Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Bátrak voltunk, és megtámadtuk a menekültelosztási kvótarendszert

2017. május 24. 18:58

Trócsányi László igazságügyi miniszter a Kommerszant orosz gazdasági napilap szerdai számában megjelent interjújában kifejtette, Magyarország Szlovákiával együtt, Lengyelország támogatása mellett vette a bátorságot, hogy az Európai Bíróságon támadja meg a menekültelosztási kvótarendszert, az eljárásban őszre várható az ítélet.

A tárcavezető szerint azért kellett bírósághoz folyamodni, mert a menekültelosztási kvótarendszer függetlenül attól, hogy működik-e vagy sem, bizonyos kötelezettségeket ró az országra. Trócsányi László emlékeztetett arra, hogy 2015 júniusában, amikor az Európai Tanács úgy döntött, hogy létrehozza a menekültek elosztásának rendszerét, Magyarország azért fogadta el a konklúziót, mert az az önkéntes részvételről szólt:

Orbán Viktor miniszterelnök már akkor kijelentette, hogy nem ért egyet a programban való részvétellel, azonban nem ellenzi, hogy abban mások részt vegyenek"

Trócsányi László felhívta a figyelmet arra, hogy három hónappal később az EU belügyminisztereinek tanácsa szavazattöbbséggel már úgy határozott, hogy az elosztási rendszert kötelezővé kell tenni. "Az új szöveg szerint támogatni kellett az Olaszországból és Görögországból, valamint Magyarországról – amely akkor már erősen érintett volt a migrációs válságban – érkező menekültek elosztását. Nem akartunk privilegizált helyzetbe kerülni, csak azt kértük, hogy húzzanak ki minket a listáról, azzal a pontosítással, hogy ránk egyáltalán nem terjed ki ez a határozat" – mondta.

De végül elfogadták, és végeredményben, miközben reggel még arról volt szó, hogy a Magyarországról érkező menekülteket elosztják, estére Magyarország már köteles lett más országokból érkező menekülteket befogadni az újraelosztási program keretében"

– nyilatkozott a miniszter, hozzátéve, hogy több ország is a javaslat ellen szavazott akkor.

Magyarország mindeközben jogszerűtlennek tartja a döntést.

Formai szempontból azért, mert nem kapta meg az Európai Parlament jóváhagyását. A tartalmi kifogások között sorolta fel, hogy a belügyminiszterek megmásították az EU-csúcs konklúzióját, a tárcavezetők döntése emellett megváltoztatta az uniós jogi normákat, beleértve a dublini egyezményt, ami pedig nem lehetséges az egyezmény módosítása nélkül. 

"Megértem, hogy 2015-ben mindenki igyekezett megoldást találni, és Európában feltétlenül szükség van a szolidaritásra. Ám ez a határozat nem működik: néhány ország ezer helyett befogad öt-tíz embert, és bejelenti, hogy megkezdte a program megvalósítását. Az Európai Bizottság pedig továbbra is ragaszkodik a végrehajtásához" – mondta.

Mi, Szlovákiával együtt – Lengyelország támogatása mellett – vettük a bátorságot, hogy megtámadjuk a rendszert. Ez egy történelmi, precedens nélküli bírósági eljárás"

– jelentette ki Trócsányi László. 

A miniszter szerint Magyarország most arra vár, hogy az Európai Bíróság főtanácsnoka július végén előterjessze állásfoglalását, a bíróság pedig "a várakozásaink szerint" már az ősszel meghozza ítéletét. A kérdésre, hogy elfogadja-e Magyarország az esetleg ellene meghozandó döntést, a miniszter kijelentette: "a bírósági ítélet végrehajtása kötelező. Ebben az esetben meg fogjuk vizsgálni, hogy mit tehetünk: elkezdjük az elemzés, tanulmányozás folyamatát azzal kapcsolatban, hogy miként vesznek részt az elosztási rendszerben más országok. (...) Ám más országokban a rendszer mindettől függetlenül nem működik."

Arra a felvetésre, hogy Budapest szabotálásra készül-e, Trócsányi László úgy fogalmazott:

nem akarok szabotálásról beszélni, de ebben az esetben az Európai Bizottsággal vagy más felelős szervekkel technikai tárgyalásokat kell majd folytatni a program jellegéről és részleteiről."

A miniszter elmondta, nem tart attól, hogy az EU ebben az esetben szankciókat vezet be Magyarország ellen. "Egy párbeszédre nyitott Európában élünk. És logikus, hogy 28 vagy a jövőben 27 államnak joga van arra, hogy kimondja az igazságot. Európának olyan helynek kell lennie, ahol minden ország nyílt párbeszédet folytathat, még akkor is, ha nem mindig értenek egyet.

De nem engedjük meg azt, hogy a döntéseket néhány ország hozza meg, a többinek pedig azokat követnie kelljen"

– nyilatkozott az igazságügyi miniszter a Kommerszantnak.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Sikerült a csoda: legyőztük a vb-döntős horvátokat!

Sikerült a csoda: legyőztük a vb-döntős horvátokat!

hajrá, magyarok!

Egy remek hangulatú mérkőzésen óriási győzelem. Szép volt fiúk!

Mi történik akkor, ha a saját árnyékod vesz üldözőbe?

Mi történik akkor, ha a saját árnyékod vesz üldözőbe?

szabad vasárnap

Íme egy tökéletes horrorfilm, amely első sorban megrémiszt, de mindeközben elgondolkoztat és szórakoztat. Mi-kritika.

Az Európai Unió példát vehetne a Hungary Helps programról

Az a célunk, hogy az Európai Unió is magáévá tegye mindazt, amit a Hungary Helps Program képvisel - mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára vasárnap Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.

Attól, hogy legyőzték az Iszlám Államot, az eszme és a veszély még megmarad

Attól, hogy legyőzték az Iszlám Államot, az eszme és a veszély még megmarad

amerika, london, párizs

Hiába vesztette el összes területét a Közel-Keleten a terrorszervezet, újabb terrortámadásokat hajthatnak végre, leginkább Európában.

Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot fogadja Eb-selejtezőn.

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

amerika, london, párizs

Ismét több mint ezer, zömében közép-amerikai országokból származó bevándorló indult meg Dél-Mexikóból az Egyesült Államok felé a jobb élet reményében.

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

amerika, london, párizs

Továbbra is túl sok bevándorló érkezik Németországba, egyes civil szervezetek pedig jogállamban elfogadhatatlan módon akadályozzák a védelemre nem szoruló kérelmezők kitoloncolását - mondta a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére