Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
Big pikcsör
 
 
 
 

Bayer Zsolt: "Amiben élünk, az sugárút a semmibe"

Fűrész Gábor - GFG - Ketipisz Sztavrosz

2017. szeptember 2. 08:28

Tragikus, heroikus beszélgetés Bayer Zsolttal a haragról és a higgadtságról, a "nekik lehet" és "nekünk nem lehet" embereiről, a hősi eposzokról és a varázstalanításról, a kis Cipollákról és a megvezetettekről, na meg arról, hogy "most valami közeledik, valami jön, és most fog eldőlni, hogy lesz-e katarzis".

Amiben élünk, az sugárút a semmibe”

Fűrész: Egyébkét TGM – tudom, hogy teljesen más politikai/filozófiai perspektívából, de – ugyanerre jutott, hogy a politikai szabadság valahol elillant. Az átlagember politikai szabadsága helyébe a fogyasztás lépett.

Bayer: Fogyaszthatsz, igen. Egyszerre van elhitetve százmilliókkal, hogy mindenre joguk van, mindent megtehetnek, nincsenek sem morális, sem biológiai, sem konvencionális társadalmi determináltságok, ezt mind elvesszük. Amikor azonban kimondatik, hogy 72 féle nemet lehet választani, akkor kimondatott az is, hogy nincsen semmi sem.

GFG: Üres lap vagy.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Bayer: Az. Nyilvánvaló, hogy amiben élünk, az sugárút a semmibe. Fogyaszthatsz, mindenre jogod van, mindent megtehetsz, a valódi kérdésekhez, a valódi választásokhoz azonban nincs jogod. 

GFG: De akkor ez egy hatalmas bűvésztrükk, nem?

Bayer: Az.

GFG: És akik csinálják, azok hatalmas varázslók.

Bayer. Zs-e-n-i-á-l-i-s-a-k. Az öreg Hobónak a Circus Hungaricusban van az a száma, a Cipolla Lovag, szóval igazi Cipollák. És ha már Thomas Mann szóba került, hát gyerekek, tízéves forma gyerek voltam, a Thália Színházban ment a Mario és a varázsló. Akkor még a tévében a héten egyszer volt színházi közvetítés és néztük, hogy a színházban mi megy. Ülök a tévé előtt a nagyszobában, semmit nem értek az egészből, de ott ülök másfél órát dermedten és nem tudok megmozdulni. Nézek egy embert a tévében, Latinovits Zoltánt, akiről szintén nem tudom, hogy kicsoda, és engem gyerekként a tévé előtt ott tart. Nézem, nem hiszem el, hogy mi történik, utána könnyeimet nyelős-taknyom folyós beszélgetést kell folytassak a szüleimmel, hogy egyáltalán feloldják bennem ezt a szörnyűséget. És ezt csak azért mondom, hogy ez azért annyira régen nem volt. Egy negyvenéves történet, amiről beszélek. El tudtok ma egy ilyet képzelni?

GFG: De ezzel akkor azt is mondod, hogy a „mi tűnt el?” – listát folytassam, hogy eltűnt a katarzis is a világunkból.

Bayer: Hogyne tűnt volna el.

GFG: Tehát az „eszünk-iszunk-b888szunk, mi kell még?”-világa nem elég a katarzishoz?

Bayer: Hát nem. Nagyon érdekes, amit mondasz, mert a jólétben elhülyültség – maradjunk akkor az antik görögöknél, úgy rémlik, hogy a lótuszevők szigetén Odüsszeusz három társa csak zabálják a lótuszt, teljesen meghülyülnek, és ott akarnak maradni, megdögleni lótuszzabálás közben – azt jelenti: itt vagyunk a phaiákok szigetén. Hogy is férne bele a phaiákok szigetébe vagy Kirké szigetébe, ahol mindenki disznóvá van változtatva, a katarzis? De most valami közeledik, valami jön, és most fog eldőlni, hogy lesz-e katarzis.

GFG: De a katarzisra késznek kell lenni, nem? Mégiscsak van egy belső készenlét az emberben.

Bayer: Na, ez egy jó kérdés. Készen kell-e állni a katarzisra? Ez egy nagyon jó kérdés. De vajon kikényszerítheti-e a világ azt, hogy 24 óra alatt készen álljál rá hirtelen? Nem tudom, én sem tudom rá a választ. Nem tudom, hogy a nyugatból ki fogja-e tudni kényszeríteni még tíz-, húsz- vagy százmilliós embertömeg Fekete-Afrikából a katarzist. Lehet, hogy nem, és akkor szép csöndben elmúlunk.

GFG: Oriana Fallaci ezzel a civilizációs kihívással kapcsolatban írja le azt a két szót, hogy „harag” és „büszkeség”.

Bayer: Igen.

GFG: Tudunk még egyáltalán büszkék lenni? Az európai kultúrára, arra, akik vagyunk?

Bayer: Az európai kultúrára irányuló büszkeség az per pillanat eltűnt, azért tűnt el, mert amire még büszkének lehet lenni, azt a mai európai generáció jelentős része már nem ismeri. Ami pedig van, az a NINCS. Nem akarnék most ebbe tényleg belebonyolódni, de hogyha a katolikus egyház feje meg tudja fogalmazni azt a mondatot, hogy azért kell mindenkit befogadni, mert az egyén mindig előrébb való, mint a nemzet – ezt két héttel ezelőtt mondta Ferenc pápa. Ha a katolikus egyház feje ezt a mondatot meg tudja fogalmazni, akkor elérkeztünk a NINCS kapujába, akkor a keresztény európai civilizációnak ezen a ponton bizonyos értelemben vége van. Innen már csak egy lépés James Joyce elhíresült mondata: „Haljon meg a haza értem.” És ezt még James Joyce is, amikor kimondta, talán szégyellte, a legszűkebben vett, legvadabb libsi barátai veregették meg érte a vállát. Ma a pápa képvisel egy ilyen álláspontot. Akkor mégiscsak a falnál állunk. Lássuk be! Ez viszont minden értelemben a katarzis pillanata. Valaminek történnie kell. Legyek Ura. Valaminek történnie kell.

Ma a gazemberségben is pitlák szarjankók vannak”

GFG: Geert Wilders valahol azt mondja, hogy vannak olyan hülye, ostoba európai politikusok, akik ezt az egész népvándorlásos sztorit csupán az éghajlatváltozással magyarázzák, de majd megismerik a muszlim telet. A tél közeleg vagy már itt is van, hogy a Trónok harcát is beidézzük. Mit gondolsz erről? Tényleg ekkora a veszély? Itt vagyunk a télben?

Bayer: Nagy a baj! Ez megint messzire vezet és túlmutat önmagában a muszlim bevándorláson vagy a fekete-afrikai bevándorláson – amelynek 90%-a szintúgy muszlim. A legfontosabb megállapításom, hogy a fagyi visszanyalt. Mert tegyük fel a kérdést, hogy vajon a Nyugat – leszámítva Németországot, mert nekik számottevő gyarmatbirodalmuk sosem volt –, tehát Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia és Spanyolország mitől lett gazdag és mitől lett a világ ura? Hát a gyarmataiból. A fehér ember, a frank, az angolszász, a hollandus, a német-alföldi és a hispán egy adott történelmi korban leigázta a világot. Leigázta, meggyilkolta, kiirtotta, kulturálisan megsemmisítette és javait, és vagyontárgyait elrabolta. Ebből soha nem látott jólétet, gazdagságot – noch dazu – demokráciát teremtett magának. Most a fagyi bejelentkezett és azt mondta, helóka…

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: Mi jövünk!

Bayer: Jövök! Jövök, tesó! 200-300 évig te jöttél, mindenemet elvetted, most halihó. És ebben tetszik nekünk vagy nem – nem tetszik! Nekem nem tetszik, hogy nem tudok nyugodt szívvel elmenni Velencébe a kölykeimmel, és nem tudom nekik megmutatni a Szent Márk teret, mert attól kell félnem, hogy valami kretén barom fölrobbantja magát a hátam mögött. Nem tetszik! –, de hogy van ebben valami történelmi vagy isteni igazságtétel, abban biztos vagyok. De miért akarják ezt rálőcsölni a nagy habzsi-dőzsiből akkor kimaradt és mindig másodosztályú, mindig ezerszer szegényebb, mindig lenézett, mindig a perifériára és a félperifériára szorított nyomorult Kelet-Közép-Európára? Miért akarják ezt szétkenni?

GFG: Nem lehet, hogy egyszerűen csak azért, mert ők a nagy játékosok, ők a varázslók?

Bayer: Gábor, de igen, azért. Csupa megannyi kicsi Cipolla. Ezt is olyan nehéz mondani, de azért régen a gazemberségben is óriások voltak. Ma a gazemberségben is pitlák szarjankók vannak. Mert nem mindegy. Hogy is fogalmazza ezt meg a magyar filmművészet egyik legcsodálatosabb alkotásában a Megáll az időben, mit is mond Pierre? „Az sem véletlen, hogy milyen színvonalon vagánykodik az ember.” Az sem mindegy, hogy milyen szinten vagy gazember. Hitler mégiscsak grandiózus gazember volt.

GFG: Tényleg elbűvöl Montefiore Jeruzsáleme. Amikor bajba kerül valami gazfickó vagy hívják fejedelemnek, a következő sorokat olvashatja az ember: „és kilovagolt a városból az éjszaka leple alatt mintegy 500 ágyasával”. Itt kezdődik a nagyság! (nevetés)

Bayer: Hát igen, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szinten vagánykodik az ember. Pierre-nek ebben mérhetetlenül nagy igazsága volt. És ma pitiáner szinten vagánykodunk. Most a Nyugatról beszélek. És – még egyszer mondom – érzek abban némi történelmi igazságot vagy igazságtételt, hogy az egykori gyarmatok lázadván, torzan, betegen, aljas, egyébként gyáva és ocsmány módon, de mégiscsak valamiféle létező igazság vagy éthosz nevében azt mondják, hogy „akkor most itt vagyunk”. De szeretném még egyszer hangsúlyozottan jelezni: nincsen nekünk ehhez közünk. Nincs! Volt az Osztrák-Magyar Monarchiának egy akkora gyarmata, mint ez a szoba. Úgy hívták, hogy Ferenc József-föld. Ez ma is megvan. Novaja Zemlja névre hallgat. Kizárólag rozmárok vannak rajta, meg egy orosz katonai bázis. (nevetés) Tehát, ha van történelmi igazságtétel, tizenkét rozmárt be kell fogadjunk, ezt vállalom.

GFG: Felajánlom erre a célre azt a szobát. (nevetés)

Bayer: Egyéb dolgunk ebben az ügyben nem nagyon van. És ezek a hülye dumák európai szolidaritásról, meg hogy „nem lehet ám csak a pénzt eltenni” – véres, ócska hazugság mindegyik. Mindegyik.

GFG: Na jó, de akkor visszatértünk a haraghoz, nem? Hát ennyi pitiánerség láttán mit lehet csinálni? Elkezdeni érvelni?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Bayer: Haragudni lehet, pontosan. A haragnak pontosan ez a lényege. Ha valakivel leülök beszélgetni és azt mondja, hogy ez a fehér csésze, amiből most a kávémat kortyolgatom, fekete, akkor valószínűleg van öt nyugodt mondatom, hogy érveljek neki: ez fehér. De ha ő egyre agresszívebben ordítja a pofámba, hogy márpedig ez fekete, akkor előbb-utóbb a fejéhez b888szom. Ez van. És az az utolsó érvem, hogy „bazmeg, ez fehér, a k888rva anyádat”. És itt be is van fejezve a beszélgetés. Lehet, hogy a túloldalon kizárólag pszichiáterek és pszichológusok vannak, akik egyébként napokig képesek amellett érvelni, hogy de ez fehér, én nem tartozom ezek közé. És amikor el van magyarázva, hogy miért kell befogadni minden migránst, hogy mi miért vagyunk szemét gazemberek, hogy miért jó az, hogy 72 féle nem közül lehet választani, és miért baromi klassz, hogy VV Aurelio a faszát pörgeti helikopterként a tévében, és ettől lettünk szabadok, amikor csak ez van mondva, egy idő után én kifogyok az érvekből, ezt be kell valljam.

GFG: És mégis jön a kórus, és azt mondja, hogy Zsolti, ilyet nem szabad.

Bayer: Igen, csak egy idő után az ember bele is merevedik ám a játékba. És például ők megpróbálják rámégetni ezt a billogot, és valószínűleg ők tényleg úgy képzelnek el engem, hogy én reggel fölkelek, mint a duli-fuli kismalac és mindenkire haragszom. Hogy így járok a világban. De komolyan: nálam vigyoribb, jókedvűbb, heherészősebb faszit én keveset ismerek. Engem amúgy kenyérre lehet kenni. Viszont engem ki is lehet hozni a sodromból. Nem kell hozzá sok. Elég ennyi. Visszatértünk hát a haraghoz.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Balogh György: "A kultúra vigasztalást és szórakoztatást jelent"

Balogh György: "A kultúra vigasztalást és szórakoztatást jelent"

csak neked, csak most

Balogh Gyuri filmrendezővel, a Pizzás és a Tüskevár megalkotójával beszélgettünk a kultúráról, az élet tanulságairól és a liberális túlsúlyról a filmszakmában.

Gyur­csány Fe­renc üz­let­tár­sá­nak fe­le­ségét is körözi az Interpol

Gyur­csány Fe­renc üz­let­tár­sá­nak fe­le­ségét is körözi az Interpol

kétharmad

El­fo­ga­tó­pa­ran­csot adott ki az In­ter­pol Gyur­csány Fe­renc üz­let­tár­sá­nak fe­le­sége ellen.

Megállíthatatlanul törnek előre a jobboldali, nemzeti erők Európában

Megállíthatatlanul törnek előre a jobboldali, nemzeti erők Európában

amerika, london, párizs

A sorosista The Guardian elemzéséből arra derült fény, hogy a nemzeti, bevándorlásellenes politikai erők elképesztő mértékben törnek előre Európa-szerte. Kiderült az is, hogy az európai szavazók negyede ilyen pártokra voksol.

Weidel: a német nők már nem mernek az utcára kimenni

Weidel: a német nők már nem mernek az utcára kimenni

amerika, london, párizs

Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke továbbra is erősen bírálja Angela Merkel migrációs politikáját. Elmondása szerint a német közéletre is óriási hatással vannak a beözönlő migránsok, akik veszélyt jelentenek a német emberekre is.

Így védené meg Trump Amerikát a migránskaravánnal szemben

Így védené meg Trump Amerikát a migránskaravánnal szemben

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök és kormányzata várhatóan új intézkedéseket hoz az illegális migránsok belépésének megakadályozására a The Washington Post című lap szerdai értesülései szerint.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Orbán Viktor is részt vett a MOL Vidi stadionjának avatásán

Orbán Viktort a stadionnál Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere fogadta. A miniszterelnök lányával, Flórával érkezett a stadionavatóra.

A franciák háromnegyede elégedetlen Macron teljesítményével

Macron népszerűsége ismét csökkent. Az adatok már egy tendenciát mutatnak, amely szerint a franciáknak mindinkább elege van az elnök politikájából.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére