy alakul a terrorizmus szocializációs közege. Tönkrement életekről van szó. Olyan életekről, amelyek eleve nem illeszkedtek az európai rendbe, és – bocsánat – az európai rend nem is követelte meg tőlük, hogy beilleszkedjenek. A terroristák közül sokan börtönben voltak, ott építették ki a kapcsolataikat, mindegyik kisstílű bűnöző, többnyire drogfutár és autótolvaj volt, vagyis eleve társadalmon kívüliek. Az Iszlám Állam csak annyit csinált, hogy ezeket a radikálisokat iszlamizálta.

GFG: Fegyvert adott a kezükbe, a lelkükbe.

Fűrész: Tudom, hogy ez egy olyan argumentáció, ami széles körben népszerű, hogy mi gyengék vagyunk és ők erősek, de azért vegyük figyelembe azt is, hogy mi (az európai kultúrkör) hoztunk létre egy globális gazdaságot, egy óriási, erős networkben létezünk. Az ő öngyilkos kultúrájuk – már bocsánat a metaforáért, de – rákos daganat, ami ugyan szíve szerint elpusztítaná az egész szervezetet, de ez irreális, hatalmas teljesítmény lenne egy decentralizált, valódi katonai erő nélküli terrorszervezettől. Ezzel azt akarom mondani, hogy lehet, hogy mi gyengék vagyunk bizonyos szempontból, de a mi kultúránk ad egy olyan globális struktúrát, amiben a világ jelenleg működik. Ez pedig egyszerűen más lépték.

GFG: Szerintem a kulcs a félelem és a rettegés. Hogy ebben vagyunk gyengék, ebben a pszichózisban.

Fűrész: Azt én elismerem Gábor, hogy abban mi gyengék vagyunk.

GFG: Mert hogyha tényleg a hétéves ausztrál gyerek a célpont, meg nem tudjuk, hogy mikor és hol robban valami, mert egy riasztó felsüvít és máris azt hisszük, hogy iszlám terroristák rohannak be a Nyugati pályaudvarra, tehát igazából a rettegés kultúrájában vagyunk gyengék, és ebben ők az erősek.  

Békés: Olaszországban nemrégiben embereket tapostak le, mert egy petárdát robbanásnak véltek. Ehhez van köze az Iszlám Államnak?

GFG: Hogyne lenne.

Békés: Persze, hogy van. Ők hozták létre azt, amiről beszélsz, a pszichózist: hogy megijedünk az árnyékunktól is. Ez a harci módszer egyik része. Nagyon nehéz ellene tenni, mert egyfelől persze növelheted a katonák jelenlétét az utcán, amit én üdvözlök, növelheted a terrorfenyegetés elleni apparátusaid hatékonyságát, ezt is üdvözlöm. De azért talán érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy azok a fiatalok, akik ebből a közegből kijönnek, őket vajon milyen közösség veszi körül? A legutóbbi merénylet egyik elkövetőjének a lánytestvére azt mondta a kamerába, hogy „az öcsém nem bűnös, ő csak egy tizenéves fiú. Nem gondolt soha terrorcselekményre, és nem volt radikális.” Ez ugyanolyan, mint az RTL Klub tudósításai, amikor valaki kiirt egy egész családot, és megkérdezik a szomszédokat s mindenki elmondja, hogy „ez egy áldott jó gyerek volt, úgy szerette a nagyanyját; igaz, hogy most megkéselte, de egyébként csendes szomszéd volt”. Ilyenkor a kognitív disszonanciát csökkenti a rokonság, a szomszédok, és elmondják, hogy mi nem vettünk észre semmit. Vagy egyszerűen hazudnak. Izraelben ez a dolog úgy működik, hogy a terrorcselekményt végrehajtók családjának a házát is lerombolják. Nem kellene ide eljutni, de az mégiscsak halálos fenyegetés, hogy integrálatlan és ma már integrálhatatlan csoportok élnek a mi szekuláris közösségünkben.

GFG: Szerinted felmehetnek az európai kultúra képviselői arra a pályára, hogy az elrettentés pszichózisán mérik össze az erejüket? Most már mindent ellenőrzünk, megháromszorozzuk a katonai jelenlétet, és így tovább. De az ellenőrzés nem félemlíti meg őket.

Békés: Nem félemlíti meg őket és ki is csúsznak az ellenőrzés alól. Hogy a fenébe ellenőrzöd azt, hogy valakinek van-e otthon konyhakése, azzal lefut-e az utcára és lekaszabol vele. Ezt nem tudod ellenőrizni. Ott tartunk, hogy már az ellenőrzés is kevés. A hatékony megelőzésre kellene koncentrálni. Azoknak a társadalmi struktúráknak, közegeknek az ellenőrző funkcióját kiépíteni, amelyekben ezek az emberek kitermelődnek. Az, hogy Európában működnek Európán kívülről finanszírozott imámok, ezt én olyannak veszem, mintha a fejünkhöz tartanák a pisztolyt. Azt, hogy működnek radikális mecsetek, szintén elképesztőnek tartom. Minden alacsony homlokú heil hitlerezőt nyilvántartanak Németországban – helyesen–, de miért van az, hogy szalafisták meg saría őrjáratok működhetnek? Azt hiszem, hogy ez a probléma. A túl nagy szabadság a végzetünk.

Che Guevara ma Viktor-pólót hordana”

GFG: És akkor hol vannak a gerillák?

Békés: A vesztfáliai békerendszer összeomlása és a világháborúk után mikro-világháborúk zajlanak. Világ-polgárháborús állapot van, ahol a technológia előrehaladása miatt a gerilla-hadviselés is egyre kevésbé van jelen. Az optikai hadviselés, a felfokozott ellenőrzés, a technikai haladás miatt a gerillának is egyre kevesebb talaja marad.

GFG: Azt mondod, a gerilla-hadviselés lényege egy aszimmetrikus viszony. Tele van a világunk ilyen viszonyokkal.

Békés: Tulajdonképpen egy aszimmetrikus korban élünk, ebben igazad van, de én a gerillát szűk értelemben fogom fel. Ha persze a gerillát hétköznapi módon értelmezzük, ahol a gerillagrilltől kezdve gerillapornón át a gerillaéletrajzig minden van, akkor érthető, amit mondasz. Ha viszont a szót eredeti értelmében használjuk, akkor a gerilla az, aki népéhez és földjéhez kötött és egy nálánál nagyobb megszálló erő alól felszabadítja a hazáját. Ennyiben én manapság egyetlen gerillacsoportot látok csupán, a kurd milíciákat, akik egyébként éppen a terrorizmus legdurvább, totalitárius verziójával harcolnak. Valójában azonban a gerilla tiszta formájában egyre inkább a múlté. Ha viszont azt mondjuk, hogy a gerillaháborúzás – mint aszimmetrikus küzdelem – az emberi viselkedésnek egy elkülönült megoldása, akkor azt is kimondhatjuk, hogy Európa politikai életének legnagyobb partizánja Orbán Viktor.

GFG: Viktor egy gerilla?

Békés: Abszolút. A gerilla lényege nem véletlenül az aszimmetria. Egy elnyomott, megszállt, erőforrásaiban alacsonyabb szinten lévő szereplő harcol furfanggal, átveréssel, cselekkel egy őt megszálló, sokkal jobban szervezett és erőforrásait tekintve összehasonlíthatatlanul hatalmasabb szereplővel. Hát, miről szól az európai uniós doktrínák elleni küzdelem? Miről szól a civil szervezeteknek nevezett, nyomásgyakorlásban utazó NGO-kkal való küzdelem? Ők egy globális, összefüggő, Magyarország erőtartalékaihoz képest többszörös túlerőben lévő szervezetrendszer, ugyanilyen a Soros-hálózat és a liberális véleményklíma is.

GFG: Tehát akkor a fiatal lányoknak, srácoknak Che Guevara helyett Viktor-pólót kellene hordaniuk.

Békés: Az a helyzet, hogy Che Guevara ma Viktor-pólót hordana. Ahogy Che Guevara mondta: csináljatok egy-két, sok-sok Vietnamot, én azt mondom, csináljatok egy-két, sok-sok Magyarországot, amelyek tűzfészekként szembeszállnak ezekkel a globális, ellenőrizhetetlen és a nemzeti szuverenitást csökkentő struktúrákkal. És efelé megyünk, legalábbis a láthatatlan vasfüggöny keleti felén. Ennek az az oka, hogy a kommunizmus miatt, amikor hibernáltak minket, olyannyira elmaradtunk a világtól, hogy most ez a lemaradásunk lesz az előnyünk. Hogy sok minden miatt kimaradtunk a nyugati liberalizmus őrültségeiből (gender studies, multikulti), lemaradásunk immuntartalékot jelent. Ahogy Cioran is mondta: Európa jövője délkeleti felén van. Látom a szemeim előtt a finn hómezőktől Krétáig, és Magyarországtól a Dnyeszterig tartó új Európát. Igenis, lesz kétsebességes Európa, aminek mi leszünk az első sebessége. 

GFG: Honnan az optimizmusod? Cioran pesszimista, lévén nietzscheiánus.

Békés: Cioran heroikusan pesszimista volt. A pesszimizmusnak van egy olyan szintje, amikor annyira leszállsz a pesszimizmus mélyére…

GFG: ...hogy az már k888rva jó.

Gábor, hát győzött a forradalom”

Békés: De ez persze politikai líra, honnan tudjam, hogy így lesz-e? Nem megyek az olcsó megközelítés felé, hogy Trumpra se számítottunk, a Brexitre se számítottunk, ráadásul voltak egypáran azok is, akik azt gondolták, hogy ez megvalósulhat. Ami szerintem újdonság, hogy Nagy-Britanniában jelentek meg újságok azzal a címlappal, hogy „Britain Remain”, és be kellett zúzni őket. Magyarországon írtak könyvet arról, hogy Hillary az új elnök és újra kellett nyomtatni a borítót. Ez az újdonság! Ez ad okot az optimizmusra. Kialakult az elmúlt fél évszázadban egy olyan egyöntetű, mainstream véleményklíma, ami mindent biztosra vett, mindent bekövetkezőnek gondolt. Tulajdonképpen úgy gondolta a nyugat-európai liberális szuperkapitalizmus, hogy bebiztosíthatja magát a véletlenek ellen. Csakhogy ma a véletlenek korában élünk, visszatér a világunkba a nem várt esemény...

GFG: De ez a világ szokásos menete, nem?

Békés: Valószínű, hogy az elmúlt ötven év is a véletlenek kora volt...(nevetés)

GFG: ...csak nagyon erős volt az a – nevezzük így – tudatállapot, hogy mindent uralunk, minden ki van számítva.

Békés: Így van. Ez repedezik és a repedések mögül beszüremkedik a véletlen.

GFG: Ha beszüremkedik a véletlen, akkor mi lesz azzal a tudatállapottal, amely igyekezett magát bebiztosítani a véletlennel szemben?

Békés: Richard Nixon azt mondta a hetvenes évek elején, hogy „örülök, hogy ilyen izgalmas korban élek”, aztán nagyon izgalmas lett neki a kor a Watergate-botránnyal (nevetés), de a világ mindig is egy roppant izgalmas hely volt. Az a fajta utópia, amely megpróbálta a véletleneket száműzni, életbiztosítást kötni az élet ellen, annak vége van. Mert abban teljesen igaza van Gábornak, hogy mindig is ez volt a világ folyása – a paleolitikum óta, csak létrejött egy olyan tudatállapot, amely hályogot vetett a szemünkre. Most szakad fel ez a hályog, rémes dolgokat is látunk emiatt, de azt gondolom, hogy az életakarásunk, a vitalitásunk, ami mégiscsak a biológiai állományunk mélyén ül, erősebb lett. Egyszerűen ma, az önvezető autók korában is, el tudjuk azt képzelni, hogy autóbalesetet szenvedünk. Míg régen mindenki azt hitte, hogy ha Volvóval jár, az biztonságos lesz. Persze az, csak van, aki nem tartja be a jobbkéz-szabályt, és beléd hajt. Ma azzal, hogy tekintetbe vesszük a véletlent, a nem vártat, ezzel együtt óvatosabban is vezetünk. Annak a tudatállapotnak, amire Gábor utal, annak nincs világa szerintem, annak vége van. Ez azzal is jár, hogy ki fog alakulni egy vákuum, ami nagyon sok rossz dolgot is be fog szívni. Az a fontos, hogy mi annyira erősek legyünk, hogy – ahogy te fogalmaztál Gábor a mostani Tranziton – az életpárti narratívánk vegye át ebben a káoszban a kezdeményezést.

GFG: És mi történt Békés Mártonnal, mióta majdnem nem verekedtünk? Innen nézve a polgári underground fenegyerekéből, egy gerillából a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója lett, statusquo-ember lettél.

Békés: Gábor, hát győzött a forradalom!

Fűrész: Mindig ez a nagy kérdés, hogy mi van, amikor győz a forradalom...

GFG: ...és hogy mi lesz a forradalom után.

Fűrész: Mi történik azután, mint Richard Gere és Julia Roberts filmjében, hogy a kurvát elveszik feleségül (nevetés).

Békés: Akkor kell okosnak lenni, mert addig nagyon könnyű. Hebrencskedni, heveskedni egy barikádon, lobogó hajjal – ami nekem soha nem volt – az könnyű, mert a múlt minden rosszához viszonyíthatod magad, és ahhoz képest könnyű jó gyereknek lenni. Ahhoz képest, hogy a múlt rossz, korrupt, erkölcstelen, ahhoz képest lehetek én az erkölcsös, az etikus, a jó. De azután, hogy győztünk, már jóval nehezebb. Ekkor lehet megőrülni és forradalmat indítani a forradalom ellen, de én nem ezt az utat követem, és lehet struktúrát is építeni, ami sokkal nehezebb és bonyolultabb. Azt hiszem, hogy ez a próbakő. Persze ma is van mi ellen lázadni, a ti brandetek, „csatlakozz a lázadókhoz” például nagyon jó. A Pesti Srácokat, 888-at én egy gondolkodásmódnak tartom, ami a polgári underground után Mao stratégiájának második pontját követi, a milíciává válást valósítja meg. De lehetünk a rend lázadói is. Mondok egy példát. A 444-en, a HVG-n és az Indexen nagyon egyszerre jelent meg egy-egy sárgaföldbe döngölő kritika a Pappa Pia! című filmről. Nagyon lehúzták. Ebben komoly szerepet játszott a liberális gőg és elitista dölyf, ami nem bírja elviselni, hogy nemcsak Fassbinder-filmeket vagy Tarr Béla hosszú snitteket nézünk, hanem, hogy készül egy pusztán szórakoztató film a Vajna-rezsimben. Azt állítom, hogy ezek a cikkek azok ellen íródtak, akik ezt a filmet megnézik!

Fűrész: Valóban, ebben igazad van.

Békés: Ellenük indult lejáratókampány. Pedig tele van a film balliberális ikonokkal – az egyik főszerep például egyenesen Stohl Andrásé –, akár ki lehetett volna hozni ezeket a kritikákat egálra is. Az volt az igazi cél, hogy azokat kell ledorongolni, akik ezt megnézték, mert ők primitívek, hiszen musicalt néznek, adott esetben eljárnak egy plázába vasárnapozni, mert nekik az a kikapcsolódás, hogy osztrák import sört isznak vagy olykor a gyermekeiket elnevezik egy focista után. A liberálisokat ez felháborítja, lenézik az embereket. A néppel van a bajuk, ez a probléma. Aztán elmentünk a barátnőmmel és megnéztük ezt a filmet. Nagyon jó mozi. Nyolcvanhárom perc és egy üresjárat nincs, végigröhögtem az egészet. Úgy jöttünk ki a moziból, hogy egész este vigyorogtunk. Iszonyú jó magyar zenék vannak feldolgozva benne, tökéletes a történetvezetés, persze mindent előre ki lehetett találni, hogy mi fog történni, de ilyen egy zenés vígjáték. Egy zenés vígjátéktól azt várom el, hogy szórakoztasson. És én is a nép vagyok, én is szórakozni akarok.

GFG: Veled van a baj, meg a néppel, le kellene váltani.

Békés: Az a baj ezzel a liberális véleményklímával, hogy egy percre sem érezhetem jól magam hét éve. Ebben az országban semmi nem jó, és már ott tartanak, hogy mi, magyar emberek sem vagyunk jók. Ez a liberális véleményzsarnokság nem hagyja, hogy jól érezzük magunkat még egy percre se. Mert ha az Orbán van hatalmon, akkor minden rossz. Bocsánat, de így nem lehet élni. Én 2010 előtt is, amikor a Gyurcsány volt, akkor is jól éreztem magam. A Bajnai alatt pedig egyenesen kivirágoztam (nevetés). Könyveket írtam, gyűjtöttem a pénzt lakásra és nem gondoltam azt, hogy mivel Gyurcsány vagy Bajnai van hatalmon, még a pillangó szárnya se színes, hanem minden olyan fekete. Ezzel, amit csinálnak, önmagukat lehetetlenítik el. Az emberek nem szomorúan, hanem boldogan akarnak élni és egyébként egy morózus, rosszkedvű, minden rossz állapotban nem lehet sikeres senki sem. Amit a liberálisok képviselnek, az kiút nélküli, életellenes.

GFG: Zárjuk le egy kicsit derűsebben! Mondj egy pozitív mondatot is azért!

Fűrész: Ez olyan, mintha azt mondanád, forog a kamera, na mondjál valamit...

Békés: Sokat gondolkodtam rajta, frázisokon kívül nehéz lenne bármit mondani, de a frázisok azt hiszem igazak, a közhelyek mindig érvényesek. Az a pozitívum, hogy most jobb élni. Ezt minden sejtemmel érzem. Nagyobb a felelősség, sok mindent lehet csinálni, még olyanokat is, amiket a lázadás évében nem gondoltam volna. A győzelem sokkal jobb, mint maga a forradalom.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Merkel belátta, a migránsokat a hazájukban kellett volna támogatni

Merkel belátta, a migránsokat a hazájukban kellett volna támogatni

amerika, london, párizs

A hazájukhoz minél közelebb, helyben kell segíteni a menekülteknek, ez a 2015-ös menekülthullám tanulsága - jelentette ki kedden Berlinben Angela Merkel német kancellár.

Bemutatjuk a bevándorláspárti politikusokat

Bemutatjuk a bevándorláspárti politikusokat

kétharmad

Közeleg a május, ideje közelebbről megismerni a bevándorláspártiakat.

Konok Péter, az építőtábor réme

Konok Péter, az építőtábor réme

piszkostizenkettő

Van abban valami egészen szürreális, ahogyan a nemzeti ünnep előtt összecsipegette kis gondolatait arról, hogy miért nincs Magyarország.

Sargentini etikai tisztogatást szeretne az Európai Néppártban

Sargentini etikai tisztogatást szeretne az Európai Néppártban

kétharmad

Nem elegendő, hogy az Európai Néppárt (EPP) foglalkozik a Fidesz tagságának kérdésével, meg kell kezdenie végre az etikai nagytakarítást, és kérdőre kell vonnia Orbán Viktort, hogy milyen viszonyt kíván ápolni a pártcsaláddal és hogyan viszonyul az EPP által képviselt politikához - jelentette ki Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő Brüsszelben újságíróknak.

Salvini újabb Soros-hajónak tiltotta meg az olaszországi partra szállást

A Mediterranea nevű olasz civil szervezet hajója 49 migránssal a fedélzetén kedd reggel érkezett meg az olasz Lampedusa szigetéhez, de egyelőre a tengeren várakozik, miután az olasz hatóságok nem engedélyezték számára a kikötést. Ezzel egy időben az olasz belügyminiszter újabb rendelkezéssel szigorította a tengeri mentési műveleteket.

Szlovák elnökválasztás: ezért nem lelkes a felvidéki magyarság

A hétvégi szlovák elnökválasztáson a lehető legkisebb rossz helyzete állt elő eddig, de azt semmiképpen sem lehet állítani, hogy jó lenne a felvidéki magyaroknak az elnökválasztás eredménye.

Jogerős: kártérítést kap az olaszliszkai lincselő

Sokáig kérdéses volt, hogy az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, H. Dezső részére kártérítésként megítélt ötmillió forint hova vándorol. A kártérítés jogerős lett, a bíróság pedig a törvények szerint Szögi Lajos családjának kell, hogy kiutalja ki a pénzt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére