Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Békés Márton: "Che Guevara ma Viktor-pólót hordana"

Fűrész Gábor - GFG - Ketipisz Sztavrosz

2017. augusztus 30. 17:58

Rendhagyó beszélgetés Békés Mártonnal, a polgári underground gerillájával a jobboldalról és az életről, a hősökről és gyilkosokról, a terroristákról és liberálisokról, a forradalomról és arról, ami utána következik, na meg arról is, hogy "Európa politikai életének legnagyobb partizánja Orbán Viktor".

A jobboldal legyen törzsszövetség”

GFG: Mi már régóta ismerjük egymást. Van előtörténete a dolgainknak.

Békés: Régóta, bizony. A beszélgetésre készülve megnéztem azokat a leveleket, amiket az ismeretségünk elején írtam.

GFG: És milyenek voltak? Felháborodottak?

Békés: Tisztelettudók.

GFG: Utána jött a felháborodás, meg hogy verekedjünk. (nevetés)

Békés: Az is volt?

GFG: Az is. Volt egy vitánk a szervilizmusról, a jobboldalról, a Polgári Magyarországról először írásban, aztán borozva, még jó néhány évvel ezelőtt, a kőszegi Tranziton.

Békés: Tegnap újraolvastam ezeket a szöveget. És ugye a társas érintkezésnek van egy szabálya, hogy…

GFG: Kioktatással kezdjük?

Békés: Nem. Állapotfelméréssel kezdjük! Hogy mindig, akik egymással szemben ülnek, mint mi most, azok ellentétben állnak egymással. De Nietzsche azt mondja, hogy jól válassz magadnak ellenfelet.

GFG: Biztos, hogy Nietzschével szeretnél indítani?

Fűrész: Hadd indítson már Nietzschével!

Békés: Lehet, hogy Gábor és köztem van egy ilyen bizsergető ellentét. (nevetés) És ez az ellentét évek óta van, vagy szerintem most már csak volt. Változnak az idők. Nem lehet az időt leszögezni. Sem 1956-ban, sem 2002-ben, de 2009-ben sem. Mindig az időzítés a fontos. Amit akkor, 2012-ben írtál – azaz öt éve–, az szerintem akkor még nem volt igaz. Szerintem akkor még elébe mentél az időnek.

GFG: De tudod, hogy most veled készül az interjú.

Fűrész: De mit írtál, Gábor?

Békés: Nagyjából arról írt, ami később úgy híresült el, hogy a Polgári Magyarország egy „politikai termék”. 2012-ben még közelebb voltunk ahhoz az időhöz, amikor a Polgári Magyarország ideája még a mostaninál aktívabban élt és hatott, de ma azt gondolom, hogy megváltozott az idő. Az egész jobboldali, konzervatív portfóliónak továbbra is szerves, folytatható része, vagy inkább azt mondom: igen fontos legendája a Polgári Magyarország, de beépültek azóta új mítoszok is ebbe a portfólióba. El kell viselni, hogy a Polgári Magyarország pólusa mellé betársultak mások is. El kell viselni, hogy a polgári világhoz tartozó fórumok mellett vannak már más fórumok is. De nemcsak el kell viselni, hanem egyenesen örülni kell annak, hogy többszólamú lett a jobboldali kánon. Ennyiben közelebb is van az én nagy ideálomhoz, hogy a jobboldal legyen egy törzsszövetség, amibe több, alkalmasint egymással is talán vitában álló klán van. A jobboldalon belül magam is egy klán tagjának tartom magam.

GFG: Mi vagy melyik ez a klán?

Békés: Ez a klán egy konzervatív szubkultúra, amit mondjuk a Jobbklikk képviselt. Ebben sok minden van. És az is igaz, hogy néha ennek a klánnak az egyedüli tagja vagyok. (nevetés)

GFG: Legalább nincsenek törzsi villongások. (nevetés)

Békés: Törzsi villongások vagy a klánon belül vita nincs. Fontos, hogy önmagunknak újra és újra szellemi kihívásokat támasszunk, ezt én néha megcselekszem. Magamat a „konzervatív forradalom” ügyéhez közel állónak tartom. Azt is szeretném, hogy legyünk többszólamúak! Azt el kell viselni, hogy néha a szólamban vannak erősebb hangok. Volt, amikor nem voltam erős hang, de nem is biztos, hogy ez szükséges – ez egy dinamika.

GFG: Most erős vagy gyenge a hangod?

Békés: Stabil vagyok. De komolyra fordítva a szót: a hangom erejét majd mások megítélik. Most azt gondolom, hogy van néhány olyan – ahogy te mondanád – „politikai termékem”, ami használható. És nem baj, hogy azt mondod, mert szerintem ez egy jó szó.

Fűrész: Ezt a két szót harsogja mindenki.

Békés: Valakinek az egész életében nincs két szó. De azt gondolom, hogy van néhány olyan – akár politikailag is értelmezhető – termékem, amit forgalmazok ezen a piacon.

GFG: Na, nézzük akkor a termékeid! Ha már itt vagy, mutasd akkor, hogy mid van!

Akkor fejeződik be a sztori, ha a hőseink gyilkosai is meghalnak”

Békés: Az egyik termék most a bírák és ügyészek. Schmidt Mária Látószög blogján fut, ennek a minap jelent meg az első portréja. Ez a vonal antikommunista része. Ez szerintem fontos, ezt ne feledjük!

GFG: De azért mondjál már három mondatot erről a „termékről”!

Békés: Nehéz a dolgokra nagytotálban nézni, és most elkezdhetném, hogy valaki halálügyészből lett a brókerbotrány érintettje, valaki hadbíróból lett a Legfelsőbb Bíróság alelnöke, vezető ügyészből Békés megye rendőrfőkapitánya. Két állítást azért megfogalmaznék: az egyik az, hogy ezek az emberek továbbra is köztünk élnek, vásárolnak a boltban, vagy felszállnak velünk a villamosra.

Fűrész: Tehát azokról beszélsz, akik súlyos politikai ügyekben a kommunizmus idején a megtorlók oldalán álltak?

Békés: Így van, ők maguk voltak a megtorlók, az ’56-os forradalom és szabadságharc megtorlása során főképp munkásfelkelők gyilkosai voltak.

Fűrész: Vagyis politikai ítéleteket hajtottak végre.

Békés: Igen, azokat hajtották végre. Teszem hozzá: akkor se volt muszáj, hogy valaki vezető ügyész legyen, de ők örömmel vettek ebben részt. 25 ember halálához van közük. De ha rajtuk múlik, akkor 32-t végeznek ki. Köztük van a 19 éves Mányi Erzsébet, egy ikon: Mansfeld Péter, Bárány János, Tutsch József. Többnyire igazi munkásfelkelő az összes. Ezek az emberek, akikről a sorozat szól, ezt követően a Kádár-rendszer csúcsára tudtak jutni: sportvezetésben Úszószövetség-alelnök, Keravill-vezető, MÉH-trösztvezér, legfelsőbb bírósági alelnök és így tovább. A rezsim, amikor állítólag puhult, akkor is azokat alkalmazta, akiknek könyékig véres volt a keze. Ez a sztori egyik fele. A másik fele az, hogy nem bízom abban, hogy velük szemben lehet eljárás.

GFG: Akkor mit szolgál, amit csinálsz? A lelkiismeretnek, a történelmi igazságtételnek szól?

Fűrész: Az életnek, nem?

Békés: Mind a kettővel egyetértek, de leginkább a hőseinkről szól. Arról a 25 emberről szól, akik 60 éve nincsenek már köztünk, mert megölték őket azért, mert forradalmárok voltak.

Fűrész: És hozzátartozik az élethez, hogy a gyilkosok időnként elsétálnak. Merthogy a sztori végül is erről szól.

Békés: Nincs befejezve a történet. Szomorú kimondani, hogy akkor fejeződik be a sztori, ha a hőseink gyilkosai is meghalnak. Ez felháborító dolog. Azt gondolom, hogy a politikai folyamatokban a felháborodás és a harag tényező lehet. A másik pedig: idetartozik egy könyv, a Gerillaháború. Annak is van egy komoly ’56-os része, és a gerillamódszer politikai exponálása fontos. A technológiakritika, amit csináltam egy ideig, az most abbamarad. Más feladatok vették át a helyét.

GFG: Maradjunk még egy kicsit a gerilláknál.

A cél az életmódunk elpusztítása”

Fűrész: A gerillatéma helyett ma a terrorizmusról van szó. Mi a véleményed a terrorizmus és a gerillaharc viszonyáról? Mi az unikális ebben a mai terrorizmusban? Mert azt azért mindannyian érezzük, hogy van benne valami szokatlan. A liberális véleményoldalakon sokat hasonlítják azt, ami történik, az ETA és az IRA által elkövetett merényletekhez. Azt mondják, hogy korábban is voltak terrorcselekmények, nincs új a nap alatt, te meg azok között vagy, akik azt mondják, hogy mégiscsak valami új dologról van szó.

Békés: Most hétéves ausztrál kisfiúk vannak a célkeresztben és nem Aldo Moro. Ez szerintem teljesen más. Most nem azonosítható, nem elkezdődő, nem befejezhető konfliktusok zajlanak. Európa 2015-től kezdődően – persze már régebben is – elkövette azt a hibát, hogy számunkra nagyon nehezen érthető közel-keleti vallási, kulturális, etnikai konfliktusok ágenseit hozta be Európába. Ami Szíriában zajlik, és ami az egész jelenlegi világkrízis katalizátora volt, az nem más, mint az arab világ spanyol polgárháborúja. És egyben olyan, mintha a 30 éves háborút Kalasnyikovokkal vívták volna meg. A fegyverek technológiai fejlődése és a modern proxiháború összekevert két olyan háborús modellt, ami végzetes. Mi ezeknek a csíráit elhoztuk Európába, és a mi nagyvárosaink kellős közepébe ültettük őket. Most egyesek csodálkozva nézik, hogy ezek mérges gyümölcsöket teremnek.

GFG: De arról beszélsz, hogy az alany mi vagyunk. Hogy mi vagyunk azok, akik ezért felelősek.

Békés: Én azt gondolom, hogy az európai nihilista liberalizmus a felelős ezért. És azt is gondolom, hogy Közép- és Kelet-Európa – ami ebből az egészből kimarad – ebből erősebben fog kikerülni. Volt szerencsém járni Londonban, Brüsszelben és Párizsban – bár Brüsszelben járni a legkevésbé szerencse –, de ha valaki megkérdezné, hogy a gyerekem, pláne az unokám fogja-e látni ezeket a városokat, azt mondanám: ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Szerintem rövidesen mi sem a spanyol tengerpartra fogunk járni, hanem a bolgárokhoz, románokhoz, a Fekete-tengerhez. Létrejött egy olyan szituáció Európában, ami nincs az ellenőrzésünk alatt, a kulturális okait nem értjük, s a mainstream média úgy tálalja ezt az egész konfliktust, mintha ugyanolyan lenne, mint a régi. Azt mondják: a terrorista nem muszlim. Pedig a terrorista muszlim, és vallási motivációból hajtja végre rémtetteit. A terrorista téged azért öl meg, mert a csajoddal kézen fogva sétálsz a tengerparton. Őrajta bikini van és egymás mellett mentek kézen fogva, vagyis ő nem mögötted jön egy burkában, két méterrel leszakadva – ez a felháborító a számukra. Az életmódunk áll a támadás középpontjában, és emlékezzünk a Charlie Hebdo-merénylet idején arra a muszlim rendőrre, akit szintén megöltek. Mert ők is célpontok. Azok is, akik elhagyják a Dar al-Islamot, ide vándorolnak és a mi életmódunkat élik – azok szintén ellenségek.

GFG: Tehát azt mondod, hogy a modern kori terrorizmus célpontja az európai életforma – legalábbis a kontinensen.

Békés: A posztmodern kori terrorizmus célja egy életforma megsemmisítése, de a győzelem minden reménye nélkül. Hasonlítsuk össze az ETA- és IRA-terroristát a mostani Iszlám Állam terroristáival: két nagy különbség van. Az ETA és az IRA terroristája – nem beszélve a Baader-Meinhof csoportról – az európai életforma keretei között maradt. Baader és Meinhof nudista volt, kommunákban éltek, olyan gyorsan cserélgették a partnereket, mint a géppisztolyban a tárat. Ugyanebben a keretben maradtak, csak ők egy szélsőbaloldali romantika keretében akarták felszámolni a kizsákmányolást. Meg akarták érni a győzelmük végét. Zsaroló leveleket küldtek, egy svájci ügyvéden keresztül kommunikáltak az elrabolt túszok sorsáról a hatóságokkal, tárgyalni lehetett velük. Ezt a mostani terrorizmust nem lehet szóra bírni. A mai terrorista nem akarja megérni a győzelmét, hiszen meghal már előtte. A Kurd Munkáspárt terroristája vagy gerillája (ezt mindenki döntse el maga) meg akarja érni Kurdisztán létrejöttét. Ezek nem. Ők nem abban az életmódkeretben vannak, mint mi. Itt a cél az életmódunk elpusztítása. Katonai vagy hadászati értelemben pedig semmi, de semmi közük a gerillákhoz. Lehet, hogy a gerilláktól vesznek át taktikai elemeket: üss és fuss, rejtőzz el…

Fűrész: Mint ahogy a modern fegyvereket is átveszik a modern hadviselésben.

Békés: Abszolút így van. De stratégiai szempontból teljesen más a cél. Lehet, hogy a terrorista a mindenkori szabadságharcos patináját magára akarja ölteni…

GFG: Ugye mindenki harcosa az Iszlám Államnak. Tehát, ha történik egy merénylet, és azt elismerik, akkor azt mondják be, hogy „az Iszlám Állam katonája követte el”.

Fűrész: Tudod, mi a fura az egész jelenségben nekem? Az öngyilkos karakter, ami emberi, evolúciós szemszögből nézve is teljesen nonszensz.

Békés: Az öngyilkos karakter az iszlám felfogás legmélyéről jön, ahol ez megengedett, sőt valaki így is tud sahíd, azaz mártír lenni. Nagyon érdekes, hogy mi, szekularizált, európai gondolkodású emberek, nem tudunk ezzel mit kezdeni, és nagyon gyakran a liberális médiában, hogy ne kelljen ennek a nagyon komoly vallási motivációjával számolni, őrültnek állítják be őket, és egy-egy disznó ügyvédnek sikerül is ezeket beszámíthatatlannak nyilváníttatni. Mert akkor azt tudják mondani, hogy labilis idegállapotban volt, és azért hajtott bele mondjuk a nizzai sétányba.

Fűrész: Azt is mondják, hogy be volt drogozva.

Békés: Így van. Nem merünk ezzel számolni, mert ha ezt egyszer átgondolnánk, akkor ki kellene jelentenünk, hogy háborúban állunk – vallásháborút indítottak ellenünk. Nagyon fura belegondolni, hogy egy halálszekta, amely megragadt Mohamed és közvetlen követői (salaf) gondolkodási körülményei közepette,  háborút indít reformáción, felvilágosodáson, modernizáción túl lévő nem vallásos kontinens ellen.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

szabad vasárnap

Elsőre egy nagyon egyszerű és határozott "nem" a válasz a címben feltett kérdésre, azonban most nem egy nagyüzemi sörgyár próbálkozásáról lesz szó, hanem egy ténylegesen kisebb manufaktúrában készült sörről, amit viszont egy multi készíttetett.

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

szabad vasárnap

Egy nemzet sem szeret egy számára idegen civilizáció csicskása lenni. Elrabolt világ-kritika.

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Maccabi

Sporttörténeti konferenciát rendezett az Európai Maccabi Szövetség.

Monológ a Brexit megértéséhez

Monológ a Brexit megértéséhez

amerika, london, párizs

Egy beszéd, amely közelebb visz minket a Brexit okainak megértéséhez, és azoknak a briteknek az elnyomott haragjához, akiket sose hallgattak meg, és akiket sosem kérdeztek meg semmiről.

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

kétharmad

A Terrorelhárítási Központhoz (TEK) a napokban rengeteg megkeresés érkezett F. Haszan, a Magyarországon elfogott iszlamista ügyével kapcsolatban. A TEK ezért kiadott egy részletes közleményt. Mint kiderült, F. Haszan az idegenrendészeti őrizet alatt is fekete ruhában járt, akárcsak az ISIS harcosai, és a többi fogvatartottal is összeverekedett.

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

amerika, london, párizs

Az EU-ban élő emberek döntő többsége azt állítja, hogy az unió vezetése már nem az állampolgárok érdekeit képviseli és totálisan kifulladt.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Párhuzamos valóságok

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére