Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Bayer Zsolt, a patás ördög

Szentesi Zöldi László

2017. május 9. 14:58

VÉLEMÉNY

Megfigyelték, hogy az ellenzéknek mindenről Bayer Zsolt jut az eszébe? A jobbikos Szilágyi György – tudják, aki úgy nyakon baszná Dömötör államtitkárt, hogy leszáll a feje – például ezt mondta: „bocsánatot kérek tehát a választópolgároktól, hogy a parlamentben Bayer Zsolt-i stílust használtam” . Még előtte a jobbikos Szávay István aggódta magát halálra egy nyílt levélben, hogy Bayer „a hatalom nevében” üzenget a másképp gondolkodóknak. A napokban pedig Szél Bernadett és az Együtt egymással versengve jelentette fel a publicistát közösség elleni izgatás miatt.

És ez csak néhány nap termése. Évek – mit évek, lassan évtizedek – óta Bayer Zsolt miatt aggódik a Fideszen kívüli teljes hazai politikum. Ő az alfa és az ómega, a testet öltött Fidesz, Orbán Viktor sátáni énje.

Ennek a cikknek nem feladata Bayer Zsolt stílusának, kijelentéseinek vizsgálata. Az sem érdekel bennünket, milyen büntetőjogi következményei lehetnek egy-egy mondatának. Azzal sem foglalkozunk, hogy Bayernek igaza van-e vagy sincs.

Minket mindössze egyetlen dolog érdekel: hogy Bayer Zsolt felelős-e a Fidesz politikájáért, és fordítva, a Fidesz-kormány felelős-e Bayer Zsoltért?

Azért érdekel ez bennünket, mert a Bayer elleni bírálatok, támadások rendre fideszesként, alapítóként, Orbán Viktor barátjaként ábrázolják, mintha ennek döntő szerepe volna munkásságának megítélésében.

Bayer bírálói mindenekelőtt abban tévednek, hogy politikusként tekintenek rá. Pontosan olyan érveket szegeznek ellene, pontosan olyan vádakat olvasnak a fejére, amelyeket országgyűlési képviselőknek szokás felhánytorgatni. Pedig Bayer nem politikus, hanem újságíró. Büntetőjogi felelősségén túl kétségkívül van erkölcsi felelőssége, de az kizárólag a sajtóetika világába kalauzol bennünket. Nincs elhibázottabb, méltánytalanabb eljárás, mint amikor egy-egy írása után Bayer Zsoltról vezető ellenzéki politikusok úgy beszélnek, ahogyan politikai ellenfeleikről szoktak.

Bayer Zsoltnak tehát – ellentétben a bírálóival – semmilyen politikai felelőssége nincs. Nem tett esküt a parlamentben, nem választották országgyűlési vagy önkormányzati képviselővé, nem része a népképviseleti rendszernek. Nem tartozik magyarázattal a kormány jó és rossz döntéseiért, nem kérhető rajta számon semmilyen kormányzati intézkedés. Bayer Zsoltot, az újságírót és a magánembert kizárólag a véleményéért lehet kérdőre vonni. Bár közszereplő, és a közvéleményt alakítja, közhatalmat nem gyakorol. Bayer Zsoltnak ugyanis nincs politikai hatalma, ellentétben a bírálókkal.

Az a tény, hogy a Fidesz tagja, sőt, alapítója, lényegtelen szempontunkból. Ennek a körülménynek akkor volna jelentősége, ha választott képviselője a pártnak, ha a munkája kötődik a Fideszhez, vagy ha az állam szolgájaként közpénzből fizetik. Bayer Zsolt azonban – ismétlem – újságíró és a párttagsága magánügy. Akkor is az, ha a pártjával azonos politikai véleményt fogalmaz meg írásaiban.

És annak sincs jelentősége, hogy Orbán Viktor barátja. A barátsággal pláne nem tud mit kezdeni a jogalkotó. Amíg törvénysértésre, bűncselekményre nem bukkannak fürkésző szemek, addig annak a ténynek, hogy ebben az országban egy újságírónak a jelenlegi miniszterelnök, valamint számos műtősasszisztens és útkaparó is barátja, semmilyen jogi konzekvenciája nincs.

Másról van itt szó. Arról, amit az egyik ismerősöm így fogalmazott meg: Bayer Zsoltot nem önmagában, hanem legbelsőbb félelmeik kivetüléseként mérik meg a liberálisok, szocialisták, újabban a jobbikosok. Bayer Zsolt már nem pusztán ember, hanem valamilyen örökös szorongásból, félelemgócból összetákolt valami, ami ott kísért a lelkükben, nyirkos, izzadt félelmet csihol ki belőlük. Ők tényleg az hiszik, hogy Bayer Zsolt az ördög, narancsszínű patával. A patológia viszont túlságosan komoly téma ahhoz, hogy szerénységem beleártsa magát. Csak halkan jegyzem meg: az a politikus, aki patologikus félelmeket vetít ki egy újságíróra, egyrészt amatőr, másrészt nem végzi a munkáját.

Végezetül súgok még valamit. Ha nektek, kedves Szél Bernadett, Szávay István és Szilágyi György annyi eszetek van, hogy a Fidesz-kormány helyett a Bayer Zsolt nevű újságíróra lődöztök, akkor meg is érdemlitek a sorsotokat. Akkor tényleg fogalmatok sincs, hogyan kell politizálni. Akkor a Fideszben mindenki nyugodtan alhat, mert ti még a célpontot sem tudjátok azonosítani, úgy meg elég nehéz háborút nyerni, ugye.

Egyébként Bayer Zsolt feleslegesen használ csúnya szavakat?

Igen.

Néha elveti a sulykot?

Igen.

Megbánt embereket?

Persze.

És? Kit érdekel? 

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A DK kormányváltásra készül

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

kétharmad

Az Országgyűlés elnöke szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén mondott beszédet, melyben elmondta, hogy nem szabad hagyni azt, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák.

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

amerika, london, párizs

A dán legfelsőbb bíróság szerint Wenceslas Twagirayezut nyugodtan ki lehet utasítani és vissza lehet szállítani Ruandába, ahol 1994-ben részt vett a népirtásban.

Ukrajna mondvacsinált problémákkal uszít Magyarország ellen

Grezsa István kormánybiztos szerint Kijev mondvacsinált problémákat fedez fel hirtelen, szerinte a kettős állampolgárság is ilyen, ennek büntethetősége kapcsán fenyegetőzik most Klimkin ukrán külügyminiszter.

Tovább aprózódik a bukott Jobbik

Nem mondott nemet a Soros-Sargentini-jelentésre a kamunéppárt, ezt pedig nem vette be a Jobbik zuglói szervezetének gyomra: feloszlottak, és utoljára még egy kőkemény kritikát is megfogalmaztak a párt irányába.

Gyurcsány nagy kormánybuktatása vidéken is kifulladt

Szegeden is épp olyan sikeres volt a nagy kormánybuktató akciója Gyurcsány Ferencnek, mint Budapesten. Azaz még idő előtt kifulladt.

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

amerika, london, párizs

Johann Gudenus, az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ frakcióvezetője, az Osztrák-Magyar Barátságot ápoló bizottság elnöke elmondta, hogy el kellene ismerni a magyarországi folyamatokat. Kifejtette, hogy határozottan elítélik a Soros-Sargentini-jelentést és az Európai Parlament által alkalmazott eljárást.

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére