Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Bátrak voltunk, és megtámadtuk a menekültelosztási kvótarendszert

2017. május 24. 18:58

Trócsányi László igazságügyi miniszter a Kommerszant orosz gazdasági napilap szerdai számában megjelent interjújában kifejtette, Magyarország Szlovákiával együtt, Lengyelország támogatása mellett vette a bátorságot, hogy az Európai Bíróságon támadja meg a menekültelosztási kvótarendszert, az eljárásban őszre várható az ítélet.

A tárcavezető szerint azért kellett bírósághoz folyamodni, mert a menekültelosztási kvótarendszer függetlenül attól, hogy működik-e vagy sem, bizonyos kötelezettségeket ró az országra. Trócsányi László emlékeztetett arra, hogy 2015 júniusában, amikor az Európai Tanács úgy döntött, hogy létrehozza a menekültek elosztásának rendszerét, Magyarország azért fogadta el a konklúziót, mert az az önkéntes részvételről szólt:

Orbán Viktor miniszterelnök már akkor kijelentette, hogy nem ért egyet a programban való részvétellel, azonban nem ellenzi, hogy abban mások részt vegyenek"

Trócsányi László felhívta a figyelmet arra, hogy három hónappal később az EU belügyminisztereinek tanácsa szavazattöbbséggel már úgy határozott, hogy az elosztási rendszert kötelezővé kell tenni. "Az új szöveg szerint támogatni kellett az Olaszországból és Görögországból, valamint Magyarországról – amely akkor már erősen érintett volt a migrációs válságban – érkező menekültek elosztását. Nem akartunk privilegizált helyzetbe kerülni, csak azt kértük, hogy húzzanak ki minket a listáról, azzal a pontosítással, hogy ránk egyáltalán nem terjed ki ez a határozat" – mondta.

De végül elfogadták, és végeredményben, miközben reggel még arról volt szó, hogy a Magyarországról érkező menekülteket elosztják, estére Magyarország már köteles lett más országokból érkező menekülteket befogadni az újraelosztási program keretében"

– nyilatkozott a miniszter, hozzátéve, hogy több ország is a javaslat ellen szavazott akkor.

Magyarország mindeközben jogszerűtlennek tartja a döntést.

Formai szempontból azért, mert nem kapta meg az Európai Parlament jóváhagyását. A tartalmi kifogások között sorolta fel, hogy a belügyminiszterek megmásították az EU-csúcs konklúzióját, a tárcavezetők döntése emellett megváltoztatta az uniós jogi normákat, beleértve a dublini egyezményt, ami pedig nem lehetséges az egyezmény módosítása nélkül. 

"Megértem, hogy 2015-ben mindenki igyekezett megoldást találni, és Európában feltétlenül szükség van a szolidaritásra. Ám ez a határozat nem működik: néhány ország ezer helyett befogad öt-tíz embert, és bejelenti, hogy megkezdte a program megvalósítását. Az Európai Bizottság pedig továbbra is ragaszkodik a végrehajtásához" – mondta.

Mi, Szlovákiával együtt – Lengyelország támogatása mellett – vettük a bátorságot, hogy megtámadjuk a rendszert. Ez egy történelmi, precedens nélküli bírósági eljárás"

– jelentette ki Trócsányi László. 

A miniszter szerint Magyarország most arra vár, hogy az Európai Bíróság főtanácsnoka július végén előterjessze állásfoglalását, a bíróság pedig "a várakozásaink szerint" már az ősszel meghozza ítéletét. A kérdésre, hogy elfogadja-e Magyarország az esetleg ellene meghozandó döntést, a miniszter kijelentette: "a bírósági ítélet végrehajtása kötelező. Ebben az esetben meg fogjuk vizsgálni, hogy mit tehetünk: elkezdjük az elemzés, tanulmányozás folyamatát azzal kapcsolatban, hogy miként vesznek részt az elosztási rendszerben más országok. (...) Ám más országokban a rendszer mindettől függetlenül nem működik."

Arra a felvetésre, hogy Budapest szabotálásra készül-e, Trócsányi László úgy fogalmazott:

nem akarok szabotálásról beszélni, de ebben az esetben az Európai Bizottsággal vagy más felelős szervekkel technikai tárgyalásokat kell majd folytatni a program jellegéről és részleteiről."

A miniszter elmondta, nem tart attól, hogy az EU ebben az esetben szankciókat vezet be Magyarország ellen. "Egy párbeszédre nyitott Európában élünk. És logikus, hogy 28 vagy a jövőben 27 államnak joga van arra, hogy kimondja az igazságot. Európának olyan helynek kell lennie, ahol minden ország nyílt párbeszédet folytathat, még akkor is, ha nem mindig értenek egyet.

De nem engedjük meg azt, hogy a döntéseket néhány ország hozza meg, a többinek pedig azokat követnie kelljen"

– nyilatkozott az igazságügyi miniszter a Kommerszantnak.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Orbán adventi koszorújáról osztott meg egy képet

Advent harmadik vasárnapja van ma. A kormányfő erről posztolt a Facebookon.

Juncker, a kvótakirály ismét beégette magát

Juncker, a kvótakirály ismét beégette magát

amerika, london, párizs

Mondhatni: most is hozta "szokásos formáját" az Európai Bizottság (EB) vezetője.

Kikiáltották rasszistának, mert elmondta, hogy szereti a fehér embereket

A hallgató felfokozott hangulatban méltatta a fehér embereket, akiknek - állítása szerint - sokat köszönhet a világ. Mindezért az internet "elfogadó" népe rögtön rasszistának kiáltotta ki az egyetemistát.

Egyre több gyermek születik Magyarországon

Egyre több gyermek születik Magyarországon

Az egész Európai Unióban jellemző demográfiai válság leküzdésére az egyes tagországok más-más módszert alkalmaznak: hazánk a családok biztonságának megteremtését, illetve a gyermekvállalás ösztönzését tűzte ki célul. Az elmúlt években kedvező változások kezdődtek Magyarországon a házasságkötések és gyerekvállalási kedv terén is. Mindeközben arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyerekekre milyen veszélyek leselkednek az online térben, éppen ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma digitális immunerősítő programot dolgozott ki.

Elképesztő állapotok uralkodnak a boszniai migránstáborokban

Elképesztő állapotok uralkodnak a boszniai migránstáborokban

amerika, london, párizs

Egyre tarthatatlanabb a helyzet a Boszniában lévő migránstáborokban: drog, alkohol, tömegverekedés, nemi erőszak.

Tarlós: az ellenzéki előválasztás egy blöff

Tarlós: az ellenzéki előválasztás egy blöff

kétharmad

Tarlós István főpolgármester szerint az ellenzéki előválasztás egy blöff, mert ha az ellenzéknek valóban kétharmada lenne Budapesten - ahogy az országgyűlési választás óta hallani lehet -, mindegy lenne, kit indítanak főpolgármester-jelöltként a jövő évi önkormányzati választásokon.

További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

kétharmad

Újabb helikoptereket vesz a Magyar Honvédség. A szerződést pénteken írták alá.

Mohácsi Márk, Soros provokátora már jó előre felkészült a balhéra

Mártíromság helyett provokáció. Mohácsi Márk saját Facebookján jelentette be: ő bizony rongálni megy a belvárosba.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére